Takvim metodu kadınların hamilelikten korunmak için uyguladıkları yöntemlerden biridir. Gebe kalma olasılıklarının zayıf ve güçlü olduğu günlerin belirlenmesi üzerinde uygulanan bu yöntemin bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilmediğini de belirtmek gerekiyor.
Çünkü kadınlarda doğurganlık günlerinin her ay aynı günlere tekabül etme olasılığı düşüktür. Bu nedenle söz konusu yöntemin gebelikten koruma noktasında başarılı olması beklenemez. Zira bu yöntem tıbbi anlamda da bir doğum kontrol metodu olarak kabul edilmiyor. Bu yöntemin işe yarayıp yaramadığı konusunda detaylı bilgi aktaracağız.
Günümüzde istenmeyen gebeliklerin oluşma nedenlerinden biri de kadınların takvim metodu ile hamilelikten korunmaya çalışmasıdır. Söz konusu yöntemin başarılı olma olasılığı sadece % 20’dir. Oysa gerçek bir doğum kontrol yöntemi tercih edildiğinde hamile kalma olasılığı % 1’e kadar düşürülebilir. Hiçbir doğum kontrol yöntemi gebeliğe karşı % 100 koruma sağlayamaz. Fakat % 99 gibi yüksek oranda koruma sunan yöntemler geliştirildi ve kadınlar artık gebelikten korunma noktasında daha fazla sayıda seçeneğe sahip oluyor.
Mutlaka okumalısın –> https://www.drismetyildirim.com/disari-bosalma
Yazı İçeriği
Takvim Yöntemi Nasıl Hesaplanır?
Adet döneminin ilk günü ile bir sonraki adet döneminin ilk günü arasında geçen süre adet döngüsü olarak adlandırılır. Pek çok kadın için bu sürenin 28 gün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak adet döngüsü her kadında aynı değildir ve bu süre 21 gün olabileceği gibi 35 gün de olabilir. Kadınların doğum kontrol yöntemi olarak bu metodu uygulayabilmesi için öncelikle adet döngülerini biliyor olmaları gerekiyor. Hatta takvim metodu olarak adlandırılan yöntemin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için kadınların son 8 ayda adet döngülerini bir yere not etmeleri gerekir.
Adet döngüsünün belirlenmesinin ardından hamile kalınmayan günler ya da bir başka deyişle hamile kalma olasılığının düşük olduğu günlerin belirlenmesi adına bu rakamdan 14 gün çıkarılması gerekiyor. Elde edilen rakam yumurtanın oluşacağı zaman olarak kabul edilir. Şayet adet döngüsü 28 gün ise ilk adet kanamasının üzerinden geçen 14. gün yumurtlama zamanıdır.
Adet döngüsü 31 gün olan bir kadının yumurtlama zamanı ilk adet kanamasının üzerinden geçen 17. gündür. Bu hesaplama takvim metodu uygulamasının temelini oluşturuyor. Bu tarihten 5 gün öncesi ile 2 gün sonrası kadınların hamile kalma olasılığının en güçlü olduğu zamandır. Bu dönemde korunmasız cinsel ilişki yaşanması durumunda gebe kalma olasılığı da yüksek olur. Ancak elbette her korunmasız cinsel ilişki gebelikle sonuçlanmaz.
Dr. İsmet Yıldırım der ki…
Takvim metodu doğum kontrol yöntemleri arasında güvenilirliği en az olan yöntemlerden biridir özellikle adetleri düzenli olan kadınlarda bir miktar işe yarayabilir ancak düzensiz adet gören bir kadında hiçbir şekilde güveni bir yöntem olmaz. Bu yöntemi kullanan kadınların özellikle yumurtlama zamanı günlerinde farklı bir yöntemi de kullanması uygun olur. Şunuda belirtmek isterim ki kürtaj için başvuran kadınların çoğunda doğum kontrol yöntemi maalesef takvim yöntemi olmaktadır…
Hamilelik Riski Olmayan Günler
Kadınlarda yumurtlama döneminin her ay aynı zamana denk gelmesinin bir garantisi yoktur. Bu nedenle hamile kalınmayan günler ya da % 100 gebelik riskinin olmadığı günler şeklinde bir ifadede bulunmak doğru olmaz. Sadece gebe kalma olasılığının güçlü ya da düşük olduğu günler vardır. Ancak gebelik olasılığının düşük olduğu bir günde de kadınlar hamile kalabilir ya da gebelik olasılığının en güçlü olduğu günlerde hamilelik oluşmayabilir. Bu nedenle doğum kontrol hapı, spiral, kondom gibi etkin doğum kontrol yöntemlerinin tercih edilmesi gebelikten korunma adına çok daha doğru bir tercih olacaktır.
Elbette takvim metodu ile gebelik olasılığının düşük ya da güçlü olduğu günler belirlenebilir. Yumurtalama dönemine 5 gün kala ile yumurtlama döneminden sonraki 2 gün dışında kalan diğer günler gebe kalma olasılığının düşük olduğu zamanlardır. Bu hesaplamada adet kanamasının ne zaman bittiğinin bir önemi olmaz. Takvim kullanılarak gerçekleştirilen tüm yöntemlerde adet kanamasının ne zaman başladığı dikkate alınır. Adetin kaç gün sürdüğünün de bir önemi olmaz.
Öğrenmen gereken bir konu –> https://www.drismetyildirim.com/spiral-nedir
Takvim Metodu ile Gebelikten Korunma
Kadın fizyolojisinin henüz tam olarak anlaşılamadığı çok eski dönemlerde kadınlar hamile kalınmayan günler için çeşitli yöntemleri deniyordu. Vajinal salgının rengine, oranına bakarak ya da son adet döneminde meydana gelen kanamanın miktarına bakarak hamile kalma olasılığının yüksek ve düşük olduğu zamanları anlama çabası çok eski dönemlerden bu yana var.
Zira takvim metodu da çok eski yöntemlerden biridir. Henüz doğum kontrol hapı ya da spiral gibi korunma yöntemlerinin çok fazla yaygın olmadığı zamanlarda kadınların tercih ettiği bu yöntemin günümüzde hiçbir geçerliliği kalmamıştır.
Oysa doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilebilecek konforlu ve ekonomik seçenekler bulunuyor. Bunlardan biri de doğum kontrol hapı kullanımıdır. Düzenli olarak hap almak istemeyen kadınlar spiral gibi yöntemlere yönelebilir. Sadece kondom kullanımı bile gebelikten koruma noktasında takvim yönteminden daha başarılı olacaktır. Artık bu ve benzeri geleneksel yöntemleri terk etmek gerekiyor.
Böylelikle istenmeyen gebeliklerin önüne geçilebilir. Bununla birlikte adet düzensizliği yaşayan kadınlar için takvim yönteminin işe yarama olasılığının çok daha düşük olduğunun altını çizelim. Çünkü adet düzensizliği durumunda yumurtlama dönemlerinin belirlenmesi de güçleşir. Haliyle gün hesaplamaları ile gebelik riskine dair tahminlerde yanılma payı da çok daha yüksek olur.
İlgini çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/dogum-kontrol-yontemleri
Takvim Yöntemi İşe Yarar mı?
Kadınların doğum kontrol yöntemi olarak bu metodu tercih etmesi uzmanlar tarafından da önerilmiyor. Çünkü bu yöntem temelinde hamile kalınmayan günler belirlenerek uygulanıyor ancak teknik açıdan ayın tüm günlerinde kadınların hamile kalma olasılığı mevcuttur. Dolayısıyla bu yöntemin işe yaradığını söylemek olanaksız. Kadınların gebeliğe en elverişli oldukları dönem yumurtlamanın olduğu gün ve öncesindeki 3 gündür. Ancak erkek üreme hücrelerinin rahimde koşulların uygun olması durumunda 3 gün boyunca aktif kaldığını da göz ardı etmemek gerekiyor.
Dolayısıyla takvim metodu ile hamile kalma olasılığının düşük olduğu bir günde cinsel ilişkiye girildiğini varsayalım. Ancak döllenme cinsel ilişkiden 1 gün, 2 gün ya da 3 gün sonrasında meydana gelebilir. Bu durumda diğer koşulların da uygun olması halinde gebelik oluşacaktır. Yumurtlamanın sadece bir gün erken olması durumunda bile takvim metodu olarak adlandırılan bu yöntem geçerliliğini kaybediyor. Kadınlarda adet dönemi ve yumurtlama stres gibi çevresel faktörlerden de etkilenebiliyor. Bu açıdan da söz konusu yöntemin başarılı olması beklenemez.
Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/deri-alti-implant
Bu Yöntem Nasıl Uygulanır?
Kadıların uyguladığı en eski yöntemlerden biri olan takvim metodu basit bir hesaplama işlemi ile gerçekleştiriliyor. Öncelikle adet döngüsünün belirlenmesi gerekiyor. Ancak çok sayıda kadın için adet döngüsü değişkenlik gösterebilir.
Bu nedenle hamile kalınmayan günler için en uzun adet döngüsü ile en kısa adet döngüsü zamanlarının belirlenmesi gerekebilir. Bu durumda hesaplama işlemi biraz daha karmaşık bir hal de alabilir. Sonrasında hamile kalma olasılığının güçlü olduğu zamanlarda cinsel ilişkiye girmemek ya da kondom kullanımı gibi korunma yöntemleri ile cinsel ilişkiye girmek bu yöntemin temelini oluşturuyor.
Fakat tıpkı geri çekme yöntemi gibi takvim metodu da hamilelik ile sonuçlanabilir. Böyle bir riski göze almak yerine en kısa zamanda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeniz, size en uygun doğum kontrol yönteminin hangisi olduğu konusunda danışmanız daha doğru olacaktır. Zira istenmeyen gebelik durumunda kürtaj yaptırmanız gerekebilir.
Kürtaj her ne kadar basit bir cerrahi müdahale olsa da psikolojik açıdan kadınlar için yıpratıcı ve zor bir süreç olabiliyor. Bu nedenle gerçek ve etkin bir doğum kontrol yönteminin tercih edilmesi daha akılcı bir seçim olacaktır. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://healthengine.com.au/info/calendar-based-methods-of-contraception
Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]