3.hafta hamilelik

3 haftalık gebelik, hamileliğin en erken dönemlerinden biridir. Bu dönemde çoğunlukla kadınların hamile olduklarından haberi yoktur. Dünyanın tüm ülkelerinde gebelik 40 haftalık bir süreç üzerinden hesaplanır ve 3 haftalık gebelik döneminde de döllenme henüz birkaç gün öncesinde gerçekleşmiş olur. Döllenen yumurta rahme doğru yola çıkmıştır ancak henüz rahme yerleşme gerçekleşmemiştir. Dolayısıyla pek çok anne adayı bu dönemde hamile olduğundan bihaberdir.

Gebelik belirtileri de henüz ortaya çıkmadığından sadece yapılan gebelik testi ile hamileliğin anlaşılması mümkün olabilir. Bazı kadınlarda ise gebeliğin anlaşılması için 3 haftalık hamilelik döneminin üzerinden 1 – 2 gün daha geçmesi gerekebilir. Bu dönemde kasık ağrısı olur mu, gebelik sonlandırılabilir mi gibi soruların yanıtlarını da aktaracağız. Öncesinde ise nasıl bir sürecin yaşandığı konusunu ele alalım.

3 Haftalık Bebeğinizde Neler Oluyor?

Halk arasında ‘yerleşme’ olarak adlandırılan implantasyon eylemi yani döllenen yumurtanın rahme ulaşarak rahim duvarına yerleşmesi gebeliğin 3. haftasının sonu ya da 4. haftasının başında gerçekleşiyor. Morula olan döllenmiş yumurtadaki hücreler bölünmeye devam eder. Blastosistin rahim duvarına yerleşmeye başlayacağı bölgeye ulaşması ise döllenmenin gerçekleşmesini takiben yaklaşık olarak 5 – 8 gün sonrasında gerçekleşir. Bu nedenle 3 haftalık gebelik döneminde henüz bebeklerde büyük gelişim süreçlerinin başladığını söyleyemeyiz.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

Sık sık merak edilen konulardan biri de 3 haftalık gebelik döneminde anne adaylarının vücudundaki değişimler oluyor. Öncelikle gebeliğin 3. Haftasında karında belirginlik olmayacağını belirtmemiz gerekiyor. Karın bölgesindeki şişkinlik hemen her anne adayında gebeliğin 12. haftasından sonra hafifçe hissedilmeye başlanır. Dolayısıyla 3 haftalık gebelik karnın büyümesi konusunda henüz çok erken bir dönemdir. Kilo alımının başlaması için de erkendir. 1 ile 5 kilo arasında bir kilo artışının olması, gebeliğin ilk 3 aylık döneminde yani ilk trimester döneminde gerçekleşir. Anne adaylarının kilo almak için bu dönemde aşırı oranda yemek yemesi asla önerilmiyor. Günlük kalori alımının 3 haftalık gebelik döneminde artırılması da gerekmez.

Bu dönemde vücutta çok fazla değişim yaşanmadığını da belirtmemiz gerekiyor. Sadece vajinal akıntıda hafif bir artış meydana gelebilir. Şayet implantasyon bu haftada gerçekleşirse kahverengi bir akıntı ya da hafif lekelenme şeklinde bir kanama da olabilir. Kadınlar bu dönemde evde idrar numunesi ile gebelik testi yapabilir ve negatif sonuç alabilir. Ancak adet kanamasının olmaması yani adet gecikmesinin devam etmesi durumunda birkaç gün sonra mutlaka testin tekrarlanması gerekir.

Tipik gebelik belirtileri arasında olan kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet gibi şikayetler hamileliğin daha sonraki dönemlerinde yaşanır. Bu belirtilerin yaşanmasının nedeni vücuttaki beta hCG hormonunun gebelikte hızla artmasıdır. Fakat gebeliğin ilk 3 haftasında çok fazla artış olmadığından söz konusu şikayetler de ortaya çıkmaz. Anne adayları doktorları tarafından önerilmiş olması durumunda bu dönemde folik asit takviyesi almaya devam etmelidir.

3 Haftalık Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Anne adayları tarafından 3 haftalık gebeliğin anlaşılması mümkün değildir ve sadece adet gecikmesi yaşandığında gebeliğe dair şüphe duyulur. Vajinal akıntıda çok hafif bir artış meydana gelebilir fakat bu durum çoğu zaman kadınlar tarafından fark edilmez. 3 haftalık gebeliğin anlaşılmasının tek yolu adet gecikmesi yaşandığında gebelik testinin yapılmasıdır. Birkaç günlük adet gecikmesi durumunda testte negatif sonuç çıkabilir. Adet gecikmesinin devam ediyor olması halinde test mutlaka tekrar yapılmalıdır.

3 Haftalık Bebek Ultrasonda Görünür Mü?

Hamileliğin üçüncü haftasında yumurta döllenir ve fallop tüplerine doğru yola çıkmış olur. Sonraki gebelik dönemlerinde ise döllenen yumurta eş hücrelere bölünerek rahme doğru ilerleyecektir. Yapılan ultrason işlemi ile bu dönemde bebeklerin görünmesi mümkün olmaz. Döllenmiş olan yumurta gebeliğin üçüncü haftasında henüz bir tuz tanesinden dahi daha küçük ebatlardadır. Aynı zamanda bu dönemde yumurtanın hareket halinde olduğunu da belirtmek gerekiyor. Ultrason ile bebeğin görünmesi için anne adaylarının bir süre daha beklemesi gerekir.

3 Haftalık Gebelikte Kalp Atışı Duyulur Mu?

Hamileliğin ilk 3 haftasında bebeğin kalp atışlarının duyulması mümkün olmaz. Anne adayları hamile olduklarını yapılan testler ile anladıklarında en kısa zamanda bebeğinin kalp atışlarını da duymak isteyebiliyor. Ancak 3 haftalık gebelik bunun için oldukça erken bir dönemdir. Bebeğin kalp atışlarının en erken dönemde duyulabilmesi için öncelikle transvajinal ultrason işleminin yapılması gerekir. Bu işlemde dahi bebeğin kalp atışları 3 haftalık gebelikte duyulamaz. En erken dönemin hamileliğin 5 – 6 haftası olduğunu söyleyebiliriz. Gebeliklerde bebeğin kalp atışlarının kontrol edildiği dönem ise genellikle gebeliğin 10 – 12 haftalarıdır. Sadece belirli durumlarda bebeğin sağlığının kontrol edilmesi zorunlu olduğunda bu dönemden daha erken dönemde transvajinal ultrason işlemi ile kalp atışlarının kontrol edilebilmesi mümkün olur.

3 Haftalık Bebek Aldırılır Mı?

İstenmeyen gebelik söz konusu olduğunda, hamileliğin tespit edilmesi ile birlikte kürtaj işlemi de gündeme gelebiliyor. Dolayısıyla anne adayları 3 haftalık gebeliğin sonlandırılmasının mümkün olup olmadığını merak ediyor. Bu dönemde gebelik tespit edilebilir ancak kürtaj için oldukça erken bir dönem olduğunu da belirtmeliyiz. 3 haftalık gebelikte henüz fark edilir düzeyde bir embriyo bulunmaz ve dolayısıyla gebeliğin sonlandırılması da mümkün olmaz. Kürtaj işlemi için uygun döneminin en erken 4 haftalık gebelik dönemi olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde kürtaj işlemi yasal düzenlemelere tabidir ve 10 haftalık gebelik döneminden sonra kürtaj yapılması yasaktır.

Sonuç olarak en erken 4 haftalık hamilelik dönemini beklemek gerektiği gibi 10 haftalık hamilelik dönemini de kaçırmamak gerekiyor. Bu süre içerisinde kürtaj işleminin yapılması mümkündür. Ancak 3 haftalık gebelikte kürtaj yapılması durumunda çeşitli sorunlar yaşanabilir ve kürtaja rağmen gebeliğin devamı da söz konusu olabilir. İstenmeyen gebeliklerde hamileliğin sonlandırılması için mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeli, en doğru zaman diliminde işlemin yapılması için planlama yapılmasını sağlamalısınız.

İlginizi çekebilir –> 1. Hafta Hamilelik

3 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı Olur Mu?

Her anne adayında olmasa da bazı anne adaylarında 3 haftalık gebelik döneminde kasık ağrısı meydana gelebilir. Ancak bu ağrının çok şiddetli olmadığını, genellikle adet döneminde yaşanan ağrıya benzerlik gösteren bir kasık ağrısı olduğunu söyleyebiliriz.

Göz atın –> 2. Hafta Hamilelik

Gebelikte 3 Haftalık Beta hCG Değeri Kaç Olmalı?

Hamilelik döneminde beta hCG olarak adlandırılan ve halk arasında ‘gebelik hormonu’ ya da ‘annelik hormonu’ olarak bilinen hormon, plasenta tarafından üretiliyor. Gebeliğin başlangıcından sonuna kadar geçen dönemde hCG hormonunun salınımının hızı aynı değildir. Başlangıç döneminde hormon daha hızlı bir artış seyreder. Hamile kalındıktan itibaren yaklaşık 10 – 12 gün sonrasında gebelik testi ile hamileliğin tespit edilmesi mümkündür. Bu hormon anne karnındaki bebeğin sağlıklı olduğunun belirlenmesi için değil, gebeliğin mevcut olup olmadığının belirlenmesi ya da gebelik haftasının tahmin edilmesi için ölçülür.

Her anne adayında hCG seviyesi aynı oranda bulunmayabilir. 3 haftalık gebelikte beta hCG hormon düzeyi çoğunlukla 5-50 mIU/ml dolaylarındadır. Bu dönemde kan numunesi ile gebelik testi yapılması durumunda gebeliğin daha erken dönemde belirlenmesi mümkün olabilir. Evde uygulanan ve idrar numunesi ile gerçekleştirilen testler için birkaç gün daha beklemek gerekebilir. 3 haftalık gebelik konusunda merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> 45 Yaşında Sağlıklı Gebelik

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın