Lohusalık süresinde neler yapılır? Hamilelik sonrasında doğumun gerçekleşmesi ile birlikte, bu kez daha farklı bir döneme geçilir. Lohusalık süresince yapılması gerekenler konuşulmaya başlanır. Lohusalık dönemi hem anne hem de bebek açısından önemli bir dönemdir. Annenin yeni doğan bebeğine alışması, bebeğin de aynı zamanda dünyaya alışması açısından özel bir zamandır. Bu aşamada yeni anneye çok fazla iş düşer. Ama bunlar kesinlikle korkulacak ya da üstesinden gelinemeyecek kadar zor şeyler değildir, annelik içgüdüleriyle ve biraz da alınacak yardım ile herşeyin üstesinden yavaş yavaş gelinecektir.

Lohusalık süresi doğumun ardından sonra başlayan 6 haftalık dönemi kapsar. Bu dönemde annenin kendi sağlığına dikkat etmesi çok önemlidir. Çünkü anne lohusalık süresi içinde bir hastalık geçirirse, vücut henüz yorgun olduğu ve tam olarak toparlanamadığı için bu hastalık çok daha zorlayıcı olacaktır. Sonuç olarak hamilelik döneminde annenin bünyesinde çok fazla değişim olmuştur ve psikolojik olarak da yorulmuştur. Bir de üzerine doğum atlatmıştır. Bebeği ile ilk defa baş başa kalmıştır.

Kimliği genç kadından anneye değişmiştir. Lohusalık süresinde bu keskin değişimlerin hepsi yavaş yavaş toparlanmaya başlar ama bu süreci iyi değerlendirmek ve yönetmek önemlidir. Bu değişimde annenin sağlığının ve tabii ki psikolojisinin olumsuz şekilde etkilenmemesi gerekir. Çünkü her türlü olumlu ya da olumsuz etken bebeği de etkileyecektir.

Lohusalık Kadın Hayatındaki hassas dönemdir

Lohusalık döneminin doğumdan sonraki sürecin kadının yaşam döngüsündeki en hassas dönem olduğunu bilmek gerekir. Lohusalık döneminin bağışıklık sisteminin zayıf olduğu, enfeksiyonlara açık, vücutta yıkım ve yeniden yapılanmanın olduğu, hormonların değişim gösterdiği bir geçiş dönemi olduğudur. “Lohusalık döneminin ilk 24-48 saati yani doğumun ardından anne tıbbi bakım alacağı ve yakın takip edileceği bir sağlık kuruluşunda olması gerekmektedir.

21. yy şartlarında doğumların her türlü tıbbi müdahalenin yapılacağı hastanelerde yapılması hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemlidir. Çünkü doğumdan sonra lohusa kadını bekleyen en büyük risk kanamadır. Kanama anne ölümlerinin en sık nedenidir. Hem ülkemizde hem de dünyada en sık anne ölümüne yol açan kanama obstetrik bakımın iyi olduğu merkezlerde birçoğu engellenebilir. Kanamanın en sık görüldüğü ilk 24-48 saatte kadınların hastanede gözlem altında tutulması bu nedenle çok önemlidir.

Yeni Doğum Yapan Anneler Bunları Mutlaka Okusun

Doğumdan sonra hastaneden çıkma konusu ile ilgili çok acele etmemekte fayda vardır. Doğumdan sonra 1-2 gün süreyle hem annenin toparlanması, hem de bebeğin genel bakımına alışması açısından yararı olacaktır. Üstelik emzirme konusunda da yardım gerekebilir.

Lohusalık süresince annenin istirahat etmesi çok önemlidir. Dinlenerek, kaybettiği birçok şeyi yavaş yavaş geri kazanacaktır. Sağlığına da çok dikkat etmesi gereken anne, kendini zorlamadan basit işlerle normal hayatına yavaş yavaş dönmelidir. İstirahat kesinlikle yatmak olarak algılanmamalıdır. Ayrıca bakımına da dikkat etmeye başlamalı kendini salmamalıdır. Bu şekilde morali de yerine gelecektir.

Lohusalık döneminde annenin yiyeceği besinlere de dikkat edilmelidir. Anne istediği her besini dilediği şekilde yiyebilir. Ancak sağlıklı beslenmesi, herşeyden eşit ağırlıkta tüketerek beslenmesi vücudun daha çabuk toparlanmasına katkı sağlayacaktır. Annenin tek dikkat etmesi gereken tükettiği besinlerde hem kendini hem anne sütü ile beslenen bebeği için gaz yapmayacak besinler tercih etmelidir. Doğum sonrası zaten sancı olabilir, bir de gaz sancısı ile rahatsızlık yaşamaması daha iyi olacaktır. Anne sütü ile de bebeğe geçen gaz, bebekte sıkıntıya neden olacaktır.

Lohusalık döneminde annenin sindirim sistemi düzeni bozulmuş olabilir. Kabızlık bu dönemde çok sık rastlanan bir durumdur. Bu nedenle annenin sıvı ağırlıklı ve zeytinyağlı besinler tüketmesi gerekir. Ayrıca bol miktarda su içerek de sindirim sistemini rahatlatabilir. Üstelik su tüketiminin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de vardır. Böylelikle gebelikte alınan kiloların verilmesine de yardımcı olur.

Hijyene Dikkat Edilmesi Gerekir

Lohusa anne vücut hijyenine de dikkat etmelidir. Sık sık duş almalıdır ancak vajinal bölgeye de dikkat etmelidir. Örnek vermek gerekirse oturarak değil, ayakta duş almak daha doğru olacaktır. Ayrıca lohusa, giydiği iç çamaşırlarının temizliğine dikkat etmeli ve sık sık iç çamaşırlarını değiştirmelidir.

Doğumdan sonra doktorun verdiği muayene tarihi önemlidir. Bu muayene asla aksatılmamalıdır. Genellikle doğumdan 6 hafta sonra randevu verilir. Doğum ardından annenin vücudunda anormal bir durum olup olmadığı ancak 6 hafta sonra anlaşılabilmektedir. Çıkan tetkikler sonucunda erken tanı yöntemi sayesinde pek çok rahatsızlık da henüz büyümeden tedavi edilebilir.

Lohusalık dönemi boyunca yeni doğum yapmış anne için psikolojik sıkıntılar da olacaktır. Daha öncesi hamileliğin başında da hormonlarla yaşanan sorunlara benzer sıkıntılar olabilir. Bunlar çok ağır travmaya dönüşmeden toparlanabilir. Anne hem bebekle ilgilenip, hem yeni hayatına alışıp, hem de bunlarla başa çıkamayabilir.

Bu nedenle lohusa anneye aileler de destek olmalı ve annenin bu hassas dönemini rahat ve konforlu geçirebilmesi için ellerinden gelen bütün gayreti göstermelidirler. Stres faktörü yaratabilecek her tür durumu önceden toparlayıp, anne adayına hissettirmemelidirler. Böylece anne çok az hasarla lohusalık dönemini atlatacaktır.

Detaylı bilgi için bize ulaşın:

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın