33.hafta hamilelik

Gebeliğin 33. haftası, üçüncü trimester döneminin ortasında olduğunuzu gösterir. Anne adaylarının vücudu doğuma hazırlanırken bir yandan da psikolojik olarak doğuma hazırlık dönemine de girilir. Anne adayları Kegel egzersizi gibi yöntemlerle vücutlarının doğuma hazırlık sürecini destekleyebilir. 33 haftalık gebelikte anne adaylarının vücudundaki değişimlerden söz edeceğiz. Ancak öncesinde bebeklerin gelişiminin ne durumda olduğunu ele almakta fayda olacaktır.

33 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi Ne Durumdadır?

Bu gebelik haftasında bebeklerin kilosu farklı olabilir ancak çoğunlukla 2000 gram dolaylarında olduklarını söyleyebiliriz. Boyları ise 44 cm civarında olur. Elbette bebeklerin beyin gelişimleri de büyük oranda tamamlandığından bu gebelik haftasında duyabilirler, hissedebilirler ve görebilirler. Gözlerinin ışığı algılayabildiğini, gözbebeklerinin büyüyüp küçülebildiğini de belirtmeliyiz. Bununla birlikte bebeklerin bağışıklık sistemleri de güçlenir.

33 haftalık hamilelik döneminde bebeklerin cildi daha da kalınlaşmış olur. Önceki gebelik haftalarındaki kırışık cilt görünümü düzelmeye başlar ve ciltleri daha pürüzsüz bir hal alır. Aynı zamanda bebeklerin iskelet yapısının da şekillendiğini ve kemiklerinin sertleştiğini söyleyebiliriz. Sadece kafatasındaki kemikler henüz tam olarak birbirine kaynamış olmaz. Kemiklerin hareket etmesi ve hafif düzeyde üst üste gelmesi söz konusu olabiliyor. Ancak bu durum bebeklerin doğum kanalına daha kolay girmesini sağlıyor. Doğum sırasında kafa bölgesindeki baskı fazla olduğundan kemiklerin tam olarak kaynamamış olması doğumun daha kolay gerçekleşmesini sağlar. Bebekler bu gebelik haftasında nefes egzersizlerine devam ederek kendilerini doğum sonrasına hazırlarlar.

33 Haftalık Bebek Anne Karnında Neler Yapar?

Hamileliğin bu haftasında bebekler anne karnındaki hareketlerine devam ederler. Bebek hareketleri biraz daha hafif ve yumuşak olabilir. Bunun nedeni ise rahimde hareket edebilecekleri alanın azalması ve bedenlerinin daha fazla büyümüş olmasıdır. Çene kasları ve emme kaslarını geliştirmek için bebeklerin baş parmaklarını emme hareketlerini sıklıkla yaptıklarını söyleyebiliriz. Artık bu dönemde bebekler uyurken gözlerini kapatır ve uyandığında da açar. Amniyon sıvısını yutarlar ve solunum hareketleri yapmaya devam ederler. Bir yandan da bebeklerin sindirim sistemi çalışmasını sürdürür.  Bacaklarını ve kollarını bükme hareketini yapabilirler. Uyku ve uyanıklık zamanlarını anne adayları daha kolay anlayabilir çünkü uyuduklarında bebeklerin hareketleri hissedilmez.

33 Haftalık Bebek Hareketleri Nasıl Olmalı?

Anne adayları bu gebelik haftasında bebeklerinin hareketlerine çok fazla odaklanırlar ve bu hareketlerde azalma olması da kimi zaman endişeye yol açabilir. Oysa bebeklerin daha az hareket etmesi gayet normaldir. Özellikle uyku saatlerinde bebeklerin hareket etmiyor olmasını normal karşılamak gerekir. 2 saat içerisinde kıpırtı, tekme ve dürtme gibi hareketler anne adayı tarafından 10’dan fazla kere hissedilir. Anne adayları rahat bir oturma pozisyonunda olduğunda, uzandığında ya da tatlı yiyecekler tükettiğinde hareketler daha net hissedilebilir. Eğer 2 saat içerisinde bebekler çok daha az hareket ediyorsa ya da uzun süre geçmiş olmasına karşın bebek hareketleri hissedilmediyse bu durumda doktorunuza başvurmanız gerekir.

33 Haftalıkta Doğum Olursa Ne Olur?

Doğum gebeliğin 37 haftasından önce gerçekleştiyse bu bebek prematüre kabul edilir. 33 haftada doğan bebekler orta prematüre bebek olarak değerlendirilir. Bu dönemde bebeklerin akciğerleri henüz kendi başına nefes alıp vermek için yeterli düzeyde değildir. Dolayısıyla doğumdan hemen sonra bebeklerin tıbbi anlamda yardıma ihtiyacı olur. Bebeklerin 33 haftalık doğması durumunda hayata tutunma olasılıkları yüksektir. Derhal yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınırlar ve tıbbi desteğe başlanır.

33 Haftalık Bebeğin 2 Kilo Olması Normal Midir?

Bebeklerin anne karnındaki kiloları ya da boyları farklı olabilir. Kimi zaman anne adayının beslenme alışkanlıkları kimi zaman da genetik faktörler bebeklerin kilo alımlarını etkileyebiliyor. 33 haftalık gebelikte bebeklerin 2 kg olması normaldir. 1,8 kg olmaları da gayet normal bir durumdur.

33 Haftalık Gebelikte FL Kaç Olmalı?

Kalçadan dize kadar olan uyluk kemiği femur olarak adlandırılır. FL değeri de femur kemiğinin uzunluğunu ifade eder. Gebelik haftalarında bebeklerin FL değerleri değişir ve 33 haftalık gebelikte olması gereken FL değeri 63 – 64 mm’dir.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

Anne adaylarının yürüyüşü değişir ve hareketlerinde de bazı değişimler olabilir. Bunun nedeni karın bölgesinin büyümüş olmasıdır. Uyumakta güçlük çekebilen anne adayları oturma ve uzanma halinde de rahat bir pozisyon bulmakta zorlanabilir. El ve ayaklarda şişme olması, karıncalanma hissi yaşanabilir. Yanma, ağrı ya da sızlama gibi bazı şikayetler olabilir. Tüm bunlar vücudun dolaşım sistemlerinin gebelikten etkileniyor olmasından kaynaklanır. Olabildiğince vücudu rahatlatmak gerekir. Gün içerisinde sıklıkla dinlenme pozisyonu almaya çalışılmalıdır.

Sık idrara çıkma isteği, bacaklara kramp girmesi, midede ekşime olması gibi şikayetler de yaşanabilir. Bu şikayetlerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Vücudun bu gebelik haftasından itibaren sık sık dinlenmeye ihtiyacının olduğunu unutmamak gerekir. Bununla birlikte anne adaylarının artık daha fazla enerjiye ihtiyacı olur. Dolayısıyla beslenme önemini daha da artırır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının izlenmesi, gün içerisinde bol miktarda su tüketilmesi, enerji ihtiyacının karşılanmasını da sağlayacaktır. Olabildiğinde D vitamini, demir, kalsiyum, protein, DHA içeren gıdaları tüketmeye özen göstermek gerekir.

Midenin küçülmüş olması ve bebeğin komşu organlara yaptığı baskıdan kaynaklı olarak mide ekşimesinin yanı sıra hazımsızlık sorunu da yaşanabilir. Gün içerisinde az miktarda ve sık öğün tüketmek, bu sorunu aşmaya yardımcı olacaktır. Baharatı azaltmalı, asitli gıdalardan uzak durmalı ve aşırı kafein almaktan da kaçınmalısınız. Yiyecekleri uzun süre çiğneyerek yutmak da hazımsızlık şikayetinin azalmasını sağlayacaktır.

33 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı Olur Mu?

Gebelik döneminde kasık ağrısı en sık yaşanan şikayetlerin başında geliyor. Gebeliğin son aylarında ve özellikle de son haftalarında kasık ağrısı yaşanabilir ve bu gayet normaldir. Kasık ağrısı hem hormonal hem de fiziksel nedenlerden kaynaklanır. Kimi zaman bağırsaklarla alakalı sorunlar da kasık ağrısı ile kendini gösterebilir. Bebeğin büyümesiyle beraber kasık bölgesinde çekme şeklinde bir ağrı oluşması da gözlemlenebilir. Sonuç olarak 33 haftalık gebelikte kasıklarda ağrı olması normaldir ancak bu ağrıya titreme, kusma, vajinal kanama, ishal, mide bulantısı gibi şikayetler de eşlik ediyorsa hiç zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.

İlginizi çekebilir –> 32.hafta hamilelik

33 Haftalık Gebelikte Nasıl Yatmalı?

Anne adaylarının kendilerini rahat hissettikleri bir yatış pozisyonunu tercih etmeleri önemlidir. Bu konuda yastıklardan yardım alınabilir. Sırt üstü ya da sağ tarafa yatılması durumunda bacaklardaki ana damarlardan kalbe ulaşan kan akışı azalabilir. Bu da hem anne adayını hem de bebeği rahatsız edebilir. Dolayısıyla sol tarafa yatılması önerilir. Sol yana yatılması ve dizleri hafifçe kıvırarak hem belin hem de karın bölgesinin yastıklarla desteklenmesi anne adaylarının rahat bir uyku süreci yaşamasını sağlar. El ve ayaklardaki şişmeyi önlemek için bilekleri kıvırmadan uyumak, kolların altına, kucağa gelecek şekilde bir yastık kullanmak da önemlidir.

33 Haftalık Gebelikte Cinsel İlişki Nasıl Olur?

Doktor tarafından cinsel ilişkiye girme yasağı getirilmediği sürece 33 haftalık gebelikte cinsel ilişkiye girilmesi hiçbir sorun yaratmaz. Bebeklerin bu gebelik haftasında cinsel ilişkiden zarar görmeleri de söz konusu olmaz. 33 haftalık hamileliğe sair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> 31.hafta hamilelik

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın