AMH Hormonu: Yumurtalık, tüpler, rahim, rahim ağzı ve vajina gibi kadınlık organlarının bulunduğu kanala müller kanalı denir. Gebeliğin oluşması ile birlikte fetüsün cinsiyeti erkekse testislerinde yer alan sertoli hücreleri, bebeğin anne karnındaki gelişimi süresince hormon salgılayarak erkek bebekte müller kanalının oluşmasını engelleyerek cinsiyetin belirlenmesinde önemli bir rol oynar.
Fetüs eğer dişi ise fizyolojik olarak bir testis dokusu bulunmaz ve var olan müller kanalı gelişmeye devam eder. Dişilik organlarının gelişimi sırasında karşıt bir hormon salgılanmadığından müller kanalı bebek doğana kadar gelişmeye devam eder. Dişi fetüs 36 haftalık iken yumurtalıkların bulunan granülosa hücreleri Anti-Müllerian hormonu üretmeye başlar.
Glikoprotein yapısında var olan ve dişi fetüsün daha anne karnında iken başlayan bu serüveni menopoza girene kadar yani yumurtalık rezervi tükenene kadar devam eder. Bundan dolayı, anti hormon olan Anti-Müllerian kadınlarda, erkeklere kıyasla çok daha az bulunur.
AMH hormonu, kadınlarda yumurta kesesi hücreleri olarak bilinen foliküller tarafından salgılanır. AMH hormonu, yumurtlama sürecinde de önemli role sahiptir. Yumurta hücrelerinin büyüme hızını ve seçiciliği de yine bu hormon tarafından belirlenir. Yumurta rezervi tükenene dek folikül seçiminde de görev alan bu hormon Preantral foliküller denen küçük yumurta hücrelerinin büyümelerini sağlar. Antral foliküle dönüşen preantral foliküller sonucunda da yumurtlama gerçekleşir.
Menopoz ile yumurtalıklar, işlevlerini kaybeder ve kadının üreme dönemi sona erer. Anti-Müllerian hormonu, menopoz sonrası ölçülemeyecek seviyelere geriler. AMH ölçümü ile tüp bebek tedavisinde başarı oranı belirlenebilir. Bu sayede ve kısırlık tedavisi tedavi seçenekleri arasından en uygun olanı seçilebilir.
AMH hormonu testi tüp bebek tedavisi seçeneklerinin belirlenmesinin yanı sıra menopoz belirtileri olan kadınlarda kalan over rezervini görmek için de kullanılır. FSH testi ile over rezerv ölçümü yerine tercih edilen AMH hormonu ölçümü çok daha net sonuçlar vermesi sebebi ile en çok kullanılan testlerden biridir.
Tıkla Öğren –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-fiyatlari
Yazı İçeriği
Anti-Müllerian Testi Neden Yaptırılır?
Anne karnında iken her kadını yumurtalık sayısı bellidir. Kadını ergenlik dönemine girmesi ile yumurtalıklar işlevlerini yerine getirmeye başlar ve döllenme olmadığı müddetçe her adet döneminde dışarı atılır. Menopoz testi için de en sık başvurulan hormon testi olan AMH, Polikistik Over Sendromu teşhisi için de kullanılır.
Bunun yanı sıra over kanseri şüphesi ya da herhangi bir kanser türünün tedavisi sırasında kullanılan kemoterapi gibi kanser ilaçları ve radyoterapi (özellikle karın bölgesine alınan ışın tedavisi) gibi tedavilerden, yumurtalıkların ne kadar etkilendiğini görebilmek için de bu teste başvurulur. Çocuklarda erken ve geç ergenlik durumlarının belirlenmesi için de bu teste başvurulmaktadır.
Anti-Müllerian Testi Nasıl Yapılır?
AMH hormonu testi klasik şekilde koldan vs. alınan kan testi ile yapılır. Kan verirken diğer hormon testlerindeki gibi adetli olma zorunluluğu yoktur. Laboratuvar ortamında yapılan test kısa sürede sonuçlanır.
Yaşa Göre AMH Değerleri Ne Kadar Olmalıdır?
Gebeliğin 36. hastasında iken anne karnındaki dişi fetüsün, yumurtalıklarında ve granülosa hücrelerinde Anti-Müllerian hormonu üretilmeye başlar. Anne karnında başlayan bu süreç fetüsün dünyaya gelişi ve menopoza girişine kadar devam eder.
Anti-Müllerian hormonu yani AMH hormonu hem kadınlar da hem de erkeklerde bulunur. Fertilite yani kısırlık şikâyeti ile gelen hastaların öncelikle hormon seviyeleri kontrol edilerek, üremeye engel olan bir durum olup olmadığı tespit edilir. Over rezervi ölçümü için yapılan bu test basit bir testtir klasik kan verme şeklinde yapılır. Test sonucu anne adayının yumurtalık rezervi ve yumurtalık fonksiyonları hakkında detaylı bilgiler verir.
Tıkla Öğren –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-sonrasi-adet
AMH Referans Değerleri Nasıl Olmalıdır?
AMH için kesin belirlenmiş uluslararası kabul görmüş bir referans yöntemi yoktur bu da sonuçların değerlendirmesini zorlaştırmaktadır. AMH testi 38 yaşından önce yapılmışsa 2.6 – 6.8 ng /ml aralığında olması beklenir. Polikistik over sendromu yaşayan kadınların AMH değerleri çoğunlukla beklenen değerlerin 2-3 katı daha fazla çıkar. Bunun nedeni bu sendromun her adet döneminde birden çok yumurta gelişimine neden olmasıdır. Yani polikistik yumurtalığa sahip olan kişilerde yumurta rezervi çok daha hızlı tükenir ve menopoz yaşı genele göre daha erken başlar.
Bu değer kadının yaşı, menopozal durumu, hormonal hastalıkları, kalıtımsal durumlar gibi birçok nedenden etkilenebilir. Aynı yaşta iki kadında yapılan AMH testi çoğunlukla birbirine yakın değerlerde çıksa da aynı olması beklenmez. Bu durum kadının yumurtalık rezervi ile alakalıdır. Ender de olsa AMH düşüklüğü ile hamile kalanlar da vardır. Ancak genel popülasyonda tahlil sonucu bize kadının gebelik şansını gösterir.
Tıkla Öğren –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-nasil-yapilir
Anti-Müllerian Düşüklüğü Nedir?
AMH hormonu testi birçok nedenle yapılsa da en sık kullanım nedeni tabii ki tüp bebekte gebelik şansı oranlarını görebilmektir. Gebelik tedavisi için başvuran kadınların kan testinde AMH’nin 1’den az çıkması demek yumurta rezervlerinin bitmek üzere olduğunu ve menopozun yakın olduğunu gösterir. Bu gibi durumlarda gebelik şansı düşüktür ve zaman içinde daha da düşecektir. Bu nedenle hamilelik tedavisine acilen başlamak gerekir. Anne adayının yaşı gençse ve ileride de çocuk planlanıyorsa rezervler tükenmeden yumurta dondurma işlemi yapılması tavsiye edilir.
Tıkla Öğren –> https://www.drismetyildirim.com/yumurta-toplama-islemi-nedir
Anti-Müllerian Değeri Nasıl Yükseltilir?
Yumurtalık rezervinin azalması geri döndürülemez bir durumdur ve herhangi bir tedavi ile yükselmesi mümkün değildir. AHM düşüklüğü tedavisi yoktur fakat hormonun azaldığı teşhis edildiğinden gebelik şansı düşük de olsa halen devam ediyor demektir. Hamile kalma şansı ve gerekli tedavi için doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
AMH Testi Fiyatı 2020 Ne Kadar?
AMH testi, devlet hastanelerinde, tüp bebek merkezlerinde, özel hastanelerde ve daha birçok sağlık merkezinde yapılabilen bir testtir. AMH testinin yapıldığı merkeze göre fiyatlar değişkenlik göstermektedir.
Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
http://www.yourhormones.info/hormones/anti-muellerian-hormone/
Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz
[email protected]
0532 325 30 08