Vajinal ph değeri

Vajinal pH dengesi, sağlıklı bir vajinaya sahip olma noktasında belirleyici unsurlardan biridir. Pek çok unsur bu dengeyi etkileyebiliyor. Özellikle 7’nin üzerinde olması bazik olarak değerlendiriliyor. Çünkü normal ve sağlıklı bir vajinada bu değerin 4,5 ya da daha düşük olması beklenir. Söz konusu dengenin asidik ya da bazik olması ise vajinanın sağlığı açısından önem taşıyan faktörlerden biridir. Vajinanın pH dengesinin neden bozulduğu ya da bu dengeyi korumak için neler yapılması gerektiği konularını ele alacağız. Öncesinde bu değerleri daha yakından inceleyelim.

Vajinal PH Değeri Nedir?

Öncelikle vajinal pH değerinin 3,8 ile 4,5 arasında olması gerektiğini belirtelim. Asidik değeri de ‘orta’ sınıfındadır. Elbette vajinadaki bu değer her yaşta aynı olmaz. Hayatın hangi evresinde olduğunuza bağlı olarak pH değerinde de değişimler meydana gelebilir ve bu da gayet normal bir durumdur. Üreme döneminde olan kadınlarda söz konusu değerin 4,5’a eşit düzeyde yahut 4,5’tan daha düşük olması beklenir. Kadınlar adet görmeye başlamadan önce ve aynı zamanda menopoz döneminden sonra yani üreme döneminde olmadıklarında ise pH değeri 4,5’tan daha büyüktür.

Asidik vajinal ortamın koruyucu olması için pH değerinin de normal aralıkta olması gerekiyor. Böylelikle bakterilere ve mantarlara karşı bir koruma kalkanı oluşabilir. Dolayısıyla enfeksiyonları önlemesi de söz konusu olacaktır. Sağlıksız bakterilerin büyümesi ise vajina bölgesini çeşitli hastalıklara açık hale getirir. 4,5 üzerinde olan pH değerleri aşağıda sıraladığımız enfeksiyonların gerçekleşmesi ihtimalini ciddi seviyede yükseltir:

Bakteriyel Vajinoz

Vajinada bozulmuş balık kokusunu andıran bir kötü kokuya sebebiyet veren bakteriyel vajinoz rahatsızlığı aynı zamanda akıntı problemine de yol açar. Akıntı normal olmayan bir şekilde gri, beyaz ya da sarıya yakın bir renktedir. Enfeksiyona bağlı olarak vajinada kaşıntı ve idrar yaparken yanma sorununa da yol açar. Bu enfeksiyonun kendisi çok zararlı değildir. Ancak söz konusu enfeksiyonu yaşayan kişilerde herpes simpleks virüsü, HPV ve HIV riski yükseliyor.

Trikomoniyaz

Bu enfeksiyon cinsel yolla bulaşıyor ve enfeksiyona neden olan da bir parazit türüdür. Çoğu zaman enfekte olan hastalarda herhangi bir belirti ortaya çıkmıyor. Bu nedenle erken dönemde tanı konmasının da güçleştiğini söyleyebiliriz. Bu kişiler de HIV gibi hastalıklar açısından daha yüksek bir risk altında olur. Hastalığa neden olan vajinanın kendisi değildir. Bu bölgedeki asidite oranının fazla yükselmesi sorun teşkil eder. Bu durumda doğurganlık azalabilir. Zira sperm hücrelerinin aktif kalabilmesi için alkali bir ortam gerekir. Sperm hücrelerinin yüzebilmesi için de vajinada 7 ile 8,5 arasında bir pH seviyesinin olması gerekiyor. Cinsel ilişkide vajinadaki pH seviyesi geçici bir süreliğine yükseliyor. Asidik olan ortam ise daha alkali bir form kazanıyor.

Vajinanın pH Dengesinin Bozulması

vajinal ph değerinin bozulması

Daha önce de değindiğimiz gibi vajinal pH değeri çok sayıda farklı unsurdan olumsuz yönde etkilenebiliyor. Bu unsurlar arasında en yaygın olanları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Korunmasız Cinsel İlişki

Cinsel ilişki sırasında kondom kullanılmaması, vajinal pH değerinin kolaylıkla etkilenmesine sebebiyet verir. Çünkü meni alkali bir yapıya sahiptir ve bu da vajinada mevcut olan bazı bakterilerde büyümeye neden olur.

Antibiyotik Kullanımı

Kimi zaman çeşitli hastalıkların tedavisi için antibiyotik ilaç kullanmak gerekebilir. Ancak bu ilaçlar sadece vücutta bulunan kötü bakterileri hedef almıyor. Vajinanın sağlıklı kalmasına yardımcı olan bakterilerin yok olmasına da sebebiyet verebiliyor.

Vajinal Duş

Vajinanın çeşitli kozmetik ürünler ya da solüsyonlar kullanılarak yıkanması da vajinal pH değerini olumsuz yönde etkiliyor. Kadınların vajinal duş yapmasının en önemli nedeni kötü kokuyu önlemektir. Ancak bu davranışın kötü koku problemini daha da güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Zira vajinal duş sırasında iyi bakterilerin yok olması, pH değerini de etkiler ve bu da kötü koku oluşumuna neden olabilir.

Adet Dönemleri

Regl dönemlerinin de vajinadaki pH dengesini etkilediğini belirtelim. Çünkü adet kanı bazik özelliktedir. Her ne kadar bu dönemlerde ped ya da tampon kullanılıyor olsa da adet kanı vajinaya ulaşır ve vajinada bir miktar da olsa kalır. Bu da vajinada söz konusu seviyenin yükselmesini beraberinde getirir.

Vajinanın pH Dengesi Nasıl Sağlanır?

vajinal ph değeri nasıl sağlanır

Elbette bu konuda bilgi sahibi olan kadınlar vajinal pH dengesinin nasıl sağlanabileceğini de merak ediyor. Bunun için dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar olduğunu belirtelim. Bu hususlara geçmeden önce belirtilerden söz etmekte fayda olacaktır. Söz konusu dengenin bozulduğunun göstergesi olabilecek semptomlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Vajinada kötü koku oluşması
  • Beyaz, gri ya da yeşil renkte akıntı
  • Vajina bölgesinde kaşıntı olması
  • İdrar yaparken yanma hissi olması

Bu belirtiler ortaya çıktığında mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmelidir. Bu süreçte de vajinal duş yapmamaya özen gösterilmesinde fayda olacaktır. Eğer vajinal duş alınırsa pH değeri olumsuz etkilenmeye devam eder. Dolayısıyla kadınların yaşadıkları şikayetler de daha da güçlenir. Şayet bu dengenin bozulmasına neden olan unsurlar bakteriyel vajinoz, trikomoniyaz gibi problemler ise bu durumda doktorunuz ilaç reçete edecektir. Klindamisin, metronidazol ya da tinidazol içeren ilaçlarla gerekli tedavi gerçekleştirilir.

Bununla birlikte vajina bölgesinde pH değerinin normal oranlarda tutulması için şu önerileri dikkate almalısınız.

Cinsel İlişki Sırasında Kondom Kullanın

Cinsel ilişki sırasında kondom kullanımı vajinal pH değerini korumanıza yardımcı olacaktır. Çünkü kondom bir bariyer görevi üstlenir ve bu sayede meninin alkalin yapısı vajinayı etkilemez. Ayrıca kondom, cinsel yolla bulaşan pek çok hastalığı da önler.

Probiyotik Kullanın

Probiyotikler de vajinal pH değerini korumaya yardımcı olabiliyor. Çünkü vücut sistemlerindeki olumlu bakterilerin dengesini korumayı sağlıyor. Bu nedenle beslenme programının da gözden geçirilmesinde fayda olacaktır.

Vajinal Duş Yapmayın

Vajinanın kendini tamamen doğal olarak temizleyebildiğini belirtmeliyiz. Bu nedenle kadınların ekstra olarak çeşitli kozmetik ürünler kullanarak vajinal duş yapmasına gerek olmaz. Vajinal duş, vajina bölgesinin pH değerinin yükselmesine neden olur. Temizlik için vajinanın dışının sabunlu su ile yıkanması yeterli olur. Vajina içinin solüsyonlarla temizlenmesi doğru bir davranış değildir.

Göz atın –> Vajinanın Güzel Görünmesi

Tamponunuzu Düzenli Olarak Değiştirin

Adet kanı bazik yapıda olduğundan tamponu uzun süre bekletmek vajinayı olumsuz yönde etkiler. Adet dönemlerinde tampon ve pedlerin mutlaka sık sık değiştirilmesi gerekiyor. Bu sayede adet kanının cildin pH değerini yükseltmesini önlemiş olacaksınız. Aynı zamanda toksik şok sendromu ya da bakteriyel enfeksiyon yaşama riski de azalır. Bu açıdan da vajinal pH dengesinin korunmasına yardımcı olur.

ilginizi çekebilir –> Vajinal Akıntı

Yoğurt Tüketin

Vücut için faydalı ve sağlıklı bakterileri almak için mutlaka düzenli olarak yoğurt tüketilmesi gerekiyor. Yoğurt tüketimi kalsiyum ve D vitamini açısından da faydalı bir beslenme alışkanlığıdır. Vajinadaki olumlu bakterileri destekler.

Doktorunuzu Ziyaret Edin

Elbette vajinal pH değerini korumak için düzenli olarak doktor ziyaretine gitmeniz gerektiğimi unutmayın. Düzenli olarak smear testi yaptırmak ve olası hastalıkların erken tanısını sağlamak gibi amaçlarla da kadınların düzenli doktor kontrollerini kesinlikle aksatmaması gerekiyor. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Rahim Ağzı Sıvısının Evreleri

CategoryJinekoloji

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın