27. hafta hamilelik

27.hafta hamilelik dönemi anne adayları için heyecanlı geçer. Artık son trimester dönemine girmeye çok az kalmıştır ve haliyle doğum zamanı da yaklaşmış olur. Bu haftada bebeklerin boyu 37 cm dolaylarında olur. Yüz bölgesi netleşir, bağışıklık sistemi çalışmaya devam eder. Ciğerleri ise gelişim sürecinin büyük bölümünü tamamlamış olur. Bebekler nefes egzersizleri yapmaya devam ederken aynı zamanda anne karnında bir hayli hareketli olurlar. Artık düzenli bir uyku ve uyanıklık döngüsü kazanan bebeklerin gelişimine dair merak edilenleri aktaracağız. Öncesinde annedeki değişimleri ele alalım.

27 Haftalık Gebelikte Annede Neler Olur?

Gebeliğin 27. Haftasında bebeklerin gelişimi gayet hızlı bir şekilde devam eder. Bu durum annenin bebek hareketlerini de hem daha net hem de daha sık hissetmesini sağlar. Elbette vücudun bazı bölgelerinde ağrı, sızı olabilir. Bunun nedeni rahmin de hızla büyümesi ve vücudun gelişen bebeğe, büyüyen rahme uyum sağlama çabasıdır. Özellikle kasık, bel ve karın bölgesinde hafif ağrılar olabilir.

Gün içerisinde anne adaylarının aktif olması, yaşanan sıkıntıların azalmasını sağlar. Sürekli yatma ve dinlenme pozisyonunda bir gebelik dönemi geçirilmesi, doktor önerisi değilse tavsiye edilmez. Yürüyüşler yapmak, egzersiz yapmak, yani hareketli günler geçirmek, vücudun gebeliğe uyum sürecini kolaylaştıracaktır. 27 haftalık gebelikte sık yaşanan şikayetlerden biri midede yanma olmasıdır. Nedeni ise mide sıvısının yemek borusuna doğru bir baskı uygulamasıdır. Baharatlı, acı, ekşi ve asitli gıdalardan uzak durulması, bol su tüketilmesi bu şikayetin ortadan kalkmasını sağlayabilir.

27 Haftalık Bebek Neye Benzer?

Bebeklerin 27 haftalıkken görüntüsü küçük bir insan gibidir. Çünkü bu haftada artık baş ile gövde arasındaki orantısızlık ortadan kalkmış olur. Yüz hatlarının artık çok daha belirgin olması da küçük bir insan görünümü kazanmalarını sağlar. Çoğunlukla anne karnında hafif şekilde kıvrılmış pozisyonda olurlar. Yani fetal pozisyonda bulunurlar. Organları gelişmeye devam ettikçe vücutlarını da hareket ettirirler ve rahim içerisinde dönebilir, gerinebilir, tekme atabilir, parmaklarını emebilirler. El ve kollarını hareket ettirmeleri, gözlerini açıp kapatmaları da söz konusu olabilir. Göbek kordonunu tutma hareketi dahi yapabilecek gelişimi kazanmış olurlar.

27 Haftadan Sonra Bebek Kaç Kilo Alır?

Hamileliğin 27. haftasında bebeğin ağırlığının 900 gram dolaylarında olduğunu belirtebiliriz. Ancak bebeklerin her gebelikte ve her haftada kilolarının, boylarının aynı olması beklenmemelidir. Daha kilolu olabildiği gibi daha zayıf da olabilir ve bu durum normaldir. Özellikle bu gebelik haftasından sonra bebeklerin aldığı kilo miktarı değişebiliyor. Bir hafta sonrasında 900 gramın biraz üzerine çıkan bebekler 29 haftalık olduklarında ise 1100 grama ulaşabiliyor. 30 hafta dolduğunda ise ağırlıklarının 1300 gram ile 1400 gram arasında olduğunu belirtebiliriz.

30 haftalık gebeliğin ardından bebeklerin hem kilo artışında hem de gelişiminde hızlanma olur. Örneğin 32 haftalık olduklarında ağırlıkları 1600 grama, bir hafta sonrasında yani 33 haftalık olduklarında da 1850 grama ulaşabilir. 2 kg oldukları dönem ise genellikle gebeliğin 34. haftasıdır. 40 haftalık gebeliklerde bebeklerin kilosu bir hayli değişmekle birlikte ortalama 3,5 kg dolaylarında olur. Yani bebeklerin gebeliğin son haftalarında daha hızlı kilo aldıklarını söyleyebiliriz.

Bu noktada bebeklerin kaç kg olarak doğdukları da merak edilebilir. Sağlıklı bir bebeğin doğum kilosu 2,5 kg ile 4 kg arasında değişir. Bebeklerin aldığı kilo hem gebelik haftasına hem de bebeklerin cinsiyetine göre değişebiliyor. Doğumun hangi haftada gerçekleştiği de doğum kilosunun değişmesinin nedenlerinden biridir.

27 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

27 haftalık bebek 6 aylıktır ve hatta 6. ayını da tamamlamak üzeredir diyebiliriz. Gebeliğin ikinci trimster döneminin son haftası; hamileliğin 27. haftasına tekabül ediyor. Bu hafta yani gebeliğin 27 haftası tamamlandığında anne adayları hamileliğin son 3 aylık dönemine; son trimester dönemine başlamış olurlar. Kimi zaman ebeveyn adayları bebeğin kaç aylık olduğu hesaplamasına günleri de dahil edebiliyor. 27 hafta 5 günlük bebek kaç aylıktır gibi sorular da gelebiliyor. Bu soruların yanıtı aynıdır. 27 haftalık bebek haftanın kaçıncı gününde olursanız olun 6 aylıktır.

27 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı Normal Mi?

Anne adaylarının 27 haftalık gebelik döneminde en sık yaşadıkları şikayetlerden biri de kasık ağrısıdır. Sadece kasıklarda değil bacakta ve bel bölgesinde de zaman zaman ağrı hissedilebilir. Vücudun hormon dengesinin değişiyor olması ve vücut ağırlığının da giderek artması bu ağrıların temel nedeni olarak gösterilebilir. Rahmin büyümesi ve ağırlaşması ile bebeğin baskı yapması, söz konusu ağrılara yol açıyor. Özellikle pelvik bölgeye doğru ya da kasıklarda yoğunlaşan bir ağrı da yaşanabiliyor. Bu ağrıların gayet normal olduğunu belirtmeliyiz. Ancak ağrının şiddetlenmesi, düzenli sancılar başlaması gibi durumlarda mutlaka doktorunuza ulaşmanız ve bilgi vermeniz gerekir. Ağrı şikayetine daha farklı şikayetlerin eklenmesi durumunda da doktorunuzla görüşmelisiniz.

Ayrıntılı Ultrason 27 Haftada Yapılır Mı?

Ayrıntılı ultrason, bebeklerin tüm organlarının yüksek görüntü kalitesi ile incelenmesine olanak tanıyan bir görüntüleme yöntemidir. Hamileliğin 11. haftası ile 13. haftası arasında bu görüntüleme yöntemi gerçekleştirilir. Ayrıca gebeliğin 18. haftası ile 23. haftası arasında da yapılır ve böylelikle bebeklerde gelişim açısından bir sorun olup olmadığı araştırılır. Bebeklerdeki gelişim problemlerinin erken dönemde teşhis edilebilmesi adına bu görüntüleme yönteminin büyük önem taşıdığını belirtebiliriz. Elbette detaylı ultrason gebeliğin 27. haftasında da yapılabiliyor. Hamileliğin ileri haftalarında gelişmelerin yeniden incelenmesi gerekebilir. Olası sağlık sorunlarının tespit edilmesi gibi ihtiyaçlar doğduğundan rutin olarak gerçekleştirilen ayrıntılı ultrasonun hamileliğin herhangi bir döneminde yeniden yapılması mümkündür.

Merak edenler için –> 26.hafta hamilelik

Hamilelikte Mide Yanmasını Hafifletmek İçin Öneriler

Hamileliğin çeşitli dönemlerinde yaşanan şikayetleri her zaman ortadan kaldırmak mümkün olmayabiliyor. Ancak mide yanması şikayetini gidermek, bazı tedbirler alarak mümkün olabilir. Öncelikle uyku pozisyonunu iyi ayarlamak gerekiyor. Vücudun üst kısmının biraz daha yüksekte olmasını sağlamak, mide yanmasının özellikle gece saatlerinde daha da artmasını engelleyecektir. Böylelikle daha rahat ve kaliteli bir uyku sürecinin yaşanması da sağlanabilir. Günlük su tüketiminin ideal düzeyden daha az olmamasına da dikkat edilmelidir. Az su tüketimi, başlı başına çeşitli mide sorunları yaşanmasının nedeni olabiliyor.

Gün içerisinde küçük öğünler halinde yemek yemek de önemli bir tedbirdir. Sık ve az yiyerek mide asidinin aşırı düzeye yükselmesi önlenebilir. Uyku saatinden en az 2 saat öncesinde yemek yemeyi kesmelisiniz. Mide yanması gibi sorunlar nedeniyle doktora danışmadan ilaç kullanmak son derece sakıncalıdır. Gelişigüzel ilaç kullanımı bebeklerin sağlığına da zarar verebilir.

Mide Yanmasını Engellemek İçin Uzak Durulması Gereken Besinler

Mide yanması sorunu tüketilen gıdalardan kaynaklı olarak çok daha yoğun şekilde yaşanabilir. Bu nedenle bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmasında fayda var. Kafein içeren içecekler, mide yanmasını tetikleyebilir. Kafein kahve çeşitlerinin yanı sıra çayda ve bazı çikolata çeşitlerinde de bulunuyor. Bununla birlikte asidik yiyecek ve içeceklerden uzak durulması da önem taşıyor. Acı, aşırı düzeyde baharatlı yemekler tüketilmemelidir. Yemeklerdeki yağ oranını düşürmek de önemli ve son olarak kızartma türü yemeklerin tercih edilmemesi de gereklidir. Bol miktarda su içilmesi de bu gıdalardan uzak durmak kadar önemlidir. 27 haftalık gebelik hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> 25.hafta hamilelik

 

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın