Tüp bebek aşamaları bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin merak ettiği konulardan biridir. İlk muayene ve çiftlerin değerlendirilmesi ile başlayan aşamalar döllenme ve döllenen yumurtanın anne adayına transfer edilmesi ile son buluyor. Bir süre beklendikten sonra gebelik testinin yapılabilir ve böylelikle çiftlerin heyecanlı bekleyişi son bulur. Tüp bebek tedavisi kapsamında anne adayından yumurta toplanması gerekiyor. Bu işlemin nasıl yapıldığına değinmeden önce ilk muayene ve çiftlerin genel sağlık durumunun değerlendirilmesinden söz edelim.

İlk Muayene ve Çiftin Değerlendirilmesi

Öncelikle tüp bebek aşamaları ilk muayene ve çiftlerin yaşadıkları kısırlık sorununun değerlendirilmesi ile başlıyor. Aynı zamanda tedaviyi uygulayan kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına çiftlerin tıbbi geçmişleri ile ilgili bilgi vermesi de gerekiyor.

Daha önce kısırlığa dair tedavi görüp görmedikleri, cinsel bir hastalık yaşayıp yaşamadıkları, cinsel ilişkinin sıklığı gibi konularda en doğru bilgilerin aktarılması büyük önem taşıyor. Çünkü bu bilgiler ışığında çiftlerin genel sağlık durumları gözden geçirilerek tedaviye başlanabilir. Ayrıca kadının genel bir jinekolojik muayeneden geçirilmesine de ihtiyaç duyulabilir. Tüp bebek tedavisi, başarı oranı son derece yüksek olan bir yardımcı üreme tekniğidir.

Enfeksiyon, tüplerde tıkanıklık olması, erkeklerde sperm kalitesinin düşük olması gibi pek çok nedene bağlı olarak doğal yollardan hamilelik elde edemeyen çiftler bu tedavi ile çocuk sahibi olabiliyor. Tedavinin bu ilk aşaması, hekim tarafından bazı tetkiklerin yaptırılması istenmezse bir günde tamamlanabilir.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-fiyatlari

Yumurtalıkların Uyarılması

 

Yumurtalıkların uyarılması tüp bebek aşamaları arasında ikinci sırada yer alır. Bu aşamanın amacı çok sayıda yumurta elde etmektir. Daha fazla sayıda yumurta elde edilmesi, tedavinin başarı oranını da olumlu yönde etkiliyor. Yumurtaların uyarılması için çeşitli ilaçlar kullanılır. Bu aşama boyunca anne adayının çeşitli periyotlar ile kontrole gitmesi gerekir.

Bu sayede yumurtaların durumu doktor tarafından kontrol edilebilir. Yumurtanın belirli bir olgunluğa erişmiş olması durumunda ise anne adayına kalçadan çatlatma iğnesi yapılıyor. Çatlatma iğnesi yumurtanın döllenmeye hazır hale gelmesini sağlıyor. Bu aşamanın yaklaşık olarak 15 gün sürebileceğini belirtebiliriz.

Yumurta Toplama İşlemi (OPU)

Yumurta toplama işlemi çatlatma iğnesinin yapılmasını takiben 36 saat sonrasında gerçekleştirilir. Genel ya da lokal anestezi uygulanarak yapılan bu işlem de diğer tüp bebek aşamaları kadar önem taşıyor. Yumurtaların toplanması işleminde vajinal ultrasonografiden de yardım alınıyor. Sadece çok ender durumlarda laparoskopi ya da transabdominal ultrasonografi tercih edilir.

Hazırlık aşaması ile birlikte 15 ile 30 dakika arasında tamamlanan bu işlemde vajene yerleştirilen ultrason probu ile yumurtalar görüntülenir. Vajen duvarından geçerek yumurtalığa ilerletilen tıbbi bir iğne ile yumurtaların içindeki sıvı aspire edilir ve yumurtalar toplanır. Bu aşamada eşzamanlı olarak erkeğin de sperm örneği vermesi gerekir. Bu aşama bir günde hatta en fazla 30 dakika içerisinde tamamlanıyor. Anne adayının kendini iyi hissetmesi durumunda hemen günlük hayatına geri dönmesi mümkündür.

Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-transferi-sonrasi

Döllenme (IVF veya ICSI Yöntemi)

 

Çiftlerin heyecanla bekledikleri tüp bebek aşamaları arasında döllenme de bulunuyor. Tüp bebek tedavisinde döllenme işlemi laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. Erkek ve kadın üreme hücreleri bu ortamda buluşturuluyor ve embriyoların 3 ile 5 gün arasında değişen bir sürede yine laboratuvar ortamında muhafaza edilmesi gerekebiliyor. Sonrasında ise embriyonun anne adayına transferi gerçekleştiriliyor ve böylelikle tedavi aşamaları da tamamlanmış oluyor.

Bu noktada IVF ve ICSI yöntemleri arasındaki fark da merak edilebilir. IVF yönteminde döllenme tıpkı rahimde doğal yolla olduğu gibi sperm hücrelerinden birinin yumurtayı döllediği yöntemdir. Bu yöntemde yumurta hücresinin etrafına sperm hücreleri konuyor. ICSI yönteminde ise en kaliteli sperm hücresi seçiliyor ve yumurtanın içerisine enjekte ediliyor. Bu yöntemde doğal bir döllenme olması beklenmiyor çünkü döllenme uzmanların yardımı ile yapılıyor.

Embriyo transferi tedavinin en kısa süren aşamasıdır ve sadece 10 dakikada tamamlanır. Bu aşama sonrasında beklenmedik bir sorun ile karşılaşılmaması halinde çiftlerin 12 gün boyunca yeniden gelmesine gerek olmaz. Bu süreçte anne adayının istirahat etmesi de gerekmiyor. 12 gün beklendikten sonra kanda gebelik testi uygulanır ve böylelikle tedavinin başarılı olup olmadığı yani anne adayının hamile kalıp kalmadığı belirlenir. Tüp bebek tedavisinin tüm aşamaları ile ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Mutlaka okumalısın –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-nasil-yapilir

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryTüp Bebek
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın