Aşılama nedir konusu doğal yollarla hamile kalamayan kadınların yanıtını en çok merak ettiği sorulardan biridir. Intrauterin inseminasyon yani toplumda kullanılan adıyla aşılama bebek sahibi olamayan çiftler için kullanılan yardımcı üreme yöntemlerinden biridir. Tıp teknolojisinin baş döndüren bir hızla ilerliyor olması, günümüzde bu işlemin kadınlarda neredeyse hiç ağrı olmadan gerçekleştirilebilmesine olanak tanıyor.
Bu noktada aşılama kimlere yapılır konusu da gündeme gelebilir. Bu tedavi evli çiftlerde 1 yıllık korunmasız ilişkiye karşın hamile kalamayan kadınlar için uygulanabilir. Son derece ince bir kanül yardımı ile uygulanan bu yöntemde sperm hücrelerinin bazı işlemlerden geçirilmesi ve ardından kadındaki döl yatağına bırakılması prosedürü uygulanıyor.
Yazı İçeriği
Aşılama Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Halk arasında aşılama nedir ya da ne kadar sürer gibi konularda akılların bir hayli karışık olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Aşılama işlemi kimi zaman uzun süren bir tedavi süreci ya da ameliyat gibi değerlendirilebiliyor. Oysa bu işlem sadece birkaç dakika içerisinde tamamlanır. Ancak aşılamaya hazırlık yaklaşık 2 hafta sürer. Tamamen ağrısız ve acısız bir yöntem olduğu bilgisini de aktaralım. Uygulamanın yapılmasının adından kadının 10 ila 15 dakika gibi kısa bir süre dinlenmesi sağlanır. Kadının kendini iyi hissetmesinin ardından hayatına kaldığı yerden devam etmesi mümkündür.
Elbette aşılama öncesinde erkekten sperm örneği alınması ve kadındaki yumurtanın ideal büyüklüğe erişmesi için bazı ilaçların kullanılması gibi tüm süreci bir arada değerlendirdiğimizde aşılama yöntemi yaklaşık 15 gün sürer diyebiliriz. Bu süreç boyunca erkeğin randevulara gelmesine gerek olmaz. Çünkü erkekten sperm hücresi sadece aşılamanın yapılacağı gün alınır. Bu 15 günlük süre boyunca kadının birkaç defa ultrasonografi ile kontrolden geçirilmesi gerekir. Bu kontrollere kadın yalnız da gelebilir. Yanında refakatçinin bulunmasına fiziksel anlamda ihtiyacı olmayacaktır.
Son gün yani aşılama nedir sorusunun yanıtı olan erkeğin sperminin kadınının rahmine ulaştırıldığı gün erkekten sperm alınmasına gereksinim olur ve dolayısıyla aşılamanın yapılacağı gün baba adayının da gelmesi gerekir. Aşılama tedavisinin her bir aşaması kadınlar için heyecan verici olabiliyor. Bu nedenle aşılama ile hamile kalanlar randevulara erkeğin gitmesine gerek olmasa da erkeklerin eşlerinin yanında bulunmasını en azından psikolojik açıdan tavsiye ediyor.
Sigara içmenin kısırlığa etkisi nedir? detaylı bilgi için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.
Tıkla –> Sigaranın kısırlığa etkisi
Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Intrauterin inseminasyon tedavisinde temel amaç sperm hücresiyle yumurtanın hem hızlı hem de kaliteli bir buluşma yaşamasını sağlamaktır. Bunu sağlayabilmek adına sadece sperm hücreleri değil, yumurta da bazı işlemlerden geçirilir. Dolayısıyla söz konusu işlemler için de kadın ve erkeğin bazı testler yaptırması gerekiyor. Zira aşılama nedir konusunu araştırırken bu tahlillerle de sıklıkla karşılaşırsınız.
Kısırlık testi nedir? nasıl yapılır ve kimlere yapılır? detaylı bilgi için aşağıdaki linke göz atabilirsiniz.
Tıkla –> Kısırlık testi
Aşılama öncesi erkeklerden istenen testler
- Sperm sayısı ve hızına dair test
- Semen analizi
- Hormon testi
- MAR testi (spermdeki antikor mevcudiyetini tespit eder)
- Morfolojik testler
Aşılama öncesi kadınlardan istenen testler
- Hormon testi
- Progesteron testi (adetin 21. günü yapılır)
- Jinekolojik muayene
- FSH testi (yumurtalık rezervi tahlili)
- Laparaskopi ( yumurtalıkla rahmin durumunu inceler)
Aynı zamanda bu testler ile birlikte doktorun gerek duyması halinde hem kadından hem de erkekten bazı ileri tetkiklerin yaptırılması da istenebilir. Tüm bu testlerin gerçekleştirilmesinin ardından aşılama nedir sorusunun da yanıtı olan evreye yani uygulama evresine geçilebilir. Uygulama ise genel olarak 3 evrede tamamlanıyor.
Yumurtanın Uyarılması
Bazı ilaçlar ve iğneler kullanılarak yumurtanın döllenme için en uygun formu kazanması sağlanır. Bu sayede aşılama yöntemi ile elde edilecek başarının artması hedeflenir. Bu yöntemde yumurtanın 17 mm – 18 mm civarında bir büyüklüğe erişmiş olması gerekiyor. İstenen olgunlukta yumurta elde edildiğinde çatlatma iğnesi yapılır ve iğnenin yapılmasının ardından 36 saat içerisinde aşılama gerçekleştirilir.
Spermin Toplanması
Gelişen yumurtanın çatlatılmasının ardından erkekten sperm hücreleri alınır ve özel bir solüsyon kullanılarak sperm hücrelerinin çok daha kaliteli ve çok daha fonksiyonel hale gelmesi sağlanır. Burada amaç, mililitrede 5 milyon hareketli sperm elde etmektir. Ardından özel bir pipet ya da benzeri bir malzeme ile uygulamanın yapılacağı merkeze götürülerek kadın hastalıkları ve doğum uzmanına ulaştırılır.
Aşılama
Asıl merak edilen ve aşılama nedir sorusunun da yanıtı olan işlem gerçekleştirilir. Sperm hücreleri ince bir kanül kullanılarak rahme yerleştirilir. Dakikalar içerisinde tamamlanan bu işlemin acı, kramp ve benzeri bir sıkıntı yaşatmadığını söyleyebiliriz. Gayet konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanır ve kadının kısa bir süre dinlenmesinin ardından evine gitmesi mümkündür.
Kimlere Aşılama Yapılır?
Halk arasında tohumlama olarak da adlandırılabilen aşılama yöntemi herkes için uygulanabilen bir metottur. Sadece yumurtalık tüplerinden birinde ya da ikisinde de tıkanıklık olan kadınlarda tercih edilmez. Bu grupta yer alan çiftlerde aşılama nedir konusu önemini kaybediyor çünkü yapılan aşılama ile başarılı bir sonuç yani gebelik elde edilemiyor.
Bu noktada aşılama kimlere yapılır konusuna da değinmek gerekiyor. Erkekte sperm fonksiyonlarıyla ilgili konuya da açıklık getirmek gerekir. Sperm hücreleri mililitrede 20 milyondan az ise ve hareketli sperm sayısı % 50 düzeyinin altındaysa söz konusu yardımcı üreme yöntemi için rahatlıkla başvuru yapılabilir.
Evli olan çiftlerde 1 yıllık korunmasız cinsel ilişkiye karşın gebelik oluşmadığında, gerekli testlerin gerçekleştirilmesinin ardından aşılama yöntemi devreye girebilir. Kadınlarda ve erkeklerde doğal yollardan gebeliğe engel olabilecek bazı durumların mevcudiyeti halinde de aşılama tedavisi ile anne/baba olma hayali gerçeğe dönüştürülebiliyor. Bu durumda aşılama kimlere yapılır sorusunun yanıtlarını da sıralamakta fayda var.
Kadınlarda;
- Sperm hücrelerine zarar veren bazı antikorların mevcut olması durumunda
- Bazı rahim ağrı problemlerinin mevcut olması halinde
Erkeklerde;
- Sperm kalitesinin, hızının düşük olması durumunda
- Peniste şekil bozukluğu ya da sertleşme probleminin olması halinde
- Penis ağzına olması gereken boşalmanın idrar kesesine gerçekleşmesi durumunda
Yukarıda sıraladığımız problemler nedeniyle hamileliğin oluşmadığı pek çok kadın, aşılama ile hamile kalanlar listesinde yer alıyor. Bu sorunlar günümüzde çiftlerin anne ve baba olma hayalinden vazgeçmeleri için yeterli bir neden olmaktan çıktı.
AMH hormonu nedir? ne işe yarar? hangi tedavide etkilidir? hemen aşağıdaki linkten okuyun.
Tıkla –> AMH Hormunu
Aşılamanın Başarı Oranı Nedir?
Tüm yardımcı üreme yöntemlerinde olduğu gibi aşılama tedavisi de çiftlerde gebelik şansını yükselten uygulamalardan biridir. Yapılan son araştırmalara göre bu tedavi ile kadınların hamile kalma olasılığı, yaş unsuruna da bağlı olarak % 20 ila % 50 dolaylarında artıyor. Ancak elbette her kadında başarı oranının aynı olduğundan ya da hamile kalma olasılığını aynı oranda yükseldiğinden söz edemeyiz. Çünkü yardımcı üreme tekniklerinde başarı oranı pek çok farklı faktörden etkilenebiliyor ve bunlar arasında en önemli olanlardan biri kadının yaşıdır.
Öncelikle çiftlerin bebek sahibi olmak için aşılama nedir konusuna yoğunlaşmadan önce normal yolla hamile kama şanslarını denemeleri gerekiyor. Özellikle 30’lu yaşların sonlarında olan çiftler evlilik sonrasında hemen aşılama yönteminden faydalanılması için kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının kapısını çalıyor. Oysa 1 yıllık korunmasız ilişki sürecinin yaşanmış olması önerilir. Bu dönemde gebelik sonucu elde edilemediğinde aşılamadan faydalanılması çok daha doğru olacaktır.
Çiftlerin çevrelerinde aşılama ile hamile kalanlar yeni evlenen ve hemen bebek sahibi olmak isteyenlere bu yöntemi önerebiliyor. Oysa bu yöntemin uygulanabilmesi için erkekteki sperm hücrelerinin belirli özelliklere sahip olması ve kadınlarda geliştirilebilecek yumurtanın bulunması gerekiyor. Aşılamada başarıdan ancak bu durumda söz edilebilir.
Aynı zamanda aşılama öncesinde kısırlığın altında hangi etmenlerin yattığının tedavi edilmesi ve mümkünse bu etmenlerin ortadan kaldırılması da gerekir. Zira sadece aşılamada değil, diğer pek çok yardımcı üreme tekniğinde başarıdan söz edilebilmesi için bazı tetkiklerin ve muayeneleri yapılmasına ihtiyaç duyulur. Bununla birlikte aşılama nedir konusu kadar doktorun önerilerinin ve uyarılarının dikkate alınmasının da başarıyı olumlu yönde etkileyeceğini söyleyebiliriz.
Tüp bebek nasıl yapılır? ilginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemize göz atabilirsiniz.
Tıkla –> Tüp bebek nasıl yapılır
En Fazla Kaç Kere Aşılama Yapılabilir?
Genellikle aşılama nedir konusundan ziyade ilk aşılamada başarı elde edilemediğinde bu işlemin en fazla kaç defa yapılabileceği merak ediliyor. Bu konuda bir sınırlama bulunmuyor ancak çiftlerin daha fazla zaman kaybetmesini engellemek amacıyla 2 ila 3 defa aşılama yapılmasına karşın başarı elde edilemediğinde tüp bebek işleminden faydalanmaları tavsiye ediliyor. Zira tüp bebek tedavisinde de sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmenin koşullarından biri de belirli bir yaşın üzerinde olmamaktır.
Bir başka deyişle aşılama kimlere yapılır konusu gibi tüp bebek tedavisi kimlere yapılır konusunda da dikkatli olmak ve özellikle kadının yaşı çok ilerlemeden tedavinin gerçekleştirilmesini sağlamak gerekiyor. Bu nedenle aşılama tedavisi birkaç defa denendiği halde gebelik elde edilemediyse artık rotanın tüp bebek tedavisine çevrilmesinin zamanı gelmiş demektir. Çünkü 3’ten daha fazla sayıda dene yapılması neticesinde aşılama ile hamile kalanlar son derece az sayıdadır.
Aşılama Adetin Kaçıncı Günü Yapılır?
En çok merak edilen konulardan biri de aşılama kimlere yapılır sorusu ile birlikte adetin kaçıncı günü yapıldığıdır. Öncelikle bu yardımcı üreme tekniğine adetin ikinci ya da üçüncü günü başlandığını söyleyebiliriz. Ancak uygulamanın adetin kaçıncı günü gerçekleştirildiği her kadında aynı değildir. Bunun nedeni aşılama tedavisi yapılabilmesi için kadında yumurtanın belirli bir büyüklüğe erişmesi gerektiğidir ve bu ideal büyüklük her kadında aynı sürede elde edilemeyebiliyor.
Dolayısıyla aşılama nedir konusunda detaylı bilgi sahibi olmak isteyenlerin merak ettiği adetin kaçıncı günü yapıldığı konusunda net bir gün belirtmek doğru olmaz. Uygulamanın yapılmasının ardından 10 gün sonra kan numunesi ile yapılan gebelik testi ile gebelik oluşup oluşmadığı anlaşılabilir. Böylelikle uygulamanın başarısına dair sonuç da görülmüş olur.
Ancak çiftlerin aşılama nedir konusu kadar bazı hususlara da titizlikle yaklaşması gerekir. Hafif bel ağrısı ya da regl ağrısına benzer bir ağrı normaldir. Ayrıca aşılama yöntemi sonrasında 2 ila 3 gün cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez. Uygulamanın yapıldığı gün banyo yapılması da tavsiye edilmiyor. Bu süreçte ağır kaldırmamaya ve vücudu çok fazla zorlamamaya özen gösterilmelidir.
Tüp bebek transferi sonrası nelere dikkat edilmelidir? aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
Tıkla –> Tüp bebek transferi sonrası
Aşılama Fiyatları 2020
Bebek sahibi olamayan çiftler aşılama fiyatları hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. Fiyat konusunda tüm çiftler net bir rakam öğrenmek istiyor ancak net bir rakamdan söz etmek yanıltıcı olacaktır. Çünkü pek çok farklı unsurun aşılama fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirtmek gerekiyor. Elbette çiftler fiyat araştırması yapabilir ancak bu araştırma ile çok fazla zaman kaybetmemeye de dikkat edilmelidir. Zira aşılama nedir konusunda yaş sınırının bulunduğunu, belirli bir yaşın ardından başarı elde edilemediği için işlemin yapılamadığını belirtmiştik.
Doktorun deneyimi, hangi doktorun tercih edildiği, uygulama öncesinde yapılan testlerin sonuçları, uygulama öncesinde ya da esnasında kullanılan ilaçlar gibi çok sayıda unsura bağlı olarak aşılama fiyatları olarak size farklı rakamlar sunulabilir. Net bir fiyat bilgisi almak için öncelikle randevu talebinde bulunmanız ve muayene olmanız gerekiyor. Sonrasında işlem için ayırmanız gereken bütçe hakkında bilgi alabilirsiniz.
Aşılama Tedavisi Devlet Hastanesinde Yapılır Mı?
Devlet hastanelerinin bazılarında aşılama tedavisi yapılabiliyor. Tedavinin yapılabilmesi için ilgili personelin ve donanımın mevcut olması gerektiğini belirtmek lazım… Genellikle aşılama fiyatları konusunda endişe yaşayanlar devlet hastaneleri seçeneğini değerlendirmek istiyor. Ancak devlet hastanelerinde çok ciddi bir yoğunluk olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Bu nedenle aylarca beklemek gerekebiliyor ve bu da bazı çiftler için gereksiz bir zaman kaybı anlamına geliyor.
Özellikle yaş faktörünün önemine aşılama yöntemi nedir konusunda da değinmiştik. 30’lu yaşların sonlarında olan çiftler için zaman çok daha fazla önem kazanıyor. Aylarca hatta 1 yıla yakın bir süre boyunca sıra beklemek bu çiftler için ne kadar doğru bir karar olur konusunu çok iyi değerlendirmek gerekir. Özelde gayet makul fiyatlar da sunulabiliyor ve kısa sürede aşılama nedir ya da nasıl yapılır sorularının yanıtı da olan işlemler gerçekleştirilebiliyor.
Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.medistate.com.tr/saglik-rehberi/ne-zaman-asilama-ne-zaman-tup-bebek/
Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]