31.hafta hamilelik

Gebeliğin 31. haftası, bebeklerin en hareketli oldukları dönemlerden biridir.  Bu gebelik haftasında bebeklerin organlarının büyük bölümü oluşmuştur. Kalan gebelik haftalarında bebeklerin gelişimleri devam eder ve özellikle boyu ile kilosunda büyük değişimler meydana gelir. Bebeklerdeki tüm gelişim süreçlerinden söz edeceğiz ve anne adaylarının endişelendikleri konuları da ele alacağız. Ancak öncesinde bebeklerin 31 haftalık gebelikteki boyu ve kilosuna değinelim.

31 Hafta Gebelikte Bebeğin Boyu Ve Kilosu Ne Kadardır?

Bu gebelik haftasında bebeklerin boyu 40 cm dolaylarındadır. Başı ile poposu arasındaki uzunluk da 28 cm civarında olur. Kilolarının 1700 gram dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz. Ancak her bebeğin boyu ve kilosu birebir aynı olmaz. Daha az ya da fazla kiloda olması, bebekte mutlaka bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelmiyor.

31 Hafta Gebelikte Hangi Testler Yapılır?

31 haftalık hamilelikte ultrason ile muayene yapılması gereklidir. Ultrason görüntülemesinde hem bebeğin vücut hareketleri hem de bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının durumu gözden geçirilir. Bazı anne adayları için NST ile bebeğin kalp atış hızının incelenmesi de gerekebilir. Anne adayının kan basıncı, idrarında protein olup olmadığı ya da enfeksiyon olup olmadığı gibi bilgileri edinmek için çeşitli tetkiklerin yapılması gerekiyor. Özellikle kan basıncının kontrolü son derece önemlidir. Hem anne adayı hem de bebek için yüksek tansiyon zararlıdır ve aynı zamanda yüksek tansiyon preeklampsinin belirtilerinden biridir. Dolayısıyla mutlaka yüksek tansiyon olup olmadığının doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir.

31 Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Bu gebelik haftasında anne adayındaki değişiklikler daha belirgin bir form kazanıyor. Bebeğin büyümesine bağlı olarak rahim de büyüyor ve anne adayının karnında da hızlı bir büyüme meydana geliyor. Bu gebelik haftasında rahmin tepe noktası ile pubik simfiz arasında olan uzunluk 31 cm dolaylarındadır. Geçmiş gebelik haftalarına nazaran bebeklerin hareketlerinde bir miktar azalma meydana gelebilir. Bu durum anne adaylarında endişeye neden olabiliyor oysa gayet normaldir. Çünkü bebek büyür ve rahimde hareket edebileceği alan da azalır. İlerleyen gebelik haftalarında da bebek hareketleri daha az hissedilebilir.

31 Hafta Gebelikte Bebekteki Değişiklikler Nelerdir?

Hamileliğin 31. haftasında bebekler büyüme eğrisinin ortalarına yaklaşmış olur. Bebeklerin cildinin altında yağ depolanmaya başlar. 31 haftalık hamilelik döneminde de bebekler çeşitli kol ve bacak hareketleri yaparlar. Tekme atabilir ve ellerini yumruk şeklinde sıkabilir. Ultrason ile yapılan kontroller sırasında bebek hareketleri de gözden geçirilebiliyor. Bu sırada bebeklerin göz kırptığının da tespit edilebildiğini söyleyebiliriz. Bebekler saatte yaklaşık olarak 6 ile 15 arasında göz kırpma hareketleri yaparlar.

Bebeklerin 31 haftalık gebelik döneminde akciğerleri de gelişimini devam ettirir. Nefes egzersizleri yapmaya devam eden bebeklerde hıçkırma da gözlemlenebilir. Hatta 31 haftalık gebelikte bebeklerin nefes egzersizleri, 28 haftalık gebelik dönemindekine nazaran 4 kat daha fazladır. Çünkü doğum artık daha kısa bir zaman kalmıştır ve bu egzersizler ile bebekler doğum sonrasındaki solunum sürecine hazırlanırlar.

Bebeklerin cilt yüzeylerinde lanugo olarak adlandırılan ve son derece ince olan tüyler dökülmeye başlar. Bu nedenle tüy açısından bebekler daha pürüzsüz bir görünüm alırlar. Lanugo tüylerinin dökülmesiyle birlikte cilt altında yağ tabakasının oluşmaya başlaması da kırışık görünümün ortadan kalkmasında ve bebeklerin daha pürüzsüz görünmesinde etkilidir.

Bebeklerin beyin gelişimleri de dış dünyaya kendini hazırlamaya başlar. Beyni oluşturan sinir hücreleri hızlı bir gelişim sürecine girer. Böylelikle bebeklerin beyinin merkezi sinir sistemi de işlevsellik kazanır. Aynı zamanda 5 temel duyunun da gelişim süreci artık başlamış olur. Bebekler 31 haftalık gebelik döneminde tat alabilir. 5 duyunun gelişmeye başlaması, nöron sinir hücrelerinin bağlantılarının sağlanması ile alakalıdır. Sinaps olarak adlandırılan bu bağlantılar ise artık milyarlarca sayıya ulaşmış olur ve sinirler arası iletim de oldukça hızlıdır. Beyin gelişiminin bu aşamasında bebekler bilgiyi işleyebilir, ışığı fark edebilir ve takip edebilir, diğer duyu organlarından gelen sinyalleri da algılayabilir.

31 Hafta Gebelikte Bebek Hangi Pozisyondadır?

Ebeveyn adayları bu gebelik haftasında bebeklerinin pozisyonunu da merak edebiliyor. Bu hamilelik haftasında bebekler sefalik prezentasyon yani baş prezentasyonu pozisyonundadır. Bebeklerin baş bölgesi rahmin boyun kısmına doğru yönelmiş olur. Bacakları ise göğüs kafesine çekilmiş şekildedir. Bebeğin sırtının anne adayının karnına dönük olduğunu da söyleyebiliriz. Elbette yapılan kontrollerde bebeklerin daha farklı bir pozisyonda olduğu da görülebilir. Bu durumda hemen endişeye kapılmak gerekmez çünkü doğum için yeterli zaman vardır. Bu zaman zarfında bebekler pozisyon değiştirebilir. 31 haftalık gebelikte bebeklerin doğum için uygun pozisyonu alması beklenmemelidir.

31 Hafta Gebelikte Kanama Riskli Midir?

Gebeliğin son trimester döneminde olan her 10 anne adayından 1’inde hafif düzeyde kanama olduğu belirlendi. Hamilelik döneminde kanama olması istenen bir durum değildir ve bazı problemlerin işareti olabilir. Bu noktada anne adayları kanama ile lekelenme arasındaki farkı biliyor olmalıdır. Lekelenme şeklindeki kanama, iç çamaşırında hafif bir kirlenme olması, birkaç damla kadar kan olduğunun fark edilmesidir. Kanama ise vajinal bölgeden bir kan akışının olmasıdır.

Hafif düzeydeki lekelenme şeklinde kanama, cinsel ilişkiye girmekten, enfeksiyonlardan, servikal büyümeden ya da rahimde polip bulunmasından kaynaklanabilir. Hamileliğin 31. Haftasında meydana gelen kanama plasenta previa durumundan da kaynaklanabilir. Plasentanın yani bebeğin eşinin servikse açılan bölgenin tamamının ya da bir kısmını kapatması, plasenta previa olarak adlandırılır.

Bu sorunla bağlantılı olan vasa praevia da kanama nedenlerinden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu sorun her 6000 doğumda 1 görülür. Bu sorun, göbek kordonunun kan damarlarının serviksi kaplayan zarlardan geçmesi ile birlikte ortaya çıkar. Normalde ise kan damarlarının göbek kordonunun içinde olması gereklidir. Böylece damarlar göbek kordonu tarafından korunmuş olur. Sorun ise suyun gelmesiyle beraber damarlarda yırtılma olabilmesidir. Bu da vajinal kanamaya yol açar ve maalesef bebek için de hayati tehlike doğurur.

Plasentanın bebek doğmadan önce rahim iç duvarından ayrılması durumunda da kanama meydana gelebilir. Plasenta dekolmanı da ciddiye alınması gereken bir problemdir. Bu gibi durumlara mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Sonuç olarak 31 haftalık gebelik döneminde meydana gelen kanamalar anne adayları tarafından dikkate alınmalı, gebelik takibini yapan doktora bu konuda mutlaka bilgi verilmelidir.

İlginizi çekebilir –> 30.Hafta hamilelik

31 Hafta Gebelikte Kasık Ağrısı Yaşanır Mı?

Kasık bölgesinde ağrı olması normaldir. Rahim büyüdükçe ligament gibi bağ dokularında gerilme olur ve bu da kasıklarda ağrıya sebebiyet verir.

31 Hafta Gebelikte Cinsellik Yaşanabilir Mi?

Eğer doktor tarafından bir kısıtlama ya da yasak getirilmediyse 31 haftalık hamilelikte cinsel ilişki yaşanabilir.

31 Hafta Gebelikte Sık İdrara Çıkma Olur Mu?

Bebeklerin büyüdükçe mesaneye baskı yapıyor olması, sıklıkla idrara çıkma isteğini doğuruyor. Dolayısıyla bu gebelik haftasında sık idrara çıkmak gayet normaldir.

31 Hafta Hamilelikte Doğum Olursa Bebeğin Yaşama Şansı Var Mıdır?

Gebeliğin 31 haftasında meydana gelen doğum, erken doğumdur ancak bebeğin yaşama şansı yüksektir. Akciğer gelişimi tamamlanmadığından bebeğin bir süre yoğun bakımda kalması gerekir.

31 Hafta Hamilelikte Hangi Durumlarda Doktor Aranmalıdır?

Geçmeyen baş ağrısı, vajinal kanama, vajinal bölgeden su gelmesi gibi durumlarda doktor aranmalıdır. Uzun süre zaman geçmesine karşın bebek hareketlerinin hiçbir şekilde hissedilmiyor olması durumunda da doktorunuza ulaşmalısınız. 31 haftalık hamilelik hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilginiz olsun –> 29.hafta hamilelik

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın