28 hafta hamilelik

28 haftalık gebelikte hamileliğin ikinci 3 aylık dönemi yani ikinci trimester dönemi tamamlanmış olur. Artık son 3 aylık döneme başlanır ve dolayısıyla anne adaylarının doğumun yaklaşması nedeniyle heyecanı da artar. Gebeliğin ikinci trimester dönemi, ilk aylara nazaran daha rahat geçer. Ancak son trimester döneminde anne adayları bu kadar rahat olmayabilir. Çünkü bazı şikayetler ortaya çıkabilir. Bu şikayetlere de değineceğiz ancak öncesinde bebeklerin gelişim sürecinden söz edelim.

28 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

Bebeklerin bu hafta içerisinde ağırlığı 900 gramın biraz daha üzerine çıkmış olur. Boylarının da 38 cm dolaylarında olduğunu belirtelim. 28 haftalık gebelik döneminde bebeklerin boyu bir patlıcan uzunluğuna erişmiş olur. Bebekler bu gebelik haftasında karnın dışındaki ışıkları algılayabilecek gelişime erişirler. Gözlerini açıp kapatabilirler ve çok daha düzenli bir uyku süreci yaşamaya başlarlar.

Bu gebelik haftasında bebeklerin beyninde milyonlarca nöron gelişmeye devam eder ve bu nöronlar da aracılığı ile pek çok beceriyi kazanmış olurlar. Bir yandan da doğum sonrasında yaşayacakları dış dünyaya hazırlık süreçlerinin devam ettiğini belirtmeliyiz. Beyinlerinin yüzey kısmında ise karakteristik özellikte çukurlar ve oluklar meydana gelir. Beyin dokusunun miktarında da artış meydana gelir. 28 haftalık gebelikte bebeklerin kalp atım hızının da merak edildiğini söyleyebiliriz. Bu haftada bebeklerin kalbi dakikada 140 kez atar.

Elbette bebeklerdeki gelişim ve büyüme devam ettikçe anne karnındaki alanları da daralır. Her ne kadar rahim de büyümeye devam ediyor olsa da bebeklerin alanlarında bu dönemden itibaren bir miktar daralma meydana gelir. Bu durum, bebek hareketlerinin anne adayları tarafından daha net hissedilmesini sağlar. Tekme atma, gerinme hareketleri gayet net bir şekilde hissedilebilir. Bebekler uyku sürecinde çok fazla hareket etmezler ve bu nedenle uyanık oldukları saatlerde söz konusu hareketler daha sık hissedilebilir.

28 Hafta Hamilelik Kaç Aylıktır?

Hamileliğin 28. haftası 7 aylık hamile olduğunuz anlamına geliyor. Bu gebelik haftası, 7 aylık hamileliğin ilk haftasıdır. Aynı zamanda gebeliğin son trimester dönemine girilmiş olur ve son 3 aylık dönemin de ilk haftası oluyor. Ebeveyn adayları 28 hafta 4 günlük bebek kaç aylıktır ya da 28 hafta 6 günlük bebek kaç aylıktır gibi soruların yanıtını da merak edebiliyor. Ancak bu soruların yanıtları da ‘7 aylık’ şeklindedir.

28 Haftalık Doğan Bebek Yaşar Mı?

Normal bir gebeliğin 40 hafta sürdüğünü belirtmek gerekiyor. Doğum ise normal koşullarda hamileliğin 37. haftası ile 40. haftası arasında gerçekleşir. Hamileliğin 37. haftasından daha erken gebelik haftalarında meydana gelen doğumlar erken doğumdur. Erken doğumla dünyaya gelen bebekler ise prematüre bebek olarak adlandırılır ve prematüre bebeklerin doğumdan hemen sonra özel bakım ünitelerine alınması gerekir. Şayet bebek gebeliğin 26. haftası ile 30. haftası arasında dünyaya geldiyse bu bebekler ileri derece prematüre bebeklerdir.

Bebekler 28 haftalıkken dünyaya geldiklerinde yaşama ihtimallerinin % 80’den daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ancak küçük de olsa yaşama tutunamama ihtimalleri de bulunuyor. Bu dönemde bebeklerin akciğerleri her ne kadar büyük ölçüde gelişim sürecini tamamlamış olsa da nefes alma ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Çünkü ciğerlerin gelişimi % 100 oranında tamamlanmış olmaz. Erken doğan prematüre bebeklerin hayatta kalma şansında belirleyici olan sadece akciğerlerin gelişimi değildir. Her bebeğin yaşam şansının farklı olması da bundan kaynaklanır.

28 haftalıkken dünyaya gelen bebeklerin doğumdan hemen sonra yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınması gerekir. Tıbbi destek ile bebeklerin yaşama tutunma şanslarının artması amaçlanır. Bu sırada gelişimleri de yakından izlenir. Sonuç olarak 28 haftalık doğan bebek yaşar mı sorusunun yanıtı bebeğin durumuna göre değişmekle birlikte % 80 ihtimalle ‘evet’ şeklindedir.

28 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Nasıl Olmalı?

Bebeklerin 28 haftalıkken anne karnında hareketli günler geçirmeye devam ettiklerini belirtelim. Ellerini, kollarını, bacaklarını rahatlıkla hareket ettirebilirler. Bacaklarını karnına doğru bükebilir ya da uzatarak gerinme hareketi yapabilirler. İskelet sisteminin gelişmeye başlamasıyla birlikte bu hareketi de yapma ihtiyacı duymaları gayet normaldir. Vücutları ile sağa ve sola kayabilecek kadar alana sahip olurlar. Zira gayet aktif olmaları da rahimde yeterli alana sahip olmalarından kaynaklanır. Günlük rutin hareketlerine devam eden bebekler gözlerini de açıp kapatabilirler.

Bir yandan da dış dünyaya uyum sağlamak için soluk alıp verme egzersizleri yaparlar. Bu egzersizler sırasında hıçkırmaları da söz konusu olabiliyor. 28 haftalık bebek hıçkırır mı gibi soruların sık sık gündeme gelmesi de bundan kaynaklanır. Elbette bebekler anne karnında hıçkırabilir ve hıçkırmaları bir sağlık sorunu olduğunu göstermez. Anne adayları yatma ve oturma gibi dinlenme pozisyonlarında olduğunda bu hareketleri daha net hissedebilir. Bebekler günün belirli saatlerinde uyuyup uyanırlar ve uyuma halindeyken pek hareket etmezler.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

Artık hamileliğin son 3 aylık dönemi başlıyor ve bu dönemden itibaren biraz daha fazla kilo almak söz konusu olabilir. Anne adaylarının haftada yarım kilo alması normal kabul ediliyor. Bu dönemde de beslenme düzenine ve bol miktarda su tüketmeye dikkat edilmesi ise son derece önemlidir. Doğuma bir ay kaldığında kontrolleri asla aksatmamak gerekir. Bu dönemde bazı tetkikler yapılabilir. Risk faktörlerinin değerlendirilmesi ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkların olup olmadığının belirlenmesi için bu tahlillerin de mutlaka zamanında yapılması gerekecek.

Anne adayları ise bir önceki trimester dönemine nazaran daha rahatsız olabilirler. Bazı şikayetler ortaya çıkabilir. Bacakların alt kısmında karıncalanma olması, kasıklarda ya da belde ağrı hissedilmesi gibi şikayetlerin son derece normal olduğunun altını çizelim. Bunun nedeni rahmin büyümesi ve vücudun da buna uyum sağlamaya çalışıyor olmasıdır. Karnın da büyümesine bağlı olarak bazı denge sorunları yaşanabilir. Sindirim sistemi de daha yavaş çalışıyor olabilir. Bunun nedeni hormonlar ile birlikte bebeğin yarattığı baskı ve şişkinliktir. Hazımsızlık sorunlarının yaşanması da söz konusu olabilir.

Yaşanan bu sorunların azaltılması için az oranda sık öğünler halinde beslenmek tercih edilebilir. Yemek sonrasında uzanmak yerine dik bir pozisyonda oturmak da mide ile ilgili yaşanan sorunları azaltabilir. Kızarmış yemeklerle beraber bol baharatı, acılı yemeklerden, asitli içeceklerden uzak durulması da önerilir. Olabildiğince vücudun kolay sindireceği gıdaları tüketmeye özen göstermek ve beslenme programında lifli gıdalara da yer vermek önemlidir.

İlginizi çekebilir –> 27.hafta hamilelik

Preeklampsi

Preeklampsi, anne adaylarının yaklaşık olarak % 5’ini etkileyen bir rahatsızlıktır. Gebeliğin 20. haftasında teşhis konabiliyor ve tanı konması için yüksek tansiyonun yanı sıra bir belirti daha aranıyor. İdrarda protein olması, ciğerlerde ya da böbreklerde anormallikler gibi belirtiler aranır. Tedavinin yapılması durumunda anne adayı ve bebek bu hastalıktan etkilenmez. Ancak şiddetli preeklampsi durumunda organlar etkilenebilir ve ciddi neticeler ortaya çıkabilir.

Preeklampsi belirtileri şöyledir:

  • Yüz, gözler, eklem yerleri ve ayaklarda şişliğin aşısı düzeyde olması
  • Haftada 2 – 2,5 kilo gibi ani kilo alımları
  • Şiddetli ve daimi baş ağrısı
  • Görme sorunları
  • Sürekli kusma şikayeti

Bu belirtiler varsa doktorunuza bilgi vermeniz mühimdir. 28 haftalık gebelik hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> 26.hafta hamilelik

 

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın