Kürtaj yasal mı konusunda toplumda maalesef doğru bilinen çok sayıda yanlış bilgi bulunuyor. Medyada da sıklıkla konunun gündeme geldiğini belirtebiliriz. Kürtaj tüm dünyada çeşitli yasal düzenlemelerle birlikte anılan cerrahi operasyonlardan biridir. Avrupa Birliği’ne üye olan 31 ülkede kürtaj yasal çerçevede olmak kaydıyla ve gebeliğin belirli bir süresine kadar yapılabiliyor.

Pek çok ülkede kürtaj yaptırmak yasal mı sorusunun yanıtı da değişiyor. Örneğin Lüksemburg, Finlandiya, Polonya ve İrlanda’da herhangi bir sınır olmaksızın gebeliğin 14. haftasına kadar bebeğin tahliye edilmesi mümkün olabiliyor. Cinsel saldırı ya da tıbbi zorunluluk durumunda ise gebeliğin 22. haftasına kadar serbest ve sonrasında kürtaj yasak mı konusu devreye giriyor.

Ancak Avrupa Birliği üyesi olan Malta’da ise kürtaj yasak mı sorusunun yanıtı gayet net: evet! Hiçbir koşulda ve durumda bebeğin tahliyesine müsaade edilmiyor. Kıbrıs Rum kesiminde yalnızca cinsel saldırı durumunda izin verilen bu işlem 58 farklı ülkede ise sadece anne adayının ya da bebeğin sağlığıyla ilgili bir sorun olduğunda yapılabiliyor.

Bu ülkelere Suudi Arabistan, İsrail, Arjantin ve Tayland gibi örnekler verebiliriz. 68 ülkede ise kürtaj yasak mı sorusunun yanıtı istisnasız bir şekilde ‘evet’ oluyor ve bu ülkelere de Brezilya, Şili, Meksika, Kolombiya, Dominik, İran, Suriye, Endonezya ve Afganistan örneklerini verebiliriz.

Kürtaj hakkını kadınlara tanıyan ilk ülke ise Sovyetler Birliği olmuştu. 1920 yılında kürtaj yasak mı sorusunun yanıtı bu ülkede ‘hayır’ oldu ve 14 yıl içerisinde 700 bin kadın kürtaj işleminden faydalanınca bazı tıbbi zorunluluklar getirildi. Sonuç olarak sadece ülkemizde değil, dünya genelinde kürtaj yasal mı konusunda çeşitli düzenlemeler bulunuyor. Ülkemizde geçerli olan yasal düzenlemeler hakkında ise tüm yetişkin bireylerin bilgi sahibi olması önem taşıyor.

Kürtaj fiyatları ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz.

Tıkla –> Kürtaj fiyatları

Kürtaj Yasal Olmalı mı?

Ülkemizde ise kürtaj yasak mı sorusunun yanıtı çeşitli sınırlamaları kapsıyor. Yasalar gereği kürtaj işleminin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor ancak bu konuda çeşitli sınırlamalar mevcut. Gebeliğin sadece 10. haftasına kadar istenmeyen gebelik durumunda bebeğin tahliye edilmesine izin veriliyor ve sonrasında ise kürtaj yasak mı konusu devreye giriyor.

Ancak gebeliğin bu haftasını kaçıran kişi sayısının da bir hayli fazla olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Bunun en yaygın nedeni evde idrar numunesi ile yapılan gebelik testlerinde sonucun pozitif çıkmasının ardından herhangi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyla görüşülmemesi ve beraberinde kürtaj yasal mı konusunda da doğru bilgilere sahip olmamaktır.

Kadınlar doktor ile görüşmediklerinde gebelik süresini yanlış hesaplayabiliyor. Hamile olduğunu öğrendiği haftanın gebeliğin ilk haftası sanan çok sayıda kişi olduğunu belirtebiliriz. Dolayısıyla kürtaj yasal mı konusunda belirttiğimiz gebeliğin 10. Haftasını kaçırabiliyorlar ve bu nedenle bebeği istemedikleri halde dünyaya getirmek durumunda kalabiliyorlar.

Oysa evde yapılan gebelik testinin pozitif çıkması durumunda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelisiniz. Böylece gebelik haftası doğru olarak hesaplanabilir ve kürtaj yasal mı konusunda bahsettiğimiz yasal süreyi kaçırma riskiniz de ortadan kalkar.

Evlilik Dışı Kürtaj Yasal mı?

Halk arasında yanlış bilinenlerden biri evlilik dışı gebelik durumunda kürtaj işleminin yapılamadığı oluyor ve bu bilgi kesinlikle doğru değildir. Sıklıkla kürtaj yasal mı ya da evli olmak mı gerekiyor gibi sorularla da karşılaşabiliyoruz. Evli olmayan kadınlar da 18 yaşından büyük olmak ve gebeliğin 10. haftasını geçirmemiş olmak kaydıyla kürtaj yasak mı endişesine gerek kalmıyor ve işlem yaptırabilir. Üstelik herhangi bir rıza belgesine gerek olmaz.

18 yaşından büyük olan ve evli olmayan kadınların kendi beyanları bu operasyonun yapılması için yeterlidir. Bu arada kürtaj yasal mı konusunda işlemin tamamen gizlilik esaslarına göre yapıldığı bilgisini de aktarmak gerekiyor. Kürtaj yaptırdığınıza dair bilgi üçüncü kişilerle paylaşılmaz ve bu konuda da rahatlıkla kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşebilirsiniz. Zira kürtaj yasak mı konusunda kadınlar gizlilik esasları hakkında da bilgi sahibi olmalıdır.

Kürtaj işlemi sonrası ne zaman adet görürsünüz ? detaylı bilgi için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Kürtaj sonrası adet

Kürtajın Yasal Süresi Nedir?

Sadece kadınların değil erkeklerin de bilmesi gereken kürtaj yasal mı konusunun detaylarını da sizlere aktaralım. Bu işlemin yapılabilmesi için gebeliğin 10. haftasını geçirmemiş olmak gerektiğini belirttik. Ancak bu süre aşıldığında sadece bazı tıbbi zorunluluklar olduğunda bebeğin anne karnından tahliyesi yapılabiliyor. Türkiye’de kürtaj yasak mı konusunda bilinmesi gereken detaylardan biri 3 farklı durumda bu işlemin gebeliğin 10. haftasından sonra yapılabildiğidir.

Bunların ilki bebeğin anne karnında ölmesi durumudur ve bu durumda kürtaj yasal mı sorusuna ‘evet’ yanıtı vermelidir. Çünkü hayatını kaybeden bebeğin rahimden tahliye edilmemesi durumunda anne adayı da hayatını kaybedebilir.

Gebeliğin 10. haftasından sonra küretaj yaptırmak yasal mı konusunda ikinci durum ise kanama gibi anne adayının hayatını riske atan bir sağlık sorununun gelişmesidir. Böyle bir tablo karşısında da kürtaj yasal mı sorusuna ‘evet’ yanıtı veriliyor. Üçüncü durum anne karnındaki bebeğin hayatını sürdürebilmesi ve yaşam fonksiyonları bakımından ciddi bir sıkıntı yaşayacağı anomalilerin olmasıdır.

Down Sendromu gibi durumlarda kürtaj yasal mı konusu çok daha farklı bir boyut kazanıyor ve anne ile baba adayının talep etmesi halinde yasal olarak kürtaj işlemi yapılabiliyor. Ancak bu üçüncü durumun mevcudiyetinin hekim heyeti içerisinden en az 3 hekim tarafından onaylanmış olması gerektiğini de belirtmek lazım.

Herhangi bir anomali durumunda değil, bebeğin doğduğunda yaşamsal anlamda sıkıntı yaşayacağı durumlarda müsaade edildiği bilgisini de aktarmak gerekiyor. Yani bebeğin kolunun olmaması ya da bacağının olmaması gibi durumlarda kürtaj yasak mı şeklindeki soruna ‘evet yasak’ şeklinde bir yanıt verebiliriz.

Kürtaj yaptıracakların mutlaka okuması gereken bir yazı kürtaj kaçıncı haftaya kadar yapılır makalesini sizler için derledik. Aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Kürtaj kaçıncı haftada yapılır

Türkiye’de Kürtaj Yasal mı?

Türkiye’de kürtaj yasak mı konusunda yanlış bilinenlerden biri de her yaşta bu işlemin yapıla bildiğidir. Kürtajın kadının beyanı ve şayet gerekliyse rıza belgeleri ile birlikte yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması ve bekar olması gerekiyor. Şayet evli ise bu durumda eşin de kürtaja rızasının olduğuna dair belge istenir ve eşin rozası yoksa kürtaj yasal mı konusu farklı bir boyut kazanır. Bu durumda kürtaj yapılamaz. Operasyonun yapılması için eşlerin bu konuda hemfikir olması gerekiyor.

17 Yaşında Kürtaj Yasak mı? Aileye Haber Verilir mi?

17 yaşında kürtaj yasal mı konusunda bilinmesi gereken unsu ebeveyn onayının gerektiğidir. Kadının evli olup olmadığına bakılmaksızın mutlaka ebeveyn onayı istenir. Şayet evliyse ebeveyn onayı ile birlikte eşin rıza gösterdiğine dair ıslak imzalı belge de istendiğini belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla 17 yaşında küretaj yaptırmak yasal mı ve aileye haber verilir mi konusu önemini kaybediyor çünkü aileden direkt olarak onay isteniyor.

16 yaşında ve altında olan kişiler için de kürtaj yasak mı konusu çok daha farklı bir yanıt içerir. Bu kişilerde kürtaj işlemi ancak mahkeme kararı ile yapılabiliyor ve kürtaj taleplerinde de mutlaka yetkili resmi mercilere bilgi verilmesi gerekiyor. Yani 16 yaşın altında olan kişiler ebeveyn onayı ve eş rızası olsa bile mahkeme kararı olmadan kürtaj işlemini yaptırabiliyor. Bu konuda kararı adli merciler veriyor. Böyle bir durumda ailenin haberinin olmaması da mümkün değildir.

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

CategoryKürtaj
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın