Hamilelikte kist oluşumunun görülme sıklığı % 5 – 10 düzeyindedir. Özellikle yumurtalık kistleri gebelik öncesi dönemde oluşabiliyor ve hamilelik döneminde de mevcudiyetini koruyabiliyor. Hamilelikte ise follikül kistleri ile korpus luteum kistlerine sıklıkla rastlanıyor. Gebelik döneminde kist tanısı konması durumunda, bazı zorunlu haller dışında 2. trimester dönemine kadar müdahale edilmemeye çalışılıyor. Bu esnada kist takip ediliyor ve büyüme eğilimi içerisinde olup olmadığı da gözden geçiriliyor.
Yazı İçeriği
Hamilelik Kisti Ne Zaman Kaybolur?
Gebelik döneminde tanısı konan kistlerde kistin iç yapısının ve boyutlarının büyük önem taşıdığını belirtmek gerekiyor. Aynı zamanda hamilelikte kist her zaman kendi kendine kaybolmaz. Büyüklüğü 5 cm ila 6 cm olan kistlerin kendi kendine kaybolma olasılığı % 50 olarak görülüyor. Ancak 6 cm’den büyük olan kistlerin kaybolma olasılığı çok daha düşük ve bu kistler % 90 oranında mevcudiyetini koruyor.
Sonuç olarak hamilelikte kist yapısının kendiliğinden kaybolmasına kesin gözüyle bakılmamalıdır. Bu noktada gebeliğin 16. haftasına kadar olan dönemin önem taşıdığını vurgulamak gerekiyor. Çünkü kistlerin kendiliğinden kaybolması genellikle hamileliğin bu dönemine kadar gerçekleşmiş oluyor.
Kaybolmayan kistler için de bir cerrahi operasyon planlamasının yapılmasına ihtiyaç duyulabiliyor. Ancak ameliyatın hamileliğin 18. haftasından önce yapılması fetüs için riskli olduğundan bu dönemin gelmesini beklemek gerekiyor. Kistin torsiyona uğraması gibi durumlarda ise gebeliğin 18. haftasını beklemeden ameliyat kararının alınması zorunlu hale gelebiliyor.
Önerdiğimiz makalemiz:
Tıkla –> Detaylı ultrason
Hamilelikte Kist Sancı Yapar mı?
Elbette hamilelikte kist sancıya neden olabiliyor. Sancının ya da ağrının şiddeti ise kadından kadına farklılık gösterebiliyor. Yumurtalık kisti çoğu zaman düzenli bir sancı ya da ağrıya neden olmuyor. Sadece anne adayının tuvalet ihtiyacı geldiğinde ya da ani hareketlerde bir sancı hissi oluşuyor. Uzun süre hareket edilmediğinde de hareket esnasında ani bir sancı hissi ortaya çıkabiliyor. Bazı kişilerde ise bu sancı daha yoğun ve uzun süreli olarak da yaşanabiliyor.
Sancı ya da ağrıya dair altının çizilmesi gereken en önemli konu hamilelikte kist patlaması durumudur. Çünkü kistin patlaması halinde kanama ve enfeksiyon meydana gelebilir. Bu durumda derhal kiste müdahale edilmesi gerekiyor ve dolayısıyla anne adaylarının keskin, bıçak saplanması şeklindeki bir ağrı hissetmeleri durumunda doktoruna bilgi vermesi gerekiyor. Böyle durumlarda ağrı karın bölgesinde ya da kasıklarda oluyor ve beraberinde karında ciddi bir hassasiyet oluşabiliyor. Ağrının bir hayli şiddetli olabileceği bilgisini de aktaralım.
Hamilelikte Kist Düşüğe Neden Olur mu?
Öncelikle hamilelikte kist % 100 düşüğe neden olur şeklinde bir bilgi veremeyiz. Ancak kistin mevcut olması, ağrıya ya da kanamaya neden olabilmesi gibi durumlardan kaynaklı olarak düşük riski de ortaya çıkıyor. Bu nedenle gebelikte kist kaynaklı düşük riski mevcuttur.
Çikolata kistinde ise tablo biraz daha farklı oluyor. 5 cm’den büyük olan çikolata kistleri bazı kimyasal maddeler salgılayabiliyor ve bu da düşüğe neden olabiliyor. Bununla birlikte gebelikte kistlerden kaynaklı olarak erken doğrum riskinin de artabildiğini belirtmek gerekiyor. Çünkü kist, sancıyı tetikleyebiliyor ve buna bağlı olarak da erken doğum gerçekleşebiliyor.
Aslında hamilelikte kist oluşumu, kistte meydana gelebilen komplikasyonlar ve kanama gibi nedenlerle düşük riskinin atmasından söz edilir. Kistin büyüme eğiliminde olması da komplikasyon riskini arttıran bir unsurdur. Zira çoğu zaman gebeliğin cerrahi operasyon için uygun olan döneminde ameliyat ile kiste müdahale edilmesi de bundan kaynaklanır. Özellikle büyüme eğilimi olan ve fetüse baskı yapabilecek konumda bulunan kistlere mutlaka müdahale edilmesi gerekir.
Şu makalemize de göz atın deriz:
Tıkla –> Çin takvimi cinsiyet hesaplama
Kisti Olanlar Hamile Kalabilir mi?
Bu sorunun yanıtını ihtimaller üzerinden vermek daha doğru olur. Çünkü kist kadınlarda hamile kalmayı engelleyebiliyor. Ancak kiste rağmen hamile kalınması da mümkündür. Fakat genel olarak bir değerlendirme yapılacak olursa kist doğurganlığı olumsuz etkiler ve hamile kalma şansını düşürür. Zira kısırlık tanısı konan kadınların bir bölümü hamile kalamama sorununu kistten kaynaklı olarak yaşıyor. Kimi zaman da hamilelikte kist tanısı tesadüfen konuyor. Yani kadınlar kist mevcudiyetine karşın gebe kalabiliyor ve yapılan gebelik kontrolünde kist tanısı konabiliyor.
İşte bu nedenle özellikle hamilelik planlayan kadınların mutlaka jinekolojik muayenelerini aksatmadan yaptırmaları gerekiyor. Bu muayeneler esnasında kist tanısı konabiliyor ve tedavi kısa zamanda gerçekleştirilebiliyor. Çünkü hamilelikte kist çeşitli sıkıntılara neden olabilir ve gebelik öncesinde kist tedavisinin uygun şekilde yapılması her daim çok daha akılcı bir tercihtir.
En çok merak edilen sorulardan bir tanesi aşağıdaki linkte:
Tıkla –> Zevk suyu
Çikolata Kisti ile Hamilelik Olur mu?
Ülkemizde yaklaşık 2 milyon kadının ortak problemi endometriozis yani toplumda bilinen adıyla çikolata kistidir. Dolayısıyla hamilelikte kist konusunda kadınların en çok merak ettikleri sorulardan biri de çikolata kistinin gebeliği engelleyip engellemediği oluyor. Aslında bu sorunun yanıtı basit bir istatistiksel oran ile verilebilir. Ülkemizde çikolata kisti bulunan kadınların 3’te 1’i bu sorundan kaynaklı olarak hamile kalamıyor.
Burada belirleyici olan en önemli faktör, çikolata kistinin düzeyidir. Hafif ya da orta derece endometriozis tanısı konan kadınlar hamile kalabiliyor. Ancak ileri derece endometriozis tanısı konan kadınlar için tablo çok daha farklılaşıyor. Çünkü bu kadınlar hamile kalmakta zorlanıyor.
Hatta bu kadınların büyük bölümü hamile kalamama şikayetiyle doktora başvurduklarında çikolata kistinin mevcudiyetinden haberdar olabiliyor. Oysa hamilelikte kist oluşumu kadar hamilelik öncesi kist oluşumunun da dikkate alınması ve kadınların rutin jinekolojik kontrollerini aksatmaması büyük önem taşıyor. Çikolata kisti belirtilerinin ciddiye alınması, tanı konmasında sıklıkla yaşanan 5 ila 6 yıllık gecikmelerin önüne geçebilir ve çikolata kistine daha erken dönemde müdahale edilebilir. Bu belirtileri de hatırlatmakta fayda var:
- Adet döneminde yoğun ağrı yaşanması (kasık, karın ve belde)
- İki adet dönemi arasında kanama
- Ağrılı cinsel ilişki
- İdrarda kan olması
- İshal veya kabızlık
Hamilelikte Kist Kanama Yapar mı?
Anne adaylarının hamilelikte kist konusunda merak ettikleri unsurlardan biri de bu oluşumların kanamaya neden olup olmadığıdır. Kanama, kistin patlaması durumunda meydana gelebiliyor ancak bu kanamanın adet döneminde yaşanan vajen kanama gibi değerlendirilmemesi gerekir. Çünkü kistin patlaması halinde kanama karın bölgesine olur. Regl döneminde olduğu gibi vajinadan kan gelmesi şeklinde bir kanama olmaz.
Kistin damar üzerinde olması durumunda ise kanamanın çok daha şiddetli olabileceğini belirtelim. Kistin dönmesi ve burkulması şeklinde gerçekleşen torsiyon durumunda da hamilelikte kist kanamaları ortaya çıkabiliyor ve özellikle karında hissedilen şiddetli ağrı en önemli belirti olarak kabul ediliyor. Nedeni ne olursa olsun, hamilelik döneminde yaşanan kanamaların ciddiye alınması ve doktora bu konuda bilgi verilmesi gerekir.
Anne adaylarının en çok merak ettikleri soruya aşağıdaki makalede açıklık getirdik:
Tıkla –> Hamilelikte idrar rengi
Kist Varken Hamile Kalmak Tehlikeli mi?
Her daim hamilelikte kist bebek için tehlike arz etmeyebilir. Ancak bunun tam aksinden de söz edilebilir. Tehlike, kistin kanserleşmesi, büyümesi, anne karnındaki bebeğe baskı yapması gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Aynı zamanda kistte komplikasyon gelişmesi de durumun tehlikeli bir boyut kazanmasına yol açabiliyor. Büyük olmayan ve beraberinde uterusa baskı yapmayan kistlerin en azından doğuma kadar tehlikeli olmadığını da belirtebiliriz.
Bu gibi durumlarda hamilelikte kist tedavisi için doğumun gerçekleşmesi ve lohusalık döneminin de sona ermesi beklenebiliyor. Sonuç olarak gebelikte kistlere elbette masum gözüyle bakılmamalıdır. Fakat kist olması, bebeğin bu durumdan mutlaka zarar göreceği anlamına da gelmiyor.
Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/your-health/ovarian-cysts-during-pregnancy/
Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]