Gebelik haftası hesaplama

Gebelik haftası hesaplama, gebe olduğunu öğrenen kadınların aklına ilk gelen şeylerden biridir. Hamilelik şüphesi olan ve gebelik testi yaparak hamile kaldığını öğrenen kadının kaç haftalık hamile olduklarını öğrenmek isterler. Bebeğinin ne zaman dünyaya geleceğini merak eden kadın gebelik hesaplama yaparak tahmini olarak doğum yapacağı tarihi öğrenir.

Hamile olduğunuzu öğrendiğinize göre artık 9 aylık bir serüvenin hemen hemen ilk 4 haftasını geride bırakmış olmalısınız. Gebelik hesaplama konusunda size oldukça yardımcı olacak ve bu yolculukta size rehberlik edecek bir hamilelik haftası hesaplama takvimi hazırladık.

Gebelik; 40 hafta olarak kabul edilse de doğum zamanı 38. ve 42. gebelik haftaları arasında gerçekleşmektedir. Bebeğin dünyaya geliş tarihi hesaplanabilir ancak her zaman yanılma payı olduğu da unutulmamalıdır.

Gebelik Haftası Nedir?

Gebelik haftası nedir

Çocuk sahibi olmak için gün saymaya başlayan anne ve baba adayları bebeklerini ne zaman kucaklarına alacaklarını merak ederler. Bunun için de gebelik haftası hesaplama araçlarını kullanarak tahmini doğum tarihini hesaplarlar. Bebeğin doğum tarihini hesaplamak için yapılan bu işleme gebelik haftası hesaplama adı verilir. Hamilelik haftası hesaplama için kullanılan her araç doğru sonucu vermez. Bunun nedeni bazı hesaplama araçlarının son adetin ilk gününü değil döllenme tarihini esas almasıdır.

Hamilelik, döllenmenin meydana geldiği zaman değil son regl tarihinin ilk gününden sonraki 15 gün içerisinde meydana gelir. Bu nedenle de gebelik haftası hesaplanırken son adet tarihinin bilinmesi en doğru sonucun alınması için gereklidir. Doktorunuz, farklı bir durum gelişmemiş ise gebelik haftasını kolay şekilde hesaplayacaktır.

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Kadın doğum uzmanları, gebelik haftası hesaplaması yaparken son adet tarihinin başlangıç tarihini baz alırlar. Bazı kadınlar gebelik haftası hesaplaması yaparken başlangıç tarihi olarak döllenme tarihini esas alırlar. Döllenme tarihi çoğunlukla son adet tarihinden hemen hemen 15 gün sonrasına denk gelir. Gebelik aylık olarak söylense de tıbbi olarak gebelikten bahsedilirken hastalık olarak bahsedilir.

Gebelik haftası hesaplarken yanılmaya yol açabilecek faktörler

  • Anne adayının düzensiz adet görmesi,
  • Gebeliğin tüp bebek tedavisi ile sağlanması,
  • Yumurtlama tarihinin beklenenden geç olması,
  • Son adetin ilk gününün yanlış hatırlanması gibi durumlarda gebelik haftalarında sapmalara neden olabilmektedir.
  • Gebelik haftası hesaplaması yapılırken ultrason ölçümleri de dikkate alınır ve bu göre hesaplama oluşturulur. Doktorunuz, bu süreçte her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için kan ve idrar testi ile birlikte smear testi isteyebilir.

Gebelik haftası hakkında ipuçları

  • Gebelikte, bebeğin kalp atışları 9. ve 12. haftaları arasında duyulur.
  • Bebeğin tekmelerinin ilk duyulduğu haftalar çoğunlukla hamileliğin 16. ve 22. haftalarıdır.
  • Dip ve uterus ölçümlerinin gerçekleştiği ve dibin göbeğe ulaşma haftaları ise gebeliğin 20. Haftasına denk gelmektedir.

Tahmini doğum tarihi ne zaman?

Doğum tarihi ne zaman

Doğum, çoğunlukla 38. ve 42. Haftalar arasında meydana gelir. Gebelik haftası hesaplama sonucu doğum tarihiniz tahmini olarak saptansa da her zaman kesin bir doğum tarihinden bahsedilmesi mümkün olmaz.

Her gebelik kendine özeldir. Bundan dolayı ancak tahmin edilen doğum tarihi sadece %5 olarak tahmin edilen haftasında gerçekleşir. Hamileliklerin çoğunluğu tahmin edilen süreden 1 hafta önce ya da 1 hafta sonra gerçekleşir. Unutmamak gerekir ki bebeğiniz kendisini ne zaman dünyaya gelmeye hazır hissederse o zaman dünyaya gelecektir.

Tahmini doğum tarihi hesaplaması için gebelik haftası hesaplama da olduğu gibi için son adet tarihinin ilk günü iyi bilinmelidir. Son adet ilk gününün üzerine 7 eklenir ve 3 ay geriye gidilir. Bu sayede tahmini doğum tarihi hesaplanmış olur.

Örnek tahmini doğum tarihi hesaplama şu şekilde yapılabilir:

  • Anne adayının son adet tarihi 20 Nisan olsun.
  • 20 Nisan + 7: 27 Nisan,
  • Bu tarihten 3 ay geriye gidildiğinde ise; Ocak 27 tarihi çıkmaktadır.
  • Bu hesaba göre anne adayının tahmini doğum tarihi Ocak 27 olacaktır. Ancak tahmini doğum tarihi hesaplamalarında yanılma payı her zaman vardır.

Kaç aylık hamileyim?

Gebelik haftası hesaplama, anne adaylarını kaç aylık hamile olduklarını öğrenmelerini sağlar. Gebelik süreci sanıldığının aksine aylık olarak değil haftalık olarak hesaplanır. Bunun sebebi her ayın aynı gün uzunluğuna sahip olmamasıdır. Bu nedenle en sağlıklı gebelik haftası hesaplama için hafta bazında bilgiler çok daha kıymetlidir.

Ancak ay hesabı hakkında bir fikir vermek adına ortalama olarak gebelik ayları aşağıda belirtilmiştir.

  • Gebeliğin 4. ve 5. Haftası: 1 aylık gebeliği ifade eder.
  • Gebeliğin 8. ve 9. Haftaları tamamlandığında: Gebeliğin 2. Ayı bitmiştir.
  • Gebeliğin 12. ve 13. Haftaları tamamlandığında: Gebeliğin 3. Ayı bitmiştir.
  • Gebeliğin 16. ve 17 haftaları tamamlandığında: Gebeliğin 4. Ayı bitmiştir.
  • Gebeliğin 20. Ve 21. Haftaları tamamlandığında: Gebeliğin 5. Ayı bitmiştir.
  • Gebeliğin 24. Ve 25. Haftaları tamamlandığında: Gebeliğin 6. Ayı bitmiştir.
  • Gebeliğin 28. Ve 29. Haftaları tamamlandığında: Gebeliğin 7. Ayı bitmiştir.
  • Gebeliğin 32. Ve 33. Haftaları tamamlandığında: Gebeliğin 8. Ayı bitmiştir.

Gebeliğin 36. haftası tamamlandığında ise artık gebeliğin son ayı yani 9. ayına girilmiştir. Gebeliğin ay hesabı ile 9 ay 10 gün olarak kabul edilir. Gebeliğin 40. Haftası tamamlandığın da 280 gün tamamlanmış olur.

Ancak anne adaylarının kafa karışıklığı yaşamaması adına ay hesabı yapmaması önerilir. Bu aşamada önemli olan hafta hesabıdır. Hamilelik, toplam 40 haftadır. Ancak doğumlar genellikle 38 ve 42. gebelik haftaları arasında meydana gelir.

Gebelikte bebek kilosu nasıl tespit edilir?

Anne karnındaki bebeğin kilosunu ve boyunu tahmin etmek için ultrason görüntüleri kullanılır. Anne adayı gebeliği sürecince bebeğin boyunu ve kilosunu merak eder. Kontroller sırasında ultrason muayenesi sırasında özel biyometrik ölçümler yapılır. Farklı formüller kullanılarak bu parametrelerden elde edilen veriler sonucu bebeğin boyu ve kilosu hesaplanır.

Kilo tahmini yapılırken kullanılan parametreler şu şekildedir:

  • Bipariatal diameter parametresi: bu ölçüm bebeğin iki şakak arası mesafeyi ölçer.
  • Abdominal çevre ölçümü: bebeğin karın çevresinin ölçümüdür.
  • Femur ölçümü: femur ölçümü, kaval kemiğinin uzunluğunun ölçümüdür.

Bu ölçümler alındıktan sonra ultrason cihazı tüm verilerin ortalamasını alır ve sonuç bize bebeğin kilosunu verir. Bebeğin boy tahmini için ise 16. haftaya kadar başı ile poposu arasındaki mesafe baz alınır. Daha sonra kaval kemiği uzunluğu ile topuk arasındaki mesafe ölçülür. Çıkan ortalama 7 ile çarpılır ve tahmini boy ölçüsü bu şekilde hesaplanır. Ancak bu sonuçlar, tahmini ortalama değerlerdir ve sonuçları kesin olarak yorumlamak yanlış olur.

Hesaplama aracı ne kadar güvenilir?

Gebelik haftası hesaplama araçları son adetinizin ilk gününe göre hesaplanır. Hamilelik hesaplaması yapan uygulamalar güvenilirdir. Ancak her koşulda gebelik süresi net olarak bilinemez ve tahmini bir tarih belirlenir.

Gebelikte ikili tarama testi için tıklayınız

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

Diğer Gebelik Makaleleri

Lohusalık dönemi

Lohusa dönemi doğumun gerçekleşmesini takiben yaklaşık olarak 6 hafta ile 8 hafta arasındaki döneme verilen…

hamilelikte vajinal akıntı

Hamilelikte vajinal akıntı aslında son derece normal ve doğal bir durumdur. Ancak akıntının formunda, renginde…

Hamile kalamama nedenleri

Hamile kalamama nedenleri bebek sahibi olma hayaline kavuşmayan çiftlerin sıklıkla sorguladığı durumlardan biridir. Bazı çiftler…

38.hafta gebelik

38 haftalık gebelikte bebekler artık dünyaya gelmeye hazır olurlar. Doğum sonrasında solunum yapabilecek organ gelişimlerini…

37 hafta gebelik

Artık doğuma kısa bir zamanın kaldığı 37 haftalık gebelik konusunda anne ve baba adaylarının en…

36 hafta hamilelik

36 hafta hamilelik dönemi, doğuma kısa bir süre kalması nedeniyle ebeveyn adaylarının en heyecanlı oldukları…