Polikistik over sendromu kadınlarda yaygın görülen bir endokrin bozukluktur. Her 10 kadından 1’inde ortaya çıkan bu problem, yumurtalıklar, böbrek üstü bezleri, hipofiz bezi ve santral sinir sistemi arasındaki bağlantıların bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor ve çeşitli semptomlarla kendini belli ediyor. Nedeni ise henüz tam olarak bilinemiyor ancak hastaların yaşadıkları şikayetleri çeşitli tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırmak mümkün olabiliyor.

Üreme dönemindeki kadınlarda, her yaşta görülebilen polikistik over sendromu ilerleyen dönemlerde hipertansiyon ya da kalp ve damar hastalıkları gibi çeşitli sorunlara da yol açabiliyor. Özellikle doğurganlık ile ilgili problemlere yol açan, halk arasında POS ya da PKOS olarak da bilinen rahatsızlığı en genel şekliyle yumurtalıklarda oluşan küçük ve iyi huylu kistler şeklinde tanımlayabiliriz.

Şu makalemize de göz atmanızı öneririz:
Tıkla –> Kadınlarda mastürbasyon

Polikistik Over Belirtileri Nelerdir?

Adet görmeme ya da iki adet dönemi arasında uzun bir sürenin olması, polikistik over sendromu rahatsızlığının en önemli belirtisidir. Adet görmeye yeni başlayan kadınlarda adet düzensizliği normal kabul edildiğinden bunun POS belirtisi olduğu akıllara gelmez. Oysa bu rahatsızlık 13 ila 19 yaş arasında da görülebiliyor ve adet düzensizliği durumunda mutlaka zaman kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekiyor. Bu rahatsızlık ergenlik döneminde birkaç defa adet gördükten sonra adetlerin kesilmesi şeklinde bir belirti de gösterebiliyor.

Bunun dışında polikistik over sendromu belirtilerini şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Adet dönemi dışında kanama olması
  • Vücutta erkek tipi tüylenme meydana gelmesi
  • Özellikle yüz ve sırt bölgesinde sivilcelenme
  • Cilt dokusunda değişiklik olması
  • El üstünde lekelenme şeklinde cilt rengi değişimleri
  • Hamile kalamama
  • Kilo artışı
  • Saç dökülmesi
  • Seste kalınlaşma
  • Göğüslerde hassasiyet olması, büyüme ya da küçülme

Hastada özellikle erken dönemde bu belirtilerin tamamı ortaya çıkmayabilir. Sadece birkaç belirtinin görülmesi hatta sadece adet düzensizliğinin ya da iki adet dönemi arasında kanamanın olması durumunda bile polikistik over sendromu şüphesi ile doktora başvurmak gerekir.

Genç kızların en çok sordukları sorulardan bir tanesini aşağıda açıkladık:
Tıkla –> Kızlık zarı bozulmadan hamile kalınır mı

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Rahatsızlığın nedenine dair yapılan araştırmalar polikistik over sendromu ile genetik faktörler ve çevresel faktörler arasında bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Bir neden ya da nedenler listesinden net bir şekilde söz edilemiyor olsa da ailesinde POS olan kadınlarda bu hastalık daha yaygın şekilde görülüyor ve bu durum da genetik faktörlerin etkisini ortaya koyuyor.

Fazla kilonun kandaki insülin hormonu seviyesinde yükselişe neden olması da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor. Çünkü bu durum vücudun androjen hormonunu da etkiliyor ve androjen hormonunun sentezini artırıyor.

Bazı kimyasal maddelere maruz kalmak vücudun hormonal dengesini bozabiliyor ve sonuç olarak polikistik over sendromu ortaya çıkabiliyor. Bu kimyasallara dioksinler, fitoöstrojenler, BPA, Bisfenol A, DBP ve bazı tarım ilaçları örneğini verebiliriz. Söz konusu kimyasallara uzun süre maruz kalmak daha farklı rahatsızlıklara da yol açabiliyor.

Cinsiyet hormonlarının vücuttaki dengesinin herhangi bir nedenle bozulması, yumurtlama bozukluklarına neden oluyor. Anovülasyon yani yumurtlayamama problemi, yumurtalıklarda kist oluşumuna yol açabiliyor ve kısa zamanda hastada PKOS gelişebiliyor.

Diğer makalelerimiz:
Tıkla –> Kızlık zarı zedelenmesi

Polikistik Over Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Öncelikle polikistik over sendromu tedavisinin hastanın şikayetlerini ortadan kaldırma amaçlı olarak uygulandığını belirtmek gerekiyor. Sendromu % 100 ortadan kaldıran bir tedavi yok. Fakat hastanın şikayetlerine çeşitli tedavi yöntemleri ile çözüm bulunabiliyor ve tedavi şeklinin belirlenmesinde hastanın bebek sahibi olmayı isteyip istememesi de belirleyici bir faktördür.

Şayet hasta bebek sahibi olmayı istemiyorsa düzenli olarak adet görmesini sağlama amaçlı olarak doğum kontrol hapı kullanımı ya da progesteron hormonu içeren ilaçların kullanımı tercih edilebiliyor. Bu sayede vücudun hormonal dengesinin yeniden kazanılması amaçlanıyor ve rahim kanseri riskinin azaltılması hedefleniyor.

Aynı zamanda tüylenme gibi sorunlara yol açan hormonal dengesizliklerin giderilmesi de sağlanabiliyor. Elbette hastaların ideal kiloda olması polikistik over sendromu tedavisinde önemli bir unsurdur ve kilo artışının önüne geçmek için diyetisyen kontrolünde bir diyet uygulanması da gerekebiliyor.

Özellikle hamilelik düşünen kadınlarda kilo vermenin önemi çok daha fazladır. Hamilelik düşünen kadınlarda ise yardımcı üreme tekniklerinden faydalanılabiliyor. İnsülin direncini kıran ilaçların kullanımı, yumurta geliştirici ya da yumurta uyarıcı özellikte olan ilaçların kullanımı gibi tedaviler ile başarılı sonuçlar elde edilebiliyor.

Tedavinin ne kadar süreceği, hangi ilaçların kullanıldığı, hangi tedavi prosedürlerinin tercih edildiği, hastanın vücudunun tedaviye verdiği tepki gibi pek çok farklı unsura bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Ancak genel olarak polikistik over sendromu tedavilerinde istenen sonuçların 6 ay ila 1 yıl arasında değişen sürelerde elde edilebildiğini belirtebiliriz. Fakat gebeliğe yönelik yardımcı üreme tekniklerinin uygulanması durumunda gebelik sonucu daha erken dönemde elde edilebileceği gibi bu süreden daha uzun bir zaman dilimini de gerektirebilir.

En çok sorulan bir diğer soruya da aşağıda açıklık getirdik:
Tıkla –> Adet döneminde hamile kalınır mı

Polikistik Over Sendromu Hamile Kalabilir mi?

Hastaların polikistik over sendromu tanısıyla birlikte öncelikli olarak endişe duydukları husus doğurganlık üzerine oluyor. Bu sendrom maalesef doğal yolla hamile kalma olasılığını düşürüyor. Ancak tamamen ortadan kaldırıyor diyemeyiz. Her ne kadar söz konusu rahatsızlığı yaşayan hastaların ortak sorunu hamile kalamama olsa da doğal yolla gebe kalma şansı, düşük de olsa vardır.

Bununla birlikte tüp bebek tedavisiyle de polikistik over sendromu rahatsızlığına karşın başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Hatta tüp bebek tedavisi gören kadınların yaklaşık olarak % 20’sinin hamile kalamama nedeni bu sendromdur. Yumurta uyarısı ilaçların düşük dozda ve dikkatli bir şekilde kullanılması ile gebelik sağlanabiliyor.

Bu durumda tüp bebek tedavisi ile hamile kalma şansının ne kadar yüksek olduğu da merak edilebilir. PKOS hastalığına sahip olan ve tüp bebek tedavisi gören kadınların % 66’sında gebelik sonucu elde edilebiliyor. Görüldüğü gibi polikistik over sendromu doğurganlığı % 100 ortadan kaldıran bir hastalık değildir. Sadece gebe kalma olasılığını düşürüyor.

Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Hastaya polikistik over sendromu tanısı konması için şikayetlerinin dinlenmesi ve jinekolojik muayene gerekiyor. Yumurtalıkların ve rahmin ultrasonografi ile gözden geçirilmesine ihtiyaç duyuluyor. Aynı zamanda hastandan tam kan sayımı testi ve adetinin 3. gününde hormon testi yaptırması da istenebilir.

Bu rahatsızlığa sahip olan kadınlarda FSH ve LH hormon seviyelerinin idealden farklı olduğu, östrojen hormonunun düşük olduğu gözlemleniyor. Erkeklik hormonu da hastalarda normalden daha fazla olabiliyor. Hastanın şikayetleri, muayene ve test sonuçları bir arada değerlendirilerek tanı konuyor ve hastalıkla ilgili hafif, orta ya da şiddetli şeklinde bir sınıflandırma yapılabiliyor.

Rahim ağzında yara neden çıkar? merak ediyorsanız aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:
Tıkla –> Rahim ağzında yara

Polikistik Over Geçer mi?

Yumurtalık üzerinde iyi huylu küçük kist oluşumlarına yol açan polikistik over sendromu kendi kendine geçmez. Hatta tıbbi açıdan müdahale edilmediğinde pek çok farklı rahatsızlığa da yol açabileceğinin altını çizmekte fayda var. Tanı konduğunda özellikle vücudun hormonal dengesinin yeniden sağlanmasına yönelik bir tedavinin mutlaka uygulanması gerekiyor.

Uygulanmaması durumunda ise hastaların % 50’sinde insülin direncinin oluştuğu bilinmelidir. Hastaların % 8’inde ise tip 2 diyabet hastalığı gelişiyor ve aynı zamanda obezite de kaçınılmaz bir son haline geliyor. Dolayısıyla mutlaka tedavinin uygulanması için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekiyor.

Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.endocrinologynetwork.com/polycystic-ovary-syndrome-pcos

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

  1. 19 Eylül 2019

    MERHABALAR HOCAM
    EŞİMDE POLİKİSTİK OVER VAR YANİ KİSTLER DOKTORA GİTTİĞİMİZDE BİR YUMURTA HAZNESİNDE 40 A YAKIN VAR DEDİ YANİ İKİ YUMURTA HAZNESİNDE 60 70 E YAKIN KİST VAR DEDİ AŞILAMA YAPTIRDIK BİR KERE 4-5 DEFA YUMURTA ÇATLATMA İĞNESİ KULLANDIK SONUÇ ALAMADIK.
    AMELİYATIN ORTALAMA ÜCRETİ NEKADAR TEŞEKKÜRLER

    • 30 Eylül 2019

      Merhaba ne ameliyatını kast ediyorsunuz bilemiyorum ancak tüp bebek yapılması gerekiyor…

  2. 11 Şubat 2020

    Hocam pcos hastasıyım 2014-2018 yılları arasında diane 35 kullandım düzene girdi derken son 3 ay tekrar aynı belirtiler yaş 36 bekarım ameliyat önerir misiniz

    • 14 Şubat 2020

      Merhaba ameliyatlık bir durum yok ilaç tedavisine devam etmeniz gerekiyor evlenince tedavi değişiyor…

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın