Erken doğum

Erken doğum anne adaylarının en büyük endişelerinden biridir. Gebeliklerin yaklaşık olarak % 12’si erken doğumla sonuçlanıyor. Prematüre doğum olarak da bilinen erken doğumu, çeşitli risk faktörlerini ortadan kaldırarak önlemek de mümkün olabiliyor. Ancak kimi zaman koruyucu önlemler yeterli gelmiyor ve erken doğum kaçınılmaz bir son da olabiliyor. Anne adaylarının konuyla ilgili endişesi, bebeklerini kaybetme korkusundan kaynaklanıyor. Oysa olması gerekenden daha erken doğum yapmak mutlaka bebeğin ölümü ile sonuçlanacağı anlamına gelmez.

Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

Erken doğum belirtileri

En önemli erken doğum belirtisi düzenli ve sık kasılmalar olmasıdır ve bu kasılmalar zamanla şiddetlenir. Ancak kadınların büyük bölümü gebelik süresi boyunca Braxton-Hicks adı verilen yalancı kasılma yaşar. Bunu erken doğumdan önce yaşanan kasılmalar ile karıştırmamak gerekiyor. Yalancı kasılmalar tutarlı değildir ve aynı zamanda sıklığında bir artış olmaz. Bununla birlikte doğum öncesi kasılmalar gibi bir ağrı da yaşatmaz. Doğum öncesi kasılmalarda pozisyon değişikliği kasılmayı durdurmaz ancak yalancı kasılmalarda hareket etmek kasılmayı durdurabilir.

Çok sık idrara çıkmak ve vajinal akıntıda bir artış olması da erken doğum belirtileri arasında bulunuyor. Bu duruma vajinal kanama ya da lekelenme şeklinde bir kanama da eşlik edebilir. Anne adayı leğen kemiğinde ciddi bir baskı hisseder. 10 dakikada bir kasılma olması ve baş ağrısı da bu belirtiler arasında yer alıyor. Baş ağrısı genellikle başın arka tarafında altlarda olur ve bazı anne adaylarında kalıcı bazılarında da geçicidir.

Karnın alt bölümünde adet dönemlerinde yaşandığı gibi bir kramp girmesi de erken doğum belirtileri listesinde yer alıyor. Vajinal boşalmanın artması, mide bulantısı, kusma ve ishal de belirtiler arasında bulunuyor. Anne adayları tüm bu belirtileri dikkate alarak erken doğuma dair bir şüphe duymaları durumunda hemen doktoru ile görüşmelidir. Özellikle kasılmaların 10 dakika ve daha az sıklıkta olması, şiddetinin artması en önemli belirtidir ve zaman kaybetmeden doktorunuz ile irtibata geçmeniz gerekir.

Ağrısı doğum nasıl yapılır merak ediyorsanız diğer makalemize aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz…

Kimler Erken Doğum Riski Altındadır?

Erken doğum riski

Öncelikle hangi gebeliklerde erken doğum olacağının önceden bilinmesi mümkün olmaz. Fakat bu durum bazı risk faktörlerinin olmadığı anlamına gelmiyor. Bu risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Daha önce erken doğum yapmış olmak
  • Daha önce ikiz ve üçüz gebelik yaşamak
  • Fiziksel anlamda vücudu aşırı yoran ağır işlerde çalışmak
  • Rahimde, rahim ağzında ya da plasentada bir sorun olması
  • Sigara ve uyuşturucu kullanımı
  • Fetal doğum kusurunun mevcudiyeti
  • Ciddi stres ve üzüntü veren bir durum yaşamak
  • Bazı enfeksiyonlar
  • Amniyo sıvısının fazla olması
  • Gebelik esnasında vajinal kanama olması
  • İki gebelik arasında 6 aydan daha kısa bir süre olması
  • Bazı kronik hastalıklara sahip olmak
  • Periodontal hastalık mevcudiyeti

Erken Doğum Engellenebilir mi?

Erken doğum engellenebilir mi

Önlenebilecek risk faktörlerini ortadan kaldırmak mümkün olsa da erken doğum her zaman engellenemeyebilir. Olası risk faktörlerini ortadan kaldırmak ve daha sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek için hamilelik öncesinde kontrollerinizi yaptırmanız önerilir. Çok sayıda kadın rahim ile ilgili bir sağlık sorunu yaşadığını gebelik kontrollerinde fark ediyor ancak hamilelikten kaynaklı olarak her zaman cerrahi müdahale ile bu sorun ortadan kaldırılamıyor. Oysa rutin kontrollerin gebelik öncesinde de aksatılmaması, bu sorunlara erken dönemde müdahale edilmesini sağlar.

Bununa birlikte düzenli ve sağlıklı beslenme de büyük önem taşıyor. Folik asit ve kalsiyum desteği, her gün ideal oranda su tüketimi, sağlıklı bir gebelik geçirmek ve erken doğum riskini azaltmak adına sanılandan çok daha fazla önem taşıyor. Bu nedenle erken doğumu engellemek için risk faktörlerinin çok iyi biliniyor olması gerekir.

Önlenebilen risk faktörlerini ortadan kaldırmak en akılcı seçimdir. Söz konusu risk belirtileri görüldüğünde doktorunuz sizden bazı ilaçları kullanmanızı isteyebilir. Reçete edilen ilaçların belirtildiği şekilde kullanılması ve aksatılmaması da erken doğumları önleyebilir.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemizi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz…

Kaç Haftalık Erken Doğum Olur?

Normal bir gebelik 40 hafta sürer. Gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğum erken doğum olarak değerlendirilir. Elbette istenmeyen bir durumdur çünkü erken doğumlar bebeklerin sağlığı ile ilgili ciddi riskler barındırır. Prematüre bebekler hemen yenidoğan bakım ünitesine alınır ve özel bir ilgiye gereksinimleri olur.

Erken Doğum Nasıl Önlenir?

Erken doğumu engellemenin her daim mümkün olmadığını daha önce belirttik. Anne adaylarının alabileceği bazı tedbirler riski azaltabilir ancak yine de buna karşın erken doğum gerçekleşebilir. Örneğin erken doğuma neden olan en önemli unsurlardan biri vajinal enfeksiyonlardır. Hatta erken doğumların % 50’sine yakını vajina ve rahim enfeksiyonlarından kaynaklanıyor. Doktorunuzun önerilerini ve uyarılarını dikkate almanız, hijyene koşullarına dikkat etmeniz gibi önlemler ile bu riski ortadan kaldırabilirsiniz.

Ayrıca sigara ve uyuşturucu kullanımı prematüre doğum nedenlerinden biridir ve önlenebilen bir risk faktörü olduğunun altını çizmek gerekir. İki gebelik arasında 6 aydan daha uzun süre olmasını sağlayacak bir hamilelik planlaması yapmak da erken doğumu önlemek adına önemlidir. Vücudu gebelik süresi boyunca çok fazla zorlamamak ve diş sağlığının gebelik öncesinde kontrol edilmesi de bu kategoride değerlendirilebilir. Bazı diş eti hastalıkları da bu problemin yaşanmasına sebebiyet verebiliyor.

Erken Doğum Zararları Nelerdir?

Maalesef erken doğum bebekler için hayati risk anlamına geliyor. Elbette her prematüre bebek hayatını kaybetmiyor ancak erken doğuma bağlı bebek ölümleri sık karşılaşılan bir tablodur. Ayrıca doğumun olması gerekenden daha erken gerçekleşmesi bebeklerde hem fiziksel hem de zihinsel bazı sorunlar gelişmesine de sebebiyet verebilir. Yeni doğan yoğun bakım ünitesinde bebeklerin hayati organlarının gelişimini güçlendirmek için gerekli tüm tedaviler uygulanır. Fakat buna karşın iç organ gelişim bozukluklarına bağlı olarak çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir.

Normal doğum nasıl yapılır? kimler yaptırır? faydaları nelerdir? ilginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemizi aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz…

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavinin anne adaylarının sağlık durumuna, bebeğin sağlık durumuna, erken doğumun nedenlerine göre özel olarak planlandığını ve uygulandığını belirtelim. Her anne adayında aynı tedavi prosedürü uygulanmaz. Öncelikle erken doğum şüphesi doğduğunda doktorunuz tarafından bazı ilaçlar reçete edilebilir.

İlaç kullanımı ile bu risk ortadan kaldırılamazsa, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları yüksek riskli bir doğum için kendilerini hazırlarlar ve her türlü önlem alınır. Fakat kimi zaman doğum maalesef gebeliğin 34. haftasında da başlayabiliyor ya da başlayacağına dair bazı şüpheler doğabiliyor. Bu durumda klinik ortamda tedaviye alınmanız gerekebilir ve doktorunuz hastaneye yatış yapmanızı önerebilir.

Hamilelik suyunun gelmesi durumunda çok daha farklı bir tedavi uygulanır. Özellikle prematüre doğum nedeni ve hamilelik suyunun gelmesi enfeksiyondan kaynaklıysa bu durumda doktorunuz antibiyotik ilaç reçete edebilir. Gebeliğin 24. haftası ila 34. haftası arasında anne karnındaki bebeğin akciğer gelişimini hızlandırmak amacıyla kortikosteroid kullanımı gerekebilir.

Bununla birlikte kasılmaların da kontrol altına alınması ve doğumu geciktirmek amacıyla da bazı ilaçların kullanılması zorunlu olabilir. Tüm bunlar yaygın şekilde uygulanan tedavi protokolleridir. Anne adayı ve bebeğin durumuna bağlı olarak daha farklı tedavilerin uygulanması da gerekebilir. Böyle bir durumda anne adayının sakin kalması ve doktorunun önerilerine, uyarılarına harfiyen uyması, tedavinin sorunsuz şekilde uygulanabilmesi adına önem taşıyor.

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

Diğer Tüp Bebek Makaleleri

sezaryenle ilgili yanlış bilinenler

Anne adaylarının doğum yöntemleri ile ilgili sahip olduğu yanlış bilgiler, gereksiz bir kaygı yaşamalarına da…

Doğum sonrası vücut ne zaman toparlanır

Hamilelik ile birlikte vücutta pek çok farklı fizyolojik değişim meydana gelir. Doğumun ardından ise vücut…

Düşük yapmak en genel tanımıyla gebeliğin 20. haftasından önce çeşitli nedenlere bağlı olarak fetüsün kaybedilmesidir….

Sezaryen mi normal doğum mu özellikle doğuma kısa bir süre kaldığında anne adaylarının yaşadıkları kararsızlıkların…

Normal Doğumda (Epizyotomi) Kesmek Her Zaman Gerekli midir? Normal doğumda bebeğin baş çapı oldukça önemlidir….

Sezaryen doğum sonrası hamilelik

Sezaryen doğum sonrası hamilelik kadınların her daim titizlikle yaklaştığı konulardan biridir. Özellikle normal doğum yapmak…