Tüp bebek transferi sonrası 2 haftalık süreç çiftler için son derece heyecanlı ve merak içerisinde geçiyor. Embriyo transferi gerçekleştirildikten sonra ‘acaba hamile kalacak mıyım’ düşüncesi heyecanlı bir bekleyişe dönüşüyor. Elbette bu süreçte bazı hususlara da dikkat edilmesinde fayda var. Doğal yolla hamilelik elde edemeyen çiftlerin başvurduğu yardımcı üreme tekniği tüp bebek tedavisine adet döneminin ikinci ya da üçüncü günü başlanıyor. Tedavi yaklaşık olarak 16 ila 17 günde tamamlanıyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri de sizlere aktaracağız.

Embriyonun transfer edilmesinden sonra 12 ila 13 gün beklemek gerekiyor ve sonrasında gebelik testi uygulanıyor. Hamileliğin elde edilip edilmediği yapılan gebelik testi ile kolaylıkla anlaşılabilir. Ancak gebelik elde edilmediğinde tedavinin tekrarlanması da mümkündür. Tüp bebek tedavisi sadece bir kez uygulanan bir yöntem değil. Defalarca uygulanabilir ve ilk denemede gebelik elde edilememiş olsa da sonraki denemelerin hamilelik ile sonuçlanma olasılığı da bulunur.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/sperm-hareketliligi-kac-olmali

Transfer Sonrası Kaç Gün Yatmalı?

Halk arasında tüp bebek transferi sonrası mutlaka yatılması ve istirahat edilmesi gerektiği yönünde bir inanış var. Oysa sadece bazı durumlarda kadın hastalıkları ve doğum uzmanları transferin ardından istirahat öneriyor. Embriyonun transferi gerçekleştirildikten sonra sadece 20 dakika istirahat etmek yeterli olabiliyor. Anne adayının kendini iyi hissetmesi durumunda 20 dakika sonrasında ayağa kalkmasında ve günlük hayatına geri dönmesinde hiçbir sakınca bulunmadığını belirtmek gerekiyor.

Bununla birlikte tüp bebek transferi sonrası iş hayatına da ara vermek gerekmediğini belirtelim. Şayet anne adayı, vücudu çok fazla zorlayan, çok fazla efor gerektiren bir işte çalışmıyorsa, transfer sonrasında iş hayatına ara vermesine de gerek olmuyor. Sonuç olarak tüp bebek tedavisinde ‘transfer sonrasında ne kadar dinlenirsem, yatarsam hamile kama olasılığım da o kadar artar’ düşüncesi doğru değildir.

Dinlenmek ile hamile kalmak arasında bir ilişki bulunmuyor. Sadece bazı spesifik durumlarda doktorunuz 10 ila 12 gün boyunca yatmanızı isteyebilir. Bu durumda da doktorun önerisine harfiyen uyulması tüp bebek tedavisinde başarı elde edilmesi bakımından büyük önem taşıyor.

Dr. İsmet Yıldırım der ki…

Tüp bebek işleminde transfer aşamasından sonra muhakkak yapılması gereken bazı durumlar vardır. İşlemden hemen sonra hafif bir ağrı olabilir ve ağrı kesici alabilir. 20 dakika sonra hasta evine gidebilir. Transfer işlemini desteklemek amacıyla muhakkak verilen hormon tedavisi ve antibiyotik tedavisinin harfiyen yapılması gerekir. İlaç kullanımı konusu ile ilgili bir sorun olduğunda muhakkak doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Transfer işleminden On gün sonra kanda gebelik testi yapılır. Sonucun pozitif veya negatif olma durumuna göre ilaç tedavisine devam edilir veya kesilir. Transferden yaklaşık 17-18 gün sonra rahim içinde gebelik kesesini ultrasonografi de görmek gerekir. Transfer işleminden sonra özel bir durum yok ise hastanın dinlenmesine gerek yoktur normal günlük aktivitesine devam edebilir…

Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-fiyatlari

Tüp Bebek Transferi Sonrası Hamilelik Belirtileri

Hamilelik belirtileri bakımından doğal yolla gebe kalmak ile tüp bebek tedavisi ile gebe kalmak açısından bir fark bulunmaz. Bir başka deyişle tüp bebek transferi sonrası hamile kalındığında ortaya çıkan belirtilerin doğal yolla hamile kalındığında görülen belirtilerden hiçbir farkı yoktur. Tüp bebek tedavisine özel bir gebelik belirtisi bulunmuyor. Hamilelik belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adet gecikmesi
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Meme uçlarında hassasiyet
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Halsiz ve bitkin hissetme
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • Sırt ve bel ağrısı
  • Karın bölgesinde şişkinlik
  • Vajinal akıntı
  • Yerleşme kanaması
  • Meme uçlarının koyu bir renk alması
  • Vücut sıcaklığının yükselmesi

Elbette tüp bebek transferi sonrası bu belirtilerin tamamı hemen ortaya çıkmaz. Bebek haberi alma konusunda sabırsız davranan anne adayları belirtilerin tamamının bir an önce görülmesini de arzulayabiliyor. Ancak bu belirtilerin bir bölümü henüz ortaya çıkmadan önce zaten kanda gebelik testi yapılıyor ve gebelik elde edilip edilmediği anlaşılıyor. Mide bulantısı, kusma, kokulara karşı hassasiyet gibi belirtiler bir süre geçtikten sonra yaşanan gebelik belirtileridir.

Faydası olur öğren –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-nasil-yapilir

Transfer Sonrası Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Anne adaylarının tüp bebek transferi sonrası bazı kritik unsurlara dikkat etmesi gerekiyor. Elbette bu unsurlar anne adaylarının günlük hayatını ya da iş hayatını ciddi anlamda sıkıntıya sokan durumlar değildir. Dikkat edilmesi gerekenleri bir tedbir olarak düşünebilirsiniz. Transfer işleminin ne kadar sürdüğüne de değineceğiz ancak öncesinde dikkat edilmesi gereken unsurları gözden geçirelim.

  • Anne adayları tüp bebek transferi sonrası ciddi bir sıkıntı yaşamaz. Çünkü zorunlu durumlar olmadıkça narkoz uygulaması yapılmadan transfer işlemi gerçekleştiriliyor. Bu nedenle transferin yapıldığı gün araç kullanılmasında da bir sakınca görülmüyor.
  • Transferin ardından birkaç gün çok uzun süren araç yolculuğu yapılmamalıdır.
  • Transferin gerçekleştirildiği gün duş alınmamalıdır.
  • Basit ev işleri yapmanın hiçbir sakıncası bulunmuyor. Ayrıca halk arasında sanıldığı gibi hapşırma ya da öksürme gibi durumlar embriyoyu etkilemez ve hamile kalma şansını da asla düşürmez. Bu tür konularda gereksiz bir endişeye kapılmamalısınız.
  • Embriyo transferinin ardından ağır spor aktivitelerinden uzak durulmalıdır. Yürüyüş yapılmasında hiçbir sakınca bulunmuyor. Ancak hızlı tempo ile koşma, vücudu aşırı derecede zorlama gibi hareketlerden de kaçınmakta fayda olacaktır.
  • Transfer işleminin ardından kesinlikle alkol alınmamalı, sigara içilmemelidir.
  • Hafif kahverengi lekelenmeler görülmesi son derece normal ve beklenen bir durumdur. Aynı zamanda kasık bölgesinde hafif derecede ağrı olması da normaldir.
  • Embriyo transferinin ardından asitli içecekler, kahve, bitki çayları tüketilmesi tavsiye edilmez. Aşırı yağlı ve şeker içerikli gıdalardan da uzak durulmasında fayda olacaktır.
  • Doktorun onayı olmadan basit ağrı kesici ilaçların bile kullanılmaması gerekiyor. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlandığında düzenli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza mutlaka bilgi vermelisiniz.
  • Transfer sonrasında enfeksiyon riski nedeniyle sauna, hamam, deniz ve havuza girilmemelidir.
  • Gebelik testi yapılana kadar cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.
  • Stres ve gerginlik vücudu da olumsuz etkilediğinden anne adayları olabildiğince sakin kalmaya çalışmalı ve her türlü stresten, endişeden arınmalıdır. Yapılan embriyo transferinin hamile kalmak için tek şans olduğu düşünülmemelidir.

Tüp Bebek Transferi Ne Kadar Sürer?

Genellikle embriyo transferinin zorlayıcı ve uzun süren bir işlem olduğu düşünülüyor. Oysa transfer işlemi yaklaşık 10 dakikada tamamlanıyor. Öncesinde anestezi işlemine de gerek duyulmadığından embriyo transferine hazırlık sürecinin de çok uzun sürmediğini belirtebiliriz. Bu arada işlemin acıya da ağrıya neden olmadığını da belirtebiliriz. Zira transfer öncesinde anesteziye ihtiyaç duyulmaması da bundan kaynaklanıyor. Sadece tüp bebek transferi sonrası hafif düzeyde bir ağrı hissedilebilir.

Merak edenler için –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-sonrasi-adet

Tüp Bebek Transferi Sonrası Kasıklarda Ağrı

Kasık bölgesinde tüp bebek transferi sonrası ağrı olabilir ve bu durum normaldir. Anne adayları kasık bölgesinde ağrı olduğunda hamile kaldığı ve bebeğin düştüğü endişesine kapılabiliyor. Bu ağrıyı farklı şekillerde yorumlayabiliyor. Ancak ağrı endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Gayet normal ve beklenen bir durumdur. Şayet dayanılamayacak kadar şiddetli bir karın ya da kasık ağrısı yaşarsanız derhal doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Transfer Sonrası Kanama Olur Mu?

Yapılan tüp bebek transferi sonrası işlemin üzerinden yaklaşık 15 gün geçtikten sonra hafif lekelenme şeklinde bir kanama olabilir. Bu kanamada kanın rengi genellikle kahverengiye yakındır. Söz konusu kanamanın gebelik durumunda meydana gelen implantasyon yani yerleşme kanaması olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bir de transfer sonrasında luteal faz kanaması meydana gelebiliyor.

Hastadan hastaya değişkenlik gösterebilen bu kanama çoğunlukla birkaç gün içerisinde kendiliğinden duruyor. Kanamaya neden olan ise transfer öncesinde yumurtaların toplanmasıdır. Kanama olması transferin başarısız olacağı anlamına gelmez. Bu nedenle anne adaylarının embriyo transferi sonrasında kanama olmasını da olumsuz değerlendirmemesin de fayda var.

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://progyny.com/education/ivf-facts/embryos-dont-fall-out/

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryTüp Bebek
  1. 9 Temmuz 2019

    hocam merhaba;

    biz 1 defa transfer işlemi yaptık 1 adet embriyo transfer edildi. sonuç başarısız çıktı. yaklaşık 3 gün önce de transfer yapıldı . işlemden 2 gün sonra eşimde ciddi kasık bölgesinde ağrı meydana geldi. idrar yolları enfeksiyonu nedeniye 1 gece hastanede yattı. şimdi de adet kanamasına benzer kanaması var. sizce bu durumlar normal mi?

    • 12 Temmuz 2019

      Merhaba,
      Bazen transfer işleminden sonra bir miktar kanama olabilir, ilaçlarınızı kullanmaya devam edin. Gebelik testinizi zamanında yaptırın. Geçmiş olsun.

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın