rahim ağzı sıvısının değişim evreleri

Rahim ağzı sıvısının evreleri bu sıvının farklı olmasını da beraberinde getirebiliyor. Kadınların rahim ağzı sıvısının farkını anlaması için öncelikle bedenine aşina olması gerekiyor. Sıvının görüntüsü, dokusu ve miktarı, vücudun östrojen seviyesine bağlı olarak değişebilir. Aynı zamanda söz konusu evreler ile hamile kalma olasılıkları arasında da bir bağlantı olduğunu söyleyebiliriz. Bu evrelerde rahim ağzı sıvısının nasıl değiştiğini her birlikte ele alalım.

Adetten Önce Rahim Ağzı Sıvısı

Kadınlarda adet dönemine yakın bir zamanda rahim ağzı sıvısı olmayabilir. Adet dönemlerinde de kan akışının, rahim ağzı akıntısını kontrolden geçirmeyi zorlaştırdığını söyleyebiliriz. Adet dönemlerinde parmak testinin yapılması doğru olmaz.

Adetten Sonraki Gün Rahim Ağzı Sıvısı

Tip-1: Gebe Kalma Olasılığı En Az Olan Dönem

Adet döneminin sona ermesi ile birlikte az da olsa rahim ağzı sıvısı salgılanmaya başlar. Ancak bazı kadınların adet döneminden sonra kuru hissettiklerini ve hiç akıntı olmadığını dile getirdiğini de belirtelim. Tip-1 olarak adlandırılan dönemde hamile kalma olasılığı son derece azdır. Ancak gebe kalmanız imkansızdır da denemez. Dolayısıyla rahim ağzı sıvısının evreleri konusunda bu hususa da dikkat etmelisiniz.

Adetten Sonraki Hafta Rahim Ağzı Sıvısı

reglden sonraki rahim ağzı sıvısı

Tip-2: Gebe Kalma Olasılığı Düşük Olan Dönem

Adet döneminin bitmesini takiben 1 hafta sonra rahim ağzı sıvısının evreleri değişebilir. Bu dönemde hafif beyaz renkte ve son derece ince bir akıntı meydana gelebilir. Beyaz renkte bir akıntı görünmüyor olsa bile iç çamaşırında nemlenme hissedilecektir. Bu dönemde de kadınların hamile kalma olasılığının halen düşük olmaya devam ettiğini belirtelim. Gebe kalma olasılığı mevcuttur ancak bir hayli düşük seviyededir.

Yumurta Olgunlaşırken Rahim Ağzı Sıvısı

Tip-3: Gebe Kalma Olasılığı Yüksek Olan Dönem

Tip-3 olarak adlandırılan dönem ise rahim ağzı sıvısının evreleri arasında doğurganlığın yüksek olduğu evrelerden biridir. Yumurta olgunlaşmaya başladığında rahim ağzı sıvısı da üretilmeye devam eder ve bu dönemde Tip-3 olarak kategorize edilen rahim ağzı sıvısı üretilir. Bu dönemde akıntının formunda da bazı değişimler meydana gelir. Örneğin rahim ağzı sıvısı daha kremamsı bir form kazanır. Daha yoğun bir kıvama sahiptir ve parmaklarınız ile dokunduğunuzda daha yapışkan, yumurta akını andıran bir formda olduğunu net bir şekilde fark edebilirsiniz. Kadınlarda rahim ağzı sıvısının bu forma gelmesi, en doğurgan olunan döneme gelindiğinin belirtisidir. Şayet gebelik planlaması varsa bu dönemde cinsel korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi hamile kalmayı beraberinde getirebilir. Sonuç olarak hamile kalma olasılığının yüksek olduğu bir dönem olduğunu söyleyebiliriz.

Yumurtlamadan Önce Rahim Ağzı Sıvısı

Tip-4: Gebe Kalma Olasılığının En Fazla Olduğu Dönem

Hamilelik planlayan kadınlar için rahim ağzı sıvısının evreleri arasında en önemli olanı bu evredir. Çünkü Tip-4 olarak kategorize edilen rahim ağzı sıvısının salgılandığı dönem, aynı zamanda kadınların en doğurgan oldukları döneme tekabül eder. Bu dönemde vücut artık yumurtalama hazırlanmaya başlar. Bu hazırlık ile beraber ay içerisindeki en fazla mukus üretimi de gerçekleşir. Bu dönemde hamile kalma olasılığının, ayın diğer dönemlerine nazaran 2 kat ile 3 kat daha yüksek olduğunu belirtebiliriz. Tip-4 olarak adlandırılan rahim ağzı sıvısı tamamen şeffaf bir yapıda olur. Aynı zamanda artık yumurta akına çok daha benzeyen bir form kazanmıştır. Bu dönemde de ideal bir cinsel ilişki takvimi ile hamile kalma imkanı elde edilebilir.

Yumurtladıktan Sonra Rahim Ağzı Sıvısı

Kadınlar rahim ağzı sıvısının evreleri konusunda yumurtalama döneminden sonrasını da merak edebiliyor. Elbette yumurtlama gerçekleştikten sonra da rahim ağzı sıvısı üretilmeye devam eder. Ancak bu dönemde yani yumurtalama sonrasında söz konusu sıvının formunda bazı değişimler meydana gelir. Örneğin rahim ağzı sıvısı artık daha bulanık bir yapıda olur. Bir önceki dönemde mevcut olan şeffaflık kaybolmaya başlar. Yapışkan bir forma sahip olma özelliği ise bu dönemde de devam edebilir. Ayrıca yumurtalama gerçekleştikten sonra üretilen rahim ağzı sıvısının miktarında da bir azalma olur. Artık adet dönemine dek daha az sıvı üretimi meydana gelecektir.

Yerleşmeden Sonra Rahim Ağzı Sıvısı

Gebeliğin erken dönemleri de rahim ağzı sıvısının evreleri konusunda merak edilen hususlardan biri oluyor. Bilindiği gibi hamileliğin erken dönemlerinde vücuttaki hormonlarda değişimler başlar. Gebeliğin erken dönemleri, özellikle östrojen ve progesteron hormon seviyelerinde yükselişe geçildiği dönemdir. Bu dönemde döllenen yumurtanın rahimde olması gereken yere yerleşmesiyle beraber daha ağır bir akıntının ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Sonuç olarak yerleşme sonrasında da rahim ağzı sıvısı salgılanmaya devam eder. Gebelik, bu sıvının salgılanmasının kesileceği anlamına gelmiyor.

İlginizi çekebilir –> Vajinal Akıntı Nedir

Gebelikte Rahim Ağzı Sıvısı

Yine rahim ağzı sıvısının evreleri konusunda değinilmesi gereken dönemlerden biri de gebelik sürecidir. Hamileliğin son 3 ayı içerisinde yani üçüncü trimester döneminde rahim ağzı sıvısının miktarında bir artış meydana geliyor. Bu dönemde vajinal akıntıda bir artma olması son derece normal bir durumdur. Bu dönemde bazı önemli detaylara dikkat edilmesi gerektiğini de belirtmeliyiz. Örneğin hamileliğe bağlı olarak vücudun hormon dengelerinde bazı değişimler meydana gelebilir. Buna bağlı olarak da akıntıda hafif bir koku olabilir. Genital bölgenin sadece dış bölümünü sabunlu su ile temizlediğinizde kokunun ortadan kalkması mümkün olacaktır. Ancak burada üzerinde durulması gereken husus kötü bir koku olup olmadığıdır. Zira gebelik döneminde de kötü kokulu vajinal akıntı enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekiyor.

Söz konusu olan sadece hafif bir kokuysa bu durumda sabunlu su ile temizlik yaptığınızda kokunun da tamamen ortadan kalktığını görebilirsiniz. Eğer temizlik yapmanıza karşın koku devam ediyorsa bu durumda da zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmenizde fayda olacaktır. Böylelikle gerekli muayene ve kontroller yapılabilir. Akıntıda kötü koku olmasının kaynağı tespit edilerek derhal tedavi aşamasına geçilebilir.

Ayrıca doğum zamanının bir hayli yaklaşması ile beraber rahim ağzında da açılma meydana gelmeye başlar. Bu dönemde şeffaf ya da hafif kanlı bir mukus tabakasıyla karşılaşılabilir. Doğum başlamadan önce bu mukus tabakası vücut tarafından atılır. Bazı kadınlarda mukus tabakasının atılmasıyla beraber doğum da başlar. Ancak bazı kadınlarda doğumun başlama süresi birkaç güne kadar uzayabilir. Dolayısıyla söz konusu mukus tabakasının atılmış olması hemen doğum yapacağınızı işaret etmeyebilir. Yine de doğumun her an başlayabileceği noktasında temkinli olmanızda fayda olacaktır.

Göz atın –> Jinekolojik Muayene

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

doktora ne zaman görülmeli

Kadınlar rahim ağzı sıvısının evreleri kadar bu sıvıyı etkileyen faktörlerin neler olduğu konusunda da bilgi sahibi olmalıdır. Genel olarak rahim ağzı sıvısı çok sayıda faktörden etkilenebiliyor. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Emzirme döneminde olmak
  • Hormon içerikli doğum kontrol yöntemlerini tercih etmek
  • Bazı zührevi hastalıklar
  • Polikistik over sendromu olması
  • Adet düzensizlikleri
  • Erken dönemde menopoza girmek
  • Rahim ağzını etkileyen ameliyatlar geçirmiş olmak
  • Vajinal enfeksiyonlar geçirmiş olmak

Eğer kötü kokulu akıntı, akıntının anormal derecede yoğun olması yeşili sarı gibi farklı renklerde akıntı olması, yüksek vücut ateşi gibi durumlarda mevcutsa doktorunuza başvurmalısınız. Konuyla ilgili sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Kadın Üreme Organları

CategoryJinekoloji
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın