Tüp bebekte ERA testi son yıllarda tüp bebek tedavisindeki en önemli yeniliklerden biri olarak kabul ediliyor. ‘Endometrial receptivity assay’ yani kısaltılmış adıyla ERA testi ‘endometrial alıcılık testi’ olarak da adlandırılabilir. Elbette tüp bebek tedavisi başarısızlık ile sonuçlandığında bu sonucu doğuran unsurları tespit etmek her zaman mümkün olmuyor.

Fakat bu test sayesinde implantasyon şansını optimize etmek mümkün olabiliyor. Özellikle gayet iyi kalitede embriyo elde edilmiş olmasına karşın tüp bebek döngüsünün başarısız olması durumunda ERA testinden rahatlıkla faydalanılabiliyor.

Endometriyumun en uygun durumda olması tüp bebek tedavisinde embriyonun rahme tutunma olasılığını da güçlendiriyor. Burada rahim içi dokunun uygun olmasından kast edilen, dokunun belirli bir kalınlığa ulaşmış olması ve aynı zamanda lokal kan akışının da artmasıdır.  Rahim içi dokunun uygun olduğu dönem oldukça kısa bir zaman aralığıdır.

Bu aşama ‘implantasyon penceresi’ olarak da adlandırılıyor. Yumurtlama gününden sonraki 6 gün ile 10 gün arası embriyonun tutunması için de uygun olan zaman dilimidir. İşte bu noktada devreye giren ERA testi implantasyon penceresi aşamasının beklenen zamanda olup olmadığının belirlenmesini sağlıyor.

Bu sayede embriyo transferi için çok daha doğru bir zaman dilimi planlaması gerçekleştirilebiliyor. ERA testinin başarı oranından söz edeceğiz ve tüp bebek tedavisinin başarısını ne oranda etkilediğini açıklayacağız. Ancak öncesinde bu testin nasıl yapıldığına değinelim.

ERA Testi Nasıl Uygulanır?

Özellikle kadınlar tüp bebekte ERA testi nasıl uygulanıyor sorusunun yanıtını merak ediyor. Bu test tüp bebek döngüsünün belirli bir aşamasında yapılır. Endometriyal dokudan küçük bir parça alınması, söz konusu testin gerçekleştirilmesi için yeterli oluyor. Prosedürün ise şu şekilde gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz:

  • Serviks ve rahim içerisinde ince bir yapıya sahip olan katater yerleştirilir
  • Tıbbi bir alet kullanılarak rahim içi dokudan küçük bir parça katatere alınır
  • Doku parçası analizin yapılması için laboratuvar ortamına gönderilir

Yapılan bu işlemin ardından çok hafif düzeyde olmak kaydıyla sızı ya da lekelenme şeklinde kısa süreli bir kanama olabilir. Bu durum tıbben gayet normaldir ve endişe edilmesine gerek olmaz. Alınan doku parçası moleküler ve genetik tanı yöntemleri kullanılarak belirli bir analizden geçiriliyor.

Söz konusu analiz kapsamında embriyonun rahme tutunmasında etkili olan 200’den fazla genin aktivitesine dair ölçüm yapılıyor. Bu ölçümün sonuçları değerlendiriliyor ve böylelikle hastanın rahim dokusunun embriyoyu kabul etme potansiyeli de gözden geçirilmiş oluyor. Tüp bebek tedavisinde embriyonun hangi gün transfer edileceği, bu test sonuçlarına göre belirleniyor. Hasta için zorlayıcı bir işlem olmadığını, genel anesteziye çoğu zaman ihtiyaç duyulmadığını da belirtelim.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/sperm-hareketliligi-kac-olmali

Tüp Bebekte ERA Testi Başarı Oranı

İyi kalitede olan embriyonun anne adayına transfer edilmesi bakımından tüp bebekte ERA testi çok büyük bir önem taşıyor. Çok sayıda çiftin bebek sahibi olma şansını artırıyor olması bile başlı başına bu testin önemini net bir şekilde ortaya koyuyor. Dolayısıyla son yıllarda bu test artık daha sık gerçekleştiriliyor.

Embriyo transferinin doğru planlanmasını sağlayan bu test, tüp bebek yönteminin gebelik ile sonuçlanma oranını % 50 ile % 60 oranlarında artırabiliyor. Çünkü embriyo transferinin doğru planlanması ve doğru zamanda transfer edilmesine yardımcı olan bir analizdir.

Embriyo transferinin yapılacağı gün rahimden doku örneği alınması ve incelenmesi, embriyonun taşınmasını sağlayacak olan genler açısından önemlidir. Sağlıklı bir gebelik oluşması için önemli olan tek unsur embriyonun kalitesi değil. Aynı zamanda embriyonun tutunacağı rahim içi dokusu da sağlıklı bir gebelikte belirleyici olan faktörler arasında yer alıyor.

Tüp Bebekte ERA Testi Fiyatları

Çiftler tüp bebekte ERA testi fiyatlarını da merak edebilir ancak fiyat belirtmemiz doğru olmaz. Doktorun deneyimi, doku parçasının hangi laboratuvarda inceleneceği gibi pek çok farklı unsura bağlı olarak fiyatlar da değişkenlik gösterir. Öncelikle randevu almanız gerekiyor. Bu sayede şayet söz konusu testin yapılmasına ihtiyaç duyulursa test öncesinde tarafınıza fiyat bilgisi de iletilecektir.

İlginizi çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-transferi-sonrasi

ERA Testi Sonucu Nasıl Belirlenir?

Tüp bebek tedavisinden faydalanan ve tüp bebekte ERA testi yaptırılan çiftler için test sonuçları akılları karıştırabiliyor. Yapılan analizde gen ekspresyon seviyeleri incelemeden geçiriliyor ve sonrasında alınan numune ‘alıcı’ ya da ‘alıcı olmayan’ şeklinde sınıflandırılıyor. ‘Alıcı’ olarak değerlendirilen netice, embriyo transferinin yapılabileceği anlamına geliyor.

Sonuç olarak bu testin alınan numune aracılığı ile rahim içi dokunun embriyonun tutunmasına uygun olup olmadığını değerlendirmeyi sağladığını ve bu nedenle de sonucun ‘alıcı’ ya da ‘alıcı olmayan’ şeklinde tanımlandığını söyleyebiliriz. Bu sonuçları ‘embriyoyu kabule uygun’ ya da ‘embriyoyu kabule uygun değil’ şeklinde de yorumlamak mümkün olabilir.

Test sonuçlarının ne zaman çıktığı da merak edilebiliyor. Testin gerçekleştirildiği laboratuvarın yoğunluğuna bağlı olarak bu süre değişebilir ancak genel olarak 1 hafta ile 2 hafta arasında değişen bir sürede testin sonuçlandığını belirtebiliriz.

ERA testinin basamaklarını ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Messenger RNA (mRNA) ekstraktının çıkarılması
  • Elde edilen mRNA kalitesinin belirlenmesi
  • İşaretlenen mRNA’nın ERA ile hibridizasyonu
  • mRNA saflaştırılması ve işaretlenmesi
  • Yıkama işlemi ve array okuması
  • Array sinyal yoğunluğunun ölçülmesi ve sistem ile sınıflandırmanın gerçekleştirilmesi
  • Raporun hazırlanması

ERA Testi Kimler İçin Uygundur?

Tüp bebek tedavisinden faydalanarak bebek sahibi olmak isteyen çiftler tüp bebekte ERA testi işleminin her zaman yapılıp yapılmadığını da merak ediyor. Ancak bu teste her çift için ihtiyaç duyulmaz. Embriyo kalitesinden kaynaklanmadığı bilinen ancak embriyo implantasyon başarısızlığının tekrarladığı durumlarda devreye ERA testinin girebildiğini söyleyebiliriz. Bu sayede söz konusu çiftler için gerçekleştirilen tüp bebek tedavisinde başarı oranının biraz daha artırılması da mümkün hale geliyor.

Okumanı öneririz –> https://www.drismetyildirim.com/mikroenjeksiyon-nedir

ERA Testinin Avantajları Nelerdir?

Çeşitli açılardan değerlendirildiğinde tüp bebekte ERA testi güvenilir sonuçlar veren analizden biridir. İmplantasyon penceresinin belirlenmesinde kullanılan bu test sayesinde tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanma olasılığı da düşüyor. Test sayesinde implantasyon olasılığının artması da mümkün olabiliyor ve haliyle çiftlerin bebek sahibi olma hayallerinin gerçeğe dönüşmesinin önündeki engellerden bazıları kalkmış oluyor.

Elbette bu test sayesinde tüp bebek tedavisinde başarı elde etme olasılığının yükselmesi finansal açıdan da çiftler için avantajlı olabiliyor. Bir dizi döngünün gereklilikleri sona eriyor ve dolayısıyla çiftlerin bu tedavi için yeniden bir bütçe ayırmalarına gerek kalmayabiliyor.

Konuya dair yapılan bazı araştırmalar bu testin avantajlarının ortaya çıkması bakımından önem taşıyor. Örneğin bu testin uygulandığı ve tekrarlayan implantasyon başarısızlığı olan hastaların % 25’inde alıcı olmayan rahim dokusu olduğu tespit edildi.

Rahim içi dokusunun implantasyona uygun olan günlerde embriyo transferinin gerçekleştirilmesi haliyle tüp bebek tedavisinin başarı şansını da yükseltiyor. Bu arada implantasyon penceresi günlerinin kısa bir süre içerisinde değişme olasılığı bulunmuyor.

Bu nedenle daha sonra gerçekleştirilen tüp bebek döngülerinde, bazı spesifik durumlar dışında söz konusu testin tekrar yapılmasına da ihtiyaç duyulmuyor diyebiliriz. ERA testinin çok yüksek duyarlılığa ve özgüllüğe sahip olduğunu unutmamak gerekiyor. Tüp bebek tedavisinde uygulanan ERA testi hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Tıkla Öğren –> https://www.drismetyildirim.com/tup-bebek-fiyatlari

 

 

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryTüp Bebek
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın