Detaylı ultrason anne adayı ve bebeğin sağlık durumuna dair son derece önemli verilerin elde edilmesini sağlayan görüntüleme tetkiklerinden biridir. Gebeliğin belirli dönemlerinde yapılan ayrıntılı ultrason, normal gebelik takibi esnasında yapılan ultrason görüntülemesinden çok daha farklıdır. Bu ultrasonda yüksek görüntü kalitesi söz konusu olduğundan bebeğin iç organlarının gözlemlenmesi de mümkün hale gelir.

Detaylı Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Gebelikte detaylı ultrason görüntülemesinin sadece bazı riskler söz konusu olduğunda tercih edildiği düşünülebiliyor. Oysa tüm gebelik takiplerinde, hamileliğin belirli haftalarında bu görüntüleme tetkiklerinden faydalanılıyor. Gebeliğin 11. haftası ila 13. haftası arasında detaylı ultrason mutlaka yapılır ve özellikle bebeğin sağlık durumu incelemeden geçirilir. Aynı zamanda gebeliğin 18. haftası ila 23. haftası arasında da anne adayı ve bebeğin sağlık durumunun izlenmesi amacıyla bu görüntüleme yöntemine ihtiyaç duyuluyor.

Bununla birlikte yapılan muayeneler ya da tetkik sonuçlarında bazı risklerin tespit edilmesi halinde gebeliğin 24. haftasında ya da daha sonrasında da ayrıntılı ultrasondan faydalanıldığını belirtebiliriz. Yüksek riskli gebeliklerde bebeğin sağlığının ya da iç organ gelişimiyle ilgili bir durumun incelenmesi gerekebiliyor ve bu durumda da çok daha net bir gözlem şansı sunan detaylı ultrasından faydalanılabiliyor.

Çin takvimi ile cinsiyet hesaplama nasıl yapılır? detaylı bilgi için aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz.

Tıkla –> Çin takvimi cinsiyet hesaplama

Ayrıntılı Ultrason Ne Demek?

İkinci düzey ultrason olarak da adlandırılabilen detaylı ultrason muayenesi, renkli doppler, 3 ile 4 boyutlu görüntüleme teknolojisiyle yüksek görüntü kalitesine sahip gelişmiş ultrason cihazları kullanılarak gerçekleştirilen muayenedir. Bu muayene esnasında gelişmiş görüntüleme cihazı kullanılarak anne karnındaki bebeğin mümkün olan en detaylı şekilde incelenmesi sağlanır.

Riskli gebelikler ya da doğumsal sakatlıklar gibi durumların tespitini de sağlayabilen ayrıntılı ultrason ile bebeklerde mevcut olan tüm anomalilerin anlaşılması elbette mümkün olmaz. Ancak yüksek oranda anomali tespiti sağlayabilen görüntüleme yöntemlerinden biri olduğunu belirtmek gerekir. Örneğin küçük boyutlu olan yapısal sorunların ayrıntılı ultrasonla anlaşılması mümkün olmaz. Bağırsaklardaki tıkanıklıklar, yumuşak damağın yarık olması gibi sorunların tespit edilmesini sağlayamaz.

Detaylı Ultrasonda Nelere Bakılır?

Öncelikle detaylı ultrason ile bebeklerin baş, beyin ve beyin boşluklarının incelendiğini söyleyebiliriz. Yüz ile boyun bölgesi, kollar ve bacaklar, omurga kanalı, göğüs kafesi, kalp, karın içindeki yapılar ve karın ön duvarı da incelenebiliyor. Aynı zamanda anne karnındaki bebeklerin genital bölgesi de incelemeden geçirilebiliyor. Genel olarak detaylı ultrason muayenesi ile tespit edilebilen anomalilere şu örnekleri verebiliriz:

  • Kafatası ile beyin dokusu problemleri ve beyin boşluklarının genişlemesi
  • Göz boşluğunun olmaması gibi yüze ait olan yapısal bozukluklar
  • Belde açıklık, kemiklerde eğrilik gibi omurgaya dair gelişim bozuklukları
  • Karın boşluğuyla ilgili sakatlıklar
  • El ve ayaklarda mevcut olan şekil bozuklukları, kemik sayılarıyla ilgili sorunlar
  • Bebeğin içinde olduğu su ya da plasentaya dair çeşitli problemler
  • Bebeğin kalbiyle ilgili yapısal sorunlar (Çoğu zaman ayrıntılı ultrasonla bebeğin kalbi çok net görüntülemediğinden fetal ekokardiyografiye ihtiyaç duyulabilir)
  • Göğüs kafesinin yapısı ve şekliyle ilgili problemler
  • Kol ve bacaklarla ilgili kemik yapısında bozukluklar

Yapılan ayrıntılı ultrason ile majör anomalilerin çok büyük bir bölümü tespit edilebiliyor. Ancak tüm anomalilerin % 100 tespit edilmesi mümkün olamaz. Ayrıca kimi zaman bebeğin anne karnındaki pozisyonu da bazı vücut bölgelerinin incelenmesini engelleyebiliyor.

Gebe kadınların en çok merak ettikleri bir diğer konu olan hamilelikte idrar rengi konusuna aşağıdaki linkte değindik.

Tıkla –> Hamilelikte idrar rengi

Detaylı Ultrason Gerekli mi?

detayli ultrason gerekli mi

Tıp teknolojisinin ilerlemesi ile birlikte artık anne karnındaki bebeklerin çok daha detaylı bir şekilde gözlemlenmesi mümkün olabiliyor. Bu noktada ebeveyn adayları detaylı ultrason gerçekten gerekli mi şeklinde bir düşünce içerisine girebiliyor. Öncelikle bu görüntüleme yönteminin anne adayının ya da bebeğin sağlığına hiçbir zarar vermediğini belirtmek gerekir. Ebeveyn adaylarının bu konuda endişeye kapılmaları son derece yersizdir.

Aksine ayrıntılı ultrason bebeğin sağlık durumuyla ilgili oldukça önemli verilerin elde edilmesini sağlar ve sadece 15 ila 30 dakika içerisinde tamamlanan bir işlemdir. Ultrasonun 50 yılı aşkın süredir gebelik takibinde kullanılan bir görüntüleme yöntemi olduğunun unutulmaması gerekiyor. Şimdiye dek ne ülkemizde ne de dünyanın herhangi bir yerinde ultrasondan zarar gören bir anne adayı ya da bebek rapor edilmemiştir.

Detaylı Ultrason Fiyatları 2021

Elbette detaylı ultrason fiyatları 2021 değişkenlik gösterebilir. Kullanılan ultrason cihazından doktorun deneyimine kadar pek çok faktörün fiyatları da etkisi altına aldığını söyleyebiliriz. Bu nedenle fiyat noktasında net bir rakamdan ya da rakam aralığından söz etmek yanıltıcı olabiliyor. Gebelik takibinizi yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, fiyat konusunda tarafınıza detaylı bilgi verecek birime sizi yönlendirecektir.

Anomali Testi Ne Demek?

Gebeliğin 4. ila 5. aylarında gerçekleştirilen detaylı ultrason taraması aynı zamanda anomali taraması olarak da adlandırılabiliyor. Anne karnında gelişimini sürdüren bebeklerin iç organlarının, doğumsal kusurlarının incelendiği ve değerlendirildiği anomali taraması ile bir anomalinin tespit edilmesi durumunda, gebeliğin sonlandırılması ya da varsa tedavinin uygulanması için geç kalınmamış olur. Bu nedenle ayrıntılı bir incelemeyi kapsayan anomali testinin gebelik takibinde büyük önem taşıdığını belirtmek gerekiyor.

Mol gebelik nedir? belirtileri nelerdir? kimlerde görülme olasılığı daha fazladır? hemen aşağıdaki makalemiz den okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Mol gebelik

Detaylı Ultrason En Geç Kaçıncı Haftada Yapılır?

Öncelikle detaylı ultrason taramasının gebeliğin 24. haftasından önce tamamlanmaya çalışıldığını belirtmek gerekir. En ideal dönem ise gebeliğin 20. haftası ila 22. haftası arasıdır. Ancak kimi zaman gebeliğin 24. haftasından sonra, anne adayları gebelik takibi için başvuru yapabiliyor ve bu durumda da ayrıntılı ultrason muayenesi olabildiğince en erken dönemde gerçekleştiriliyor.

Tıbbi anlamda gebeliğin 22. haftasından sonra da bu görüntüleme tetkiki yapılabilir. Ancak burada amaç ayrıntılı olarak yapılan inceleme ile saptanan olası durumlar karşısında geç kalmamaktır. Dolayısıyla gebeliğin 20. ila 22. haftası arasında yapılmasının çok daha doğru olduğunun altını çizmek gerekir.

Detaylı Ultrason Devlet Hastanesinde Yapılır mı?

Devlet hastanelerinde detaylı ultrason şayet gerekli donanım, teknik teçhizat ve personel mevcutsa yapılabilir. Fakat özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropol kentlerde devlet hastanelerinde çok ciddi bir yoğunluk olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Dolayısıyla devlet hastanelerinde ayrıntılı ultrason yaptırmak isteyenlere genellikle çok ileri bir tarihte randevu verilebiliyor ve bu durumda da ideal süre olan gebeliğin 20. haftası ila 22. haftası arasındaki dönem kaçırılmış olabiliyor.

Hamilelikte sigara içmenin zararları nelerdir? sigara içmek bebeği nasıl etkiler? aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Hamilelikte sigara

Fetal Eko Nedir? Kaçıncı Haftada Yapılır?

Fetal eko anne karnındaki bebeğin kalbinin kontrol edilmesi amacıyla gerçekleştirilen detaylı ultrason görüntülemesidir. Son derece güvenli ve pratik bir tanı yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Her gebelikte mutlaka fetal ekoya gereksinim duyulmaz. Şu durumlarda fetal ekokardiyografiden yardım alınır:

  • Yapılan detaylı ultrason ya da rutin ultrason görüntülemesinde bebeğin kalbine dair bir sağlık şüphesi ortaya çıkarsa
  • Anne adayında ya da ailesinde bebeğin kalbini etkileyebilecek bir hastalık mevcutsa
  • Kadın hastalıkları ve doğum uzmanının farklı bir nedene bağlı olarak gerek duyması durumunda

Fetal ekokardiyografi 5 ila 30 dakika arasında tamamlanan bir işlemdir ve anne adayına ya da anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermez. Gebeliğin 16. haftası ila 18. haftasından sonra istendiği zaman yapılabilir. Bu ayrıntılı tetkik sayesinde anne karnındaki bebeklerde mevcut olan kalp sorunları % 65 ila % 90 oranında tespit edilebiliyor.

 

Konu ile alakalı dış yabancı kaynaklar:
https://www.sciencealert.com/new-enhanced-dolphin-ultrasounds-could-save-pods-struggling-to-survive-after-oil-spills

 

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın