Çift rahim oldukça nadir karşılaşılan bir durumdur. Kadınlarda iki ayrı rahim ağzının olması şeklinde tanımlanabilecek olan bu durum ‘dubleks rahim’ olarak da adlandırılabiliyor. Çift rahmin olması bir hastalık değil, anatomik bir farklılıktır. Yapılan araştırmalar bu durumun görülme olasılığının % 2 ile % 4 arasında olduğunu ortaya koyuyor. Kadında çift rahmin olması döllenmenin meydana gelmesini önlemez. Bununla birlikte üreme sistemini olumsuz etkileyen bir durum da değildir. İşte bu nedenle söz konusu durum bir anomali olarak değerlendirilmiyor. Sadece yapısal bir farklılık olarak addedilir. Nasıl tanı konduğu ya da hamile kalmayı engelleyip engellemediği gibi konulara da değineceğiz. Ancak öncesinde belirtileri gözden geçirelim.
Yazı İçeriği
Çift Rahim Belirtileri Nelerdir?
Öncelikle çift rahim durumunda çok sayıda belirti gözlemlenmediğini söyleyebiliriz. Zira belirti göstermeyen bir durum olması, hamilelik öncesinde teşhis edilmesini de çoğu zaman zorlaştırır. Çünkü çeşitli şikayetlere neden olma olasılığı düşüktür ve bu nedenle kadınlar doktora gitme gereği duymazlar. Sadece çok ender durumlarda belirtiler görülebilir. Bu belirtileri ise aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
- Adet kanaması başlamadan önce şiddetli ağrı olması.
- Adet dönemlerinin şiddetli ağrıyla geçmesi.
- Adet periyodu sıklığında düzensizlikler olması.
- Aşırı oranda adet kanaması olması.
- Karın bölgesinde şişkinlik ya da dolgunluk hissi.
Yukarıda sıralanan unsurlar çok sayıda kadının adet dönemlerinde yaşadığı durumlardır. Bu nedenle bir yapısal farklılık şüphesi doğmaz ve dolayısıyla bu şikayetler nedeniyle kadınlar doktora başvurma gereği duymaz. Çift rahmin tespit edilmesinin genellikle gebelik döneminde olması da bundan kaynaklanır.
Çift Rahim Tanısı Nasıl Konur?
Bazı test ve muayenelerin yapılması ile çift rahim tanısı konabiliyor. Teşhis konması için mutlaka ileri tetkiklerin yapılması gerekmiyor. Kadınlar çoğu zaman farklı bir şikayetle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvururlar. Muayene ve incelemeler sırasında çift rahmin olduğu anlaşılır ve tanı konur. Bunun dışında gebelik döneminde yapılan inceleme ve muayeneler ile de söz konusu tanı konabiliyor. Az önce değindiğimiz belirtiler ortaya çıktığında ilk olarak kist ya da miyom şüphesi doğar. Çünkü rahimde kist ya da miyom olması durumunda da bu semptomlar gözlemlenebiliyor. Ancak yapılan muayene ile dubleks rahim durumu anlaşılabiliyor.
Ultrason görüntülemesi sıklıkla başvurulan tanı yöntemlerinden biridir. Ultrason görüntülemesi ile birlikte tanı konması için bilgisayarlı tomografi, histerosalpigografi, histeroskopi ve laparaskopi yöntemlerinden de faydalanılması söz konusu olabilir. Ancak çoğunlukla bu tetkiklere gereksinim kalmadığını da belirtmek gerekiyor. Sadece belirli şüphelerin olması durumunda bu tetkiklerin yapılması da istenebilir.
Çift Rahim Çeşitleri Nelerdir?
Kadınlarda çift rahim durumu 2 farklı şekilde ortaya çıkabiliyor. Bunların ilki iki farklı rahim ağzının olmasıdır. Bir diğeri de ikiye ayrılmış şekilde olan 2 vajina durumudur. Her iki tipte de cerrahi müdahale yöntemi ile tedavi sağlanabildiğini belirtmemiz gerekiyor.
Çift Rahim Nasıl Tedavi Edilir?
Hastaya çift rahim tanısı konduğunda genellikle gebelik döneminde olunduğundan söz etmiştik. Bu nedenle doğum gerçekleşene kadar herhangi bir tedavi uygulanması mümkün değildir. Bunun dışında kişinin şikayetlerinin önemli olduğunu da belirtmek gerekiyor. Eğer ciddi sorunlara neden olabilecek şikayetler söz konusu olursa bu durumda tedavi seçenekleri değerlendirilir. Ancak hastanın şikayetinin olmaması ya da bir durumun bir sağlık sorununa yol açmaması halinde tedavi uygulanmasına da çoğu zaman gerek olmaz.
Tedavi ise sadece ameliyat ile mümkün olabiliyor. İlaç tedavisi ya da daha farklı tedavi prosedürleri ile başarı elde edilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla eğer tedavi gerekiyorsa bu durumda cerrahi müdahale tek seçenek olarak karşımıza çıkar. Cerrahi müdahalede ise amaç rahmin birleştirilmesini sağlamaktır. Elbette ameliyat öncesinde gebelik olmadığından emin olunması gerekir. Sonrasında hastanın bir dizi tetkik yaptırması da gerekiyor. Ameliyata engel bir sağlık sorununun tespit edilmemesi durumunda tedavi için cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir. Kişinin hamile kalmasına ya da doğum yapmasına engel bir durum yoksa tedavi yapılması da önerilmez.
Bilgin olsun –> Rektosel
Çift Rahim Gebeliğe Engel Olur Mu?
Kadınlar genellikle çift rahim durumunda hamile kalamayacaklarını düşünür. Bu kanının aksine çok ender durumlar dışında gebeliğe engel bir sorun teşkil etmediğini belirtebiliriz. Nedeni ise rahim ve yumurtalıkların bu durumdan olumsuz yönde etkilenmiyor olmasıdır. Çift rahme sahip olan kadınlarda da her ay yumurtlama gerçekleşir, döllenme meydana gelebilir ve döllenen yumurta rahme tutunabilir. Aynı zamanda bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişimi de devam edebilir. Bu durum rahim ile yumurtalık kanallarında ya da üreme sisteminin işlevinde bir sorun yaratmaz. Sonuç olarak da gebeliğe engel olmaz.
Sadece bazı istisnai durumlarda gebeliğin oluşmaması, düşük ya da ölü doğum gibi riskler ortaya çıkabilir. Yapılan incelemeler bu risklerin de rahmin genişlemesinden ya da yapısal bozukluklardan kaynaklı olduğunu ortaya koyuyor. Yapısal anlamda şekil bozukluğunun her kadında aynı olmadığını da belirtmek gerekiyor. Bebeğin rahim içinde hangi pozisyonda olduğu ya da doğum esnasında geliş yönü ile ilgili olarak bazı sorunlar yaşanması muhtemeldir. Ancak bu durumda doktor kontrollerinin düzenli olarak yapılması halinde de söz konusu sıkıntılar minimum seviyeye indirgenebilir. Bebeklerin doğum sırasında geliş yönü ile ilgili bir sıkıntı olabileceği ihtimali karşısında sezaryenle doğum gibi bazı önlemler de alınabiliyor.
Çift Rahimli Kadınlar Nasıl Gebe Kalabilir?
Elbette çift rahim tanısı konan kadınlar da tamamen doğal yollarla hamile kalabilir. Bu durumun mümkün olmaması halinde ise devreye yardımcı üreme teknikleri girer. Tanı konmuş olan kadınların da tekil ya da çoğul gebelik yaşayabileceğini belirtebiliriz. Sadece bu konuda önemli bir riskten söz etmek gerekiyor. O da iki döllenmenin meydana gelmesi yani iki rahimde birden gebelik oluşmasıdır. Bu durum son derece riskli bir tablonun ortaya çıkması anlamına geliyor. Dolayısıyla doktor kontrolleri çok daha fazla önem taşıyor.
Kritik olan unsurlardan bir diğeri de çift rahimde kadınların hamile kalmasına karşın adet görmeye devam edebiliyor olmalarıdır. Elbette bu konuda kesin bir ifade kullanmak doğru değildir. Ancak istatistikler söz konusu durumun da yaşanabileceğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla tanı konan kadınlar gebelik belirtilerinin oluşması halinde adet görmeye devam ediyor olsa da mutlaka gebelik testi yaptırmalıdır. Dolayısıyla hamilelik durumunda vücudun gösterdiği belirtiler konusunda daha hassas olunması gerekir.
İlginizi çekebilir –> Rahim sarkması
Çift Rahimli Kadınların Gebeliklerinde Ne Tür Riskler Vardır?
Kadınlarda çift rahim durumunda düşük riski doğar. Aynı zamanda vajinal doğum yapılamayabilir. Adet kanamasının devam etmesi nedeniyle gebeliğin geç fark edilmesi sorunu olabilir. Erken doğum riskinin de olduğunu söyleyebiliriz.
Çift Rahim Gebeliği Nasıl Etkiler?
Elbette çift rahim durumunda düşük ya da ölü doğum gibi riskler artabiliyor. Ancak son derece sağlıklı bir gebelik dönemi geçirilmesi de mümkün olabiliyor. Burada önemli olan husus, anne adaylarının doktor kontrollerini aksatmaması ve doktorun önerilerini ciddiye almasıdır. Kimi zaman çift rahimli kadınların gebelikte daha sık doktor kontrolüne gitmesi gerekebilir. Özellikle doğumun yaklaştığı dönemlerde kontrol periyotları sıklaşabilir. Aynı zamanda gebelik takibini yapan doktor normal doğum yerine sezaryenle doğum yapılmasını da önerebilir. Sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Merak edenler için –> Rahim duvarı kalınlaşması
Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.
Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97