Menopoz döneminde kullanılan ilaçlar menopozu önlemeye yönelik değildir. Çünkü menopoz, bir hastalık değil, kadınların hayatında bir geçiş dönemidir. Kullanılan ilaçlar her hastada aynı olmayabilir ve bu ilaçlar aynı zamanda kadınların menopoza girme döneminde yaşadıkları pek çok sıkıntının azalmasını da sağlayabiliyor.

Böylelikle menopoza geçiş döneminin daha konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanması da mümkün hale geliyor. Elbette bu süreçte kadınları endişelendiren pek çok soru gündeme geliyor. Menopoz döneminde uygulanan tedaviye değinmeden önce bu sorulara açıklık kazandıralım.

Menopoz İlaçları Kanser Yapar mı?

Öncelikle menopoz döneminde kullanılan ilaçlar ömür boyunca kullanımına devam edilmesi gereken ilaçlar değildir. Sadece bir geçiş dönemi olarak düşünülmesi gereken menopoz sürecinde, doktor tarafından belirtilen süre boyunca kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların kanser yaptığı halk arasında sıklıkla gündeme geliyor olsa da bu bilgiyi doğrulayan bilimsel bir kanıt yok.

İlaçların sadece doktorun belirttiği süre boyunca ve dozajda kullanılması durumunda bu ilaçların kansere yol açmadığını belirtmeliyiz. Ayrıca menopoz, artık şişman bir kadın olacağınız anlamına gelmiyor. Bu ilaçlar ve menopoza girmiş olmak tek başına kilo yapmaz. Ancak günlük hayatınızdaki aktivitelerin ya da hareketlerin azalması, stres nedeniyle daha fazla gıda tüketmek gibi nedenlerle kilo alımı gündeme gelebilir.

Bilginiz olsun –> https://www.drismetyildirim.com/kemik-erimesi

Menopoz Döneminde Hormon Tedavisi

Kimi zaman menopoz döneminde kullanılan ilaçlar ya da hormon takviyelerinin her hastaya mutlaka verilmesi gerektiği düşünülüyor. Ancak hormon tedavisinin her kadına uygulanmadığını belirtmek gerekir. Aşağıdaki durumlarda menopoz döneminde hormon içerikli bir tedavi uygulanamaz:

  • Hastanın rahim kanseri ya da meme kanseri olması
  • Hastanın rahim ya da meme kanseri olduğuna dair şüphe
  • Tanısı konamayan anormal kanama
  • Karaciğer sorunları yaşayanlar
  • Hastada pıhtı atma riskinin bulunması
  • Varis mevcudiyeti
  • Şişmanlık
  • Hipertansiyon probleminin olması
  • Hastanın aşırı sigara içmesi
  • Daha önce kalp krizi geçirmiş olmak
  • Hastanın beyninde damar tıkanıklığı olması
  • Safra kesesi taşı olanlar
  • Daha önce felç geçirenler
  • Migren rahatsızlığı bulunanlar

Hastanın yaşının ve genel sağlık durumunun detaylı bir şekilde incelemeden geçirilmesinin ardından hormon tedavisinin uygulandığını belirtmeliyiz.

Menopozda Östrojen Artar mı?

Menopoz döneminde östrojen hormonu artmaz aksine azalır. Zira menopoz döneminde kullanılan ilaçlar bu nedenle östrojen içerir. Yumurtalıklardaki folikül miktarının azalmış olması östrojen üretiminin de azalmasını beraberinde getirir. Zaman içerisinde östrojen üretimi tamamen kesilir ve bunun ardından yumurtalıklarda da bir küçülme meydana gelir. Adet döneminin kesilmesi ile birlikte kadınlarda doğurganlık özelliği de ortadan kalkar.

İlginizi çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/menopoz-donemi-ne-kadar-surer

Hormon Replasman Tedavisi

Kısaca HRT olarak adlandırılan hormon replasman tedavisi kapsamında kadınlarda düşük düzeyde olan östrojen ve progesteron hormon seviyelerinin ideal oranlara getirilmesi amaçlamıyor. Dolayısıyla menopoz döneminde kullanılan ilaçlar hormon replasman tedavisi uygulandığında sadece östrojen hormonu içerebiliyor. Her hastaya bu tedavi uygulanmaz.

Aynı zamanda tedavi kadınların kemik kitlesinde özellikle ilk bir yıl içerisinde meydana gelebilen yüksek kayıp oranlarını da düşürebiliyor. Menopoz kaynaklı yaşanan ateş basmaları gibi pek çok şikayetin azalmasına yardımcı olan bir tedavi metodu olduğunu da söyleyebiliriz.

Kesintisiz Kombine Tedavi

Bu tedavi östrojen ve progesteron hormonlarının sürekli ve kombine şekilde verilmesi prosedürüyle uygulanır. Aylık kanamaların önlenmesi ve beraberinde menopoza bağlı şikayetlerin önlenmesi amacıyla uygulanan tedavinin 28 gün boyunca devam ettiğini söyleyebiliriz. Tedavinin başlarında çok hafif lekelenme şeklinde kanama olabiliyor. Son adet kanamasından en az 1 yıl sonrasında bu tedaviye başlanması gerekiyor.

Ardışık Tedavi

Ardışık tedavi olarak adlandırılan tedavi prosedürü ise 28 gün boyunca yani tam periyot boyu sürekli östrojen hormonu alınırken tedaviye progesteron hormonunun da belirli günlerde eklenmesi şekliyle uygulanır. Progesteron ilaçlarının bitmesi ile birlikte aylık adet kanaması gerçekleşir.

Bu tedavi adet dönemleri henüz tam olarak kesilmemiş ancak adet düzensizliği başlamış olan kadınlar için uygundur. Diğer menopoz tedavileri gibi bu tedavi için de her hastanın uygun olmadığını belirtmek gerekiyor. Ardışık tedavi perimenopozal dönemde olan kadınlar için daha uygun bir seçenektir. Ayrıca bazı spesifik durumlarda adet kanaması kesilmiş olan kadınların yeniden adet görmesini sağlamak amacıyla da bu özel tedavi seçeneği devreye girebilir. Menopoz dönemi tedavileri ve kullanılan ilaçlar hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Mutlaka okumalısın –> https://www.drismetyildirim.com/menopoz-nedir

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

CategoryMenopoz

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın