Adet gecikmesinin hamilelik dışındaki nedenleri

Adet gecikmesi sadece gebelik olması durumunda yaşanmaz. Pek çok farklı nedene bağlı olarak da adet dönemlerinde gecikme olabiliyor. Çiftler korunmasız cinsel ilişki yaşadıklarında ve beklenen adet döneminde kanama başlamadığında elbette gebelik şüphesinin doğması normaldir. Bu durumda mutlaka hamilelik testi yapılması önerilir.

Kadınlarda adet döngüsü farklı olabilir. Bu sürenin 21 gün olabileceği gibi 35 gün de olabileceğini belirtelim. Adet süresi ise 2 gün ile 7 gün arasında değişebiliyor. Kadınlarda her ay adet süresi aşağı yukarı aynıdır. Bir ya da iki günlük gecikmeler olması ise normal kabul edilebiliyor. Ancak uzun süreli adet gecikmelerinin nedenin mutlaka araştırılması gerekir. Nedenlerin neler olduğuna ya da adet gecikmesinin belirtilerine de değineceğiz. Öncesinde ise gebelik testinin negatif çıkmasına karşın adet olamıyorsanız ne yapmanız gerektiğini ele alalım.

Hamile Testi Negatif Çıktıysa ve Adet Olamıyorsanız Ne Yapmalısınız?

Adet olamıyorsanız ne yapmalısınız

Her zaman adet gecikmesi gebelik habercisi ya da bir sağlık sorunu olduğunun belirtisi değildir. Adet dönemleri mevsim geçişlerinden bile etkilenebiliyor. Bu nedenle birkaç günlük gecikme olması da normal kabul ediliyor. Üzüntü, stres, gerginlik gibi psikolojik unsurların da kadınlarda adet dönemlerini etkilediğini göz ardı etmemek gerekir. Ancak söz konusu gecikme 5 günden daha fazlaysa bu durumda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeniz gerekiyor. Şayet korunmasız cinsel ilişki yaşadıysanız birkaç günlük adet gecikmelerinde de geç kalmadan hamilelik testi yaptırmanızda fayda olacaktır.

Ancak bu noktada önemli bir unsurun da altını çizelim. Evde uygulanan basit gebelik testleri % 100 doğruluk sunamaz. Doğruluk payı son derece yüksek olsa da % 100 güvenilir sonuçlar elde edilemediğini de unutmayın. Şayet gebelik testi negatif çıktıysa ancak adet gecikmesinin de devam etmesi durumu mevcutsa kan numunesi ile yapılan gebelik testinden faydalanabilirsiniz. Evde uygulanan gebelik testlerinin doğru sonucu vermesi için en az 4 günlük bir adet gecikmesinin yaşanması gerekiyor. Kan numunesiyle yapılan hamilelik testinin de negatif çıkması durumunda en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır. Bu sayede gecikmeye neden olan unsur ya da unsurların belirlenmesi sağlanabilir.

Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak adet gecikmesi nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Hamilelik

Gebelik döneminde adet yaşanmaz. Bu nedenle hamileliğin meydana gelmesinden itibaren doğuma kadar adet döngülerinin kesildiğini söyleyebiliriz. Özellikle korunmasız cinsel ilişki yaşayan kadınların adet döneminin gecikmesiyle birlikte ilk şüphesi gebelik olmalıdır. Adet olmamak, hamileliğin belirtilerinden biridir.

Emzirme

Emzirme döneminde de uzunca bir süre adet olmamak normaldir. Doğumdan bir süre sonrasında kadınlarda adet döngüsü yeniden başlar ancak ilk dönemlerde çeşitli düzensizlikler olması da normal kabul edilen bir durumdur. Emzirme dönemi sona erdiğinde adet döngüsünde de bir düzen oluşur ancak bu dönemde adet gecikmesi yaşamaya devam ediyorsanız mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelisiniz.

Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

Tamamı olmasa da doğum kontrol haplarının büyük bölümü bir süre adet düzensizliğine sebebiyet verebiliyor. Kullanmaya başladıktan sonra birkaç ay boyunca adet dönemlerinde gecikme yaşanabilir.

Tiroid Sorunları

Tiroid ile alakalı olan sağlık sorunları vücudun pek çok sistemi gibi adet döngüsünü de olumsuz etkileyebiliyor. Hipertiroidi ya da hipotiroidi problemlerinden kaynaklı olarak adet gecikmelerinin yaşanabildiğini söyleyebiliriz. Nedeni ise bu sorunun vücudun hormon dengesini de olumsuz yönde etkiliyor olmasıdır.

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu yani halk arasında bilinen adıyla POS da vücudun hormon dengesini etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Bu sendromun da adet gecikmelerine ya da adet dönemlerinde düzensizliklere sebebiyet verebildiğini söyleyebiliriz.

Bazı Kronik Hastalıklar

Kronik hastalıkların adet dönemlerinde gecikmelere neden olabildiğini belirtebiliriz. Kronikleşmiş olan hastaların tümü için bu durum geçerli değildir. Sadece vücudun hormon dengesini etkileyen kronik hastalıklar bu soruna da neden olabiliyor.

Menopoz

Menopoz dönemi kadınlarda doğurganlık özelliğinin artık ortadan kalktığı bir süreçtir. Menopoz döneminin başlaması ile birlikte adet dönemlerinde de gecikmeler olabilir ve bu durum gayet normaldir.

Zayıflık

Çok zayıf olmak sağlıklı bir durum değildir. Vücudun pek çok sistemi gibi üreme sistemi de zayıflıktan olumsuz yönde etkilenebilir. Buna bağlı olarak adet gecikmelerinin de olabileceğini belirtelim.

Şişmanlık

Fazla kilonun da aşırı zayıf olmakla benzer sonuçlar doğurabildiğini söyleyebiliriz. Aşırı şişman olmak da adet düzensizlikleri yaşanmasına yol açabilir.

Stres

Daha önce de değindiğimiz gibi stres ve gerginlik vücudun hormon dengesine de etki edebilir. Buna bağlı olarak da adet dönemlerinde gecikmeler sıklıkla yaşanıyor. Stres, başlı başına adet gecikmesinin nedenidir.

Yumurta Kisti

Adet gecikmelerine yumurta kistleri de yol açabilir. Özellikle ay içerisinde çatlamamış olan yumurta büyümeye devam ediyor. Bu durumda kiste dönüşmesi söz konusu oluyor ve adet dönemlerince de gecikmeler yaşanabiliyor. Yumurta kisti tanısı ultrasonografi ile konabilir.

Adet Gecikmesi Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda adet gecikmesi belirtisi olarak aktarabileceğiniz ekstra bir semptom bulunmuyor. Beklenen adet dönemini takiben 5 – 7 günlük bir gecikme söz konusu ise bu durum belirti olarak yeterli kabul edilmelidir. Doktora başvurulması durumunda gecikmeye neden olabilecek olası unsurlar araştırılır, tanı konarak uygun tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Adet Gecikmesi Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Adet gecikmesinin tanı ve tedavisi

Tanı konması için öncelikle jinekolojik muayene yapılması gerekiyor. Aynı zamanda adet gecikmesi hormonlardan da kaynaklanabiliyor ve bu nedenle vücudun hormon dengesinin de incelenmesine ihtiyaç duyulur. Kan testi ile hormon düzeyleri gözden geçirilebilir. Kimi zaman teşhis konabilmesi için radyolojik tetkiklerin yapılmasına da ihtiyaç olabiliyor. Ardından tüm bu muayene ve tetkik sonuçları bir arada değerlendirilerek tanı konabilir. Tedavi ise sorunu ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bu nedenle adet gecikmeleri durumunda her hasta için aynı tedavi prosedürünün uygulanması mümkün olmaz.

Dikkat etmeniz gerekenler –> Mastit

Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur?

Her mevsim geçişlerinde adet gecikmesi durumu yaşanabilir. Dolayısıyla söz konusu gecikme durumunu sadece tek bir mevsim geçişine bağlamak doğru olmaz. Ancak çoğunlukla kış bitiminde ve yaz bitiminde adet gecikmelerinin daha sık yaşandığını belirtmek mümkündür. Bunun nedeni olarak da ani ısı değişimlerinin vücuda olan etkisi gösteriliyor.

Hamile Değilsem Neden Adet Olamıyorum?

Daha önce de değindiğimiz gibi adet gecikmesi çok sayıda farklı unsura bağlı olarak meydana gelebilir. Hamile değilseniz ve yine de adet olamıyorsanız atacağınız en mantıklı adım kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaktır. Böylece fiziksel bir unsura bağlı olarak adet gecikmesinin yaşanıp yaşanmadığı belirlenebilir. Psikolojik unsurlardan kaynaklı olabileceğini, stres, üzüntü, gerginlik gibi durumlara bağlı olarak da bu gecikmenin yaşanabileceğini belirtmek gerekiyor. Ancak yine de mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Mutlaka Göz Atın –> Adenomiyoz

1 Ay Adet Gecikmesi Normal Bir Durum Mudur?

bir ay adet gecikmesi normal midir

1 aylık adet gecikmesi durumunun normal kabul edilmesi mümkün değildir. Hatta 7 günü geçmiş olan adet gecikmeleri de normal olarak değerlendirilemez. Sadece kadınlarda ilk adet görmeye başladıklarında bu döngüde düzensizlikler olabilir. Ergenlik dönemine girildiğinde yaklaşık 1 yıllık süre boyunca adet düzensizliklerinin olması, mutlaka bir sağlık sorununa işaret etmez. Bunun dışında 1 ay boyunca adet gecikmesinin yaşanması tıbbi olarak normal bir durum değildir. Doktora başvurmanız durumunda bu sorunun kaynağının tespit edilmesi, tanı konması ve tedaviye de bir an önce başlanması mümkün olacaktır. Adet gecikmesiyle ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Hemorajik kist

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın