Estrofem doğurganlık ile ilgili tedavilerde kullanılan ve östrojen hormonu içeren bir ilaç türüdür. Bu ilaç embriyonun rahim içi duvarına yerleşmesini ve gelişmeye başlamasını kolaylaştırır. Bu özelliği, söz konusu ilacın son derece yaygın bir şekilde kullanılmasını beraberinde getirir.
Yazı İçeriği
Estrofemin Önemi Nedir?
Elbette Estrofem önemini anlamak için östrojen hormonunun işlevleri konusunda da bilgi sahibi olmak gerekiyor. Estradiol ve östrojen normalde yumurtalıklar tarafından üretilir. Ancak gebelik döneminde üretim görevi plasenta tarafından devralınır. Bu hormon hem gebeliğin oluşumu hem de devamı açısından önemlidir. Tüp bebek tedavisinde transfer edilen embriyonun tutunmasını sağlayan rahim içi duvarının ideal kalınlığa ulaşmasında da etkili bir hormondur. Östrojen hormonun işlevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Adet döngüsünün başlaması ve kontrolü
- Göğüslerin büyümesi
- Kadınsal vücut şeklinin belirlenmesi
- Kadınlarda üreme organlarının gelişmesi
- Kemiklerin gelişmesi ve sağlığının korunması
- Beyin, cilt ve kalp dokularının sağlıklı kalması
- Ruh halinin dengeli olması
Elbette tüm bunlarla birlikte vücudun pek çok dokusunda da etkili olan hormonlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Östrojen hormonu kadınların doğurganlık döneminde de son derece etkili bir unsurdur. Kimi zaman doğurganlık ile ilgili sorunların nedeni hormonlar olabiliyor. İşte bu durumda devreye söz konusu ilaç ya da daha farklı hormon içerikli ilaçlar giriyor.
Bu ilacın gebelik dışında daha farklı amaçlarla da kullanımı söz konusu olabiliyor. Menopoz döneminde kadınları bir hayli rahatsız eden semptomların giderilmesi amacıyla da kullanıldığını söyleyebiliriz. Bu takviyenin, sıcak basması, ani ruh hali değişimleri, uyku sorunları gibi semptomlar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olabiliyor. Erken dönemde menopoza giren kadınlar için kullanılabilen bir ilaçtır. Kemik erimesi tedavisinde son derece etkili olabiliyor ve bu özelliği sayesinde erken menopoz döneminde de doktor kontrolünde olmak kaydıyla söz konusu ilaç kullanılabiliyor. Son olarak ameliyat ile rahmi alınan kadınlarda da kullanımının tercih edilebildiğini söyleyebiliriz.
Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem Neden Kullanılır?
Tüp bebek tedavisi kapsamında yumurtalıkların uyarılması gerekebiliyor. Amaç ise yumurtalıkların aynı anda birden fazla sayıda yumurta üretmesidir. Normalden daha fazla sayıda folikül elde edilmesi için gonadotropinler devreye girebiliyor. Bu sayede yumurtalıkların birden fazla sayıda folikül geliştirmesi sağlanıyor. Elbette bunun için kullanılan ilaç dozunun da çok iyi belirlenmesi gerekiyor. Ultrason görüntülemeleri ya da kan testleri sonuçları doktor tarafından değerlendiriliyor. Böylelikle ilaç dozunun da en doğru şekilde belirlenmesi sağlanıyor.
Tüp bebek tedavisinde östrojen seviyesi çoğunlukla 75’ten az olur. Normal şartlarda ise 300’e kadar çıkabilmesi mümkündür. Bu noktada takviyeler devreye girebiliyor ve söz konusu oranın 4000 dolaylarına çıkarılması sağlanabiliyor. Bu sayede çok sayıda yumurta elde edilmesi amacına ulaşılabiliyor. Zira Estrofem gibi ilaçlar yardımcı üreme tekniklerinin başarılı sonuçlar doğurabilmesi açısından önem taşıyor. Bu ilaç vücudun doğal östrojen ihtiyacını karşılayabiliyor. Rahim içi duvarının kalınlaşmasını destekliyor ve böylelikle döllenen yumurtanın rahme tutunmasını sağlamak amacıyla da östrojen takviyesine gereksinim olabiliyor.
Vücudun östrojen seviyesi kişinin beslenmede tercih ettiği gıdalar, çevresel toksinler ya da etnik farklılıklardan da etkilenebiliyor. Dolayısıyla tüp bebek tedavisi kapsamında vücudun östrojen seviyesinin dengelenmesi son derece önemlidir. Bu hormon seviyesi, uygulanan tedavinin başarısını da etkiliyor. Döngü sırasında vücudun estradiol seviyesinin de ideal oranda olması gerekir. Zira estradiol seviyesinin yüksek olması da sorun yaratıyor. Bu durumda endometriyum olması gerekenden daha kalın bir form kazanıyor. İstenen ise kalınlığın 7 mm olmasıdır. Daha kalın olması durumunda da gebelikle ilgili problem yaşanabiliyor. Sonuç olarak tüp bebek tedavisinde bu ilaç sanılandan daha önemli görevler üstleniyor. Gebeliğin elde edilmesi ve embriyonun rahme tutunabilmesi açısından da bu ilacın kullanımı gerekebiliyor.
Estrofem Nasıl Kullanılır?
Doktor tarafından reçete edilmediği sürece Estrofem kullanılmamalıdır. İlacın ağız yoluyla alındığını ve doktor tarafından farklı bir periyot belirtilmediği sürede günde bir adet alındığını söyleyebiliriz. Düzenli kullanım ise son derece önemlidir. Çoğunlukla ilaç kullanımına adet döneminin beşinci gününde başlanır. Ancak ender durumlarda doktorunuz daha farklı bir dönemde ilaç kullanımına başlanmasını önerebilir. Kullanım süresi, alınması gereken dozaj ve ilacın kullanımına ne zaman başlanması gerektiği gibi hususlara maksimum düzeyde dikkat edilmelidir.
Estrofem Adet Geciktirir Mi?
Her ilaç gibi Estrofem adlı ilacın da bazı yan etkileri olabiliyor. Bu yan etkiler arasında adet döngüsünde değişiklikler de mevcut. Dolayısıyla adet gecikmesinin ilaç kullanımına bağlı olarak meydana gelmesi söz konusu olabilir. Bununla birlikte nadiren akıntı ya da adet dönemi dışında ara kanamanın da meydana gelebileceğini belirtelim. Nedeni ise bu ilacın hormon içeriyor olmasıdır. İlacın kullanımının bırakılması ile beraber söz konusu yan etkiler de ortadan kalkar. Adet gecikmesi problemi yaşanmaz.
Estrofemin Diğer Yan Etkileri İse Şunlardır:
Kullanılan Estrofem ilacının diğer yan etkilerine şu örnekleri verebiliriz:
- Bağırsak hareketlerinde bozulmalar meydana gelmesi
- Göğüslerde şişlik ve hassasiyet
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Kusma
- Ödem
- İştahta açılma ve kilo artışı
- Cinsel istekte azalma
- Karın ağrısı
- Karın bölgesinde kramp hissi
- Karın bölgesinde şişkinlik olması
Burada önemli bir unsurun altını çizmek gerekiyor. Şayet bu ilacın kullanımı sırasında aşağıdaki durumlardan herhangi biri meydana gelirse derhal doktorunuza bilgi vermelisiniz:
- Baygınlık
- Ruh halinde çok ani değişimler olması
- Ciltte alerjik reaksiyonlar görülmesi
- Solunum güçlüğü çekilmesi
İlginizi çekebilir –> Tüp Bebek Sonrası Adet
Hamilelikte Estrofem Kullanılır Mı?
Bilindiği gibi gebelik döneminde plasenta yani halk arasındaki adıyla bebeğin eşi, estradiol hormonu üretiyor. Buna bağlı olarak kişinin hormon düzeylerinde de yükselme meydana gelebiliyor. Estradiol gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için önemli bir rol üstlenir. Zira östrojen seviyesinin ideal seviyede olmaması, düşük riskini bir hayli artırır. Bu nedenle her anne adayı için olmasa da bazı anne adaylarının gebelik döneminde bir süre Estrofem kullanması gerekebiliyor. İlacın ne kadar süre kullanılacağının ve dozajının mutlaka doktor tarafından belirlenmesi gerektiğini unutmayın. Söz konusu ilacın gebelik döneminde kullanımının anne karnındaki bebeğe herhangi bir zararının olmadığını da belirtelim.
Estrofem İlacının Vücutta Bıraktığı İzler Nelerdir?
Menstrüasyon sırasında bu ilacın kullanımı yumurtalıklar üzerinden östrojen salgılanmasını sağlar. Hamile kalma aşamasında da bu ilaç kullanılabiliyor. Bu gibi durumlarda estradiol hormonu seviyesi yükseliyor. Gebeliğin devam edebilmesi adına da önemli olan bu hormon hamile kalma çabasında kritik bir rol üstleniyor. Söz konusu ilaç vajina, yumurtalık kanalları, rahim içi zarı ya da rahim ağzı gibi üreme organları için de önemlidir. Zira ilaç bu organların gelişmesini destekliyor. Yumurtalıkta yumurtanın tutunmasına yardımcı olur. İlaç, kemik sağlığı için de kullanılabiliyor. Kemik gelişimini ve kemik sağlığını destekliyor. Aynı zamanda eklemlerin sağlığını koruma özelliği de bulunuyor.
Mutlaka göz atın –> Tüp Bebek Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler
Estrofem Kilo Yapar Mı?
Vücudun yağ dengesi, hormon takviyelerinden etkilenebiliyor. Bu nedenle Estrofemde östrojen içerikli olduğundan kilo alımı söz konusu olabilir. İştah artışına da neden olabildiğini söyleyebiliriz. Konuyla ilgili yanıtını merak ettiğiniz sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Tüp Bebek Aşamaları