Kafein kısırlık yapar mı sorusu bebek sahibi olmak isteyen ve sıklıkla kahve tüketen çiftlerin gündeminde yer alıyor. Sağlıklı bir gebelik için sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak gerektiği biliniyor. Sigaradan uzak durmak, sağlıklı beslenmek gibi konuların önemi biliniyor olsa da bazı hususlar halen çiftler tarafından net bir şekilde bilinemiyor. Bunlardan biri de hamile kalmak isteyen kadınların kahve tüketimi mevzusudur.
Kafein vücut için bazı faydalar sağlayabiliyor. Lakin aşırı oranda kafein alımının da bir o kadar zararlı olabileceğini unutmamak gerekir. Bu konuda bilmeniz gereken tüm detayları sizlerle paylaşıyoruz. Sıklıkla merak edilen soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz. Öncelikle hamile kalmaya çalışanların kahve içip içmemesi gerektiği konusunu ele alalım.
Yazı İçeriği
Hamile Kalmaya Çalışırken Kahve İçilir mi?
Özellikle hamile kalmak isteyen ancak bir süredir bu amacına ulaşamamış olanlar kafein kısırlık yapar mı sorusunun yanıtı merak ediyor. Kafein pek çok içecekte bulunan bir maddedir. Kafeinin en önemli özelliği ise vücudun sinir sistemini uyarması ve hava yollarını açarak kan damarlarının daralmasına neden olmasıdır. Şimdiye dek yapılan pek çok çalışmada kafeinin bu etkilerinin olduğu belirlendi. Ancak hamile kalma olasılığını olumlu ya da olumsuz etkilediğine dair bir bulgunun bulunmadığını da belirtmek gerekiyor.
Bu konunun sıklıkla merak edilmesinin nedeni, çok fazla kahve tüketen kadınların hamile kalmakta zorlandığı yönündeki araştırmalar oldu. Bu yönde sayısız araştırma mevcut olsa da söz konusu kanıyı destekleyecek ya da ispatlayacak kesin verilerin olmadığının da altını çizelim. Çünkü fazla oranda kahve tüketen kadınların hamile kalmakta zorlanmalarına neden olan daha farklı faktörler de olabilir. Bilimsel açıdan bakıldığında kesin verilerin bulunmuyor olması nedeniyle kahve tüketiminin hamile kalmayı zorlaştırdığını ya da engellediğini söyleyemeyiz.
Bununla birlikte aşırı kafein tüketiminin gebelikteki etkilerini de göz ardı etmemek gerekir. Fazla kafein düşük doğum ağırlığı nedenlerinden biridir. Hamilelikte plasentaya giden kan akışının azalmasına yol açtığı da biliniyor. Kısacası kahve tüketiminin doğurganlık üzerindeki etkileri kesin olarak bilinmiyor olsa da gebelik dönemindeki etkilerinin bilindiğini söyleyebiliriz.
Hamile Kalmak İstiyorum, Kahve Zararlı mı?
Gün içerisinde kahve tüketenler kafein kısırlık yapar mı endişesini de taşıyabiliyor. Bir yandan hamile kalmaya çalışırken diğer yandan kafein almaya devam etmek endişe nedeni olabiliyor da diyebiliriz. Konuya dair bir akıl karışıklığı da yaşanabiliyor. Elbette aşır oranda kafein alımı, tıbben onaylanan bir durum değildir. Ancak kahveyi tamamen hayatınızdan çıkarmanızı gerektiren bir bilimsel kanıt da yok. Dolayısıyla gün içerisinde aldığınız kafein oranını sınırlamak ve aşırıya kaçmamak en doğru tercih olacaktır.
Peki, hamile kalmak isteyenlerin gün içerisinde ne kadar kafein almalarında bir sakınca yok? Bu sorunun yanıtını ‘günlük 200 mg dolayları’ şeklinde verebiliriz. Bu oranı aşmamaya çalışmak en akılcı tercih olacaktır. Bu sayede aşırı kafein alımının yaratabileceği olumsuz etkilerden vücudunuzu korumuş olacaksınız.
Alternatif bir seçenek de kahveyi tamamen bırakmaktır. Fakat uzun zamandır düzenli olarak kafein alanlar yani kahve içenler, kahveyi birden hayatlarından çıkardıklarında baş ağrısı gibi şikayetler yaşayabiliyor. Bu durum ekstra bir stres nedenine dönüşebiliyor ve stres, aşırı kaygı gibi olumsuz duygular da kadınların doğurganlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle alternatif bir seçenek olan kahveyi tamamen hayatınızdan çıkarmak kararı alamıyorsanız tercihinizi günlük kafein alımını 200 mg ile sınırlamak yönünde kullanabilirsiniz.
Hangi İçecekte Ne Kadar Kafein Var?
Elbette kafein kısırlık yapar mı konusunda söz ettiğimiz güvenli oranı yani günlük 200 mg kafein alımını aşmamak için hangi içeceklerde kafeinin olduğunu bilmeniz de gerekiyor. Kafein dendiğinde akla genellikle kahve geliyor olsa da enerji içeceği, kola ya da çikolata gibi yiyecek ve içeceklerde de kafein olduğunu unutmamak gerekir. Öyle ki sıklıkla tüketilen yeşil çay içerisinde bile bir miktar kafein bulunuyor. Öncelikle kafein içeren ve ülkemizde de sık tüketilen bazı yiyecek ve içeceklerleri gözden geçirmelisiniz. Aşağıda yer alan listede bu yiyecek ve içecekler ile 200 mg’a kafein oranına denk gelen miktarlarını görebilirsiniz.
- Granül kahve: 2 fincan
- Filtre kahve: 1 fincan
- Siyah çay: 2 fincan
- Yeşil çay: 4 fincan
- Kutu kola: 5 kutu
- Enerji içeceği: 2 kutu
- Sade çikolata: 8 kare
- Sütlü çikolata: 20 kare
Burada önemli bir noktanın altını çizmeliyiz. Yukarıda gördüğünüz listede bazı yiyecek ve içeceklerin ortalama kafein oranları dikkate alındı. Ancak hangi markanın ürününü tercih ettiğinize bağlı olarak bu miktarlar değişebilir. Özellikle söz konusu kahve olduğunda kafein içeriklerinin bir hayli değişebileceğini unutmamalısınız. Bazı kahve çeşitleri düşük oranda kafein içeriyorken bazılarındaki kafein oranı ciddi düzeyde yüksek olabiliyor.
Özellikle dışarıda kahve içenlerin oranlar konusunda daha fazla dikkatli olması gerekir. Herhangi bir mekanda içtiğiniz bir espresso içerisinde sadece 50 mg ya da 75 mg kafein bulunurken bir başka mekanda içtiğiniz espressoda 300 mg kafein bulunuyor olabilir. Bununla birlikte kahvenin porsiyonlarının da farklı olabileceğini unutmamalısınız. Aynı durum çay için de geçerlidir. Çay demlenirken ne kadar kuru çay kullanıldığı, bir fincan çaydaki kafein oranında da etkili oluyor.
Kahve Nasıl Bırakılır?
Eğer kafein kısırlık yapar mı noktasında endişeleriniz varsa ya da kahveyi tamamen bırakmak istiyorsanız yavaş yavaş azaltarak bırakma yöntemini tercih etmenizde fayda olacaktır. Pek çok kadın hamilelikte kafein almak istemediğinden gebelik öncesinde kahveyi hayatından tamamen çıkarmayı tercih edebiliyor. Kafeini birden kesmek baş ağrısı, yorgun hissetme gibi şikayetlere neden olabildiğincen azaltarak hayatınızdan çıkarmanız sizin için daha kolay bir yöntem olacaktır.
En kolay yöntemlerden biri kafeinsiz kahvelere geçiş yapmaktır. Kafeinsiz kahvelere geçiş yapamayanlar kahve içerisine bol miktarda süt eklemeye başlayabilir. Bu sayede vücudunuza giren kafein oranı azalmaya başlar ve zamanla kafeinsiz kahveye geçebilir yahut kahveyi tamamen kesebilirsiniz.
İlginizi çekebilir –> İnfertilite Nedir
Kafein Erkeğin Doğurganlığını Etkiler mi?
Sadece kadınlar değil erkekler de kafein kısırlık yapar mı sorusunun yanıtını merak ediyor. Bu konuda net veriler elde edilmesini sağlayan bir araştırma bulunmuyor. Ancak aşırı oranda kahve içilmediği müddetçe sperm sayısının ya a sperm kalitesinin az oranda kafeinden etkilenmediği düşünülüyor. Bu nedenle kafein erkekte kısırlık yapar şeklinde bir ifadede bulunamayız. Aşırı oranda tüketiminden kaçınmanız, doğurganlığın etkilenmesini önlemek adına yeterli olacaktır.
Göz atın –> Erkeklerde Kısırlık
Kafein Düşüğe Neden Olur mu?
Gebelik sonrasında kafeinin vücuda olan etkileri hakkında bilgi sahibi olmak da kafein kısırlık yapar mı konusunda bilgi sahibi olmak kadar önemlidir. Kafeinin tansiyonu bir miktar yükseltebildiğini belirtelim. Bununla birlikte kalp atış hızında da yükselmeye neden olabiliyor. Bu durum idrarın artmasını da beraberinde getirir. Gebelik döneminde vücuda giren kafeini atmak biraz daha uzun sürebiliyor ve dolayısıyla kafeinin etkilerine dair biraz daha hassas olunabiliyor.
Bazı araştırmalar gebelikte kafein alımının düşüğe neden olduğunu söylerken bunun aksini iddia eden araştırmaların da olduğunu belirtmeliyiz. İdeal oranda kafein alımının düşük yapmak ile bir bağlantısının olmadığını iddia eden araştırmalar da mevcut. Bu konuda net bir bilgi olmadığından günlük 200 ml ile 350 ml arasında kahve tüketimini aşmamaya özen göstermek en doğru tercih olacaktır. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Sigaranın Kısırlığa Etkisi