Bartholin kisti ve apsesi, vajina girişinde bulunan ve hem sağ tarafta hem de sol tarafta yer alan yaklaşık olarak bezelye boyutunda salgı bezleridir. Bartholin bezleri, ortalama olarak 2 cm uzunluğundaki bir kanal vasıtası ile kızlık zarının önünde bulunur. Bu bezler, salgıladığı sıvılar yardımıyla vajinanın cinsel ilişkiye hazır olmasını yani kayganlaşmasını sağlar. Bezin içinde üretilen sıvılar, cinsel uyarılma sayesinde bez kanalından geçer ve vajina girişine doğru boşalır.

Bartholin Kisti Nedir?

Bartholin bezlerinin kişi tarafından ayna yardımıyla görülmesi ya da el yardımıyla hissedilmesi mümkün değildir. Fakat çeşitli sebeplerle salgı bezinin ürettiği sıvılar, kanal yardımıyla dışarı çıkamaz yani kanallarda tıkanıklık meydana gelirse, sıvılar bu alanda zamanla birikmeye başlar. Biriken sıvılar sebebiyle kanal genişler. Bu sebeple de vajina girişinde içi sıvı dolu kitle oluşur. Bu sıvının cerrat içermesi durumunda bartholin absesi, yalnızca şeffef sıvı içermesi bartholin kisti olarak ifade edilir.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/genital-estetik

Bartholin Kisti Nasıl Oluşur?

En genel şekliyle bartholin kisti oluşumuna bartholin bezlerinin kanallarında tıkanma olmasının sebebiyet verdiğini söyleyebiliriz. Tıkanma olması nedeniyle bezler tarafından salgılanan sıvı bu kanallarda kalır ve vajinadan dışarı atılamaz. Sonuç olarak da kist oluşumu gözlemlenir. Tanı konması için ileri tetkiklerin uygulanmasına ya da çok sayıda test yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Sadece vajinal muayene ile kolaylıkla tanı konabiliyor. Aynı zamanda parça alınması ve patolojik inceleme ihtiyacı da genelde olmaz.

Sadece bartholin kisti mevcudiyeti ile birlikte hastanın yaşının ilerlemiş olması ve aynı zamanda kanser şüphesi doğuran bazı bulgulara rastlanması gibi durumlarda patolojik incelemeye gereksinim olabilir. Bu durumda biyopsi yapılarak alınan numune patolojik değerlendirmeye gönderilir. Bu kist kanser anlamına gelmez. Aynı şekilde apse olması da hastanın kanser olduğu anlamına gelmez. Bartholin kistiyle kanser öncüsü lezyonları birbirine karıştırmamak gerekiyor.

Bartholin Apsesi Nedir?

Kistin çeşitli sebeplerle enfeksiyon kapması, abse oluşumuna yol açar. Çeşitli durumlarda kist oluşmadan önce direkt olarak abse gelişebilir.

Görülme Sıklığı Nedir?

Nadir olarak görülen bartholin absesi ya da kisti, tüm kadınların %2’sinde görülmektedir. Bartholin absesinin görülme sıklığı, kistten daha fazladır. Yaygın olarak 20-29 yaş arasında olan, cinsel açıdan aktif kişilerde görülür.

Bartholin Bezleri Kansere Dönüşür mü?

Bartholin kisti ya da absesinin kansere dönüşme riski yok denecek kadar azdır. Ancak bartholin abse ya da kistinin çok sık tekrarladığı durumlarda; kansere dönüşme riskini arttırmamak için bezin tamamının alınmasından sonra patolojik araştırmaya yollanması tavsiye edilir. Henüz cinsel ilişkide bulunmamış kişilerde de bartholin kisti ya da absesi oluşabilir. Bu kist ya da abseler kızlık zarına hasar vermez. Tedavilerinde de kızlık zarı herhangi bir hasar görmemektedir.

Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/vajinoplasti

Bartholin Apsesi Neden Oluşur?

Bartholin bezlerinde apse olmasının en yaygın nedeni enfeksiyondur. Pek çok farklı mikroorganizma bartholin kisti ya da bartholin apsesi oluşumuna neden olabiliyor. Kist oluşumunun nedeni halen tam olarak bilinemiyor. Kanallarda tıkanmaya sebebiyet veren bazı unsurlar tespit edildi. Örneğin vajina bölgesiyle geçirilen bazı operasyonların bu bezlerin vajinaya açılan kanallarında tıkanmaya neden olabildiği biliniyor. Ancak operasyon geçirmemiş olan hastalarda da kist ya da apse meydana gelebiliyor.

Apse ise cinsel yolla bulaşan hastalıklar söz konusu olduğunda kısa sürede ortaya çıkabilen bir tablodur. Bağırsak sisteminde bulunan bazı mikroorganizmalar da bartholin kisti ya da apsesine sebebiyet verebiliyor. Enfeksiyona bağlı olarak kist oluşumunda büyüme gözlemlenebildiği gibi kistin sabit kaldığı, büyüme eğilimine girmediği de oluyor.

Kist oluşumu durumunda bartholin bezelerinin büyüklüğü 4 ile 5 cm’ye kadar varabiliyor. Tıkanmaya bağlı olarak vajinayı kayganlaştıran sıvı boşalamıyor ve kanalda birikmeye bağlıyor. Sonuç olarak kanallarda biriken sıvı kiste dönüşüyor.

İlgini çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/takvim-metodu

Bartholin Apsesi ve Kistinin Belirtileri Nelerdir?

  • Şayet bartholin kisti henüz küçükse ve enfeksiyon kapmamış ise belirti vermeyebilir. Kist büyük olduğunda ya da abse söz konusu olduğunda belirtiler ortaya çıkabilir
  • İç ve dış dudaklarda tek ya da çift taraflı şişlikler
  • Alt bölgelerde ağrılar
  • Absenin bulunduğu alanda kızarıklık ve ödem
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Ateş yükselmesi
  • Enfeksiyon

Teşhisi Nasıl Koyulur?

Teşhis için uygulanan vajinal muayene yeterli olmaktadır. Teşhis koyulması için tetkik ve patolojiye ihtiyaç duyulmamaktadır. Yalnızca biyopsi, kanser şüphesi olan ve yaşı ilerlemiş kadınlara uygulanabilir.

Bartholin Apsesi Patlar mı?

Tanı konması ile birlikte akıllara gelen ilk soru bartholin kisti patlar mı oluyor. Bir anlamda hastalar ‘ya patlarsa’ endişesine kapılıyor da diyebiliriz. Bir ceviz büyüklüğüne erişen kistlerde dahi patlama olması pek yaşanan bir durum değildir. Elbette tıbbi anlamda kistin asla patlamayacağını söylemek olanaksızdır. Örneğin vajinaya sert bir cismin girmesi ve kiste baskı uygulaması durumunda patlama meydana gelebilir. Bunun dışında bartholin bezlerinde oluşan kistin patlaması durumu pek yaşanmıyor.

Merak edenler için –> https://www.drismetyildirim.com/vajinanin-guzel-gorunmesi

Bartholin Kistini Önleme Yöntemleri

Bartholin kistinin oluşmaması için; vajinal akıntılara ve enfeksiyonlara karşı duyarlı olmak gerekmektedir. Bunun için de bu gibi durumlarda erken evrede tedavi almak gerekmektedir. Bartholin oluşması durumunda gerekli ilaçlar kullanılmalı ve genital hijyene önem verilmelidir. Bartholin kisti için riski azaltmak ve iyileşmesi hızlandırmak için cinsel ilişkide mutlaka prezervatif kullanılmamalıdır. Düzenli olarak jinekolojik kontroller yapılmalıdır.

Bartholin Kisti Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle bartholin kisti tedavisiyle bartholin apsesi tedavisinin birbirinden farklı olduğunu belirtmek gerekiyor. Kist olması durumunda ve bu kist hastada herhangi bir şikayet yaratmayacak küçüklükteyse tedavi uygulanmasına ihtiyaç olmaz. Kistin büyüme eğilimi göstermiyor olması halinde gün içerisinde ılık suya oturmak ve bunu birkaç defa tekrarlamak gibi basit yöntemler uygulanabilir. Ancak hastada şikayetlerin olması halinde kistin cerrahi operasyon ile alınması gerekiyor.

Cerrahi operasyon sonrasında hasta aynı gün taburcu ediliyor. Yaklaşık olarak bartholin kisti ameliyatı sonrasında 10 günde iyileşme tamamlanıyor. Ancak bu 10 günlük süreçte hastanın evde istirahat etmesi de gerekmiyor. Birkaç gün dinlenmek yeterli olacaktır. Ameliyatla ilgili sıklıkla merak edilen bir konuyu açıklığa kavuşturalım. Bu ameliyat ileride hamile kalmaya engel olmaz ve kişinin hamile kalma olasılığında da bir değişime sebebiyet vermez.

Şayet bartholin kisti ile birlikte enfeksiyon durumu da mevcutsa derhal tedavinin başlaması gerekiyor. Apsenin büyük olup olmasının bir önemi yok. Zaman kaybetmeden cerrahi müdahale ile apsenin boşaltılması gerekiyor. Beraberinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından reçete edilen ilacın da hasta tarafından muntazam bir şekilde kullanılması gerekir.

Tedavide uygulanan ameliyat bartholin bezlerinde hafif düzeyde hasara neden olabilir. Bu durumda vajinal kuruluk yaşanmasından söz edilebilir. Söz konusu hasar nedeniyle bezler cinsel ilişkide yeterli oranda sıvı salgılayamayabilir. Ancak deneyimli bir doktor tarafından gerçekleştirilen operasyon, bartholin bezlerine hiçbir zarar vermeden de tamamlanabilir.

Okumanızı öneririz –> https://www.drismetyildirim.com/labioplasti-nedir

Bartholin Kisti Ameliyatı Sonrası Cinsel Fonksiyon

Bartholin bezi çıkarıldığı zaman ilişkiye bağlı vajina da kayganlaşmanın ortadan kalkacağına inanılır. Ancak vajina sulanması sadece bartholin bezleri ile meydana gelmez, vajina içinde bulunan farklı bezlerde kayganlaşma fonksiyonu idame ettirilir. Dolayısıyla ameliyatın cinsel fonksiyona olumsuz bir etkisi söz konusu değildir.

Bartholin Kisti Varken İlişkiye Girilir mi?

Hastada bartholin kisti ya da apsesinin mevcut olması durumunda cinsel ilişkiye girilmesinde tıbbi açıdan bir sakınca bulunmuyor. Ancak hastaların büyük bölümünün cinsel yaşam konforu konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtebiliriz. Özellikle kistin ebatları büyük olduğunda cinsel ilişki esnasında ağrı yaşanabiliyor. Bazı hastalarda ağrıya yanma hissi ya da batma hissi de eşlik edebiliyor.

Apse mevcudiyeti durumunda ise hastaların cinsel ilişkide çok daha fazla sıkıntı yaşadıklarını söyleyebiliriz. Çünkü hissedilen ağrı kist ile kıyaslandığında çok daha fazla oluyor. Buna bağlı olarak hastalarda çoğunlukla cinsel isteksizlik durumu baş gösterebiliyor. Tıbbi anlamda bir sakınca olmasa da hastaların bartholin kisti varken yaşanan ağrı nedeniyle cinsel ilişkiye girmek istemedikleri biliniyor.

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:

https://www.webmd.com/women/guide/bartholins-gland-cyst#1

 

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

CategoryJinekoloji
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın