29. hafta hamilelik

29 haftalık gebeliklerde bebeklerin yağ ve kas dokusu artmaya başlar. Daha hızlı bir büyüme içerisinde olduklarında rahim içerisinde çok aktif olacakları alanı bulamazlar. Kemikleri de gelişmeye devam eder ve anne karnında dönme hareketi yapmaya başlarlar. Bu hareket anne adayları tarafından çoğu zaman hissedilir. Hamileliğin bu haftasında anne adayları nasıl beslenmeli, vücutta ne gibi değişimler oluyor sorularının yanıtlarını aktaracağız. Öncesinde ise bebekteki değişimleri gözden geçirmekte fayda var.

29 Hafta Hamilelikte Bebeğinizdeki Değişimler Nelerdir?

Bebeklerin bu haftada boyları 40 cm dolaylarına erişmiş olur. Ağırlıklarının ise genellikle 1,1 kg olduğunu belirtebiliriz. Bu haftadan itibaren artık bebekler daha hızlı bir büyüme evresine girerler. Beyinleri hem vücut ısılarını hem de solunumlarını kontrol edebilecek kadar gelişmiş olur. Ciğerleri de doğumdan sonra nefes alıp vermelerini ağlayacak kadar gelişmiş olsa da tek başına işlevlerini yerine getirecek kadar gelişim sağlanamamıştır.

Bu gebelik haftasında kırmızı kan hücreleri kemik iliği üretmeye başlar ve bebekler artık kendi bağışıklık sistemlerini de oluşturma evresine girerler. Anne adayının vücudundan geçen antikorlar yardımı ile bağışıklık sistemleri de güçlenmeye devam eder. Bebekler anne karnında hareket etmeyi de sürdürür ancak bu hareketler daha düzenli bir form kazanmış olur. Anne adayları dinlenirken ya da yemek yedikten sonra bebek hareketlerinin daha fazla hissedildiğini de söyleyebiliriz.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

29 haftalık hamilelikte doğal olarak anne adaylarının karnı da hızla büyümeye devam eder. Bazı şikayetlerin olması ise gayet normaldir. Bu şikayetler arasında yaygın olanlar mide ekşimesi, midede yanma ve sıklıkla tuvalete gitme ihtiyacıdır. Tüm bunlar geceleri konforlu bir uyku süreci geçirilmesini sekteye uğratabilir. Geceleri birkaç yastıkla vücudu rahatlatmak, daha konforlu uyunmasını sağlayabilir. Vücudun sol tarafını yastıkla hafifçe kaldırmak kan akışını da rahatlatır.

Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı nedeniyle su tüketiminin azaltılması ise önerilmez. Olabildiğince gündüz saatlerinde su içilmeli, yatma saatine yakın zamanlarda su tüketilmemelidir. Bu sayede geceleri tuvalete gitme ihtiyacı nedeniyle uyanma sıklığı azalır. Mide ekşimesi ya da midede yanma sorununu gidermek için de baharatlı, asitli ve acı gıdalardan uzak durulması gerekir. Kabızlık sorunu da yaygın yaşanan şikayetler arasında bulunuyor. Progesteron hormonu kasları rahatlatır ve sindirimin yavaşlaması da bundan kaynaklanır. Anne adaylarında hemoroit problemi de ortaya çıkabilir.

29 Haftalık Gebelik Kaçıncı Aydır?

Gebeliğin 29. haftası 7. aya denk geliyor. Anne adayları için bu dönem fiziksel ve duygusal anlamda yoğun geçen dönemlerden biridir. 29 haftalık gebelikte 3. trimester dönemine başlanmış olur.

29 Haftalık Bebek Neye Benzer?

Bebekler bu hafta içerisinde de büyümelerini sürdürüyor. Kemik yapıları gün geçtikçe güçleniyor ve sertleşiyor. Bu dönemde bebeklerin baş bölgesi ile vücudu arasındaki orantı da sağlanmış olur. Bu nedenle küçük bir insan görünümünü önceki gebelik haftalarında kazanmış olurlar. Bu dönemde bebeklerin beyin gelişimleri de hızla devam eder ve aynı zamanda kas gelişimleri de ivme kazanır. Bir yandan da akciğerleri olgunlaşmaya devam ederek doğum sonrası solunum için hazırlıklarını sürdürür. Daha önce cildinde çıkan tüylerin bir kısmı dökülmüş olur ve derileri daha pürüzsüz bir hal alır. 29 haftalık gebelikte bazı bebeklerin saçları da çıkmaya başlamış olabilir.

29 Haftalık Bebek Anne Karnında Nasıl Durur?

Bu dönemde bebeklerin bazıları rahimde oturur pozisyonda olabilir. Bazıları ise baş aşağı bir pozisyonda durabilir. Rahim içerisinde hareket ederek pozisyon değiştirebilirler ve dönebilirler. Her ne kadar yerleri daha sınırlı olsa da bebekler bu hafta içerisinde de hareket etmeye devam ederler. Dolayısıyla sabit bir pozisyonda olduklarını söyleyemeyiz. Sıklıkla merak edilen hususlardan biri bebeğin baş aşağı durmasının erken doğum habercisi olup olmadığıdır. Bebeğin bu pozisyonda olması erken doğumun göstergesi değildir ve gayet normal kabul edilir.

29 Haftadan Sonra Bebek Haftada Kaç Kilo Alır?

Hamileliğin bu haftasında bebeklerin kilosu artmış olur ve çoğu bebek 1 kg üzerinde bir ağırlığa sahiptir. Bu haftadan itibaren bebeklerin aldığı kilo miktarı değişebilir. Ancak çoğuma dek kilo almaya devam ederler. Çoğunlukla 30 haftalık gebelik döneminde bebeklerin kilosu 1,3 kg olurken bir sonraki haftada yani 31. haftada 1,45 kg ağırlığa erişirler. 32 haftalık hamilelik döneminde bebeklerin ağırlığı 1,6 kg olurken bir sonraki haftada bu rakam 1,85 kg’a ulaşabilir.

34.gebelik haftasında bebeklerin ağırlığı çok daha fazla olur ve 2 kg dolaylarına ulaşır. 35. haftada 2,5 kg, 36. haftada 2,7 kg olan bebek ağırlığının 37. haftada da 2,8 kg olduğunu söyleyebiliriz. Gebeliğin 38 haftasında 2,9 kg olan bebeklerin ağırlığının 39. haftada 3,4 kg ve 40. haftada da 3,5 kg civarında olduğunu belirtelim. Elbette bu rakamlar değişebilir, her bebeğin kilosunun her gebelik haftasında aynı olması beklenmemelidir. Doğum ağırlığının 2,5 kg ile 4 kg arasında olması normal kabul edildiğinden anne adayları bebeklerinin kilosunun bu rakamlara uymaması durumunda endişe etmesi gerekmez.

29 Haftalık Doğan Bebek Yaşar Mı?

29 haftalıkken doğan bebekler prematüre bebektir. Gebeliğin 37. haftasından önce meydana gelen doğumların erken doğum olarak kabul edildiğini hatırlatalım. Hamileliğin bu haftasında bebeklerin akciğerlerindeki küçük hava yolları büyük oranda meydana gelmiştir. Doğum sonrasında ritmik bir şekilde nefes alıp verme egzersizlerini de bebekler anne karnında yapmaya başlamış olurlar. Bu nedenle 29 haftalık doğan bebekler yüksek olasılıkla yaşar. Ancak kesin bir ifadede bulunmak doğru olmaz. Yaşamını kaybetmeleri de ihtimaller dahilindedir.

29 Haftada Sancı Olur Mu?

Elbette 29 haftalık gebelikte sancı olabilir. Bu sancılar halk arasında yalancı sancı olarak bilinen Braxton Hicks sancılarıdır. Sancıya ağrı eşlik etmez ve bu sancılar son derece düzensizdir. Nedeni ise rahmin doğuma hazırlık yapıyor olmasıdır. Burada önemli olan sancıların anne adayı tarafından takip edilmesidir. Eğer sancılar düzenliyse, ağrılıysa ve şiddetleniyorsa erken doğum riski göz önünde bulundurulmalıdır.

İlginizi çekebilir –> 28.hafta hamilelik

29 Haftalık Gebelikte Anne Adayı Ne Yemeli?

Bebeklerin gelişiminin sorunsuz devam etmesi için anne adayı sağlıklı, dengeli ve çok yönlü beslenmeye devam etmelidir. Midenin rahatlaması ve mideyle ilgili şikayetlerin azalması için az ve sık öğün tüketmek de tercih edilebilir. Olabildiğince vitamin, mineral, kalsiyum ve protein içeren gıdalar tüketilmelidir. Bu dönemde B5 vitamini almak da büyük önem taşıyor. Çünkü B5 vitamini bebeklerin gelişimine destek olur ve antikor üretimini de sağlar. Aşağıdaki gıdalarda bu vitamin bulunuyor:

  • Bezelye
  • Fasulye
  • Yağsız et
  • Süt ve süt ürünleri
  • Brokoli
  • Avokado
  • Tahıllar

Demir de önemli minerallerden biridir ve demir içerikli gıdaların öğünlerde bulunmasına özen gösterilmelidir. Çinko içerikli gıdalar da bebeklerin sağlığına büyük katkıda bulunuyor. Kalsiyum ise bebeklerin kasları, sinirleri, kalbi ve dişleri için en önemli minerallerden biridir. C vitamini ihtiyacının karşılanması için de turunçgillerin düzenli olarak tüketilmesi tercih edilebilir. Omega3 yönünden zengin gıdaların tüketilmesine de önem verilmesi gerekir. Lifli gıdalar tüketilmesi ise hazımsızlık ve sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. 29 haftalık gebelik hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> 27.hafta hamilelik

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın