Naboth kisti

Naboth kisti çoğunlukla beyaz ya da sarı renkte olan, rahim ağzında ortaya çıkan ve yumuşak bir yapıya sahip olan kistlerdir. Rahim ağzı kisti gibi isimlerle de anılan bu oluşum farklı çaplarda olabiliyor. Çapları ise 2 mm ile 10 mm arasında değişebiliyor. Rahim ağzı kanalında yer alan salgı bezlerinin çeşitli nedenlerle tıkanması, bu kistin en yaygın oluşum nedenidir. Bezler tarafından üretilen salgı tahliye olamadığında tıkanma meydana geliyor. Bu tıkanma da kistik yapının oluşmasının nedenidir.

Çoğunlukla kadınlarda naboth kisti birden fazla sayıda kesecik şeklinde bir görünüm sergiler. Kist içerisinde ise mukus olarak adlandırılan ve yapışkan bir yapıya sahip olan sıvı mevcuttur. Bu sıvı aslında vücudun salgılarından biridir ve tıkanma nedeniyle keseciklerin içerisinde birikir. Genellikle günlük yaşamı etkileyecek belirtiler göstermiyor olmaları, rutin jinekolojik muayene sırasında fark edilmelerini beraberinde getiriyor. Naboth kistinin tehlikeli olup olmadığına, gebeliği engelleyip engellemediğine ve tedavisine de değineceğiz. Öncelikle bu kistin oluşum nedenlerini mercek altına alalım.

Naboth Kisti Nedir, Neden Oluşur?

Bilindiği gibi rahim ağzında bezler bulunur ve bu bezler de mukus adı verilen bir salgı üretir. Naboth kistinin oluşum nedeni de tamamen bu salgı bezleri ve salgı ile ilgilidir. Söz konusu kistin oluşum nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Enfeksiyonlar ya da iltihaplardan korunmak için servikal bezin aşırı oranda mukus üretmesi en yaygın nedenler arasında bulunuyor. Fazla oranda üretilen mukus tıkanmaya yol açıyor ve buna bağlı olarak da söz konusu kist oluşabiliyor.
  • Cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlara bağlı olarak da bu kistin oluşabildiğini söyleyebiliriz.
  • Hormonlardaki ani ve büyük değişimler de yaygın nedenlerden biridir. Özellikle hamilelik ya da menopoza girmek gibi dönemlerde vücudun hormon dengesi de değişiyor. Buna bağlı olarak rahim ağzı kistinin oluşması söz konusudur.
  • Rahim ağzı dokularında meydana gelen yaralanmalar da nedenler listesinde yer alıyor. Çünkü bu dokuların onarımı sırasında dokuların aşırı oranda çoğalması kistik yapının oluşmasına yol açabilir.
  • Gebelik döneminde fetüsün sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilmesi adına rahim ağzı kapanır. Şayet dokulardaki büyüme olması gerekenden daha fazlaysa bu durumda naboth kisti oluşabilir.

Naboth Kisti Kanama Yapar mı?

Bu konuda sıklıkla merak edilen konulardan biri de söz konusu kistin kanama yapıp yapmadığıdır. Naboth kistinin kanama yapması mümkündür. Kanama ise çoğunlukla cinsel ilişki sonrasında lekelenme şeklinde olur. Ancak her hastada kanama olmadığını da belirtmemiz gerekiyor. Cinsel ilişki sonrasında meydana gelen kanamanın lekelenmeden daha yoğun ve şiddetli olması ise akıllara daha farklı rahatsızlık şüphelerini getirebilir. Dolayısıyla mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Cinsel ilişki dışında, iki adet döneminin arasında yine lekelenme şeklinde hafif kanama olması da söz konusudur. Adet periyotları dışında meydana gelen kanamaların da lekelenme şeklinde olsa bile tıbben normal kabul edilmediğini belirtmeliyiz. Bu nedenle doktora başvurulması, olası hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesi adına önem taşıyor.

Naboth Kisti Belirtileri Nelerdir?

naboth kisti belirtileri nedir

Genellikle naboth kisti belirti göstermiyor. Sadece ender durumlarda kasık ya da karın bölgesinde ağrı şikayeti olabiliyor. Hastanın belirti yaşayıp yaşamadığı, kistin çapının ne kadar büyük olduğuyla da yakından ilgilidir. Belirtilere ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Vajinadan kötü kokulu akıntı gelmesi
  • Alt karın bölgesinde şişlik ve basınç olması
  • Cinsel ilişki sonrasında lekelenme şeklinde kanama
  • Adet periyotları dışında lekelenme şeklinde hafif kanamalar
  • Sık sık idrar yapma isteğinin olması
  • Ender durumlarda karın ya da kasık bölgesine hafif ağrı

Naboth Kisti Hamileliğe Engel mi?

Öncelikle sadece naboth kistinin değil, rahim ağzındaki pek çok oluşumun gebeliği önleyebildiğini belirtmemiz gerekiyor. Bu oluşumlar arasında söz konusu kist de mevcut. Rahim ağzında oluşan bu kistler rahim ağzında açılma olmasına da yol açabiliyor. Dolayısıyla bu durum sağlıklı bir gebelik oluşmasını da önleyebilir. Aynı zamanda servikal mukusun ince ve kaygan bir kıvama sahip olması, sperm hücreleri ile yumurta hücrelerinin buluşabilmesi adına son derece önemlidir.

Lakin bu kistin mevcudiyeti durumunda mukus tabakası olması gerekenden daha kalın ve aynı zamanda daha yapışkan bir forma bürünebiliyor. Bu da döllenmenin meydana gelmesini yüksek oranda sıkıntıya sokuyor. Sonuç olarak naboth kisti mevcudiyeti hamileliği önleyebilen rahatsızlıklardan biridir. Bu gibi durumlarda tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi ve kistin vücuttan tahliye edilmesi gerekir. Böylelikle gebelik oluşmasının önündeki engelin kaldırılması da sağlanacaktır.

Naboth Kisti Tehlikeli Midir?

Özellikle tanı konan hastalar bu kistin tehlikeli olup olmadığını merak ediyor. Kimi zaman da naboth kisti kanser ile ilişkilendirilebiliyor. Bu kiste dair tanı konması, kişinin kanser olduğu anlamına gelmez. Sadece naboth kistinin çapının önemli olduğunu belirtmeliyiz. Şayet kist çapı 8 mm ya da daha fazlaysa bu durumda mutlaka takip edilmesi gerekir. Aynı zamanda yapılan jinekolojik muayenede çeşitli şüpheleri doğuracak bulguların olması durumunda bazı ileri tetkiklerin yapılmasına da ihtiyaç doğabilir. Tümör ya da rahim ağzı kanseri bulgularının olması durumunda mutlaka istenen tetkikler yaptırılmalıdır.

Bunun dışında söz konusu kistin tehlikeli olmadığını belirtmek mümkündür. Fakat gebeliğe engel olabileceğine de değindik. Gebelik planlayan çiftler için tedavi daha fazla önem taşıyor. Kadınların tanı konması ve ileride hamilelik planlıyor olması durumunda kısa zamanda tedavi olmak için doktora başvurmasında fayda olacaktır. Gebelik dışında kimi zaman bazı riskleri ortadan kaldırmak için de tedavinin uygulanması gerekiyor. Rahim ağzı kanseri riskinin yüksek olduğu hastalarda kistin hemen alınması ve vücuttan tahliye edilmesi önemlidir. Bu konuda doktorunuzdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Kadınlarda Kasık Ağrısı

Naboth Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

rahim ağzı kisti nasıl tedavi edilir

Öncelikle naboth kisti tedavisinin pek çok farklı şekilde yapılabildiğini belirtelim. Tedavi seçeneklerinin tamamı gayet güvenli bir şekilde uygulanabiliyor. Hastaların bu konuda herhangi bir endişe yaşaması gerekmiyor. Kistin çapı, hastanın genel sağlık durumu, hastanın bu kiste bağlı şikayetleri gibi seçenekler doktorunuz tarafından göz önünde bulundurulacak ve en doğru tedavi şekli belirlenerek uygulanacaktır. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale de bulunuyor. Bu yolla kistin vücuttan tahliyesi, kısa süreli bir ameliyat ile sağlanabiliyor.

Lazerle tedavi uygulanması da mümkündür. Komplikasyon riskinin son derece düşük olduğu lazerle tedavi yöntemi de günümüzde sıklıkla tercih edilen metotlardan biri haline geldi. Lazer yöntemi ile kist hem hızı hem de güvenli bir şekilde tedavi edilebiliyor. Bununla birlikte kanama riskinin son derece düşük olması gibi önemli nedenlerle de lazerle tedavi seçeneğinin tercih edildiğini söyleyebiliriz. Elbette bu yöntemde hastanın iyileşme süresi de cerrahi müdahaleye nazaran çok daha kısa oluyor.

Tedavi yöntemlerinden bir diğeri dekriyoterapidir. Bu yöntem de rahim ağzı kistinin dondurulması prosedürüne dayanıyor. Kriyoterapi de hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilen tedavi seçenekleri arasında yer alıyor. Söz konusu kistin yok edilmesi için sıvı azota başvurulması da mümkündür. Hangi tedavi yönteminin tercih edileceğine mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından karar verilmelidir. Naboth kisti ile alakalı olan tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Yumurtalık Kanseri

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın