Gebelikte kilo kontrolü hem anne adayının hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı açısından önem taşıyor. Gebelik toplamda 3 dönemden oluşuyor ve her bir dönem de trimester adını taşıyor. Kilo kontrolünün de trimester dönemlerine göre yapılması anne adayları için daha doğru olur. Öncelikle trimester dönemlerinin hangi gebelik haftalarını kapsadığını gözden geçirmekte fayda var.

  • Birinci trimester dönemi: Gebeliğin ilk 12 haftası
  • İkinci trimester dönemi: Gebeliğin 13 – 27 haftası
  • Üçüncü trimester dönemi: Gebeliğin 28 – 40 haftası

Elbette gebelik döneminde psikolojik ve fizyolojik açıdan pek çok değişim yaşanıyor. Bu değişimlerden biri de kilo alımıdır. Kimi zaman anne adaylarını endişelendiren bir durumda da dönüşebilen kilo alımının sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulması sayesinde kolaylıkla kontrol altına alınabileceğini belirtmek gerekiyor. Anne adayları aldıkları her kilonun yağ tabakasına dönüştüğünü düşünüyor olabilir. Oysa bu dönemde alınan kiloların sadece 3’te 1’i yağ dokusundaki artışa bağlı oluyor.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/hamilelikte-beslenme

Gebelikte Kilo Kontrolü İçin Ne Yapılmalıdır?

İdeal bir hamilelik döneminde alınan kiloların dağılımını şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Bebek: 3.500 gr
  • Plasenta: 700 gr
  • Amniyon sıvısı: 800 gr
  • Rahmin büyümesi: 900 gr
  • Meme dokusu artışı: 400 gr
  • Kan hacmindeki artış: 1.250 gr
  • Dokulardaki su artışı: 1.250 gr
  • Annedeki yağ dokusu artışı: 3.200 gr

Görüldüğü gibi toplamda 12 kilogramlık bir kilo artışı olabiliyor. Ancak her hamilelik kendine özgüdür ve mutlaka yukarıda sıralanan kilo ve doku artışları yazılan rakamlar ile birebir aynı olmayabilir. Örneğin bebeğin kilosu 3000 gram olabileceği gibi meme dokusunda daha fazla ya da daha az bir doku artışı da yaşanabilir. Önemli olan gebelikte kilo kontrolü yapılması ve sağlıklı gıdaların tüketilmesidir.

Dr. İsmet Yıldırım der ki…

Gebelikte kilo alımı oldukça önemli bir konudur. Gebeliği 60 kg’ın altında başlayan bir kadın gebelik boyunca ortalama 12 kg alabiliyor ancak gebeliği 60 kg üzerinde başlayan bir kadın ortalama 15-20 kg kadar alabiliyor dolayısıyla bütün gebelik boyunca kilo alımına dikkat edilmeli, beslenme tamamen doktor tarafından Tavsiye edildiği gibi yapılmaldır. Aşırı kilo alma durumunda anne de şeker ve tansiyon yükselmesi gibi problemler meydana gelebilir.

Ayrıca aşırı kilo alan kadınlarda normal doğum veya sezeryan ile doğum daha zor hale gelmektedir, iyileşme daha zor olmaktadır. Bazen anneyle beraber Bebek’te kilo alır ve irileşir bu durumda normal doğum zorlaşır sezeryan olma ihtimali artar. Bunun dışında doğum sonrasında aşırı kilo alan gebeler kilolarını fazla veremeyebilr ve obez kalabilmektedir…

Doğum Sonrası Kilo Verme Düzeni Nasıl Oluşur?

Öncelikle gebelikte kilo kontrolü konusunda bilinmesi gereken önemli bir detaydan söz edelim. Doğum sırasında bebeğin dünyaya gelmesi ve doğum esnasında yaşanan su kaybı ile birlikte yaklaşık olarak 8 kilo kaybedildiğini belirtelim. Hamilelik döneminde yaklaşık 12 kilo alan bir annenin doğumdan sonraki kilo fazlası, doğumda kaybedilen kilo ile birlikte yaklaşık 4 kg olur. Doğumdan sonraki 6 ay içerisinde annelerin büyük bölümünün 2 ila 2,5 kg daha kaybettiği biliniyor.

Dolayısıyla doğum öncesi kiloya ulaşmak için sadece 1,5 ila 2 kg verilmesi yeterli oluyor. Ancak bu durum gebelikte kilo kontrolü konusunda önem veren ve ideal oranda kilo alan anneler için geçerlidir. Çok fazla kilo alan anneler doğumdan sonra kilo vermekte zorlanabilir ve aynı zamanda daha fazla oranda kilo vermesi gerekir.

Doğumdan sonra ilk 6 ay boyunca diyet yapılması önerilmiyor. 6 ay sona erdikten sonra düzenli yürüyüşler, vücudu çok zorlamayan egzersizler ve sağlıklı bir beslenme programı ile diyet uygulanabilir ve bu sayede doğum kilolarından kurtulmak da mümkün olabilir.

Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/lohusalik

Gebelikte Kilo Kontrolü Nasıl Yapılır?

Hamileliğin ilk trimester döneminde kilo alımı çok fazla olmaz. Hatta gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan mide bulantısı, kusma, kokulara karşı hassasiyet gibi nedenlerle anne adayları 1 ila 2 kilo kaybedebiliyor. Bu dönemde gebelikte kilo kontrolü çoğu zaman anne adaylarının üzerinde çok fazla durduğu bir konu olmuyor. Ancak ikinci trimester döneminden sonra kilo alımına dikkat etmek de çok önemlidir. İkinci trimester döneminde 4 ila 5 kilo alınıyor. Üçüncü trimester döneminde ise artık anne karnındaki bebek de hızlı bir büyüme sürecine girdiğinden 6 ila 7 kilo alınması söz konusu olabiliyor.

Yapılan araştırmalar çok zayıf olan kadınların dahi gebelikte kilo kontrolü yapmamaları durumunda 15 hatta 16 kilo alabildiklerini ortaya koyuyor. Ancak bu kadar kilo alınması da tavsiye edilmez. Çok zayıf annelerin de 12 kilo alması ideal olanıdır. Fazla kilolu kadınların ise gebelik döneminde yaklaşık 8 ila 9 kilo almaları yeterli kabul ediliyor.

Mutlaka 12 kilo alınması gerektiği düşüncesine kapılmak doğru değildir. Kilo artışının yaşam şekli, anne adayının ve bebeğin sağlık durumu, beslenme programı ve metabolizma hızı gibi pek çok faktörden etkilendiğini unutmamak gerekiyor. Bu noktada mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına danışılmalıdır.

İlgini çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/gebelikte-ikili-tarama-testi

Doktor Takibinin Önemi

Gebelik döneminde her haftanın bir günü sabahları aç karnına tartılmanız ve kilonuzu bir yere not etmeniz önemlidir. Zira bu durum gebelikte kilo kontrolü konusunda doktorunuzun da bilgi sahibi olmasını ve size özel tavsiyelerde bulunmasını sağlayacaktır. Doktor takibi ise fazla kilo almanın önüne geçmek açısından önem taşıyor. Doktorunuz rutin kontroller esnasında kilo kontrolü de yapacaktır. Kilo kontrolü sonrasında önerilerde ya da uyarılarda bulunabilir. Bunların dikkate alınması anne karnındaki bebeğin sağlığı açısından da önem taşıyor.

Doktor takibinin ve gebelikte kilo kontrolü yapmanın öneminin daha net anlaşılması için, hamilelikte fazla kilo alımının nelere yol açabildiğine değinmekte de fayda olabilir.

  • Yağ katmanlarının fazla kalınlaşmasından kaynaklı olarak bebekle ilgili muayeneler ve son derece önemli olan ölçümlerin yapılması zorlaşabilir
  • Fazla kilo bel ve sırt ağrılarına, varise, yorgunluğa, mide problemlerine yol açabilir.
  • Gebelik şekeri, yüksek tansiyon sorunlarına neden olabilir ve erken doğuma sebebiyet verebilir
  • İri bebek durumu nedeniyle vajinal doğum yapılamayabilir
  • Sezaryen ile doğum sonrası komplikasyonlar gelişebilir

Hamilelikte Kilo Kontrolü Hesaplama

Anne adayları için gebelikte kilo kontrolü yapmak sanıldığı kadar zor değildir. İlk trimester döneminde, her hafta ortalama 400 gr alınmasında sakınca bulunmaz. İkinci trimester döneminde ise her hafta ortalama 250 gr ve üçüncü trimester döneminde de her hafta ortalama 400 gr alımı tavsiye edilir. Sağlıklı bir beslenme programının uygulanmasına karşın anne adayının metabolizma hızına bağlı olarak daha fazla kilo alınması da gündeme gelebilir.

Bu durumda gebelikte kilo kontrolü için hangi yiyeceklerin tüketilebileceği konusunda daha fazla odaklanılması ve bir diyetisyenden de destek alınması gündeme gelebilir. Elbette böyle durumlarda çok sıkı bir diyet uygulanması önerilmez. Ancak kalorisi daha düşük yiyecekler tüketilmesi, gün içerisinde egzersize ya da yürüyüşe biraz daha zaman ayrılması gibi yöntemler ile kilo alımında ideal dengenin yakalanması mümkün olabilir.

Faydası olur –> https://www.drismetyildirim.com/anne-karnindaki-bebegin-hareketleri

Gebelikte İdeal Kilo Kaç Olmalıdır?

Vücut kütle endeksi gebelikte kilo kontrolü konusunda önem taşıyan unsurlardan biridir. Hamilelikte ideal kilonun kaç olduğu vücut kütle endeksi de dikkate alınarak belirlenmelidir. Bu durumda şu bilgileri aktarmakta fayda var:

  • Vücut kütle endeksi 18.5’ten az olması düşük kilo ile hamile kalındığı anlamına gelir. Bu durumda 12 kilodan biraz daha fazla alınmasında sakınca olmaz. Ancak alınan kilonun 18’i geçmemesine de önem verilmelidir.
  • Vücut kütle endeksinin 18.5 – 26 arasında olması ideal bir kolda hamile kalındığı anlamına gelir. Bu durumda ortalama 12 kilo alınması önerilir.
  • Vücut kütle endeksinin 26 – 29 arasında olması ise kiloluyken gebe kalındığı şeklinde yorumlanır. Bu durumda 7 ila 9 kilo alınması yeterli olacaktır. Alınan kilonun 11’i geçmemesine özen gösterilmelidir.

 

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: dr.ismetyildirim@hotmail.com
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın