down sendromu

Dünya genelinde Down Sendromu rahatsızlığına sahip olan birey sayısı 6 milyonu geçti. Ülkemizde bu rakam 70 bin dolaylarında seyrediyor. Vücuttaki kromozom sayısının 1 fazla olmasından kaynaklanan bu sendrom ‘trizomi 21’ ya da ‘mongolizm’ adıyla da biliniyor. İnsan vücudunda toplamda 46 adet kromozom bulunuyor. Bunların 23 adedi anneden, 23 adedi de babadan geliyor. Genetik bir farklılık olan Down Sendromu durumunda anneden ya da babadan bir fazla kromozom geliyor ve vücuttaki toplam kromozom sayısı 47’ye yükseliyor.

Halen üzerine çok sayıda araştırmanın yapıldığı Down Sendromu dünyanın hemen her ülkesinde görülüyor. Her yıl yaklaşık 2000 bebek Down Sendromlu olarak dünyaya geliyor. Bu sendrom hafif ya da orta düzeyde zihinsel geriliği de beraberinde getirebiliyor. Aynı zamanda Down Sendromu olan bireylerin fiziksel gelişimleri de yaşıtlarına göre daha geç gerçekleşiyor. Doğumdan itibaren fizyoterapiden faydalanılması ve çocukluk döneminde özel eğitim desteği alınması, gelişimlerinde önemli bir faktördür.

Down Sendromu Belirtileri

Down sendromu belirtileri nelerdir

Bazı karakteristik özellikler Down Sendromu şüphesini de doğuruyor. Bu sendroma sahip olan kişilerin yüz görünümünde genellikle tipik bazı benzerlikler bulunur. Vücutlarına oranla daha küçük ve daha yuvarlak yüz hatlarına sahiptirler. Gözler ise genellikle yukarı yönlü çekik bir duruş sergiler. Burun kökü basıktır ve normale göre daha küçük buruna sahiptirler. Kulaklar da yine normale göre biraz daha küçük olur. Ense bölgesinde bir deri bolluğu olduğundan ense daha kalın görünür.

Toplumda mongol hastalığı olarak da bilinen bu sendroma sahip olan bireylerde, avuç içerisinde bulunan simian çizgisi de tek bir çizgi halindedir. Kişilerin parmakları oldukça esnek bir yapıya sahip olur ve aynı zamanda eller de daha küçüktür. El ve ayaklarda sandal açıklığı olarak tabir edilen bir görünüm mevcuttur. Bununla birlikte hamilelik döneminde yapılan testlerde elde edilen bulgular da belirti olarak kabul edilebilir. Bu test ve muayenelerde Down Sendromu tanısının konulabildiğini belirtelim.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/sezaryen-mi-normal-dogum-mu

Kimler Down Sendromu Açısından Riskli Gruptadır?

Pek çok rahatsızlığa dair bir risk grubu belirlemek ve genel hatları çizmek mümkün olabiliyor. Fakat söz konusu Down Sendromu olduğunda bir risk grubundan söz etmek güç. Çünkü herkesin bebeği bu sendroma sahip olacak şekilde dünyaya gelebilir. Bir diğer deyişle her kadın Down Sendromlu bebek dünyaya getirebilir. Sadece annenin yaşı artıkça riskin de artığından söz edebiliriz. 20 yaşında olan bir annenin Down sendromlu bebek dünyaya getirme olasılığı 1/1500 iken annenin yaşı 40 olduğunda bu oran 1/100 şeklinde ve yaş 50 olduğunda da oran 1/44 şeklinde bir değişim gösteriyor.

Ayrıca annenin gebelikte yaptıkları ya da yapmadıkları ile ilgili bir durum olmadığının da altını çizmek gerekiyor. Çünkü mongol hastalığı gebelikte annenin beslenmesi ya da egzersiz yapıp yapmadığı gibi konularla hiçbir şekilde ilişkili değildir. Bu sendrom genetik bir farklılıktır ve bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.

Down Sendromu Kaç Kromozomludur?

Down sendromlu kaç kromozomludur

İnsan vücudundaki kromozom sayısı 46’dır. Ancak Down Sendromu olan bireylerde kromozom sayısı 47 oluyor. İnsan vücudundaki 21 numaralı olan kromozom çifttir. 21 numaralı kromozomun iki adet değil, üç adet olması mongol hastalığı olarak da bilinen bu sendroma yol açıyor.

Down Sendromu Neden Olur?

Vücutta olması gereken kromozom sayısı 46 iken Down Sendromu olan bireylerde kromozom sayısı 47 olur. Sendromun 1 fazla kromozomdan kaynaklandığı biliniyor ancak vücutta neden 1 fazla kromozom bulunduğu yani bu sendromun kaynağı henüz bilinmiyor. Sadece annenin yaşının mongol hastalığı riskinde etkili bir unsur olduğu yapılan araştırmalarla belirlendi.

35 yaş üzerinde olan annelerin bebeklerinde bu sendromun görülme riski 250’de 1 oluyor. 40 yaş üzerinde olan her 100 annenin 1’inde bebek Down Sendromlu olarak doğuyor.  Elbette annenin yaşı bu sendromun nedeni ya da kaynağı değildir. Sadece görülme riski üzerinde anne yaşının etkili olduğunu belirtebiliriz.

İlgini çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/dusuk-yapmak

Kromozom Bozukluğu Ne Demek?

mongol hastalığı

Kromozom bozukluğu kromozomlarda yapısal ya da sayısal bakımdan anormallik olmasıdır. Kromozom bozukluğu hücre bölünmesi esnasında hata olmasından kaynaklanır. Zira Down Sendromu da kromozom bozukluğundan yani artı 1 kromozom sayısından kaynaklanır.

Kromozom bozukluklarının spermde ya da yumurtada olabildiği gibi kökeni embriyo dönemine de dayanabilir. Bu bozukluklar tüm genleri etkileyebilir ve beraberinde çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bazı ilaçların kullanımı, çevresel faktörler ya da annenin yaşı gibi unsurların kromozom bozukluklarında riskleri artırdığı biliniyor. Ancak kromozomlarda meydana gelen bu bozukluğa neden olan unsur ya da unsurlar da halen tam olarak bilinemiyor.

Down Sendromu Testi Ne Zaman Yapılır?

Hamileliğin 11. ve 14. haftalarında Down Sendromu olup olmadığını anlamak için test yapılır. Hamilelik döneminde yapılan testler ve muayeneler ile sendromun % 90 gibi yüksek bir oranla tespit edildiğini belirtebiliriz. Ultrason yardımı ile anne karnındaki bebeğin ense kalınlığı ölçülür ve ensedeki derinin saydamlığı da kontrolden geçirilir. Bu kontroller risk oranının tespit edilmesi bakımından çok büyük önem taşır.

Aynı zamanda risk oranının tespit edilmesinde ikili test olarak adlandırılan kan testi sonucundan da faydalanılır. Doktor tarafından tetkik ve muayene sonuçları bir arada değerlendirilerek Down Sendromu tanısı konur. Bu sendromun tedavisi maalesef bulunmuyor.

Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/erken-dogum

Down Sendromlu İnsan Ne Kadar Yaşar?

mongol hastalığı

En çok merak edilen hususlardan biri de Down Sendromu olan bireylerin kaç yıl yaşadığı oluyor. Bu kişiler ortalama olarak 60 yıl yaşarlar. Ancak yaygın şekilde kalp rahatsızlıkları ve sindirim sistemi anomalileri olduğundan yaşamları hastalıklardan kaynaklı olarak daha kısa olabilir. Bununla birlikte aşırı kilo alımı gibi karakteristik bir özellik de bulunduğu için mongol hastalığı olan kişilerde kiloya bağlı iç organ yağlanmaları ve beraberinde bundan kaynaklı rahatsızlıklar da görülebiliyor. Aşırı kilo metabolizma bozukluklarından kaynaklanıyor.

Dünya genelinde Down Sendromu olan kişilerin % 40’ında kalp ile ilgili sağlık sorunları bulunuyor. Kalp yetmezliği ya da kalp krizi gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak da ölümler gerçekleşebiliyor. Bu sendroma sahip olan kişilerin kalp sağlıklarının düzenli olarak kotnrol edilmesi çok büyük önem taşıyor.

Mutlaka okumalısın –> https://www.drismetyildirim.com/agrisiz-dogum-epidural-anestezi

Down Sendromu Sebepleri ve Özellikleri Nedir?

Bu sendromun nedeni daha önce de açıkladığımız gibi vücuttaki kromozom sayısının 1 fazla olmasıdır. Bu sendrom tipik bazı görünüm özellikleri ile de kendini belli eder ve beraberinde Down Sendromu olan bireler daha geç öğrenirler. Aynı zamanda normal bir bireye göre çok daha çabuk da unuturlar. Bununla birlikte sendrom bulunan bireylerde sıklıkla kalp anomalileri ve sindirim sistemi anomalileri de görülür. Yaş ilerlediğinde mongol hastalığı olan kişilerde sıklıkla obezlik de başlar ve boyları çok fazla uzamaz.

Gözlemler ve araştırmalar mongol hastalığı olan bireylerin öfke nöbetleri geçirebildiklerini ve inatçı bir yapıya sahip olduklarını oraya koyuyor. Ayrıca bebeklik döneminde emekleme ve yürüme dönemleri oldukça geç başlar. Bununla birlikte tuvalet eğitimi de daha geç verilebilir ve daha zor olur. Uykuya dalmakta güçlük çektikleri ve uyku problemlerinin Down Sendromu olan bireylerde yaşamları boyunca devam ettiği de gözlemlenebiliyor. Yenidoğan sarılığının da bu sendroma sahip olan bebeklerde daha sık görüldüğünü belirtebiliriz.

 

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:

https://www.ndss.org/about-down-syndrome/down-syndrome/

CategoryDoğum
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın