Menopoz döneminde tansiyon neden çıkar sorusundan önce açıklamak gerekir ki, yüksek tansiyon yaşla birlikte daha sık görülen ancak bazılarında menopozla ilgili olabilen bir durumdur. Kan basıncı genellikle menopozdan sonra yükselir. Bazı doktorlar, bu artışın hormonal değişikliklerin menopoz ile ilişkili olabileceğini düşündüğünü söylüyor. Bazıları, menopoza giren kadınlarda vücut kitle indeksinde (BKİ) bir artışın hormonal değişikliklerden daha önemli bir rol oynayabileceğini düşünmektedir. Menopozla ilişkili hormonal değişiklikler kilo almanıza ve kan basıncınızı diyetteki tuza göre daha fazla tepkimeye girebilir. Menopoz için uygulanan bazı hormon tedavileri de (HT) türleri kan basıncını da artırabilir.

Hem menopoz öncesi hem de sonrasında kan basıncınızı kontrol etmek için sağlıklı bir yaşam tarzına odaklanmak oldukça önemlidir:

  • Sağlıklı bir hayat tarzı ile ideal kiloya ulaşmak,
  • Kepekli tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi kalp-sağlıklı yiyecekler tüketmek,
  • Diyetinizdeki işlenmiş gıdalar ve tuz miktarını azaltmak,
  • Düzenli olarak egzersiz yapmak,
  • Stres yönetmek,
  • Alkol ve sigaradan uzak durmak, oldukça önemlidir.

Sistolik ve diastolik kan basıncınız arasındaki sayısal farka, nabız basıncı denir. Örneğin, dinlenme tansiyonunuz 120/80 milimetre cıva (mm Hg) ise, nabız basıncı 40’dır. 60 yaşından büyük yetişkinler için, 60’dan büyük nabız basıncı, kalp krizi veya diğer kardiyovasküler hastalığın faydalı bir belirteçidir;

Bu özellikle erkekler için geçerlidir. Bazı durumlarda düşük bir nabız basıncı (40’dan az) kötü kalp fonksiyonunu gösterebilir. Daha yüksek atım basıncı (60’dan büyük) genellikle sızdıran kalp kapakçıklarını (kapak regürjitasyonu) yansıtabilir, bu aortik elastikiyette yaşa bağlı kayıplardan dolayı görülür. Bununla birlikte, sistolik ve diyastolik basınç da nabız basıncı değerleriyle birlikte düşünülmelidir.

Menopoz Döneminde Tansiyon Neden Yükselir?

Vücudunuz menopoz sırasında bazı büyük değişiklikler geçirir ve sonuç olarak yüksek tansiyon gibi beklenmedik belirtiler meydana gelebilir. Menopoz ile yüksek tansiyon arasındaki bağlantı henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, son araştırmalar östrojenin arteryel duvarlarda plak oluşumunu engellediğini ortaya koymaktadır.

Aynı zamanda arterlerin daralmasını ve dolayısıyla kan akışına direncini önlemeye yardımcı olur. Böylece, menopozdan geçtiğinizde azaltılmış östrojen seviyeleri arterleri daha fazla baskı altına sokarak sizi kalp sorunlarına daha yatkın hale getirir.

Buna ek olarak, kadınlar menopoz sırasında kilo alma eğiliminde olmaktadır. Bunun aynı zamanda tansiyon yüksekliğine sebep olduğu bilinmektedir.

Alınabilecek Önlemler

  • Egzersiz
  • Egzersiz yapmak, tansiyonun kontrol altında tutulmasını sağlayan en önemli faktörlerin başında gelmektedir.
  • Bununla birlikte, kan basıncınız çok yüksekse, egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.
  • Sigaradan uzak durmak

Sigara, arterlerinizi daraltarak onlara çok daha fazla baskı uygular. Doktorunuz, kan basıncınız yüksekse, sigara içmeyi tamamen kesmenizi veya önlemenizi tavsiye eder.

Alkol Kullanımı

Az miktarda alkol bile kan basıncınızı artırabilecekken, aşırı miktarlar kan basıncınızı ve refahınızı olumsuz olarak etkileyecektir. Ayrıca, alkol çok kalorifiktir. Çok miktarda alkol tüketiyorsanız, kilo alma riskiniz yükselir. Bu sebeple de yüksek tansiyon riski daha da artar.

Kilolu olmak

Fazla kilo, kalbinize aşırı yük bindirir. Vücudunuz, kanı pompalamak için daha fazla çalışmalıdır. Bundan dolayı da kan basıncı yükselir. Sağlıklı bir beslenme düzeni ile kilo vermek, yüksek tansiyon riskini azaltacaktır.

Tuz Kullanımı

Tuz, vücudunuzun su tutmasına yol açar ve bu sebeple de arterlerinizi daha fazla zorlar.

Stres Faktörü

Stres altındayken, tansiyonunuz artmaya eğilim gösterir. Stres faktörleri ortadan kaldırıldıktan sonra tekrar düşer ancak uzun vadede stres altındaysanız, yüksek tansiyon riski de artacaktır.

İlginizi çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/menopoz-donemi-ne-kadar-surer

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryMenopoz
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın