Kadın üreme organları içte yer alanlar ve dışta yer alanlar şeklinde 2 farklı grupta değerlendirilir. Genital iç organlar leğen kemikleri ile bel kemiği tarafından oluşturulan bir kemik çatının içinde bulunur. Kadın ile erkeğin kemik çatıları birbirinden farklıdır. Çünkü kadınların anatomisi hamile kalmaya, bebeğin rahim içerisinde büyümesi ve gelişmesine uygundur.

İç Genital Organlar

Vajina

İç genital kadın üreme organları vajinayla başlar. Vajina yaklaşık olarak 10 cm uzunluğa sahiptir ve vajina girişiyle başlayarak uç kısmında rahim ağzı yer alır. Boru şeklinde düşünülebilecek olan vajinanın girişinde salgı bezleri de bulunur. Bu salgı bezleri vajinada kayganlık sağlama görevini üstlenmiştir. Ön ve arka duvarları birbirinin üzerine katlanmış olarak duran vajina, doğum esnasında genişler. Bu sayede bebeğin başının geçmesi mümkün olur.

Şu makalemize de göz atmanızı öneririz:
Tıkla Öğren –> https://www.drismetyildirim.com/kegel-egzersizi

Uretra

Yine boru şeklinde olan kadın üreme organları arasında uretra da bulunuyor. İdrarın biriktiği mesanenin hemen devamında yer alan uretra aynı zamanda idrar boşaltım sisteminin de son aşamasıdır. Uretranın kadınlarda, erkeklere nazaran daha kısa olması, idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunların da kadınlarda daha yaygın görülmesini beraberinde getiriyor.

Rahim Ağzı

Sperm hücrelerinin rahim içerisine girişini sağlayan kadın üreme organları arasında rahim ağzı da bulunuyor. Aynı zamanda rahim ağzı doğum sırasında bebeğin rahimden çıkış yeridir. Rahim ağzı kanalında salgı bezleri de bulunuyor ve bu bezlerin salgıladığı sıvı sperm hücrelerinin rahme ulaşmasını kolaylaştırıyor.

Bu arada rahim ağzı salgılarının çeşitli bakterilerin rahim ağzından vajinaya ulaşmasını engellediğini de belirtelim. Sadece birkaç milimetre açıklığa sahip olan, koni biçimindeki rahim ağzı doğum sırasında genişliyor ve rahim ağzı açıklığı 10 santimetreye kadar ulaşabiliyor. Bu esnada rahim ağzında yumuşama da meydana gelir.

Rahim

En önemli kadın üreme organları arasında bulunan rahim, uterus olarak da adlandırılıyor. Rahmin yan kısımlarında boynuz şeklinde fallop tüpleri yer alıyor. Oldukça güçlü kaslara sahip olduğundan kasılma özelliği de bulunan rahim, genel olarak armut şeklinde bir yapıya sahiptir diyebiliriz. Rahmin iç kısmı endometrium yani rahim içi boşluk şeklindedir. Hamile olunmadığında rahmin ağırlığı yaklaşık 60 gramdır. Gebelik döneminde ise rahim 3 kg ağırlığına sahip bir bebeği taşıyabilecek büyüklüğe erişir. Doğum zamanında kasılmalar meydana gelir ve bebeğin doğumu gerçekleşir. Rahim de diğer kadın üreme organları gibi bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve doğumun gerçekleşmesi görevini üstlenirken aynı zamanda bebeği darbelere karşı da korur. Kadınlar menopoza girdiklerinde artık rahim de görevini tamamlamıştır. Bu nedenle menopoz sonrasında rahmin boyutları da küçülür.

Endometrium

Endometrium da kadın üreme organları arasında yer alıyor ve rahmin iç kısımdaki boşluk rahmin iç tabakası ile kaplanmış durumdadır. Sperm hücreleri tarafından döllenen yumurta fallop tüplerinden geçiyor ve bu bölgeye ulaşıyor. Bu bölgeye yerleşen döllenmiş yumurta büyümeye başlıyor. Rahmin iç tabakasının adet dönemlerinde yenilendiğini ve kendini yeni bir hamilelik için hazırlamaya başladığını söyleyebiliriz. Şayet gebelik oluşmazsa bu tabaka adet kanaması ile vücuttan tahliye edilir ve sonrasında yenilenir.

Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?
Hemen tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/dogum-kontrol-yontemleri

Dış Genital Organlar

Dış genital kadın üreme organları ise vücudu örten cilt tabakasının devamı şeklindedir. Bu organları, iç genital organların bir giriş kapısı gibi düşünebilirsiniz. Dış genital organlar genel olarak topluca ‘vulva’ şeklinde adlandırılır.

Dış Dudaklar

Vajina girişinin sağında ve solunda yer alan kıvrımların dış bölümünde bulunanlar dış dudak olarak adlandırılır. Her kadının vücudunda bulunan dış kadın üreme organları arasında yer alan dış dudaklar, ön kısımda pubis tepesinde, arka kısımda ise anüsün üst kısmında birleşir. Üzerinde genital kıllar bulunur ve iç kısmı da yağ dokusundan oluşur.

İç Dudaklar

Dış dudakların iç kısmında yer alanlar ise iç dudak olarak adlandırılıyor. Klitorisin üst bölümünden vajina girişinin altına doğru uzanan iç dudaklar kıvrımlı bir yapıya sahiptir. İç dudakların ebatları her kadında farklı olabilir. Bazı kadınlarda bacaklar kapalı olduğunda iç dudaklar görünmüyorken bazı kadınlarda görünebilir. Ayrıca bu kadın üreme organları cilt altı yağ dokusu da içermiyor.

Labioplasti ameliyatı nasıl yapılır? merak ediyorsan aşağıdaki linkten öğrenebilirsin:
Tıkla Öğren –> https://www.drismetyildirim.com/labioplasti-nedir

Vajina Girişi

İç dudakların hemen devamında vajina girişi bulunur. Vajina girişi kızlık zarına kadar devam eder ve yaklaşık 1 cm ila 2 cm uzunluktadır. Kızlık zarı, vajina girişi ile vajinayı buluşturan dokudur.

Kızlık Zarı

Hymen olarak adlandırılan kızlık zarı da kadın üreme organları listesinde bulunuyor. Hafif esnek bir yapıya sahip olan kızlık zarının orta kısmında delik bulunur. Bu delik adet döneminde kanın vücuttan tahliyesini sağlar. Kızlık zarı çoğu zaman ilk cinsel ilişki esnasında bütünlüğünü kaybeder. Ancak çok esnek olması durumunda bütünlüğünü koruyabilir. Uzun süre kızlık zarının da iç genital organları enfeksiyona karşı koruduğu düşünülse de orta bölümünde delik bulunuyor olması nedeniyle bu işlevi halen tartışma konusudur.

Klitoris

Erkeklerde penisin uç kısmı, kadınlardaki klitorisin karşılığı oluyor. Pubis tepesinin hemen altında yer alan klitorisin hem üstü hem de yanları iç dudaklar ile çevrili şekildedir. Klitorisin alt bölümünde ise idrar deliği yer alır. İdrar deliğinin de altında vajina girişi bulunuyor. Klitoris aslında Y şeklinde bir görünüme sahiptir. Cinsel ilişki esnasında sertleşebilme özelliğine sahip olan klitoris, kadınlarda orgazmında son derece önemlidir ve kan damarlanması bakımından da zengin bir yapıya sahiptir.

İdrar Deliği

Uretra ağzı yani idrar deliği klitorisin alt kısmında yer alır. İç dudakların ön bölümde birleştiği yerde konumlanmış olan idrar deliğinin temel işlevi ise idrarın vücuttan atılmasını sağlamaktır. İdrar deliği uretranın son bölümünü oluşturur.

Perine

Özellikle Kegel egzersizleri konusunda adından sıklıkla söz edilen perine de kadın üreme organları arasında yer alıyor. Dış dudakların arka bölümde birleştiği yer ile anüs arasında kalan bölüm ‘perine’ olarak adlandırılır. Deriyle kaplı olan perine hem idrar hem de dışkı kontrolünü sağlayan kaslara sahiptir. Kadınlarda doğum sırasında perine bölgesi bir hayli gevşer ve bu sayede bebeğin başının vajinadan çıkmasına yardımcı olur. Hatta kimi zaman doğuma yardımcı olması için doğum kesisi uygulanır ve epizyotomi uygulanan bölge de perine bölgesidir.

Kadın Vücudu Anatomisi

Kadınlarda leğen ve bel kemiği çatısının açılığı erkeklerde olduğundan farklı bir biçimde; yuvarlak şekildedir. Özellikle iç kadın üreme organları bu kemik çatı yardımı ile korunur. Erkeklerde ise bu kemik çatı kalp şeklindedir ve kalp şeklindeki kemik açılığı ağır yük taşımaya, yuvarlak kemik çatı açıklığı ise bebeğin başının doğum sırasında doğum kanalına girmesini sağlar.

Görüldüğü gibi iç ve dış kadın üreme organları tamamen gebelik için uygun bir yapılanma şeklindedir. Bebeğin doğum öncesinde gelişiminin sürebilmesi ve doğumun da gerçekleşebilmesini sağlayabilen bir yapılanma karşımıza çıkıyor.

Bazıları küçük bazıları da büyük anatomik yapıya sahip olan kadın üreme organlarının herhangi birinde anatomik bir sorun olması, hamile kalmayı engelleyebilir ya da sorunsuz bir doğum yapılabilmesini önleyebilir. Ancak günümüzde iç ve dış genital organlara cerrahi müdahaleler yapılabiliyor ve anatomik bozuklukların tamamı olmasa da çok büyük bir bölümü giderilebiliyor.

Vajinismus nedir? neden olur?

Hemen tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/vajinismus

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

CategoryJinekoloji
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın