plasenta previa

Plasenta previa en genel şekli ile plasentanın rahim ağzını örtecek bir yerde ya da rahim ağzına çok yakın bir yerde konumlanmış olmasıdır. Gebeliklerde çok sık rastlanan bir durum olduğunu söylemeyiz. Plasenta halk arasında ‘bebeğin eşi’ gibi isimlerle anılıyor. Plasentanın görevi ise bebeğe oksijen ile besin taşımaktır. Bununla birlikte anne karnındaki bebeğe zarar verebilecek atıkları da bebekten uzaklaştırır. Dolayısıyla plasentanın bebekler için öneminin hayati olduğunu belirtebiliriz. Plasentanın gebelikte rahmin kenarında ya da üst bölümünde konumlanmış olması gerekiyor. Fakat kimi zaman bu durum söz konusu olmuyor.

Plasentanın olması gereken yerde konumlanmaması yani plasenta previa ise çeşitli riskleri beraberinde getiriyor. Bu riskler arasında en önemli olanlardan biri doğumda ya da doğumdan önce şiddetli seviyede kanamanın meydana gelmesidir. Diğer risklerden de söz edeceğiz ve ağrı yapıp yapmadığı gibi konulara da değineceğiz. Ancak öncesinde nedenlerini gözden geçirelim.

Plasenta Previa’nın Nedenleri Nelerdir?

Elbette anne adayları plasenta previa neden olur sorusunun yanıtını da merak ediyor. Ancak plasentanın yerleşimiyle ilgili bu sorunun nedenini henüz tam olarak bilinemediğini söyleyebiliriz. Konuya dair çok sayıda araştırma yapılmış olmasına karşın nedenlere dair net bir bulgu elde edilemedi. Sadece bazı risk faktörlerinden söz edilebilir. Bu risk faktörlerini de şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Anne adayının daha önce sezaryen ile doğum yapmış olması
  • Gebelikten önce rahimle ile alakalı bir ameliyat geçirmiş olmak
  • Çoklu gebelik
  • Daha önceki gebeliklerde bu sorunun mevcut olması
  • Anne adayının yaşının 35 üzerinde olması
  • Tütün ürünleri kullanımı

Bu risk faktörlerinin söz konusu sorunun gelişme ihtimalini yükselttiğini söyleyebiliriz. Ancak burada önemli bir unsurun da altını çizelim. Yukarıda sıralanan durumların hiç biri mevcut olmasa bile anne adaylarında bu sorun gelişebiliyor. Bu unsurlar nedenler değil sadece risk faktörleridir.

Plasenta Previa’nın Riskleri Nelerdir?

Plasenta previa riskleri nelerdir

Daha önce de değindiğimiz gibi plasenta previa bazı risklerin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Bu riskler değerlendirildiğinde ise en önemli olanın kanama olduğunu belirtebiliriz. Zira kanama, erken doğum riskini çok ciddi oranda yükseltiyor. Bu gibi durumlarda genellikle acil bir şekilde sezaryenle doğum kararı alınıyor. Çünkü bebeğin eşinin doğum kanalını kapatması durumu söz konusudur. Bu nedenle bebeği riske atmamak adına doğumun sezaryenle yapılması gerekebilir.

Plasentanın rahim duvarına yapışması da bir diğer risk olarak karşımıza çıkıyor. Bu riskin gerçekleşmesi halinde ender durumlarda doğumun ardından rahmin alınmasına ihtiyaç olabiliyor. Kanamaya bağlı olarak annede anemi gelişebiliyor. Bu arada söz konusu durum, bebeklerin anne karnındaki pozisyonunu da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Doğuma kısa bir süre kaldığında bebeğin başının aşağı yönlü olması gerekiyor. Fakat plasentanın yerleşiminden kaynaklı olarak bebeğin başının üst kısımda olması durumu da meydana gelebiliyor. Erken doğumdan kaynaklanan riskleri de bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. Bebeklerin erken dönemde dünyaya gelmesi nedeniyle çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir.

Mutlaka okuyun –> Kolay hamile kalma yöntemleri

Plasenta Previa Olduğunu Nasıl Anlarım?

Sıklıkla karşılaştığımız sorulardan biri de plasenta previa durumunun nasıl anlaşıldığı oluyor. Ancak anne adayları bu gibi durumları kendi kendine anlayamaz. Gebelik döneminde herhangi bir belirti göstermeyen ve ağrıya da neden olmayan bir durumdur. Bu nedenle ancak doktorunuz tarafından yapılacak kontrol ile anlaşılabilen bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Çoğunlukla hamileliğin ikinci 3 ayı içerisinde yapılan ultrason muayenesi ile plasentanın yerleşim gösterdiği yer tespit edilebiliyor. Kimi zaman kesin bir tanı konabilmesi için transvajinal ultrason görüntülemesine de ihtiyaç olabiliyor.

Anne adayları kanama olması durumunda mutlaka gebelik takibini yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelidir. Doğumdan kısa bir süre önce kanama başlaması halinde de doktorunuz ile görüşmeniz gerektiğini unutmayın. Çünkü bu kanamalar tıbben normal kabul edilmez ve mutlaka müdahale edilmesi gerekir.

Plasenta Previa Belirtileri Nelerdir?

Plasenta previa belirtileri nelerdir

Her 200 hamilelikten 1’inde yaşanan plasenta previa durumunun çok fazla semptomu olmuyor. Anne adayları ağrı ya da sızı gibi şikayetler olup olmadığını sıklıkla merak ediyor. Bu durum ağrıya ya a benzer şikayetlere neden olmaz. Belirti olarak işaret edilebilecek tek unsurun kanama olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kanama bu sorunun mevcut olduğu her gebelikte yaşanan bir şikayet de değildir. Bazı gebeliklerde meydana gelen kanama çoğunlukla hamileliğin ikinci ya da son trimester döneminde gözlemleniyor. Kimi zaman da doğuma kısa bir süre kaldığında bu sorun ortaya çıkıyor.

Kanama bazı gebeliklerde sadece lekelenme şeklinde de olabiliyor. Bu gibi durumların da anne adayları tarafından ciddiye alınması ve mutlaka doktora bilgi verilmesi gerekir. Bu sayede kanamanın nedeni araştırılabilir ve gerekli tüm tetkikler yapılabilir. Elbette plasentanın yerleşimi ile ilgili bir sorun meydana geldiğinde anne adaylarının rutin gebelik kontrollerini aksatmaması da son derece önemlidir. Bu durum sadece anne adaylarının değil anne karnındaki bebeklerin sağlığını da yakından ilgilendirir.

Dikkatinizi çekebilir –> NST nedir?

Plasenta Previa Ağrı Yapar Mı?

Genellikle plasenta previa durumunun ağrıya neden olmadığını söyleyebiliriz. Sadece çok az sayıda anne adayı karnın alt kısmında hafif bir ağrı şikayeti olduğundan söz eder. Yine az sayıda anne adayı da cinsel ilişki sonrasında hafif bir ağrı sorunu yaşadığını belirtir. Bu ağrının geçici olduğunu, sürekli olarak yaşanan bir ağrının söz konusu olmadığını da belirtmeliyiz.

Plasenta Previa Ameliyatı Var Mı?

Maalesef plasenta previa problemini ortadan kaldırabilecek bir ameliyat yok. Cerrahi müdahale ile plasentanın yerinin değiştirilmesi ve olması gereken yere taşınması mümkün değildir. Bu durum her daim tedavi gerektirmez. Zira parsiyel yani rahim ağzının sadece bir kısmının plasenta tarafından kapatılmış olması durumunda tedaviye de gerek olmayabilir. Anne adayları vajinal doğum yapmaya engel olup olmadığını da merak ediyor. Çoğu zaman sezaryenle doğrum daha doğru bir tercih olur.

Plasenta Previa Kanama Yapar Mı?

Elbette plasenta previa kanamaya yol açabilen bir sorundur. Anne adaylarının kanama olması halinde mutlaka doktoruna başvurması gerekir. Aynı zamanda gebelik sürecinde dinlenmeye daha fazla zaman ayırması da gerekecek. Kanamayı durdurmaya yönelik tedavilerin uygulanması da gerekebilir. Tüm bunlarla birlikte yolculuk yapılması sakıncalı olabildiğinden anne adaylarına seyahat yasağı da getirilebilir. Bu yasaklar arasında cinsel ilişki de bulunabilir. Bu gibi durumlarda doktorun öneri ve uyarılarının dikkate alınması çok büyük bir önem taşıyor. Böylelikle kanamanın tekrarlamaması için tüm önlemlerin alınması da mümkün olacaktır.

Plasenta Previa Marginalis Ne Demek?

Gebeliklerde plasenta previa durumu 3 farklı grupta ele alınır. Bunlar komplet, parsiyel ve marjinal olarak adlandırılıyor.

  • Komplet Previa

Rahim ağzının tamamının plasenta yani bebeğin eşi tarafından kapatılmış olması durumudur. Anne adaylarının mutlaka doğumu sezaryen ile gerçekleştirmesi gerekir.

  • Parsiyel Previa

Plasentanın rahmin bir kısmını kapatmış olması durumudur.

  • Marjinal Previa

Marginalis olarak da adlandırılın bu durumda ise plasenta yine olması gereken yerde konumlanmamıştır. Rahim ağzının belirli bir bölümüne kadar ulaşır. Ancak rahim ağzı tamamen plasenta tarafından kapatılmış durumda değildir. Hamilelik döneminde karşılaşılan bu sorunla ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Gebelik Tespiti

 

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın