Rahim filmi kadınlarda rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan tanı yöntemlerinden biridir. Çoğunlukla tüplerdeki tıkanma ya da darlaşma olup olmadığını görüntülemek amacıyla çekilir. Aynı zamanda farklı nedenlere bağlı olarak rahim içinin kontrolden geçirilmesi gerektiğinde de bu tetkikten faydalanılır. Histerosalpingografi işlemi kısırlık şüphesi olduğunda da yapılan tetkiklerden biridir. Kısırlığa neden olabilecek bir bulgunun mevcudiyeti bu yöntemle gözden geçirilmiş olur.

Artık HSG çekiminin kadınlar için gayet konforlu bir süreç eşliğinde tamamlandığını söyleyebiliriz. Herhangi bir rahatsızlık vermediğinden işlemin hemen ardından günlük yaşama geri dönülebiliyor. HSG çekiminin ardından iş hayatına dönmekte, araba kullanmakta bir sakınca bulunmuyor. Kısacası bu işlemin önemli kısıtlamalar içermediğini belirtebiliriz. HSG çekiminin ne zaman yapıldığına, fiyatlarına ve merak edilen diğer konulara da değineceğiz. Ancak öncesinde rahim filminin nasıl çekildiğini gözden geçirelim.

Rahim Filmi (HSG) Nasıl Çekilir?

Elbette rahim filmi çekimi için kadının jinekolojik muayene masasına alınması gerekir. Rutin muayenelerde kullanılan spekulum takılır ve bu sayede rahim ağzının daha kolay görünmesi sağlanır. Rahim ağzı temizlendikten sonra bu bölgeye katater yerleştiriliyor. Ancak kataterin gayet ince olduğunu ve bu sırada da herhangi bir acı ya da ağrıya neden olmadığını belirtmeliyiz. Hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra HSG çekimi işlemine geçilir.

Bu işlemde özel olarak formüle edilen ve sağlığa hiçbir şekilde zarar vermeyen bir sıvı kullanılıyor. Bu sıvının rahim içerisine gönderilmesi sağlanıyor ve aynı anda rahim filmi çekiliyor. Sıvının rahim içerisinde ve tüplerde ilerlemesinin gözlemlenmesi mümkün olabiliyor.

Bu sayede tüplerde bir tıkanıklık olup olmadığı ya da rahim içinde yapışıklık olup olmadığı gibi pek çok farklı değerlendirmenin yapılması da mümkün hale geliyor. Şayet tüplerde bir tıkanıklık mevcutsa bu durumda sıvı tüplerde ilerleyemez. Bu gibi durumlarda eğer gerekli olursa sıvının tüp içerisinde gönderilmesi de sağlanabilir. Halk arasında ‘tüp açma işlemi’ gibi isimlerle adlandırılan ‘selektifsalpingografi’ işlemi her HSG çekiminde uygulanmaz.  Sadece gerekli olması durumunda uygulanan bir işlemdir.

Rahim Filmi Adetin Kaçıncı Günü Çekilir?

Rahim filminin çekimi sırasında X ışınlarından faydalanıldığını belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla doktorunuz rahim filmi çektirmenizi isterse hamile olmadığınızdan emin olmalısınız. Şayet gebelik şüphesi varsa bu tetkikin yapılmasından önce mutlaka gebelik testi yaptırmalısınız. Aksi halde X ışınları anne karnındaki bebeğe ciddi zararlar verebilir. HSG çekimi genellikle adet döneminin tamamlanmasının ardından birkaç gün içerisinde yapılıyor. Ancak bazı durumlarda doktorunuz adet dönemini ya da bitimini beklemeden en kısa zamana bu tetkiki yaptırmanızı isteyebilir.

Böyle bir durum olmadığı müddetçe adet bitimini takiben birkaç gün içerisinde rahim filminin çekilmesini sağlayacak şekilde randevu talep etmenizde fayda olacaktır. Yine sıklıkla merak edilen konulardan biri de rahim filmi çekilmesi için özel bir hazırlığa ihtiyaç duyulup duyulmadığı oluyor.

Ancak bu tetkik için bir hazırlık yapılmasına gerek olmaz. AÇ karnına ya da tok karnına HSG çekimi yapılabiliyor. Sadece sıklıkla alerjik reaksiyon sorunu yaşıyorsanız bu konuda doktorunuza bilgi vermenizde fayda olacaktır. Bunun dışında ekstra bir hazırlık yapılmasına ya da işlemden önce bazı ilaçların kullanılmasına gerek olmaz.

Ağrısız Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Kadınların büyük bölümü rahim filmi çekimi konusunda endişe yaşayabiliyor. Bu işlem çok hafif düzeyde olmak kaydıyla ağrıya neden olabilir ancak bu ağrı da çekim sırasında sıvının rahme gönderilmesi sırasında olur. Uzun süre devam eden bir ağrı asla değildir. Hatta çok sayıda kadının hiçbir ağrı hissetmediğini de belirtebiliriz. Çünkü hissedilen ağrının kişinin ağrı eşiği ile de yakından ilgili olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu nedenle işlem öncesinde anestezi uygulamasına da gerek duyulmaz.

Şayet hafif de olsa ağrı hissetmekten endişe ediyorsanız doktorunuza danışmanız kaydıyla işlemden önce ağrı kesici ilaç alabilirsiniz. Çok ender durumlarda, az sayıda kişinin yaşadığı ve birkaç gün devam eden bir sızı söz konusu olabiliyor. Çoğunlukla kasık bölgesinde hissedilen bu sızının da günlük hayatı etkilemeyecek düzeyde olduğunun altını çizelim.

Zira herhangi bir müdahaleye gerek olmadan kendiliğinden ortadan kalkan bir sızıdan söz ediyoruz. Bu arada işlem sırasında kullanılan sıvının içerisinde bir miktar boya bulunuyor. Çekimin ardından sıvının büyük bölümü zaten akıyor. Ancak az miktarda iç çamaşırında sıvı lekesi görülebilir ve bu konuda da endişe edilmesine gerek olmaz. Bu boya sağlığa zarar veren bir içerik değildir.

Tıkalı Tüpler HSG İle Açılır Mı?

Kimi zaman rahim filmi çekiminin ardından tüplerde tıkanıklık olduğu tespit edilebilir. Bu durumda tüplerin açılması için daha farklı bir işlem gerçekleştiriliyor. Bu işlemin tıkalı tüplerde açılmayı sağlama olasılığı elbette vardır ancak mutlaka her tıkalı tüpün açılması sağlanır denemez.

Selektif salpingografi adı verilen bu işlem özellikle kısırlık sorunu yaşayan kadınlar için ideal bir seçenek olabiliyor. Şayet kısırlığa neden olan unsur tüplerdeki tıkanıklık ise cerrahi müdahaleye gerek kalmadan, sadece tek bir işlem ile tüplerdeki bu tıkanıklık gideriliyor. Böylelikle kısırlık sorununun ortadan kaldırılması da mümkün olabiliyor.

Tüplerde tıkanıklık çok hafif düzeyde olabilir. Bu gibi durumlarda sadece rahim filminin çekilmesi tüplerdeki tıkanıklığın açılmasını sağlayabiliyor. Tüplerden geçen sıvı hafif düzeydeki tıkanıklığı açtığından buna bağlı olarak hamile kalamayan kadınların HSG çekimi sonrasında hamile kalması da mümkün oluyor. Elbette bu durum her kadın için geçerli değildir.

İlginizi çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/erkeklerde-kisirlik/

Rahim Filmi Çekildikten Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilir?

Sıklıkla yöneltilen sorulardan biri de rahim filmi çekildikten sonra ne zaman ilişkiye girilebileceği oluyor. HSG çekiminin hemen ardından rahimde hassasiyet olabilir. Bu nedenle aynı gün ve bir sonraki gün cinsel ilişkiye girilmesi önerilmiyor. Bir sonraki günde cinsel ilişkiye girilmesinde ise herhangi bir sakınca bulunmuyor. Aynı zamanda ilk iki gün boyunca hafif vajinal akıntı olabilir. Bu konuda doktorunuza danışmanız durumunda çok daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Rahim Filmi (HSG) Fiyatları Ne Kadar?

Öncelikle rahim filmi çekilmesi için ne kadar bütçe ayrılması gerektiği konusunda net bir rakam belirtemeyiz. Çünkü hangi sağlık kuruluşunda yapılacağı gibi pek çok unsura bağlı olarak fiyatlar değişebiliyor. Bu nedenle Fiyat konusunda herhangi bir rakamdan söz etmek hastalar için yanıltıcı olacaktır. Genel olarak fiyatların çok yüksek rakamlardan oluşmadığını söyleyebiliriz. HSG işleminin yanı sıra hastaya tüplerin açılması için ekstra bir işlem yapılması durumunda fiyat bir miktar daha yüksek olabilir. Çünkü bu iki işlem birbirinden farklıdır.

Rahim Filmi Ne Kadar Sürer?

Kadınların rahim filmi çekimi işlemini cerrahi bir müdahale gibi düşünmemesi gerekiyor. HSG çekimi sadece tıbbi bir görüntüleme yöntemidir. Bu işlemin süresi ise sadece birkaç dakikadır. Ancak hazırlık aşaması ile birlikte işlem süresinin 5 – 10 dakika olabildiğini belirtelim.

Eğer selektifsalpingografi işleminin yapılması gerekirse bu durumda süre biraz daha uzayacaktır. İşlemin hemen ardından kadınlar jinekolojik muayene masasından kalkabilir ve günlük hayatına dönebilir. Toplumda sanıldığı gibi zorlayıcı, şiddetli acı ya da ağrı veren bir işlem olmadığının altını çizmekte fayda var. HSG çekimiyle ilgili sorularınızı yorum bölümüne hemen yazabilirsiniz.

Bilginiz olsun –> https://www.drismetyildirim.com/kadinlarda-kisirlik/

 

Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz:

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryKısırlık
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın