Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır

Yumurtlama dönemi hesaplama işlemi hamile kalma şansını artırmak isteyen kadınların gündeminde bulunuyor. Çünkü fertil adı verilen dönemde korunmasız cinsel ilişkiye girmek, gebe kalma şansını artırıyor. Bu nedenle bir an önce hamile kalmak isteyen kadınlar da rotasını ovulasyon hesaplama işlemlerine çeviriyor. Elbette fertil dönemde cinsel ilişkiye girilmesi % 100 gebelik sonucunu doğurmaz. Ancak yumurtanın döllenme ihtimali daha yüksek olduğundan haliyle gebelik şansı da daha fazla olabiliyor.

Yumurtlama Günü Nasıl Hesaplanır?

Son Adet Başlangıç Tarihi

Adet Düzeni (Genelde 28 gün)

Öncelikle yumurtlama dönemi hesaplama adet dönemi düzensizlikleri yaşamayan kadınlar için gebelik şansını yükseltir. Şayet adet düzensizliği sorunu yaşıyorsanız öncelikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeli ve tedavi sürecinin başlamasını sağlamalısınız. Zira adet düzensizlikleri durumunda en uygun dönemde cinsel ilişki yaşansa dahi gebelik oluşma ihtimali düşük olabiliyor.

Düzenli olarak adet gören kadınlarda yumurtlamanın adet kanaması henüz başlamadan 14 gün önce gerçekleştiğini belirtebiliriz. Yumurtlama ile adet döngüsü arasındaki luteal faz süresi olan 14 gün her kadın için sabit olarak kabul edilir. İki adet dönemi arasındaki süre 30 gün ise bu durumda yumurtlama dönemi hesaplama işleminde elde edilen süre 16 gün olacak. Adet döngüsünden 14 gün çıkararak yumurtlama gününü tahmin etmek mümkün olabiliyor. Gebelik şansını artırmak için de bu süre zarfında 2 ila 3 günde bir cinsel ilişkiye girilmesi gerekiyor.

Ancak yumurtlama dönemi hesaplama konusunda halk arasında yanlış inanışların olduğunu da söyleyebiliriz. Örneğin ‘ovulasyon döneminde ne kadar çok cinsel ilişkiye girilirse hamile kalma şansı da o kadar yüksek olur’ inanışı doğru değildir. Cinsel ilişki periyodunun 2 gün ila 3 günde 1 olacak şekilde belirlenmesi gerekiyor. En azından her cinsel ilişkiden sonra 1 gün beklemek gerektiğini belirtelim. Çok sık ilişkiye girmek erkek üreme hücrelerin hacminde düşüş olabiliyor ve bu da hamile kalma şansını olumsuz yönde etkiliyor.

Bununla birlikte 15 gün boyunca hiç cinsel ilişkiye girmeyerek sadece ovulasyon hesaplama işlemiyle belirlenen günde cinsel ilişkiye girmek de hamilelik şansını artırmaz. Hatta gebelik şansı bu durumda düşebilir. Çünkü böyle bir durumda sperm miktarında artış olsa bile sperm hücrelerinin hareketliliği düşüyor ve bu da gebelik şansının da düşmesine neden oluyor. Dolayısıyla yumurtlama hesaplama cetveli 2020 konusunda cinsel ilişki sıklığına da dikkat etmek gerekiyor.

Yumurtlama Hesaplama Cetveli 2020


Kadınlarda adet dönemi ortalama 28 gün olarak değerlendirilse de bu süre 21 gün ya da 35 gün de olabiliyor. Dolayısıyla yumurtlama dönemi hesaplama işleminde adet döneminin kaç gün olduğunun da önem taşıdığını belirtmek gerekiyor. Elbette gebelik şansında menstrüasyon döngüsü de önem taşıyor.

Bu döngünün düzenli olması, hamile kalma olasılığının daha yüksek olmasını sağlar. Yumurtlama döngüsü adetin ilk günü başlar. Bu döngünün yaklaşık ortasına denk gelen zamanda ise yumurta, yumurtalıktan dışarı çıkar ve yumurta kanalına düşer. Zira ovulasyon hesaplama ile elde edilmek istenen de yumurta kanala düştüğünde belirli bir süre içerisinde sperm hücreleri ile buluşmasını sağlamaktır.

Ayrıca yumurtlama hesaplama cetveli 2020 konusunda bilinmesi gereken önemli unsurlar var. Sperm hücreleri, rahimde koşulların uygun olması durumunda 3 güne kadar uzayabilen sürede aktif kalabiliyor. Ancak kanala düşen bir yumurta sadece 12 ila 24 saat boyunca döllenebilir. Dolayısıyla yumurta kanala düştükten sonra erkek üreme hücreleri aktif kalsa bile hamile kalma şansı 3 gün boyunca devam edemez ve yumurtlama dönemi hesaplama işlemlerinde bu bilginin de göz önünde bulundurulmasında fayda var.

Şayet fallop tüpünde embriyoya dönüşebilecek bir yumurta yoksa yumurtlama hesaplama cetveli 2020 tahminleri ile hamile kalma şansını artırmak da mümkün olmaz çünkü gebelik oluşamaz. İşte bu nedenle yumurtlama dönemi hesaplama işlemleriyle belirlenen tahmini günü kaçırmamak gerekiyor. Çünkü yumurtanın kanala düşmesinin ardından başlayan 12 ila 24 saatlik süre kadının hamile kalma şansının mevcut olduğu dönemdir.

Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Yumurtlama belirtileri nelerdir

Kadınların yumurtlama hesaplama cetveli 2020 tahminleri kadar merak ettikleri bir diğer husus da yumurtlama döneminin belirtileri oluyor. Elbette yumurtlama dönemine dair vücutta bazı belirtiler kendini gösterebilir. Ancak bazı kadınlar da hiçbir belirti yaşamıyor. Yumurtlama dönemine dair belirtilerin yaşanmaması ise yumurtlamanın olmadığı anlamına gelmez. Bu belirtiler yaşanmamış olsa da ovulasyon hesaplama ile hamile kalma şansının devam ettiğini belirtebiliriz.

Yumurtlama dönemine dair en net hissedilen belirti karnın alt kısmında hafif bir ağrı olmasıdır. Bu ağrı yumurtanın olgunlaşmasının yanı sıra follikül yüzeyinin gerilmesinden kaynaklanıyor. Yumurtanın fallop tüplerine atılması sırasında ise hafif bir yanma hissi ortaya çıkabiliyor.

Aynı zamanda vücut ısısının ölçümü de yumurtlama dönemi hesaplama yöntemlerinden biri olarak kadınlar tarafından sıklıkla uygulanıyor. Yumurtlamadan sonraki bir gün boyunca vücut ısısı 0,5 derece daha yüksek oluyor. Fakat vücut ısısı pek çok farklı unsurdan etkilendiği için bazal vücut ısısı ölçümü yumurtlama dönemi hesaplama konusunda yanıltıcı olabilir.

Vajinal akıntıda hafif bir değişim olması da yumurtlama dönemi belirtilerinden biri olarak ortaya çıkabiliyor. Hatta çok sayıda kadın yumurtlama hesaplama cetveli 2020 tahminlerinin yanı sıra bu tür değişimleri daha fazla dikkate alarak hamilelik şansını artırmayı seçiyor. Adet döngüsünün ortasında vajinal akıntıda bir artış olur. Vajinal akıntı, şeffaf, kaygan ve yumurta akı gibi uzayan bir yapıda olur. Yumurtlamanın diğer belirtilerini de şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Memelerde hassasiyet ve şişlik hissi
  • Cinsel ilişki isteğinin artması
  • Karın bölgesinde şişlik
  • Kokulara karşı hassasiyet

Takvim Yöntemi ile Yumurtlama Hesaplama

Kadınlar için ovulasyon hesaplama karışık bir form da kazanabiliyor. Çeşitli takvim hesaplamaları yapmak istemeyen kadınlar adet kanamasının başladığı günden sonraki 9. günden itibaren 2 günde 1 defa cinsel ilişkiye girebilir. Bu sayede gebelik şansını artırmak mümkün olabiliyor. Aynı zamanda yukarıda sıraladığımız yumurtlama belirtileri dikkate alınarak da cinsel ilişki günü belirlenebilir. Ancak yumurtlama belirtilerini hissedemeyen kadınlar için yumurtlama dönemi hesaplama işlemi çok daha doğu bir tercih oluyor.

Yumurtlama gününü, gerçekleşecek ilk adet kanaması gününe göre hesaplamak daha güvenilir bir sonuç elde etmeyi sağlar. Bu nedenle yumurtlama dönemi hesaplama işlemi yapmadan önce kadınların adet günlerini not alması ve kaç günde bir adet gördüklerini tespit etmesi gerekiyor. 30 günde 1 adet gören kadınlar için de yumurtlama dönemi hesaplama işlemi geriye doğru 14 gün giderek yapılır. Yani, adet kanamasından sonraki 16. gün yumurtlama gerçekleşir. 35 günde 1 adet gören kadınlarda da yumurtlama günü, adetten sonraki 21. gündür.

Kadınlar için ovulasyon hesaplama işlemlerinde akılları karıştıran en önemli unsurlardan biri de internette dolaşan yanlış bilgilerdir. Bazı internet sitelerinde yumurtlama gününün iki adet döneminin tam ortasında kalan gün olduğu belirtiliyor ancak bu bilgi doğru değil. Yani 22 günde bir adet gören bir kadın için yumurtlama günü adetin 11. günü değildir, adet döneminin başlamasından sonraki 8. gündür. Hesaplamayı doğru yapmak için gelecek adetten önceki 14. gün faktörünü unutmamak gerekiyor.

Ovulasyon Hesaplama Testi Nedir?

Yumurtlama testi ya da halk arasında bilinen adıyla ovulasyon hesaplama testi, luteinizan hormon yani LH hormonunun artışını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen bir testtir. Çünkü LH hormonunun ani artışından sonraki 24 saat ila 36 saat arasında yumurtlama gerçekleşir ve dolayısıyla bu dönemde cinsel ilişkiye girmek de hamile kalmayı kolaylaştırır.  Ev tipi LH testi olarak da bilinen bu test, evde idrar numunesi ile yapılan gebelik testine benzer bir görünümdedir.

Kadınlar için yumurtlama dönemi hesaplama işleminden çok daha pratik bir yöntem olabilen bu testte, test çubuğunun üzerine 5 damla idrar damlatmak ve 5 dakika beklemek yeterli oluyor. LH seviyesinin artmış olması durumunda test sonucunda çift çizgi beliriyor ve böylelikle takvimlerle yumurtlama dönemi hesaplama işlemi yapmaya gerek kalmıyor.

Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?

Teknik olarak gebelik testi yapmak ile ev tipi ovulasyon hesaplama testi yapmak arasında bir fark bulunmuyor. Testler hangi markanın ürünü olduğuna bağlı olarak farklı şekillerde olsa da genelde çubuk formundadır. İdrar numunesini olması gereken yere damlatmak ve yaklaşık 5 dakika beklemek gerekiyor.

Çoğunlukla test çubuklarının sonuç bölümünde çift çizgi yer alır. Eğer her iki çizgi de belirginse yumurtlama dönemi hesaplama işlemine gerek kalmadan cinsel ilişkiye girilebilir. Ancak tek çizgi belirginse henüz hamile kalma şansının yüksek olduğu bir dönemde değilsinizdir. Ev tipi LH testleri yumurtlama dönemi hesaplama yapmaktan daha güvenilir sonuçlar verebiliyor.

Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalınır mı?

Elbette yumurtlama hesaplama cetveli 2020 sonucu cinsel ilişki için çiftlerin uygun olmadığı bir tarihi gösterebiliyor ve bu durumda yumurtlama gününden başka bir günde hamile kalınır mı sorusu gündeme geliyor. Daha önce de değindiğimiz gibi sperm hücreleri, koşulların uygun olması durumunda rahimde 3 gün aktif kalma özelliğine sahiptir. Ancak yumurtanın döllenme için maksimum süresi 24 saattir. Dolayısıyla bu 24 içerisinde sperm hücreleri ile yumurtanın buluşması gerekir ve yumurtlama dönemi hesaplama da bu bilgiler doğrultusunda yapılmalıdır.

Yumurtanın döllenebileceği 24 saati de kapsayacak şekilde düşünülecek olursa yumurtlama gününden 2 gün önce cinsel ilişkiye girildiğinde de hamile kalma şansı mevcut olur. Ancak gebelik şansını yükseltmek adına yumurtlama dönemi hesaplama ile elde edilen tarihe olabildiğince yakın bir zamanda cinsel ilişkiye girilmesinde fayda var.

Teknik anlamda sperm hücrelerinin aktif olduğu son dakikalarda yumurta ile buluşması bile gebelik sonucunu doğurabiliyor. Fakat ovulasyon hesaplama konusunda göz ardı edilmemesi gereken unsur, yumurtanın ideal olgunluğa erişip erişmediğidir. Olgunlaşan yumurtanın fallop tüplerine atılması durumunda gebelik şansı varken, henüz atılmamış olması durumunda da gebelik şansı yoktur.

Yumurtlama Hesaplama ile Cinsiyet Belirleme Mümkün mü?

Adet döneminde bazı yiyecekler tüketmek, rotayı Çin takvimine çevirmek, cinsel ilişkide sadece belirli pozisyonları tercih etmek ve daha onlarca farklı yöntemle çiftler tarafından bebeğin cinsiyeti belirlenmeye çalışılıyor. Ancak bu yöntemlerin bilimsel gerçekliğini de sorgulamak gerekiyor. Öncelikle ovulasyon hesaplama sonrasında bazı tarihleri belirleyerek cinsel ilişkiye girmenin bebeğin cinsiyetini belirlemeyi sağlamayacağını belirtelim.

Bebeğin cinsiyetinin yumurtlama hesaplama cetveli 2020 sonuçlarına göre belirlenmesi mümkün olmaz. Her cinsel ilişkide bebeğin kız ve erkek olma ihtimali % 50’dir ve bu oranın çeşitli yöntemler ile değiştirilmesi ya da yumurtlama dönemi hesaplama işlemleriyle cinsiyet seçimi yapılması beyhude bir çabadan öteye gidemez.

Çevrenizde yumurtlama dönemi hesaplama ile ya da çeşitli yöntemleri uygulayarak kız ya da erkek bebek sahibi olduğunu iddia eden pek çok kişi mevcut olabilir. Bunun bir tesadüf olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Cinsiyet belirleme sadece tüp bebek yönteminde mümkün olabilir ancak ülkemizde bazı spesifik durumlarda cinsiyet seçimine izin veriliyor. Aksi halde tüp bebek tedavisinde cinsiyet seçimi yasaktır.

Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.calculator.net/ovulation-calculator.html

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

Diğer Gebelik Makaleleri

Lohusalık dönemi

Lohusa dönemi doğumun gerçekleşmesini takiben yaklaşık olarak 6 hafta ile 8 hafta arasındaki döneme verilen…

hamilelikte vajinal akıntı

Hamilelikte vajinal akıntı aslında son derece normal ve doğal bir durumdur. Ancak akıntının formunda, renginde…

Hamile kalamama nedenleri

Hamile kalamama nedenleri bebek sahibi olma hayaline kavuşmayan çiftlerin sıklıkla sorguladığı durumlardan biridir. Bazı çiftler…

38.hafta gebelik

38 haftalık gebelikte bebekler artık dünyaya gelmeye hazır olurlar. Doğum sonrasında solunum yapabilecek organ gelişimlerini…

37 hafta gebelik

Artık doğuma kısa bir zamanın kaldığı 37 haftalık gebelik konusunda anne ve baba adaylarının en…

36 hafta hamilelik

36 hafta hamilelik dönemi, doğuma kısa bir süre kalması nedeniyle ebeveyn adaylarının en heyecanlı oldukları…

[/column]