sezaryenle ilgili yanlış bilinenler

Anne adaylarının doğum yöntemleri ile ilgili sahip olduğu yanlış bilgiler, gereksiz bir kaygı yaşamalarına da yol açıyor. Özellikle sezaryenle doğum konusunda şehir efsanelerine değinmek gerekir. İşte doğru bilinen yanlışlar! Sezaryen Doğum, Gerçek Doğum Sayılmaz Bebeğin anne karnından çıkması ile birlikte sezaryenle ilgili doğum gerçekleşmiş olur. Sezaryen de tıpkı vajinal doğum gibi gerçek bir doğum yöntemidir….

Doğum sonrası vücut ne zaman toparlanır

Hamilelik ile birlikte vücutta pek çok farklı fizyolojik değişim meydana gelir. Doğumun ardından ise vücut bir toparlanma sürecine girer. Halk arasında ‘lohusalık dönemi’ olarak adlandırılan bu süreç yaklaşık olarak 6 hafta sürer. Doğumu takiben 6 haftalık zaman diliminde vücudun fizyolojik olarak değişmesi hızlı bir şekilde meydana gelir. Elbette doğum sonrasında genital organların gebelikten önceki formunu…

Düşük yapmak en genel tanımıyla gebeliğin 20. haftasından önce çeşitli nedenlere bağlı olarak fetüsün kaybedilmesidir. Günümüzde gebeliklerin yaklaşık % 20’si düşükle sonuçlanıyor ve düşüklerin % 80’inin de hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleştiğini belirtelim. Elbette hamileliğin 20. haftasından sonra da düşük yapılabilir ve bu düşükler ‘geç düşük’ olarak adlandırılır. Geç düşükler kadınlarda daha yıkıcı ve travmatik…

Sezaryen mi normal doğum mu özellikle doğuma kısa bir süre kaldığında anne adaylarının yaşadıkları kararsızlıkların başında geliyor. Her iki doğum şekli hakkında daha detaylı bilgi edinmek, karar vermeyi de kolaylaştırabiliyor. Kimi zaman önceden planlanan doğum şekli ile doğumun gerçekleşmesi mümkün olamayabiliyor ve acil olarak sezaryen kararı da alınabiliyor. Öncelikle doğum şeklini belirlemede hangi faktörlerin etkili…

Normal Doğumda (Epizyotomi) Kesmek Her Zaman Gerekli midir? Normal doğumda bebeğin baş çapı oldukça önemlidir. Özellikte baş çapının (PD) 97-98’mm geçtiği durumlarda doğum zorlaşmaktadır. 37’haftayı geçen miyadın da olan gebede bebek kafa çapı 93-96’mm civarındadır yani doğuma oldukça elverişlidir. Normal doğumun son aşamasında yani bebek başının çıkım anında dış genital bölgede kabarma meydan gelir. Özellikle…

Sezaryen doğum sonrası hamilelik

Sezaryen doğum sonrası hamilelik kadınların her daim titizlikle yaklaştığı konulardan biridir. Özellikle normal doğum yapmak isteyen kadınlar, daha önceki doğumunu sezaryen ile gerçekleştirmiş olduklarından çeşitli endişeler yaşayabiliyor ve bu endişelerin de tamamen yersiz olduğu söylenemez. Öncelikle sezaryen ile doğum yapmış olmanızın yeniden hamile kalmanıza asa bir engel teşkil etmediğini belirtelim. Normal yollarla yeniden gebelik oluşabilir…

Erken doğum nedir

Erken doğum anne adaylarının en büyük endişelerinden biridir. Gebeliklerin yaklaşık olarak % 12’si erken doğumla sonuçlanıyor. Prematüre doğum olarak da bilinen erken doğumu, çeşitli risk faktörlerini ortadan kaldırarak önlemek de mümkün olabiliyor. Ancak kimi zaman koruyucu önlemler yeterli gelmiyor ve erken doğum kaçınılmaz bir son da olabiliyor. Anne adaylarının konuyla ilgili endişesi, bebeklerini kaybetme korkusundan…

Müdahaleli doğum

Müdahaleli doğum anne adayının ya da bebeğin sağlığı ile ilgili bir sorun meydana geldiğinde doğumu başlatmak veya hızlandırmak amacıyla bazı uygulamalara başvurulan doğumlara verilen addır. Normal şartlarda doğumun problemsiz bir şekilde gerçekleşebilmesi için herhangi bir müdahaleye gerek olmaz. Ancak kimi zaman anne adayı ya da bebeğin sağlığı bakımından çeşitli müdahalelerin yapılması zorunlu hale gelebiliyor. Epidural…

Ağrısız doğum

Ağrısız Doğum Epidural Anestezi: Sezaryen ile doğumda ya da normal doğumda artık ağrıyı azaltmanın ya da tamamen ortadan kaldırmanın çeşitli yolları bulunuyor. Bunlar arasında en çok tercih edilen ise sezaryende uygulanan spinal – epidural anestezi ve normal doğumda da tercih edilebilen epidural anestezi oluyor. Sabırla okumaya devam ederseniz eğer aşağıda daha detaylı bu konuyu anlatacağız…

down sendromu

Dünya genelinde Down Sendromu rahatsızlığına sahip olan birey sayısı 6 milyonu geçti. Ülkemizde bu rakam 70 bin dolaylarında seyrediyor. Vücuttaki kromozom sayısının 1 fazla olmasından kaynaklanan bu sendrom ‘trizomi 21’ ya da ‘mongolizm’ adıyla da biliniyor. İnsan vücudunda toplamda 46 adet kromozom bulunuyor. Bunların 23 adedi anneden, 23 adedi de babadan geliyor. Genetik bir farklılık…

Normal Doğum Nedir?

Gebelik süresi, son adetin 1. gününden itibaren 40 hafta ( 280 gün) olarak kabul edilir. Bu sürenin sonunda, beslenme organının yani plasentanın yaşlanması ve bazı hormonal mekanizmalar ile doğum olayı başlar. 37-42. gebelik haftalarında doğan çocuklar, dış çevre koşullarına uyum sağlayabilecek fizyolojik gelişmelerini tamamlamışlardır. Doğan çocuğa matür çocuk denir. Otuz yedinci gebelik haftasından önce doğan çocuklar prematür olup, akciğer gelişimi açısından dış şartlara uyum göstermeyebilir.

Gebeliğin 42. haftasından sonra olan doğumlar ise miadı geçmiş doğumlar olup, çocuk için sıkıntı teşkil edebilir. Gebelik takipleri normal olan, herhangi bir nedenle sezaryenine doktoru tarafından karar verilmeyen her gebe normal doğum yapabilir. Genellikle kamu hastanelerinde doğumların yaklaşık %75’i normal doğum şeklindeyken, özel hastanelerde bu rakam %50’lere düşmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Doğuma yakın günlerde başlayan, belde çekilmeler, karında gerginlik hissi şeklinde duyulan kasılmalar, tedricen devamlı ve daha güçlü bir karakter alarak, hakiki doğum ağrılarına dönüşürler. Düzenli aralıklarla ve her 10 dakikada bir gelen, belden başlayıp kasıklara doğru yayılan ve gittikçe şiddeti artan ağrılar, rahim ağzının açılma devresinin başlangıcı olarak kabul edilir. Açılma ağrılarının araları süratle 3-4 dakikaya iner ve 30-60 saniye kadar devam eder. Açılma ağrılarında, rahim içi basınç 60 mmHg’ye kadar çıkar. Ancak, bazen doğuma yakın zamanlarda özellikle yoğun fiziksel aktivite sonrasında gerçek olmayan rahim kasılmaları hissedilebilir. Bu tür ağrıların tipik özelliği istirahat ile geçmesidir.

Sezaryen Doğum Nedir?

Normal vajinal yolla doğumun mümkün olmadığı durumlarda veya gebenin direkt tercihi doğrultusunda başvurulan, cerrahi yolla yapılan alternatif doğum yöntemidir. Tüm doğumların yaklaşık %25-30’u sezaryen şeklinde olmaktadır. Kamu hastanelerinde bu oran %20-25 civarında iken, özel hastanelerde bu oran %50’lere çıkmaktadır. Son yıllarda anestezi tekniklerinin gelişmesi, enfeksiyonlarla mücadelede başarılı ilaçların geliştirilmesi, ameliyat sonrası kullanılan ağrı kesicilerin güçlendirilmesi ve ameliyat sonrası bakım kalitesinin yükseltilmesi gibi nedenlerle her cerrahi operasyonda olduğu gibi sezaryen doğum ile ameliyatlar korkulu rüya olmaktan çıkmıştır. Dolayısı ile özellikle yüksek riskli gebeliklerde ilk tercih edilen doğum şekli haline gelmiş ve özellikle doğumda bebek ölüm oranları azaltılmıştır. Doğum şeklinin nasıl olacağını genellikle evvelden tespit etmek mümkündür.

Sezaryen Doğum Sonrası Nelere Dikkat Edilir?

Her ameliyatta olduğu gibi ilk 2 saat, 15 dakikalık aralarla tansiyon, nabız ve ateş ölçümü, ayrıca kanama kontrolü yapılır. Sezaryen sonrası ilk saatte çocuk anne kucağına verilir ve emzirmesi sağlanır. İlk emzirme annede süt yapımını hızlandıracak, rahim toparlanmasını sağlayacak ve kanama riskini azaltacaktır. Ayrıca, çocuk için önemli olan vücut direncinin ilk temel taşları ortaya çıkacaktır.

Ameliyattan genellikle 6 saat sonra yeterli idrar çıkışı var ise hastanın sondası çekilir ve kaldırılarak, yatağı etrafında ilk hareketi sağlanır. Total 3 litre serum verildikten sonra damardan beslenme kesilir ve ağızdan sıvı ve gıda alımına başlanır. Anestezi etkisi ile ameliyat sonrası gaz çıkarma problemi ortaya çıkabilir. Ancak bol bol yürüyüş yapmak gaz problemini giderebilir.

Sezaryen sonrası hastanede kalma süresi genellikle 2 gündür. Genel durumu iyi olan ve gazını çıkarmış hastanın taburcu olmasında sakınca yoktur. Son olarak hastanın dikişleri açılarak pansumanı yapılır ve taburcu edilir.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın