Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar: kürtaj hastane ortamında, steril şartlarda güvenli bir şekilde ve usulüne uygun tecrübeli ellerde yapıldıkça böyle bir risk yoktur. Rahim içi kürtaj sonrası yenilenme özelliğine sahiptir. Bazen gebe kalamayan kadınlarda bile tanı amaçlı yapılan kürtaj (parça alma) işlemi sonrası gebelikler görülebilmektedir. Hiç doğum yapmayıp 10-15 kez kürtaj olup daha sonra normal gebe kalıp doğum yapan hastalarımız mevcuttur.

Kürtaj işleminin steril şartlarda yapılması ve işlem sonrası antibiyotik kullanımı enfeksiyon dolayısı ile rahim içi yapışıklık riskini azaltır. Ayrıca vakum tekniği ile yapılması rahim içi zedelenmesini dolayısıyla yapışma riskini engeller. İşlemin hastane ortamında anestezi altında yapılması içeride parça bırakma riskini azaltır. Gebelik hastasına uygun kürtaj aletlerinin kullanımı, kanama enfeksiyon ve parça kalma riskini azaltır. Dolayısı ile ileride tekrar gebe kalabilme konusunda sorun oluşmaz

Gebeliğimi ilaç ile düşürebilir miyim?

Kürtaj işlemini kolaylaştıran bazı ilaçlar mevcuttur ancak bu ilaçlar hiçbir şekilde gebeliği sonlandırmak amacı ile kullanılmaz. İşlem öncesi doktor tarafından rahim ağzına konulan bazı ilaç ve maddelerin rahim ağzında yumuşama ve açılma yaparak kürtaj işleminin rahat yapılmasını sağlar ve içeride parça kalma riskini azaltır

Bu konu ile ilgili geliştirilmiş bazı ilaçlar mevcuttur, ancak hiç birinde tam olarak başarı sağlanmamış ve kanama, parça kalması rahimin yapışıklık riskleri ortaya çıkmıştır. Dünyada şuan böyle bir ilaç kullanımı yoktur

Kürtaj işleminde lokal anestezi uygun mu?

Kürtaj işlemleri, yani rahim ağzına uyuşturucu iğne yapılarak ve de genel anestezi yani koldan yapılan ortalama 5-10 dakika uyku getiren iğneler ile yapılır.
Lokal anestezi daha çok evvelden doğum yapmış yani rahim ağzı geniş olan kadınlara parça almak amacı ile yapılır. Gebelik sonlandırma işlemi için yeterli anestezi sağlamayabilir ve ağrılı ileme sebep olabilir. Acil durumlarda (düşük kanama gibi) hasta yemek yemiş ve de genel anesteziye uygun değilse lokal anestezi yapılabilir.

Genel anestezi kürtaj işleminde tamamen konfor sağlar. Ağrı hissiyatı tamamen ortadan kalkar. Anestezi uzmanı tarafından hastane ortamında yapılır ve daha güvenlidir. İşlemin kolay yapılması kürtaj risklerinde azalma sebebidir (kanama, enfeksiyon, parça kalması, rahim içi yapışma, delinme).

Gebelik testi pozitif çıkınca hemen kürtaj olabilir miyim?

Adet rötarı 2-3 gün olunca düzenli adet gören bir kadında gebelik mevcut ise test pozitif çıkabilir. Ancak gebeliğin kesin tanısı doktor tarafından ultrason. Gebelik kesesinin rahim içinde görülmesi önemlidir.(Dış gebelik ekarte edilir).Kese görüldüğü anda kürtaj işlemi yapılabilir ortalama adet rötarı 1 hafta olunca ultrasongrafi ile gebelik kesesi görülebilir.
Kese görülmeden kürtaj işlemi yapılması sakıncalıdır. Bazen aletlerin ucundan gebelik kalabilir ve devam edebilir, bazen de dış gebelik olup rahim içinden parça gelemeyebilir ve tehlikeli bir durum ortaya çıkar

Muayenede kürtaj olabilir miyim?

kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar dan önce günümüzde hastane şartları varken muayene ortamında kürtaj işlemi çok doğru değildir. Anestezinin hastane ortamında verilmesi daha güven sağlar. Ayrıca kürtaj işleminde olası bir risk (kanama ve rahim delinmesi) ortaya çıkması durumunda tam teşekküllü hastane ortamında müdahale daha kolaydır. İşlem yapılmakta olup daha uzun süreli takip olanağı ortaya çıkmaktadır. Kürtaj işleminde kullanılan ilaçlara bağlı alerjik bir durumda hastane ortamı daha güvenlidir.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Kürtaj sonrası hamile kalma
Devlet hastanesi kürtaj
Kürtaj sonrası duş

Konu ile alakalı yabancı kaynak:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15096333

Detaylı bilgi için bize ulaşın:

[email protected]
0532 325 30 08

CategoryKürtaj
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın