Doğum sonrası vücut ne zaman toparlanır

Hamilelik ile birlikte vücutta pek çok farklı fizyolojik değişim meydana gelir. Doğumun ardından ise vücut bir toparlanma sürecine girer. Halk arasında ‘lohusalık dönemi’ olarak adlandırılan bu süreç yaklaşık olarak 6 hafta sürer. Doğumu takiben 6 haftalık zaman diliminde vücudun fizyolojik olarak değişmesi hızlı bir şekilde meydana gelir. Elbette doğum sonrasında genital organların gebelikten önceki formunu kazanması ve vücudun fizyolojik açıdan toparlanması her kadında aynı olmayabilir. Hem toparlanma süresi hem de ne oranda toparlanmanın meydana geldiği değişebiliyor. Bazı kadınlarda bu sürenin aylarca devam edebildiğini de unutmamak gerekiyor. Bu konuda merak edilen tüm hususları detaylı bir şekilde ele alacağız.

Doğumdan Sonra Vücut Yenilenir Mi?

Elbette doğumun ardından vücutta bazı yenilenmeler meydana gelir. Ancak vücudun % 100 eski formunu kazanmasını hatta bunun çok kısa bir süre içerisinde olmasını beklememek gerekiyor. Vücutta bazı deformasyonlar meydana gelebilir ve bu durum son derece normaldir. Gebelik döneminde vücuttaki sıvı artışı son derece önemli bir düzeydedir. Sıvı artışı ile birlikte kan hacminde de artış meydana gelir. Bu durum dokular arasında sıvı birikmesine yol açar ve ödem meydana gelir. Ancak doğum sonrasında ödem de azalarak kendiliğinden ortadan kalkar. Bunun nedeni lohusalık döneminin ilk saatlerinden itibaren vücuttaki fazla sıvının dışarı atılmaya başlamasıdır.

Bu dönemde annelerin ilk olarak fark ettikleri değişim özellikle ayaklarda meydana gelen ödemin yok olmasıdır. Fazla sıvı ter ve idrar yolu ile dışarı atılır. Süt üretimi meydana geldiğinden süt salgı bezlerini uyaran hormonlar ter bezlerini de etkiler. Dolayısıyla fazla terleme olur ve bu da fazla sıvının atılmasına yardımcı bir unsurdur. Gebelik döneminde dakikadaki solunum ve kalp atım sayısı da artar. Doğumun ardından bu değişiklikler de ortadan kalkar. Sonuç olarak vücutta bazı yenilenmeler olsa da tüm vücudun gebelik öncesi formuna birebir kavuşacağını belirtemeyiz.

Normal Doğumdan Sonra Vajinada Değişiklik Olur Mu?

 

Gebeliğin ve doğumun etkilediği vücut bölgelerinden biri de vajinadır. Doğumu izleyen dönemde vajinada da ödem bulunabilir. Yumuşak ve gevşek bir forma sahip olan vajina bölgesinde morartılı bazı bölümler de olabilir. Doğumda bebeğin geçişi sırasında vajina çok yüksek oranda gerilir. Sonrasında ise yavaş da olsa eski formunu kazanmaya başlar. Ancak hiçbir zaman gebelik öncesi formuna tamamen geri dönemez. Doğum sonrasında vajina genişlemesi problemi, son derece yaygın yaşanan sorunlardan biridir.

Vajinanın küçük ve büyük dudaklarında da bazı değişimler meydana gelir. Bu bölgeler de involüsyona uğrar. Doğumdan sonra biraz daha gevşek ve sarkık bir görünüm meydana gelebilir.  Ancak günümüzde vajina genişlemesi ya da küçük dudak sarkması gibi sorunlar yapılan basit müdahaleler ile düzeltilebiliyor. Bu nedenle doğum sonrası vajina estetiği yöntemlerinden rahatlıkla faydalanılabilir. Vücudun hormon dengesinden kaynaklı olarak ciltte renk değişimleri de meydana gelebiliyor. Bu durum vajina bölgesini de etkileyebilir. Ancak doğum sonrasında çoğu zaman cilt rengi de normalde dönmeye başlar.

Doğum Sonrası Deformasyonlardan Kurtulmak Mümkün Mü?

doğumdan sonra deformasyondan kurtulmak mümkün mü

Doğum sonrasında deformasyonları minimum seviyeye indirgemek için yapılabilecekler var. Bununla birlikte estetik müdahaleler ile de mevcut deforme görünümü ortadan kaldırmak mümkün olabiliyor. Öncelikle aşırı kilo alımından uzak durmak gerekiyor. Hamile olmak, kilo kontrolünü bırakmak anlamına gelmez. Diyetisyen yardımı ile kilo alımının kontrol altında tutulması sağlanabilir. Doktorunuza danışarak gebelik döneminde pilates ya da yoga gibi egzersizlerden faydalanabilirsiniz. Düzenli egzersiz ve gebelik için uygun diyet programlarının yardımıyla aşırı kilo alımının önlenmesi mümkün olabiliyor.

Doğum sonrasında vücudun toparlanması için sabırlı olmak gerekiyor. Çok kısa bir süre içerisinde doğum kilolarını vermek ya da vücudun formunu kazanmasını sağlamak pek mümkün olmaz. Doğum sonrasında da spora ve diyete devam etmek, daha kısa zamanda vücudun toparlanmasına da yardımcı olacaktır. Şayet vücutta deformasyonlar meydana gelirse doğumun üzerinden belirli bir süre geçmesinin ardından cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Cerrahi müdahaleler için öncelikle doğum kilolarından kurtulmak gerekir. Aynı zamanda emzirme dönemini tamamlamayı beklemek de çok daha doğru olacaktır.

Emzirme döneminin ardından vajina daraltma estetiği gibi yöntemler ile deformasyonların düzeltilmesi mümkün olabiliyor. Labioplasti gibi yöntemler sayesinde doğum sonrası vajina bölgesinde meydana gelen deformasyonların problem olmaktan çıkmasını sağlayabilirsiniz. Elbette deformasyonlar her annede aynı olmaz. Dolayısıyla cerrahi müdahale ihtiyaçları da kişiden kişiye farklılık gösteriyor.

Doğum Sonrası Karın Şişliği Ne Zaman İner?

Doğumun ardından karın bölgesindeki şişliğin büyük bölümü inmiş olur. Vücuttaki hormon dengesi de değiştiği için rahimde kasılmalar meydana gelir. Bu kasılmalar sayesinde, gebelik döneminde genişlemiş olan rahim daralır. Bu sürenin yaklaşık olarak 6 hafta ile 8 hafta boyunca devam ettiğini söyleyebiliriz. Elbette 6 – 8 haftalık zaman içerisinde karın bölgesindeki şişlik de büyük oranda iner. Ancak doğumun ardından karnın gebelik önceki formunu aynen geri kazanması pek mümkün olmaz. Gebelikte karın bölgesi şiştiği için cilt de gerilir. Karın şişliği indiğinde ise ciltte hafif bir sarkma meydana gelebilir. Kişinin cildinin elastikiyet yapısına bağlı olarak sarkıklık hiç olmayabileceği gibi ciddi düzeyde de olabilir.

İlginizi çekebilir –> Sezaryan Doğum Sonrası Hamilelik

Doğumdan Sonra Eski Kiloya Ne Zaman Dönülür?

Doğumdan sonra eski kiloya ne zaman dönülür

Gebelik döneminde vücudun bebeğin gelişmesi için çok ciddi bir efor sarf ettiğini belirtmek gerekiyor. Bu dönemde anne adayları 10 kilo ile 14 kilo arasında bir kilo artışı yaşarlar. Kimi zaman alınan kilolar çok daha yüksek rakamlara da ulaşabiliyor. Kilonun büyük bölümü karın ve kalça bölgesinden alınır. Doğum sırasında ise 3 kilo ile 4 kilo arasında bir kilo kaybı yaşanır. Kalan kiloların büyük bölümü ise lohusalık döneminde hızla kaybedilir. Ancak alınan bu 10 – 14 kilonun tamamının yaklaşık 6 – 8 haftalık lohusalık döneminde kaybedilmesi çoğu zaman mümkün olmaz.

Öncelikle emzirme döneminin sona ermesinin ardından hormonlar da normal seviyeye döner. Bu durum memelerin eski formuna büyük oranda kavuşmasını sağlar. Vücudun yeniden forma girmesi için annelerin emzirme dönemi sonrasında spor ve diyet yapması gerekecektir. Özellikle ikinci ya da üçüncü doğumlardan sonra eski kiloya dönülmesi daha fazla zaman ve efor gerektirebilir. Doğum kilolarının verilmesi için en doğru yöntem bir diyetisyen yardımı ile diyet programı uygulanması ve buna da düzenli sporun eşlik etmesidir. Buna karşın doğum kilolarının verilemediği durumlarda ya da vücuttaki sarkıklıkların giderilemediği durumlarda devreye estetik cerrahi yöntemler girebilir.

Göz atın –> Erken Doğum

Doğumdan Sonra Rahim Ne Zaman Küçülür?

Vajinal doğum sırasında rahim ağzı 10 cm’lik bir genişliğe ulaşabiliyor. Gebelik boyunca rahimde de bebek için uygun bir ortam sunabilmesi için genişleme meydana geliyor. Ancak doğum sonrasında rahimde de hızlı bir toparlanma süreci başlar. Bununla birlikte rahim ağzı da hızla kapanır. Ancak rahmin eski formunu kazanması 6 hafta gibi bir zaman dilimini gerektirebiliyor. Rahim ağzı ise gebelik öncesi formunu geri kazanamaz. Elbette doğumda meydana gelen açıklık doğum sonrasında kapanır. Ancak doğum öncesi formunu geri kazanması pek mümkün olmuyor. Bu konuda sorularınızı hemen yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Sezaryen Mi Normal Doğum mu

CategoryDoğum
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın