Spiral doğum kontrol yöntemleri arasında sıklıkla tercih edilen uygulamalardan biridir. Rahim içerisine küçük bir plastik maddenin yerleştirilmesi şeklinde uygulanan bu yöntem sayesinde sperm hücreleri yumurtaya ulaşamaz.

Erkek üreme hücrelerinin yumurtaya ulaşması mümkün olsa bile ria olarak da adlandırılan spiralin rahim içerisindeki rahim duvarı yapısını bozması nedeniyle döllenen yumurtanın rahme yerleşmesi engellenir. Ekonomik olması, kolay uygulanması ve aynı zamanda herhangi bir ilaç ile etkileşiminin olmaması gibi nedenler, rahim içi araç için son derece yaygın bir şekilde kullanılmasını beraberinde getiriyor.

Spiral Nasıl Takılır?

Dünya genelinde en çok tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral bakır ve hormon içeren farklı çeşitlere de sahiptir. Spiralin takılması ise 1 ila 5 dakika içerisinde tamamlanan bir uygulamadır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından takılması gereken spiralin istendiği zaman pratik bir şekilde çıkarılması mümkün olabiliyor ve çıkarılmasıyla birlikte doğurganlık da yeniden kazanılıyor.

Bu aparatın takılmasından önce vajina girişinin çeşitli solüsyonlar ile temizlenmesi gerekiyor. Ardından rahmin görülebilmesi için vajina girişine spekulum yerleştiriliyor ve rahim içi araç rahim içine yerleştirilerek uygulama tamamlanıyor. Spiralin takılması, gebelikten koruma etkisinin hemen başlamasını sağlar. Bu aparatın takılması sanıldığı kadar acı veren bir işlem değildir. Sadece kısa süreli ve hafif düzeyde bir kasık ağrısı olabilir ve bu ağrı da birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.

Spiralin Yapısı Nasıldır?

Yaklaşık olarak 2 ila 3 cm uzunluğa sahip olan, plastik ya da metal materyalden üretilen spiral T şeklinde bir yapıya sahiptir. Rahim içerisinde yer alan iç duvara uygun bir şekle ve uygun ebatlara sahip olan spiralin dış bölümünde baryum sülfat bulunur. Etrafı bakır telle çevrili olabilen bu aparatın alt uç kısımlarında ise ipler yer alır. Bu ipler bir yandan kontroller esnasında rahim içi araç kayması olup olmadığının anlaşılmasını sağlarken diğer yandan bu aparatın kolaylıkla çıkarılmasına da olanak tanıyor.

Spiralin Etki Mekanizması Nasıldır?

Bu aparatın vücuda etkisi, vücut tarafından yabancı madde olarak algılanmasından kaynaklanıyor. Vücudun yabancı madde olarak algılaması nedeniyle spiral lokal bir reaksiyon gösteriyor. Bu reaksiyon ise erkek üreme hücrelerinin rahmin iç duvarına tutunmasını engelliyor. Bu sayede sperm hücreleri yumurtaya ulaşamıyor ve döllenme meydana gelmiyor. Aynı zamanda ria rahim iç duvar yapısında da bozulmaya neden olduğundan döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi de engellenmiş oluyor.

Spiralin Ne Kadar Süre Koruyucu Etkisi Vardır?

En çok merak edilen konulardan biri de spiral ve koruma süresi oluyor. Ancak hangi tür spiralin tercih edildiğine bağlı olarak koruma süresi de değişebiliyor. Örneğin progesteron hormonu içeren spirallerin koruyuculuk süresinin ortalama 3 yıl civarında olduğunu söyleyebiliriz. Bakır içeren spirallerin koruyuculuk süresi ise 5 yıl ila 10 yıl arasında değişiyor.

Ancak üretim firmalar rahim içi araç üretiminde farklı miktarlarda bakır ya da hormon kullandığından bu aparatların markasının da koruma süresi üzerinde etkili olduğunu belirtmek gerekir. Rutin kontrollerin aksatılmaması ve şayet varsa spiraller ile ilgili şikayetlerin kadın hastalıkları ve doğum doktoruna iletilmesi sayesinde spiral tarafından sunulan koruma süresinden maksimum derecede faydalanılabilir.

Şu makalemize de göz atabilirsiniz:
Tıkla –> Bartholin kisti

Rahim içi Araç Koruyuculuk Oranı Nedir?

 

Spiralin sadece ülkemizde değil, dünya genelinde yaygın bir şekilde tercih edilmesinin nedeni, koruyuculuk oranının son derece yüksek olmasıdır. Çünkü ria % 98 oranında koruma sunar. Bu doğum kontrol yöntemini tercih eden her 100 kadından sadece 2’si hamile kalıyor. Koruma süresi ise içeriğine bağlı olarak ve aynı zamanda markaya bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Progesteron hormonu içeren ve bu sayede gebeliğe karşı koruyan spiral yaklaşık olarak 3 yıl koruma sunuyor. Bakır içerikli olan ürünler ise 5 yıl ila 10 yıl arasında bir koruma süresine sahiptir.

Spiralin sağladığı korumanın bu süre sonunda sona ermesinin nedeni ise içerisinde bulunan maddenin tükenmesidir. Örneğin hormon içeren spiral yaklaşık 3 yıl sonrasında içerdiği peogesteron etkisini kaybediyor. Bu nedenle sperm hücreleri üzerinde etkili olamıyor ve döllenmeyi engelleyemiyor. Ancak spiralin koruma süresinin dolması durumunda mutlaka başa bir doğum kontrol yönteminin tercih edilmesi gerekmez. Kullanım süresi dolan ria çıkarılır ve hemen yenisinin takılması mümkündür. Hatta rahmi dinlendirmeye yani beklemeye de gerek olmaz.

Spiral Ne Zaman Takılabilir?

Genel olarak spiral takılması için herhangi bir zaman dilimini beklemeye gerek olmaz. Hamilelik durumunun olmadığından emin olunan bir dönemde rahatlıkla uygulama yapılabilir. Ancak adet kanamasının başladığı ilk günlerde spiralin çok daha kolay bir şekilde takılabildiğini belirtebiliriz. Bunun nedeni ise adet kanamasının başladığı dönemde rahim ağzının adet olmayan döneme göre biraz daha açık olmasıdır. Bu durum aparatın takılmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda rahim içi araç kürtaj işleminden, düşükten ya da doğumdan hemen sonra da uygulanabilir.

Kadınların merak ettiği bir diğer konuya aşağıdaki linkten açıklık getirdik.
Tıkla –> Kegel egzersizi

Spiral Fiyatları 2020 Ne Kadardır?

Daha önce de değindiğimiz gibi spiral farklı markalar tarafından üretilebiliyor. Aynı zamanda içerdiği madde de hormon ya da bakır olabiliyor. Tüm bunlar fiyatların da değişkenlik göstermesini beraberinde getiriyor. Dolayısıyla sizlere net bir fiyattan ya da bir fiyat aralığından söz etmek yanıltıcı olabilir.

Ancak genel olarak ria en ekonomik doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Son derece düşük bir bütçe ayrılması, spiralin sağladığı koruma etkisinden faydalanmak için yeterli olacaktır. Ayrıca uzun süre koruma sunuyor olması da bu yöntemin pek çok doğum kontrol yönteminden daha ekonomik bir seçenek olmasını sağlıyor.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemiz:
Tıkla –> Labioplasti ameliyatı

Spiral Kullanımı Sırasında Gebelik Gelişebilir mi?

Hiç bir doğum kontrol yönteminden % 100 koruma beklememeniz gerekir. Zira spiral koruma etkisi son derece yüksek olsa da % 100 koruma sunabilen bir yöntem değildir. Spiralin kullanımı esnasında her ne kadar % 2 gibi düşük bir olasılık da olsa gebelik oluşabilir. Aynı zamanda kimi zaman spiralin olması gereken yerden kayması yani pozisyonunun değişmesi gibi bir durum da gelişebiliyor ve bu da spiralin etkisinin azalmasına neden oluyor. Dolayısıyla etkisinin azalması da gebelik riskinin % 2’den çok daha fazla olması anlamına geliyor.

Ria Kullanan Kadınların Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Öncelikle spiral kullanımının cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bir koruma sunmadığını belirtmek gerekiyor. Bu aparat sadece gebelik olasılığına karşı koruma sağlar.
  • Her ne kadar % 2 de olsa gebelik riskinin mevcut olduğunun unutulmaması gerekiyor. Hamilelik belirtileri durumunda mutlaka gebelik testinin yapılması gerekir.
  • Spirali kullanan kadınlar da rutin jinekolojik muayenelerini ve aynı zamanda düzenli olarak smear testi yaptırmayı aksatmamalıdır.
  • Spiralin takılmasının ardından yüksek ateş, kasıklarda geçmeyen ya da şiddeti artan ağrı ve kramp, kötü kokulu akıntı gibi durumlar yaşarsanız zaman kaybetmeden doktorunuza bilgi vermelisiniz.
  • Spiralden sonra cinsel ilişki esnasında ya da sonrasında kanama oluyorsa, 3 aydan daha uzun süre devam eden adet düzensizliği yaşıyorsanız bu konuda da doktorunuzu bilgilendirmeniz gereklidir.
  • Spiralin ipini hissedemiyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.
  • Bu doğum kontrol yönteminin uygulanması için mutlaka doğum yapmış olmanız gerekmez. Hiç doğum yapmamış kadınların da spirali taktırabileceğini belirtelim.

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryJinekoloji
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın