rahim kanseri

Rahim kanseri kadınlarda sıklıkla görülen kanser türlerinden biridir. Uterus kanseri olarak da bilinen bu hastalıkta erken tanı çok büyük önem taşıyor. Erken dönemde kanser tanısının konması durumunda tedavinin başarı oranı da yükseliyor. Dolayısıyla belirtilerin tüm kadınlar tarafından çok iyi biliniyor olması gerekir. Bu kanserin hangi belirtilerle kendini gösterdiğini açıklayacağız ancak öncesinde rahim kanseri oluşumuna dair bilinmesi gerekenleri aktaralım.

Rahim kanserinin rahmin içini döşeyen tabakanın hücrelerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Sağlıklı olan vücut hücreleri belirli bir düzen çerçevesinde büyüyerek bölünüyor ve ölüyor. Ancak kimi zaman hücrelerin büyümesi kontrol dışına çıkabiliyor ve sistem bozulduğundan hücreler bölünmeye devam ediyor.

Komşu dokular da bu anormal bölünmeden etkileniyor çünkü yakındaki dokularda bu aşırı bölünmeden kaynaklı bir tahribat ortaya çıkıyor. Sonuç olarak uterusun yani rahmin iç kısmındaki tabakada endometrium kanseri oluşumu seyri bu şekilde gözlemleniyor.

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yukarı da ki görselde rahim kanserine yakalanmış bir hastanın, rahminin ameliyatla alınması işlemi uygulanmıştır. Kanserli bölgeler görsel de belirtilmiştir. Görsel hastanın izni ve onayı dahilinde siteye bilgilendirme amaçlı konulmuştur.

Genel olarak rahim kanseri belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Anormal ya da düzensiz vajinal kanama olması
  • Kanamanın lekelenme şeklinde devam etmesi
  • Genital bölgede kitle olması
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Karın bölgesinde şişlik olması
  • Alt karın bölgesinde ağrı ya da baskı hissi
  • Bacaklarda ve kasık bölgesinde ödem
  • Cinsel ilişki sonrasında kanama olması
  • İdrarda ya da dışkıda kan olması
  • Kötü kokulu ve kanlı vajinal akıntı

Özellikle menopoz döneminde yaşanan vajinal kanamalara büyük bir titizlikle yaklaşılması gerekiyor. Yukarıda sıralanan belirtilerden biri ya da birkaçının görülmesi durumunda zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesi gerekiyor. Çünkü rahim kanseri her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır.

Dr. İsmet Yıldırım der ki…

Rahim kanseri erken tanı ve tedavi açısından oldukça Başarılı olunan bir kanserdir. Tanı genelde erken dönemde konulur ve de buna bağlı olarak cerrahi tedavi ile tamamen kanser temizlenir. Özellikle menopoz döneminde meydana gelen Vajinal kanamalarda kadınların çok dikkatli olması ve muhakkak jinekolojik muayeneye gelmesi önemlidir.

Bu hastalarda öncelikle probe küretaj denilen rahim içinden parça alma işlemi yapılır ve kanama sebebi ortaya çıkarılır. Bu hastaların yüzde 10 unda kanama sebebi rahim kanseridir. Tanı konulan hastaya hızlı bir şekilde histerektomi yani rahimin alınması işlemi yapılır ve tedavi tamamlanır. Daha ileri evre rahim kanserlerinde ise tedaviye kemoterapi ve radyoterapi ilave edilir. Dolayısıyla özellikle menopoz döneminde Vajinal kanamalar oldukça önemlidir.

İlgini çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/cikolata-kisti-nedir-nasil-olusur

Rahim Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde rahim kanseri tipleri arasında belirgin bir farkla en yaygın görüleni endometriyal türüdür. Bu kanser rahmin iç tabakasındaki zarda başlıyor ve komşu dokuları da zamanla etkisi altına alıyor. Her 100 endometriyal kanserin yaklaşık olarak % 95’inin adenokarsinom olduğunu belirtebiliriz. Adenokarsinom ise 3 farklı tipte incelenir. Bunlar:

  • Endometrioid adenokarsinoma
  • Papiller seröz karsinom
  • Berrak hücreli karsinom

Ayrıca endometrium kanserinin daha ender görülen iki farklı tipi daha bulunuyor. Bunlar adenokantom ve sarkomları yani kasları kapsıyor. Servikal kanser ise çoğu zaman rahim kanseriyle karıştırılıyor olsa da bu iki kanser türü birbirinden çok farklıdır.

Rahim Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Hastaya endometrium kanseri tanısı konabilmesi için öncelikle kürtaj yöntemi ile rahim içerisinden bir doku parçasının alınması gerekiyor. Bu doku patolojik incelemeye gönderilmelidir. Klinik ortamda dokunun incelenmesinin ardından kesin bir tanı konabiliyor.

Aynı zamanda alınan bu doku parçasında kanser hücrelerinin davranışları da inceleniyor. Bu sayede rahim kanseri evrelendirilebilir yani hastada kanserin kaçıncı evrede olduğu belirlenebilir. Kanserin evresinin belirlenmesinin ardından yayılma potansiyelinin ve hangi dokuların risk altında olduğunun tahmin edilmesi de mümkün hale geliyor. Bunun için de bazı tetkiklerin yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. Bu tetkiklere ultrasonografi, MR, bilgisayarlı tomografi örneklerini verebiliriz.

Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/yumurtalik-kisti-ameliyati

Endometrium Kanseri Sebebi Nedir?

Şimdiye dek çok sayıda araştırma yapılmış olsa da endometrium kanseri nedenleri tam olarak bilinemiyor. Ancak östrojen hormonunun bu kanserin oluşumunda etkin bir rol oynadığından söz edilebilir. Kadınlarda hormon düzensizliğinin bu kansere neden olabildiğini belirtmek mümkündür. Ayrıca rahim kanseri ile ilgili risk faktörlerinden de söz etmek gerekiyor. Bu kansere yakalanma riskini artıran unsurlar şöyledir:

  • Yaşın ilerlemesi
  • Ailede rahim kanserinin olması
  • Erken yaşlarda adet görmeye başlamak
  • Hiç doğum yapmamış olmak
  • Obezite
  • Diyabet
  • Adet düzensizlikleri
  • Östrojen replasman tedavisi
  • Çok geç yaşta menopoza girmek

Elbette kişide bu risk faktörlerinden birinin ya da birkaçının bulunuyor olması o kişinin mutlaka kanser olacağı anlamına gelmez. Risk faktörleri sadece kansere yakalanma olasılığını artırır. Bu risk faktörlerinin tamamına sahip olduğu halde kanser olmayan çok sayıda kadın olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Merak edenler için –> https://www.drismetyildirim.com/polikistik-over-sendromu-ameliyati-nedir

Rahim Kanseri Evreleri Nelerdir?

Hastaya endometrium kanseri tanısı konduktan sonra kanserin evresinin belirlenmesi çok büyük önem taşıyor. Çünkü tedavi stratejisinin belirlenmesinde hastanın yaşı gibi unsurlar kadar kanserin kaçıncı evrede olduğu da dikkate alınıyor.

  • Evre 1

İlk evre rahim kanseri durumunda kanser sadece rahim gövdesinde gelişmiştir. Ancak rahim ağzı salgı bezlerinde de gelişme ihtimali mevcuttur.

  • Evre 2

İkinci evrede kanser ahim gövdesinden yayılmış ve rahim ağzının bağ dokusuna ilerlemiştir. Ancak henüz kanser rahmin dışına, lenf bezlerine ya da vücudun daha uzak bölgelerine yayılmamıştır.

  • Evre 3

Bu evrede kanser artık rahim dışına ilerlemiş ve leğen kemiğine yakın olan dokulara ulaşmıştır.

  • Evre 4

Kanser mesane ya da rektumun iç yüzeylerine, kasıklardaki lenf bezlerine ilerlemiş durumdadır. Bu evrenin sonlarına doğru kanser akciğerler gibi uzak olan dokulara da ulaşmaya başlar.

  • Evre 5

Uzak lenf bezlerine, üst karın bölgesine, kemiklere ve rahimden uzak olan bölgelere kanser ulaşmıştır. Tümörün büyüklüğü farklı olabilir ve rahim kanseri bu evreye gelene kadar lef bezlerine yayılım göstermeyebilir.

Göz atmanızda fayda var –> https://www.drismetyildirim.com/yumurtalik-kanseri

Endometrium Kanseri Neden Olur?

Hastalar endometrium kanseri nedenlerini bilmek istiyor olsa da bu kanserin neden oluştuğuna dair net bir bilgi vermek olanaksızdır. Günümüzde tıp hızlı bir ilerlemeye kaydediyor. Ancak halen çok sayıda hastalığın nedenlerinin bilinemediğini de belirtmek gerekiyor.

Bu hastalıklar arasında kanser türleri de bulunuyor. Genetik faktörlerin ya da çevresel unsurların kanser oluşumunda riski artırdığına dair bazı bulgular elde edilmiş olsa da net bir çerçevede rahim kanserinin nedenlerini açıklamak henüz mümkün değildir.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/rahim-agzi-kanseri

Rahim Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle rahim kanseri tedavisinde en yaygın uygulanan prosedürün histerektomi yani rahmin alınması olduğunu belirtebiliriz. Rahmin tamamı ameliyat ile alınabilir ya da sadece bir bölümünün alınması tercih edilebilir. Cerrahi operasyon ile çıkarılan doku parçaları patolojik incelemeye gönderilir. Patolojik değerlendirme ile kanserin yayılım oranının belirlenmesi mümkün olabiliyor.

Şayet kanser henüz rahim dışına yayılmadıysa rahmin alınması çözüm olabiliyor. Fakat kanser hücrelerinin lenf dokularına ya da diğer organlara yayılmış olması durumunda radyasyon yani ışın tedavisi ya da kemoterapi tedavisi gibi daha farklı tedavi seçeneklerinin de değerlendirilmesi gerekiyor. Tedavi seçenekleri değerlendirilirken aşağıdaki unsurlar da hekim tarafından göz önünde bulunduruluyor:

  • Hastanın yaşı
  • Genel sağlık durumu
  • Kanserin kaçıncı evrede olduğu ve hangi organlara sıçradığı

Genel olarak bu kanser tedavisinin multidisipliner bir çalışma gerektirdiğini belirtebiliriz.

Rahim Kanseri Ameliyatı

Yapılan muayene ve tetkiklerde hastanın ameliyata engel bir durumunun olmaması halinde rahim kanseri ameliyatı gerçekleştirilebilir. Tanı konan hastaların sadece % 5 ila % 10’u ameliyata uygun olmuyor.

Geri kalan hastalarda öncelikli olarak cerrahi operasyonun gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ameliyat esnasında rahim alınabilir ve her iki yumurtalığın alınması da gerekebilir. Yumurtalıklarla birlikte fallop tüpleri ile operasyon ile vücuttan tahliye edilir. Aynı zamanda hastanın durumuna bağlı olarak ameliyat esnasında çevrede bulunan lenf bezlerinin çıkarılmasına da ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat planlamasının her hastada aynı şekilde yapılmadığını, kanserin kaçıncı evresinde olunduğuna bağlı olarak çıkarılacak dokuların belirlendiğini belirtebiliriz.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/rahim-agzinda-yara

 

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın