Corona virüsü üst solunum yolarında enfeksiyona yol açan ve belirtileri mevsimsel grip rahatsızlığına oldukça benzeyen viral etkenlerden biridir. Tüm dünya genelinde ciddi bir paniğe yol açan ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bu virüs aslında büyük bir virüs ailesinin bir alt türüdür. Özellikle akciğerlerde tahribata neden olan ve tedavi edilmemesi durumunda akut solunum yolu yetersizliği sendromuna yol açan virüsün 4 alt grubu bulunuyor. Bunlar;

  • Alfa
  • Beta
  • Gama
  • Delta

400’den fazla Corona virüsü türü bulunuyor. Ancak bu virüslerden sadece 4 tür insanlarda rahatsızlığa neden oluyor. 2002 yılında görülen SARS ve 2012 yılında görülen MERS adlı virüsler bu virüs ile aynı gruptadır. Ancak 2020 yılında görülen Corona virüsünün ağır bir tablo ortaya koyması, büyük paniğe neden olurken aynı zamanda dünyanın ortak sorunlarından biri haline gelmesini beraberinde getirdi.

HPV virüsü nedir?
Tıkla Öğren –> https://www.drismetyildirim.com/hpv-virusu-nedir-nasil-tedavi-edilir

Corona Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Corona virüsü belirtileri

Öncelikle Corona virüsü belirtilerinin, virüs bulaştıktan hemen sonra ortaya çıkmadığını söyleyebiliriz. Virüsün 14 günlük bir kuluçka dönemi oluyor. Ancak bazı hastalarda belirtiler sadece 2 günde de ortaya çıkabiliyor. En yaygın şekilde görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüksek ateş
  • Öksürük
  • Denge sorunları
  • Solunum problemleri
  • Halsizlik
  • Karın bölgesinde şişme olması
  • Görme ile ilgili sorunlar
  • Gözlerde renk değişimi olması
  • İştah kaybı ve kilo kaybı

Bazı hastalarda bu belirtilere ishal, mide bulantısı ve kusma da eşlik edebiliyor. Yani sindirim sistemi ile ilgili bazı bulgular da yukarıda sıralanan belirtiler ile beraber ortaya çıkabiliyor. Zatürre ve böbrek yetmezliği gibi komplikasyonlara neden olabilen virüsün hayati risk doğurduğundan da söz etmek gerekir. Çünkü Corona virüsü bulaşan hastaların % 3’ünün hayatını kaybettiği belirtiliyor.

65 yaş üstü olan kişilerde Corona virüsü daha ölümcül bir tabloya neden olabiliyor. İlerleyen yaş ile birlikte kanser tanısı konmuş olması, kronik akciğer problemlerinin mevcudiyeti, şeker hastalığının olması, kalp ve böbrek hastalıklarının bulunması, hastaların ölüm riskini daha ileri bir seviyeye taşıyabiliyor. Genç ve sağlık sorunu bulunmayan kişilerde ise virüs kaynaklı semptomlar daha hafif düzeyde ortaya çıkabiliyor. Grip benzeri belirtiler şeklinde kendini gösterebilen virüsün genç kesimde daha az tahribata neden olduğunu belirtebiliriz. Bu nedenle iyileşme oranları da genç kesimde daha yüksek oluyor.

Corona Virüsü Kimlerde Görülür?

Corona virüsü kimlerde görülmez

2019 yılının Aralık ayında, Çin’in Vuhan kentinde görülen Corona virüsü kısa zamanda dünyanın pek çok ülkesine yayıldı. Virüsün Vuhan’daki canlı hayvan pazarında yarasa ya da yılan tüketilmesinin ardından insanlara geçtiği tahmin ediliyor. Virüsün bulaşma ihtimali herkes için eşittir.

Ancak ölüm riski söz konusu olduğunda bu riskin daha önce de belirttiğimiz gibi yaşı ilerlemiş olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ya da çeşitli hastalıklarla mücadele edenler için daha ciddi bir boyut kazandığını söyleyebiliriz. Çeşitli önlemler alınması, virüsün bulaşma riskini ortadan kaldırabilir.

İnsanların bu virüse karşı bağışıklığı yok. Bu nedenle herkesin risk altında olduğunu belirtmek gerekir. Ancak Corona virüsü bulaştığında mutlaka ağır semptomlar ile karşılaşılması da söz konusu değildir. İnsanlara bulaşan virüs hafif grip semptomlarına neden olabiliyor ve herhangi bir tedavi uygulanmadan iyileşen kişiler de mevcut.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?
Tıkla Öğren –> https://www.drismetyildirim.com/cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar

Corona Virüsü Nasıl Bulaşır?

Virüsün görüldüğü tüm ülkelerde en çok üzerinde durulması gereken soru Corona virüsü nasıl bulaşır olmalıdır. Virüs damlacık yoluyla bulaşıyor. Öksürük, aksırık ve tokalaşma virüsün kolaylıkla bulaşmasını sağlayabiliyor. Üst solunum yollarına bulaşan ve buradan da kolaylıkla vücuda yayılan virüs özellikle alt solunum yollarına ulaştığında ölüme sebebiyet veriyor.

Ellerin sürekli olarak eşyalar ile temas etmesi virüsün ellere ve ardından vücuda bulaşması olasılığını güçlendiriyor. Bu nedenle ellerin sıklıkla yıkanması Corona virüsü bulaşma riskini azaltmak adına büyük önem taşıyor. Gün içerisinde eller ile yüze dokunulmamalıdır. Virüs sanıldığı gibi havada asılı kalmıyor. Bu nedenle insanlar ile mesafenin en az 1 metre olmasına da dikkat edilmelidir.

Kedilerde Corona Virüsü Görülür mü?

Kedilerde corona virüsü

Özellikle sosyal medyada Corona virüsü ile ilgili gerçeği yansıtmayan çok sayıda bilgi ile karşılaşılabiliyor. Bunlardan biri de kedi ve köpeklerde virüsün bulunduğu ve insanlara da geçebildiğidir. Öncelikle kedilerde de bu virüsün bulunabileceğini belirtmek gerekir. Ancak kedilerden ya da köpeklerden insana Corona virüsü bulaşmaz. Kedilerde sık karşılaşılan fip hastalığı aslında corona virüsünün mutasyona uğramış halidir. Fip hastalığı da kedilerden insana bulaşmaz. Köpeklerde bu virüsü yok eden bir aşı mevcutken maalesef kedilerde söz konusu virüsü yok eden bir ilaç ya da aşı bulunmuyor. Sonuç olarak corona virüsünün zoonoz yani hayvanlardan insanlara geçebilen virüslerden biri olmadığını belirtebiliriz.

Corona Virüsü Tedavisi Var mı?

Dünya Sağlık Örgütü 44 bin hasta üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Bu araştırmaya göre hastaların % 81’i bu rahatsızlığı hafif atlatıyor. % 14’ü hastalığı ciddi geçiriyor ve % 5’i de ağır hastalanıyor. En çok merak edilen konulardan biri de Corona virüsü tedavisinin olup olmadığıdır. Henüz tedavi için kullanılabilecek bir antiviral ilaç yok. İnternette virüs aşısının bulunduğu yönünde çok sayıda bilgi bulunuyor olsa da henüz bu virüsü tamamen ortadan kaldıran bir aşı ya da ilaç bulunamadı.

Diğer virüs türleri ile mücadelede kullanılan ilaçlar Corona virüsü üzerinde etkili olamıyor. Sadece hastayı rahatlatmaya ve yaşadığı semptomları azaltmaya yönelik tedaviler uygulanabiliyor. Bu süreçte hastanın dinlenmesi, bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler tüketmesi, bol sıvı alınması ve vücut direncinin artırılması gibi yöntemler tercih ediliyor. Aynı zamanda başkalarına bulaşma riski nedeniyle hastaların karantina altına alınması da gerekiyor.

Virüsten Korunma İçin Neler Yapılabilir?

Vücudunuza Corona virüsü bulaşmaması için alabileceğiniz bazı önlemler var. Bunları kısaca aktaralım.

  • Ellerinizi sıklıkla yıkayın. Yıkama esnasında sabunun en az 20 saniye ellerinizin tüm yüzeyine yayılmasını sağlayın.
  • Dışarıdan eve girdiğinizde herhangi bir yerle temas etmeden önce ellerinizi yıkayın.
  • Evde ve dışarıda sıklıkla alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
  • Dışarıya çıkarken maske kullanmak önemli tedbirlerden biridir.
  • Öksürme ya da hapşırma esnasında mutlaka ağzınızı mendille kapatın ve mendili yere değil, çöpe atın.
  • Elleriniz ile yüzünüze dokunmamaya çalışın.
  • Başkalarının kişisel eşyalarını kullanmayın.
  • Kapı kolları gibi sıklıkla dokunulan tüm yüzeyleri her gün dezenfekte edin.
  • Tokalaşmayın, insanlara 1 metreden daha fazla yaklaşmamaya çalışın.
  • Çiğ ya da iyi pişmemiş hayvansal ürünleri tüketmeyin.

Corona Virüs Aşısı Çıktı mı?

COVID-19 adlı Corona virüsü üzerinde araştırılmalar yapılmaya devam ediyor. Ancak henüz virüsün aşısı bulunamadı. Tüm dünya virüse karşı etkili olabilecek bir ilacın bulunması için yapılan çalışmalardan olumlu bir sonuç alındığı haberini bekliyor. Kimi zaman basında da aşının bulunduğu yönünde haberler çıkabiliyor. Ancak henüz herhangi bir ülkeden, virüse karşı etkili olabilecek bir aşının bulunduğuna dair resmi bir açıklama yapılmadı. Virüse karşı tedbir alınması ve kişisel temizliğe, hijyene dikkat edilmesi, yayılma hızını azaltmak adına da önem taşıyor.

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın