Gebelik ve miyom özellikle ileri yaş gebeliklerde sıklıkla görülen bir durumdur. Özellikle 35 yaş ve üzeri gebe kadınlar da her 100 anne adayından 4-5 tanesinde miyom görülür. Miyom sayısı en az 1 veya ortalama 3-4 adet olabilir. İleri yaşlarda olup ilk gebeliğini yaşayan kadınlar da daha sık miyom görülür. Miyom gebe kalmayı engelleyeceği gibi gebeliğin gidişatında da önemli problemler ortaya çıkarabilir. Erken doğum riski yaratabileceği gibi aşırı büyük miyomlar da bebeğe basıya bağlı olarak şekilsel anormalliklere yol açabilir. Genellikle miyom tespiti anne gebe kaldıktan sonra yapılan ilk ultrasonda belli olur.

Miyom Nedir?

Miyom, rahimin kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Kanserleşme riski yok denilecek kadar azdır. Her yaşta görülebileceği gibi özellikle 35 yaş sonrası kadınlarda daha sık görünür. Genetik zemin yüksektir, anne veya kız kardeşinde miyom olan kadınlarda görülme olasılığı fazladır. 35 yaş sonrası kadınların %30-40’ında değişik büyüklüklerde ve sayıda miyomlar mevcuttur.

Rahim iç tabakasına yakın olan miyomlar aşırı kanamaya sebebiyet verir, dış tabakaya yakın miyomlar daha çok ağrıya sebebiyet verir.

Miyomların Gebelikte Ortaya Çıkardığı Sorunlar

Miyomların sayı ve büyüklüğüne bağlı olarak ve de rahim içindeki lokalizasyona bağlı olarak problemler ortaya çıkar. Rahimin iç tabakasında olan miyomlar da gebe kalma zor olabileceği gibi gebelik durumlarında düşük riski fazla olur. Gebelikte östrojen hormonunun artmasına bağlı olarak miyomlar da hızlı büyüme meydana gelir ve ağrı sebebi olur.

Yine miyomun büyüklüğüne ve lokalizasyonuna bağlı olarak erken doğum riski ortaya çıkar ayrıca aşırı büyük miyomlar da bebeğe basıya bağlı olarak şekilsel anormallikler meydana gelir. Miyomun doğum kanalını kapadığı durumlarda sezaryen yapılması uygundur.

Miyom Tedavisi

Gebelik öncesi miyom tanısı konulduğunda özellikle 4 cm’den büyük miyomlar da ameliyat uygun olur. Gebelik döneminde miyom tanısı konulduğunda ameliyat imkanı yoktur. Miyomun hızlı büyümesine bağlı olarak ağrı meydana geldiği durumlarda, serum tedavisi ve ağrı kesici uygun olur.

Miyomun beslenme organının arkasına yerleşmesi durumunda dekolman adı verilen  (plasentanın rahim duvarından ayrılması) tehlikeli durum ortaya çıkabilir. Gebenin hangi dönemi olursa olsun acil ameliyat gerekir. Doğum şekli sezaryen ise uygun olan miyomların çıkarılması doğru olur. Sonuç olarak, gebe kalmadan önce veya gebelik düşünen kadınların muhakkak önceden muayene olması uygun olur. Gebeliği engelleyecek veya riske sokabilecek büyük miyomların gebelik öncesi ameliyat edilmesi uygun olur.

Detaylı bilgi için bize ulaşın:

[email protected]
0532 325 30 08

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın