birinci hafta hamilelik nasıl anlaşılır

Gebeliğin birinci haftasında vücutta çeşitli değişimler olması mümkün değildir. Tüm dünya genelinde gebelik süreci 40 hafta olarak hesaplanır. Ancak teknik olarak bakıldığında hamileliğin ilk haftasında aslında henüz döllenme meydana gelmemiştir. Bu nedenle çeşitli gebelik belirtilerinin olması yahut vücutta bazı değişimlerin meydana gelmesi de beklenmemelidir. Bilindiği gibi rahim her ay bir değişim içerisine girer ve gebelik için gerekli hazırlıkları gerçekleştirir. Şayet döllenme meydana gelmezse yumurtanın adet döneminde vücuttan atılması süreci gerçekleşir. Sonrasında ise rahim yeniden kendini gebelik için uygun koşullara getirmek için hazırlığa başlar. Bu döngü her ay gerçekleşir.

Gebelik belirlendiğinde ise son adet döneminin başladığı ilk gün, hamileliğin ilk haftası olarak hesaplanır ve bu şekilde kabul edilir. Kadınlar hamile olduklarını öğrendikleri zamanın gebeliğin ilk haftası olduğunu düşünebiliyor. Bu konuda akılların karışmasının nedeni gebeliğin ilk 2 haftasında aslında teknik anlamda kadının hamile olmadığıdır. Son adet kanamasının başladığı gün, hamileliğin de ilk günü olarak kabul edilir. Elbette yardımcı üreme tekniklerinin kullanılması durumunda tablo değişiyor. Tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme teknikleri kullanıldığında döllenen yumurtanın rahme yerleştiği zamanı tahmin etmek mümkün olsa da doğal gebelik süreçlerinde böyle bir tahminde bulunmak da mümkün olmuyor.

1 Haftalık Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

1 haftalık gebeliğin anlaşılması mümkün değildir. Tipik gebelik işaretleri olan mide bulantısı, kumsa, kokulara karşı hassasiyet gibi durumlar gebeliğin ilk haftasında hatta ikinci haftasında yaşanmaz. Çünkü bu ilk 2 hafta içerisinde henüz gebelik hormonu hCG salgılanmaya başlamamış, kana karışmamıştır. Rahimde gebelik hücresi bulunmadığından anne adayı tarafından ya da bir doktor tarafından gebeliğin anlaşılması da asla mümkün olamaz. Yukarıda örnek verdiğimiz gebelik semptomlarının yaşanabilmesi için kandaki hCG hormon seviyesinin belirli bir oranın üzerine çıkması gerekir. Hamileliğin ilk haftasında henüz plasentanın bile oluşmadığını unutmamak gerekiyor.

1.Hafta Hamilelik Belirtileri

birinci hafta hamilelik belirtileri

Gebelik hesaplamaları kapsamında hamileliğin ilk 2 haftasının aslında rahmin kendini gebelik için hazırladığı döneme tekabül ettiğini belirtmeliyiz. Buna bağlı olarak hamileliğin ilk haftasında çeşitli gebelik belirtilerinin ortaya çıkması da teknik olarak pek mümkün değildir. Nedeni ise henüz döllenmenin meydana gelmemiş olması, döllenen yumurtanın henüz rahme yerleşmemiş olmasıdır. Hamilelik belirtilerinin anne adayı tarafından net bir şekilde hissedilebilmesi için bu süreçlerin tamamlanmış olması gerekiyor. Hatta az önce de değindiğimiz gibi beta hCG hormonunun belirli bir düzeyin üzerine çıkmış olması da gerekir.

İlk hafta içerisinde fetüs anne rahmine düşmemiş olur ve gebelik belirtilerinin yaşanması da imkansızdır. Kadınlar hamilelik testi yaptırdıklarına ve gebe olduklarını öğrendiklerinde zaten hamileliğin ilk iki haftası geride kalmıştır. Hamilelik hesaplaması gerçekleştirilirken son adet döneminin ilk gününün referans alındığının altını çizelim. Kimi zaman ultrason görüntülemesi ile gebeliğin anlaşılmasının mümkün olup olmadığı da gündeme gelebiliyor. Ancak bu da mümkün değildir. Hamileliğin ilk 4 haftasının geride kalmasından sonra bazı gebelik belirtileri yaşanabilir. Bu belirtilere ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Ağız içerisinde metalik bir tat olması
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • Baş dönmesi
  • İdrara çıkma isteğinde artış olması

Bu belirtilerin mutlaka her anne adayında yaşanması da gerekmiyor. Bazı anne adayları daha az semptom yaşarken bazılarının şikayetleri daha fazla olabiliyor. Genellikle adet gecikmesi yaşandığından anne adayları gebelik testini gerçekleştirmiş ve hamile olduğunu öğrenmiş oluyor. Dolayısıyla çoğu zaman belirtiler yaşanmaya başladığında anne adayları zaten hamile olduklarını biliyorlar. Sadece adet gecikmesini dikkate almayan ve gebelik testi yaptırmayanlar bu belirtiler yaşandığında şüphe duyuyor.

Bu noktada ne zaman gebelik testinin yapılması gerektiği de merak edilebilir. Doğru olan zaman dilimi için adet döneminin üzerinden birkaç gün geçmesi gerekiyor. Daha erken dönemde gerçekleştirilen gebelik testi hamilelik mevcut olduğu halde negatif sonuç verebilir ve bu da anne adayı için yanıltıcı olacaktır. Döllenmenin meydana gelmesiyle birlikte hemen hCG hormonu salgılanmaz. Bunun için bir süre zaman geçmesi gerekiyor. Gebelik testinde de kandaki ya da idrardaki hCG hormonu dikkate alındığından doğru neticeyi alabilmek için bir süre beklenmesine ihtiyaç duyuluyor. Beklenen adet döneminin üzerinden birkaç gün geçtikten sonra gebelik testi yaptırılabilir. Kan numunesi ile yapılan testlerin daha erken dönemde sonuç verebildiğini de belirtelim.

Hamilelikte 1. Haftada Neler Yaşanır?

Gebelik haftası hesaplaması kapsamında son adet döneminin ilk günü başlangıç olarak kabul edildiğinden hamilelikte ilk haftada gebeliği düşündüren bir değişim de yaşanmaz. Elbette bu dönemde teknik anlamda aslında gebelik oluşmamıştır ve buna bağlı olarak vücutta, hormonlarda bir değişim olması da beklenemez. Korunmasız cinsel ilişki yaşandığında 250 milyon civarında sperm hücresinin rahme doğru ilerlemesi de mümkün olabiliyor.

Sperm hücrelerinin fallop tüplerine ulaşması ve döllenmenin meydana gelmesi sonrasında döllenen yumurtanın zigot adını aldığını söyleyebiliriz. Zigot toplamda 16 özdeş olan hücreye bölünür ve zigotun rahme ulaşması sonrasında bu hücre morula olarak adlandırılır. Morula da rahme yerleşir ancak bu yerleşmenin 1 gün ya da 2 gün sürdüğünü söyleyebiliriz. Yerleşmenin tamamlanmasıyla birlikte embriyonun gelişim süreci de başlar. Tüm bu süreç sadece bir günde meydana gelmez. Hamileliğin ilk haftasında yaşanan bir süreç olmadığını belirtmeliyiz. Gebeliğin ilk haftasında henüz bu süreç başlamamış olur.

Göz atın –> Gebelikte Antibiyotik Kullanımı

Hamilelikte İlk İki Hafta Yaşananlar

hamilelikte ikinci hafta yasananlar

Fallop tüplerinin uç kısımlarında bazı dokular bulunur. Bu dokuların saçak görünümlü olduğunu söyleyebiliriz ve görevleri de yumurta hücresini yakalayarak fallop tüplerinin içine almak olarak açıklanabilir. Sperm hücresi ile yumurta fallop tüplerinde buluşur. Böylelikle döllenme meydana gelir. Döllenmenin olması için yumurtanın ideal olgunluk seviyesine erişmiş olması gerekiyor. Olgun bir yumurtanın 150 mikron çapında olduğunu söyleyebiliriz.

18 mm ile 20 mm çapında olan folikül içerisinde olan yumurtanın serbest kalması için folikülün çatlamasına ihtiyaç olur. Folikülün çatladığı yerde ise corpus luteum yapısı oluşur. Progesteron hormonu bu yapı tarafından salgılanır ve bu hormon sayesinde rahim gebelik için hazırlanmaya başlar. Gebeliğin oluşum sürecine dair bu bilgilere sahip olunması, kadınların gebelik testi için neden beklemeleri gerektiği ya da gebeliğin ilk haftasında neden belirti yaşanmadığını anlamalarını da sağlıyor.

Son adet döngüsünün ilk gününde başlayan bu süreç yaklaşık olarak 7 gün devam eder. Son adet döneminin üzerinden 14 gün geçtikten sonra döllenme çoğunlukla meydana gelir. Ancak bu sürenin her kadında aynı olmayabileceğini de belirtmek gerekir çünkü adet aralıkları her kadında aynı değildir. Yumurtanın 20 mm çapında olması ve çatlamanın gerçekleşmesi durumunda korunmasız cinsel ilişki yaşanırsa gebelik de oluşabilir. Sonuç olarak gebeliğin ilk 2 haftasında sanıldığı gibi embriyonun rahimdeki gelişim süreci yaşanmaz. Daha çok rahmin gebeliğe hazırlık süreci yaşanır diyebiliriz.

Bilgi sahibi olun –> Salgın Döneminde Hamilelik

Anne Adaylarında Gebeliğin İlk Günleri Yaşananlar

Gebelik oluştuğunda ilk günlerde çok fazla belirti yaşanmaz. En erken gebelik belirtilerinin hissedilebilmesi için döllenmenin meydana gelmesini takiben 2 hafta – 8 hafta sonrasında yaşanır. Hamileliğin ilk günlerinde anne adaylarının hiçbir gebelik belirtisi yaşamadıklarını söyleyebiliriz. Bu konuda yanıtını merak ettiğiniz soruları altta bulunan yorum kısmına yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> 45 Yaşında Sağlıklı Gebelik Mümkün mü

 

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın