Kemik erimesi kemiklerin içinde bulunan kalsiyumun azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan ve kemiklerin kırılma riskini artıran bir hastalıktır. Özellikle 50 yaş üzerinde olan her 3 kadından birinde görülen bu rahatsızlık yine 50 yaş üzerinde olan her 5 erkekten birinin yaşadığı sağlık sorunlarından biridir. Sağlıklı olan kemikler kollajen liflerine bağlı mineraller ile kalsiyum tuzlarından oluşan bir…

Menopoz Dönemi Ne Kadar Sürer: Menopoz her kadın için eşsizdir ve kendine özgü şekilde başlar. Her ne kadar menopoz semptomlarının ne kadar süreceği konusunda olağan bir aralık olsa da, her kadının belirtileri ve belirtilerin şiddeti kendine özgüdür. Genel olarak, menopozun ilk bulguları, 30’lu yaşların ortalarından geç 50’lerin sonuna kadar her an başlayabilir; en yaygın olanlar…

Menopoz döneminde tansiyon neden çıkar sorusundan önce açıklamak gerekir ki, yüksek tansiyon yaşla birlikte daha sık görülen ancak bazılarında menopozla ilgili olabilen bir durumdur. Kan basıncı genellikle menopozdan sonra yükselir. Bazı doktorlar, bu artışın hormonal değişikliklerin menopoz ile ilişkili olabileceğini düşündüğünü söylüyor. Bazıları, menopoza giren kadınlarda vücut kitle indeksinde (BKİ) bir artışın hormonal değişikliklerden daha…

Menopoz döneminde kullanılan ilaçlar menopozu önlemeye yönelik değildir. Çünkü menopoz, bir hastalık değil, kadınların hayatında bir geçiş dönemidir. Kullanılan ilaçlar her hastada aynı olmayabilir ve bu ilaçlar aynı zamanda kadınların menopoza girme döneminde yaşadıkları pek çok sıkıntının azalmasını da sağlayabiliyor. Böylelikle menopoza geçiş döneminin daha konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanması da mümkün hale geliyor. Elbette…

Menopoz nedir sorusuna verilebilecek en genel yanı ‘yumurtalıklardaki folikül miktarının azaldığı ve kadınlarda doğurganlığın sona ermeye başladığı dönemdir’ yanıtını verebiliriz. Menopoz döneminde östrojen üretimi de azalmaya başlar ve bundan kaynaklı olarak yumurtalıklarda küçülme meydana gelir. Menopoz, bir rahatsızlık değildir. Her kadında belirli bir yaşa gelindiğinde menopoz belirtileri baş göstermeye başlar ve adet döngüsü kalıcı olarak…

Menopoz Dönemi Ne Kadar Sürer?

Menopoz her kadın için eşsizdir ve kendine özgü şekilde başlar. Her ne kadar menopoz semptomlarının ne kadar süreceği konusunda olağan bir aralık olsa da, her kadının belirtileri ve belirtilerin şiddeti kendine özgüdür.
Genel olarak, menopozun ilk bulguları, 30’lu yaşların ortalarından geç 50’lerin sonuna kadar her an başlayabilir; en yaygın olanlar 40’ların ortalarından sonlarına doğru tamamlanır. Bazı semptomlar, vajinal kuruluk ve üriner semptomlar gibi, postmenopoz da devam edebilir.

Menopozun üç aşaması vardır. İlk evre, perimenopoz dur veen uzun süren evredir. Sıcak basması, menopozun ortak bir semptomu olmakla beraber birkaç yıldır sürebilir.Ancak menopoza girmeden önce uzun yıllar perimenopozal semptomlar yaşayabilirler.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Sıcak basması: Bu belirti yüzünüzde ve vücudunuzda ani bir sıcaklık hissi duymanıza neden olur. Birkaç saniye veya birkaç dakika daha sürebilirler. Sıcak basması günde birkaç kez veya ayda birkaç kez meydana gelebilir.

Gece terlemesi: Uyku esnasındaki sıcak basmaları gece terlemelerine neden olabilir. Gece terlemeleri sizi uyandırıp gün boyunca ekstra yorgun hissettirir.

Vajinal değişiklikler: Vaginal kuruluk, düşük libido ve acilen idrar yapma ihtiyacı, genitoüriner menopoz sendromunun (GSM) semptomlarıdır.

Duygusal değişiklikler: Hafif depresyon, ruhsal değişimler ve sinirlilik olabilir.

Uyku bozukluğu: Gece terlemesi yüzünden uykusuzluk gibi uyku sorunları oluşabilir.

Menopoz tedavisinin faydaları nelerdir?

  • Sıcak basmaları hafifler ya da tamamen yok olur,
  • Uyku sorunları düzelir,
  • Depresyon, sinirlilik gibi olumsuz duygu durumları hafifler,
  • Vajinal kuruluk ve cinsel ilişkide yaşanan olumsuzluklar düzelir,
  • Sık sık idrara çıkma ya da zor idrar yapma düzelir,
  • Kemik erimesi riski azalır,
  • Belirtiler ciddi oranda azalır.

Tedavisine ne zaman başlanmalıdır?

Adetlerin kesilmesinden sonra menopoz tedavisine başlanabilir. Ancak menopoza girmeden yani perimenopoz döneminde de ciddi belirtiler yaşanıyorsa, menopoza girmeden önce başlanabilir. Ancak unutulmaması gereken; menopoz tedavisi, gebeliğe karşı korumaz. Bu sebeple de menopoza girmeden önce bu tedaviye başlayanların da mutlaka doğum kontrol yöntemleri kullanması önerilir.

Tedavisi Kimlere Uygulanır?

  • Sıcak basma belirtisini şiddetli yaşayan kadınlara,
  • Duygu durumu hormonal değişimler kaynaklı olarak şiddetli yaşayan kadınlara,
  • Vajinal kuruluk gibi sebeplerle cinsel hayatı olumsuz etkilenen kadınlara,
  • Cilt incelmesine bağlı problemler yaşayan kadınlara,
  • Kemik erimesi riski olan kadınlara ve genel olarak menopoz belirtilerinin yoğun olarak yaşandığı kadınlara uygulanabilir.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın