ultrason nedir

Ultrasonografik inceleme: Henüz 45-80 mm uzunluğunda olan bir ceninde modern bir ultrasonografi cihazı ile anatomik inceleme ayrıntılı bir şekilde yapılabilir. Gebeliğin 11 ve 14. haftalarında ceninde sonografik inceleme ile görülmesi gereken çok önemli anatomik yapılar mevcuttur.

Özellikle kromozom adı verilen, anne ve babadan genetik materyal geçişini sağlayan yapıların sayısal ve yapısal anormalliklerine bağlı ortaya çıkan ‘’Trizomi’’ hastalığının teşhisi bu dönemde konulabilmektedir. Tecrübeli ellerde yapılan sonografik inceleme ile erken dönemde problemli gebelikler tespit edilebilecek ve tedavi yoluna gidilecektir. Gebeliğin 11-14 haftasında uygulanan sonografik incelemede bakılan parametreler ise:

Ense Kalınlığı Ölçümü  NT Ölçümü)

Gebeliğin ense kalınlığının 2,5 mm’yi geçmesi durumunda Trizomi 21 ( Down Sendromu- Mongol Hastalığı) Trizomi 18 ve Trizomi 13 riski belirgin şekilde artmaktadır. Ayrıca kalp ile ilgili anormal gelişim riski belirgin şekilde yükselmektedir. Bu ölçüm ile beraber kanda bazı gebelik ile ilgili kimyasal maddelere bakarak mevcut risk belirgin şekilde ortaya çıkarılabilmektedir ( İkili Test). Risk değeri 270 e 1 üzerinde çıkan gebelerde amniosentez yapılarak risk % 100 e yakın ortaya çıkarılmaktadır.

Burun Kemiğinin Görülmesi

Gebeliğin sonografik incelemesinde burun kemiğinin görülmesi gerekir. Kemiğin görülmediği durumlarda artmış Trizomi riski mevcuttur.

Kalp Triküspid Kapakçığı Yetmezliği

Son yapılan araştırmalarda cenin kalbinde triküspid adı verilen kapakçığın yetersizliği durumunda trizomi ve kalp hastalığı riskinde artış görülmüştür. Doppler ultrasonografi ile yapılabilen bir inceleme olup, ense kalınlığı ve ikili test ile kombine edildiğinde sonucu önem kazanır.

Maksillo-Frontal Açıda Genişleme

Gebeliğin 11-14 haftasında ceninin alın kemiği ile çene kemiği arasındaki açının 90 dereceyi geçmesi durumunda trizomi riskinde artış meydana gelmektedir. Henüz araştırma safhasında olan bir parametre olup diğer parametreler ile kombine edildiğinde anlam kazanır.

Duktus venozus doppleri

Kalp anomalileri ve trizomi hakkında erken dönem risk bulgularını gösterir.

Diğer Parametreler

11-14 Haftalık sonografik incelemede ayrıca, kalbin 4 odacığının ve atım sayısının, mide boşluğunun, idrar torbasının, beyin kısımlarının, omurlarının, kol ve bacakların, el ve ayak parmaklarının, cenin yüz yapısının, beslenme organının ve suyunun, anne rahim yapısının kontrol edilmesi gerekir.

11-14. Hafta İkili Tarama Testi

Ultrasonografik inceleme yöntemi, ses dalgaları ile görüntüleme sağlar. Bu sayede anne karnındaki bebeğin değerlendirilmesi açısından oldukça önemli bir yer edinmiştir. Normal dışı bulguların erken tespit edilmesi ve sorunun evresine göre çözüm alternatifleri üretilebilmesi sayesinde gerekli planlamalar yapılabilmektedir.

Ultrason, özellikle çeşitli anomalilerin anne karnında teşhis edilmesini sağlar. Doğumdan sonra bebeğe erken dönemde müdahale edilmesine yardım eder.

Ancak çeşitli faktörler, ultrason sonucu etkileyebilir. Bunlar:

  • Hamileliğin kaçıncı haftada olduğu,
  • Ultrasonu yapan kişinin tecrübesi ve uzmanlığı,
  • Ultrason cihazının kalitesi ve özellikleri,
  • Anne adayının karın yapısının yağlı olması ya da geçirilmiş karın operasyonları sonucu meydana değişimler,
  • Bebeğin pozisyonu.

Ultrason, bebeğe zarar verir mi?

Ultrason, ses dalgalarıyla çalışmaktadır. Bu sebeple de gebeliğe herhangi bir zarar vermez. Bu konuyla ilgili yapılan sayısız bilimsel araştırma, ultrasonun herhangi bir anomali riskine sebep olmadığını göstermiştir.

İnceleme görüntüleri renkli midir?

Ultrasonografik İnceleme, genellikle siyah beyazdır. Renkli sonuçlar veren, renkli doppler adı verilen, damarlardaki kan akımının incelendiği yöntemdir. Ancak toplum arasında renkli ultrason şeklinde ifade edilen yöntem, 3-4 boyutlu ultrasonlardır.

Bebeğin cinsiyeti belli olur mu?

Şayet bebek uygun pozisyondaysa ve diğer faktörler bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesine müsaade ediyorsa, bebeğin cinsiyeti tespit edilebilir. Ancak gebeliğin bu haftaları, cinsiyetin doğru tahmini için henüz oldukça erkendir.

Ultrason sırasında idrara sıkışık olmam gerekir mi?

Rahim ve plasenta yani bebeğin eşinin pozisyonuna göre idrara sıkışık olmak gerekebilir. Bu konuyla ilgili doktor, gerekli bilgileri verecektir.

İnceleme karın üzerinden mi yapılmaktadır?

Gebeliklerin 11 ve 14. Haftalarında yapılan incelemeler, genellikle karından yapılmaktadır. Ancak anne adayının karın ve rahim özellikleri ve bebeğin pozisyonu sebebiyle vajinal ultrason yapmak da gerekebilir.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/gebelik-tespiti

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın