Anne karnındaki bebeğin hareketleri nasıl sayılır? Bebek hareketlerinin sayılması ve kayıt altında tutulması, gebelikle ilgili önemli ipuçları sağlarken bebeğin sağlık durumu hakkında da bilgi vermektedir. Bebek hareketlerini saymak aslında oldukça kolaydır. İlk gebeliği olan anne adayları kafa karışıklığı yaşayabilse de, gebelik haftaları ilerledikçe bebeğin hareketlerini daha kolay sayabileceklerdir. Yaygın olarak kullanılan bebek hareketi sayma yöntemleri ise:

  • Bebeğin hissedilen her hareketi sayılmalı ve not edilmelidir. Saatlerin de not alınması, hareketleri arasında ne kadar süre olduğunu belirlemek için önemlidir.
  • Bebeğin 10 hareketi sayıldığında genellikle 2 saat dolmuştur. Yani bebeğin 2 saat içerisinde 10 defa hareket etmesi gerekmektedir.
  • Bebeğin hareketleri erken gebelik haftalarında sayılamaz. Bunun sebebi ise bebeğin kaslarının henüz annenin hissedebileceği kadar güçlü olmamasıdır. Bu sebeple de gebelikte bebek hareketleri 28. Haftadan itibaren sayılmaktadır. Gebelik riskli ise 24. Haftadan itibaren sayılması gerekebilir.
  • Bebek normalde 2 saatte 10’dan fazla hareket ediyorsa ancak gün boyu 10 hareket hissedilmediyse mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Bebeğin hareket sıklığı ne olmalı?

Bazı anne adaylarının bebekleri daha hareketli olabilirken, bazı anne adaylarının bebekleri daha sakin mizaçlıdır. Bu sebeple de bebek hareketleri için diğer gebeliklerle kıyas yapmak oldukça yanlıştır. Anne karnındaki bebeğin hareketleri her geçen gün değişebilir. Bebek büyüdükçe içerisinde hareket edebileceği alan kısıtlanır. Bebeğin anne karnında uyuduğu da akıldan çıkarılmamalıdır. Anne adayları gebeliğin 28. Haftasından itibaren bebeğin hareketlerini sağlıklı ve net bir şekilde hissedebilmektedir.

Bebekler aslında günde 100-150 defa anne karnı içinde hareket eder ancak anneler bu hareketlerden yaklaşık olarak 10-20 tanesini hissedebilir. Gün boyu bebeğin 10-20 hareketini hissetmek normaldir. Dikkat edilmesi gereken, her bebeğin kendine has hareket etme alışkanlığı olduğu ve anne adayının bu hareketlerde bir değişiklik sezdiğinde mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğidir.

Bebek anne karnında ne zaman hareket etmeye başlar?

Anne karnındaki bebeğin hareketleri oldukça erken gebelik haftalarında hareket etmeye başlar. Ancak bebeğin kas yapısı oldukça zayıf olduğu için anne adayı bu hareketleri hissetmez. İlk gebeliklerde bebeğin hareketlerini hissetmek, daha zordur. Ancak annenin ikinci ya da üçüncü gebeliği ise gebeliğin daha erken haftalarında bebek hareketlerini hissedebilir. İlk gebeliğine hamile olan anne adayları gebeliğin 24. Ve 28. Haftaları içerisinde bebek hareketlerini hissedebilir.
İkinci ya da üçüncü çocuğuna hamile olan anneler ise 16. Haftadan itibaren bebek ve bağırsak hareketlerini ayırt edebilmektedir. Bebeğin hareketleri 26. Ve 28. Haftalar arasında hissedilmiyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

 

Bebek hareketleri anne için ağrıya yol açar mı? Bebek hareketleri nasıl hissedilir?

Bebeğin hareketleri, her anne adayında farklı şekilde hissedilmektedir. Bazı anne adayları bebek hareketlerini mısır patlaması ile özdeştirirken, bazı anne adayları kelebek ya da kuşun kanat çırpması gibi bir his olduğunu ifade etmektedir. Zayıf olan anne adaylarının bebek hareketlerini hissetmesi, kilolu anne adaylarına göre daha nettir.

Hamilelik döneminde bebeğin hareketlerini belirlemek için uygulayabileceğiniz yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Bebeğin hareketlerini saymaya başladığınızda mutlaka saati not edin. Her hareketini sayın. Sayı 10’a ulaşabiliyorsa artık saymayı bırakabilirsiniz. 10 hareketten sonra saate bakın. Hamilelik haftaları ilerledikçe 10 dakikada 10 hareket sayılabilir.
  • Bir saat geçmesine rağmen 10 tane hareket sayılamamışsa süt için ya da hafif atıştırmalıklar tüketin ve ardından sessiz ve loş bir odada uzanın. Bu durumda 2 saat içerisinde 10 hareket sayılacaktır. Şayet sayılamıyorsa mutlaka bir uzmana başvurun.
  • Bebeğin hareketlerinin yavaşlaması her zaman sorun olduğu anlamına gelmemektedir. Bebek uyuyor olabilir. Bu aşamada anne adaylarının sakin kalması oldukça önemlidir. Stresli olmak veya gerilmek, bebek hareketlerini duymaya engel teşkil edebilir. Ancak uzun süren hareketsizlik durumlarında zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak en sağlıklısı olacaktır.

 

 

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:

https://www.gebe.com/anne-karnindaki-bebegin-hareketleri-ile-ilgili-onemli-bilgiler

 

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın