Kızlık zarı bozulmadan kürtaj olur mu

Kızlık zarı bozulmadan kürtaj işlemi yapılabilir mi sorusu gündemdeki yerini koruyor. Kızlık zarı yani hymen, vajina girişinin yaklaşık 1,5 cm iç kısmında yer alan ve orta bölümünde küçük bir delik bulunan dokudur. Her ne kadar ‘zar’ olarak adlandırılsa da bir zar tabakasından daha geniş forma sahip olduğunu belirtebiliriz. Çoğunlukla ilk cinsel ilişkide kızlık zarı bütünlüğünü…

Kürtaj yaptırdığım anlaşılır mı?

Kürtaj yaptırdığım anlaşılır mı konusu ilk defa kürtaj yaptıracak olan kadınların en sık merak ettiği hususlardan biridir. Kürtaj işlem istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla gerçekleştirilen cerrahi bir girişim olarak tanımlanabilir. Ancak ülkemizde kürtaj işlemine dair bazı yasal düzenlemeler de bulunuyor. Kadınların kürtaj yaptırabilmesi için öncelikle gebeliğin 10. haftasını geçmemiş olması şartı vardır. 10 haftalıktan daha büyük…

Kürtaj sonrası ağrı kürtaj yaptıran kadınların en büyük endişelerinden biridir. Özellikle son dönemde kürtaj işleminin vakumlu aspirasyon yöntemiyle yapılması ve dakikalar içerisinde tamamlanması nedeniyle hastalarda ağrı ya da kanama beklentisi olmuyor. Oysa kısa sürede tamamlanan bir işlem olsa da kürtaj cerrahi bir operasyondur. Dolayısıyla işlem sonrasında rahmin iyileşmesi zaman alıyor. Bu süre zarfında da hafif…

Lokal anestezi ile kürtaj istenmeyen gebelik durumunda bebeğin anne karnından tahliyesinin lokal anestezi ile gerçekleştirildiği cerrahi müdahaledir. Gebeliğin sonlandırılması için yapılabilecek tek işlem kürtajdır ve kürtajın da ülkemizde belirli yasal sınırlamalar çerçevesinde yapılabilen işlemlerden biri olduğunu belirtmek gerekiyor. İlgili yasalar kapsamında kürtaj sadece gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilen bir operasyondur. Bu noktada genel ya da…

Devlet hastanesinde kürtaj konusu istenmeyen gebelik yaşayan kadınların öncelikli olarak araştırdığı konuların başında geliyor. Öncelikli olarak rotasını yaşadığı şehirde hizmet veren devlet hastanelerine çeviren kadınların büyük bir bölümü ciddi bir yoğunluk ile karşılaşıyor. Çünkü devlet hastaneleri gün içerisinde çok sayıda hasta ile ilgilenmek durumunda olan sağlık kuruluşlarıdır. Buna bağlı olarak pek çok hastaneden randevu alabilmek…

Kürtaj operasyonu? İstenmeyen gebeliklerin tahliye edilmesi işlemine kürtaj adı verilir. Ayrıca kürtaj operasyonu rahim içinden parça almak amacıyla da yapılabilir. Yasal olarak Türkiye’de kürtaj işlemi 10 haftaya kadar yapılabilmektedir. Rahim içinde gebelik kesesi görüldükten sonra hastane ortamında, hasta tam uyutularak ultrasonografi kontrolü altında işlem yapılır. Rahim ağzı yeteri kadar genişletildikten sonra rahim içine sokulan vakum…

Nerede kürtaj olabilirim? İstanbul da kürtaj yapan birçok merkez vardır. Bazı hekimler özel muayenehanesinde kürtaj yapmaktadır. Muayenehane ortamında yapılan kürtaj işlemi genellikle lokal anestezi ile yani rahim ağzını uyuşturucu iğne yapılarak yapılmaktadır. Lokal anestezi tamamen ağrıyı ortadan kaldırmayabilir, acil bir problem durumunda uygun müdahale yapılmasını engeller. Genel anestezi ile yapılan kürtaj işlemi daha güvenlidir, damardan…

Kürtaj esnasında spiral takılması işlemi genellikle kadınlarda adet döneminde yapılır. Düzenli adet gören, adet kanaması çok uzun sürmeyen kadınlarda spiral ile korunma uygun bir yöntemdir. Ülkemizde sıklıkla doğum yapan kadınların korunma şekildir. Ancak doğum yapmamış, hijyeni iyi olan kadınlarda da kullanılabilen bir yöntemdir. Değişik tip spiraller vardır. Sıklıkla bakır içeren 5-6 yıllık spiraller kullanılmaktadır. Adet kanaması…

Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar: kürtaj hastane ortamında, steril şartlarda güvenli bir şekilde ve usulüne uygun tecrübeli ellerde yapıldıkça böyle bir risk yoktur. Rahim içi kürtaj sonrası yenilenme özelliğine sahiptir. Bazen gebe kalamayan kadınlarda bile tanı amaçlı yapılan kürtaj (parça alma) işlemi sonrası gebelikler görülebilmektedir. Hiç doğum yapmayıp 10-15 kez kürtaj olup daha sonra normal…

Kürtaj yasal mı konusunda toplumda maalesef doğru bilinen çok sayıda yanlış bilgi bulunuyor. Medyada da sıklıkla konunun gündeme geldiğini belirtebiliriz. Kürtaj tüm dünyada çeşitli yasal düzenlemelerle birlikte anılan cerrahi operasyonlardan biridir. Avrupa Birliği’ne üye olan 31 ülkede kürtaj yasal çerçevede olmak kaydıyla ve gebeliğin belirli bir süresine kadar yapılabiliyor. Pek çok ülkede kürtaj yaptırmak yasal…

Kürtaj Nedir?

Kürtaj işlemi istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur.  Bu operasyonda temel amaç bebeğin anne karnından tahliyesidir. İstenmeyen gebelikleri sonlandırmanın tek yolu olan küretaj işlemeye kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından gerçekleştiriliyor. Kürtaj işlemi istenmeyen gebeliklerin yanı sıra tıbbi açıdan çeşitli risklerin ortaya çıkması durumunda da yapılabilir. Ülkemizde küretaj işlemi çeşitli yasal düzenlemeler ile sınırlandırılmış durumdadır.

Nasıl Yapılır?

Kürtaj işlemi genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir.  Günümüzde pek çok farklı teknikle yapılabilen bu işlemde en çok tercih edilen vakumlu aspirasyon yöntemi oluyor.  Bebeğin anne karnından negatif basınç yöntemi ile çıkarılması prosedürü ile gerçekleştirilen vakumlu küretaj işleminde  özellikle vajina girişi çeşitli solüsyonlarla temizleniyor. Ardından spekulum yerleştiriliyor ve cerrahi müdahale bu şekilde tamamlanıyor.  Cilde herhangi bir kesi uygulaması yapılmadığı için dikiş atılmasına gerek olmuyor.

Kaç Haftaya Kadar Yapılır?

Yasal düzenlemeler çerçevesinde kürtaj işlemi gebeliğin 10. Haftasına kadar yapılabilir.  Sadece bebeğin anne karnında ölmesi ya da aşırı kanama gibi anne adayının hayatını tehlikeye atan durumlar söz konusu olduğunda  10 haftalıktan daha büyük gebeliklerde de küretaj işlemi gerçekleştirilebilir.  Ancak bu durumda küretaj işlemi için vakumlu aspirasyon yöntemi değil daha farklı yöntemlerin tercih edilmesi gerekiyor.  Küretaj işleminin yapılabilmesi için gebelik kesesinin ultrasonda görülmesi gerekir. Bu nedenle 6 haftalıktan daha küçük olan gebeliklerde kürtaj yapılabilmesi pek mümkün olmaz.

Kürtaj İşlemi Sonrası Hamile Kalma

Kürtaj işlemi yeniden hamile kalmaya asla engel değildir.  Hatta bu işlemin kişinin hamile kalma olasılığı üzerinde olumlu ya da olumsuz bir değişikliğe neden olmadığını belirtebiliriz. Küretaj operasyonundan sonra yaklaşık 20 günlük bir zaman dilimi,  rahimdeki yumurtanın döllenme için uygun büyüklüğe erişmeye başlaması için yeterli oluyor. Elbette bu süre kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.  Küretajdan sonra hiç adet kanaması yaşamadan hamile kalan  çok sayıda kadın olduğunu belirtelim. Bu nedenle istenmeyen gebelik söz konusuysa mutlaka koruma yöntemlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda küretaj işleminin normal doğum yapmanıza engel bir operasyon olmadığını da belirtmek gerekiyor. Kürtajdan sonra hamile kalmanız durumunda normal doğum yapabilirsiniz.

Kürtajdan Sonra İlk Adet Ne Zaman Olur?

Kürtaj işleminin ardından ilk adet kanaması genellikle 20 ila 40 gün arasında gerçekleşiyor.  Yumurtanın yeniden döllenmeye hazır hale gelmesi ve döllenmeyen yumurtanın adet kanaması ile vücuttan atılması her kadında farklı sürelerde meydana geliyor.  Bu nedenle kürtaj işleminin ardından adet kanamasının kaç gün sonra olacağı değişkenlik gösterebilir.  40 gün geçmesine karşın adet kanaması yaşayan kadınların mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmesi gerekir.  Çünkü bu durumda akıllara kürtaj işlemine rağmen gebeliğin halen devam etmesi gibi çeşitli şüpheler gelir. Dolayısıyla neden adet kanaması yaşanmadığının anlaşılabilmesi için mutlaka doktor tarafından muayene edilmeniz gerekir.

Sayfa 1 - 41 2 3 4

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın