Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisinin aşamalarından biridir. Tüp bebek tedavisi erkek ve kadın üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında buluşturulması ve döllenen yumurtanın yani embriyonun anne adayının rahmine transfer edilmesi prosedürüne dayalıdır.

Çeşitli aşamalar halinde değerlendirilmesi gereken bu tedavi yönteminde öncelikle yumurtaların belirli bir olgunluğa erişmesi gerekiyor. İstenen olgunluğa eriştiğinde ise çatlatma iğnesi devreye giriyor. Bu aşama, tüp bebek tedavisinde çiftlerin heyecanla beklediği embriyo transferinden hemen önceki aşamadır. Yumurta toplama işleminin toplamda ne kadar sürdüğüne ya da anne adayı için zorlu bir işlem olup olmadığına değineceğiz. Ancak öncesinde işlemin nasıl yapıldığını biraz daha ayrıntılı bir şekilde ele alalım.

Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurtaların istenen olgunluğa erişip erişmediği kontrol edilir ve istenen olgunluk elde edildiyse anne adayına çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinin yapılmasını takiben 36 saat sonrasında ise yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem için anne adayı jinekolojik muayene masasına alınır. Üzeri steril bir örtü ile örtülür ve vajen bölgesi özel bir solüsyon ile temizlenir. Sonrasında anestezi uygulaması yapılır ve hemen ardından vajinal ultrasonografi işlemine geçilir. Ultrasonografi yardımı ile uç kısmında küçük bir prob olan iğne ile yumurtalara erişim sağlanır.

Yumurtanın içerisinde bulunduğu kese aspiratör ile boşaltılır ve foliküller yani yumurtalar dikkatli bir şekilde toplanarak laboratuvar ortamına gönderilir. Yumurtaların toplanması ile birlikte döllenme aşamasına geçilir ancak döllenme laboratuvar ortamında gerçekleştirildiği için anne adayı yumurtalar toplandıktan sonra evine gidebilir. Anne adayının bir sonraki gelişi embriyonun transferi içindir ve bu işlem de yumurta toplandıktan 1 ile 2 gün sonrasında gerçekleştirilir. Bu birkaç günlük süre içerisinde anne adayına herhangi bir işlem yapılmasına gerek duyulmaz.

Yumurta Toplama İşlemi Ne Kadar Sürer?

Halk arasında yumurta toplama işlemi için uzun zaman ayırmak gerektiği düşünülüyor. Oysa bu işlem sadece 15 ile 20 dakika arasında tamamlanan bir uygulamadır. İşlemin ardından klinik istirahate ya da ev istirahatine gerek olmaz. Anne adayı kendini iyi hissettiğinde günlük hayatına geri dönebilir.

Ayrıca yumurta toplanması nedeniyle anne adayının iş hayatına ara vermesine gerek olmadığını da belirtmeliyiz. Sadece yumurta toplanmasının ardından hijyene maksimum düzeyde dikkat edilmeli ve aynı gün cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalıdır. İşlemin ardından dikkat edilmesi gerekenler konusunda doktorunuz size detaylı bilgi aktaracaktır. Önerilere ve uyarılara dikkat etmeniz tedavinin başarısı açısından çok büyük bir önem taşıyor.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-asamalari

Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Banyo

Anne adaylarının çok gerekmedikçe yumurta toplama işlemi ile aynı gün banyo yapması önerilmez. Mümkün olduğunda bir gün sonrasında ayakta duş şeklinde banyo yapılmasına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda işlemin yapıldığı gün ve sonrasında vajinal temizlik için kozmetik ürünler, parfüm içerikli ürünler ya da vajinal jeller kullanılmaması gerekiyor. Enfeksiyon riskini göz önünde bulundurarak olabildiğince su ve sabun dışında bir malzeme kullanmadan vajinal temizlik yapılmasını sağlamalısınız.

Tüp Bebekte Yumurta Toplama İşlemi Kaçıncı Günde Yapılır?

Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi ne zaman yapılıyor sorusundan önce tedavinin aşamalarını gözden geçirmekte fayda olacaktır.

  • Danışmanlık
  • Yumurta geliştirme
  • Yumurta toplama
  • Döllenme
  • Embriyo transferi

Yumurtanın toplanması aşamasına geçilebilmesi için öncelikle yumurtaların belirli bir olgunluğa erişmiş olması gerekiyor. Her kadında bu süre aynı olmayabilir ve bu nedenle ‘tüp bebek tedavisine başlanmasından kaç gün sonra yumurta toplanır’ sorusuna net bir gün belirterek yanıt verilemez. Elbette tedaviye başlanmadan önce doktorunuz bazı testler yaptırmanızı da isteyecek. Bu testlerin sonuçlarının ne zaman çıkacağı da tüp bebek için yaptığınız başvurudan kaç gün sonra yumurtanın toplanacağı sorusunun yanıtını etkiliyor.

Genel olarak yumurta geliştirme aşamasının yaklaşık 15 gün sürdüğünü belirtebiliriz. Sonrasında yumurta çatlatma iğnesi yapılıyor ve 36 saat sonrasında da yumurtalar toplanıyor. Döllenme aşaması laboratuvar ortamında gerçekleştiriliyor ve 1 ile 2 gün sürüyor. Döllenmenin gerçekleşmesinin hemen ardından embriyo transferi aşamasına geçilir. Gebelik testi ise embriyo transferini takiben 12 gün sonrasında yapılır.

Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Ağrı Olur mu?

Kadınların en çok merak ettikleri konulardan biri de yumurta toplama işlemi sonrasında ağrı olup olmadığıdır. Çok sayıda anne adayı bu işlemin ardından ağrı hissetmez. Ağrı yaşayan kadınlar da bu ağrının şiddetinin adet dönemi ağrısından daha fazla olmadığını ifade eder. Dolayısıyla asla ağrı olmaz diyemesek de yaşanan ağrının günlük hayatı ya da iş hayatını olumsuz etkileyecek düzeyde olmadığını belirtmemiz gerekiyor.

Bu dönemde doktor tarafından reçete edilmeyen ilaçların asla kullanılmaması gerekiyor. Ağrı kesici ilaç alınabilir ancak bu ilacın da kesinlikle doktorunuz tarafından reçete edilmiş olmasına özen göstermelisiniz. Evde bulunan herhangi bir ağrı kesici ilacı kullanmayın. Zira ağrı kesici ilaçların etken maddeleri ve içerikleri farklı olabilir.

Bu nedenle doktorunuza danışmadan ağrı kesici almanız da önerilmez. Yumurta toplandıktan sonra yüksek vücut ateşi, aşırı karın ya da kasık ağrısı, ciddi düzeyde halsizlik ya da aşırı kanama gibi durumlar gelişirse zaman kaybetmeden doktorunuza danışmanız ve bu semptomlar hakkında bilgi vermeniz gerekiyor. Yumurta toplanması işleminin riskleri son derece düşüktür. Ancak yine de enfeksiyon riskini göz önünde bulundurmak gerekir.

İlginizi çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/embriyo-transferi-nasil-yapilir

Yumurta Toplama İşlemi Zor mudur?

Tüp bebek tedavisine başlayan çiftlerin en çok odaklandıkları ya da endişe duydukları aşama yumurta toplanması oluyor. Bu aşama kimi zaman bir ameliyat gibi algılanabiliyor. Oysa yumurta toplanması bir ameliyat değildir ve son derece basit bir işlemdir. Anestezi altında gerçekleştirildiği için anne adayının herhangi bir ağrı, acı, kramp hissetmesi zaten mümkün olmuyor. Kadınlar açısından gayet konforlu bir süreç eşliğinde, dakikalar içerisinde tamamlanan bir işlem olduğundan hiçbir şekilde endişe edilmesine de gerek yok.

Yumurta toplandıktan sonra anne adayının kısa bir süre istirahat etmesi ve sonrasında günlük hayatına geri dönmesi mümkündür. Bu kısa istirahatin nedeni yapılan işlemden ziyade anestezi uygulanmış olmasıdır. Hatta anne adayının kendini iyi hissetmesi durumunda hemen evine dönmesi bile mümkün olabiliyor. Sonuç olarak yumurta toplama işleminin kadınlar için asla zor bir uygulama olmadığının altını çizmek gerekiyor.

Yumurta Toplama İşlemi Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Beslenme konusunda en çok dikkat edilmesi gereken unsur, yumurta toplama işlemi sonrasında sigara, alkol ve aşırı kafeinden uzak durulmasıdır. Bunlar, tedavinin başarısını olumsuz yönde etkileyebilir. Olabildiğince vitamin, mineral, protein ve kalsiyum açısından zengin gıdaların tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bu süreçte gazlı içeceklerin tüketilmesi önerilmiyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturulmalı ve gebelik süresince bu beslenme düzeninin korunmasına özen gösterilmelidir.

Su tüketimi yine dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Günlük su tüketiminin ideal seviyede olmasını sağlamalısınız. Yumurta toplanmasının ardından mutlaka tüketilmesi gereken gıda maddeleri şeklinde bir liste aktarılamaz. Ancak sağlıklı ve çok yönlü beslenme şekline geçiş yapılmasında fayda olacaktır. Şayet ihtiyaç duyulursa dışarıdan vitamin ve mineral takviyesi de alınabilir ancak bunun için de öncesinde doktorunuza danışmanız gerekiyor. Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemiyle ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-fiyatlari

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

CategoryTüp Bebek
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın