Gebelikte ikili tarama testi: Gebeliğin erken dönemlerinde başta Down Sendromu ( Mongol Hastalığı ) olmak üzere bazı genetik hastalıkların bebek henüz anne karnında iken tespit edilmesine yarayan değerli bir testtir. 11-14 hafta arası gebelik döneminde yapılır. Önce ultrasonografik inceleme ile bebeğin ense kalınlığı ölçümü yapılır, baş popo mesafesi ölçülür, ayrıca kalbin dört odacığı ve kapak kan akımları tespit edilir, burun kökü kemiği görülür, bazı damarların kan akımları kontrol edilir ve rapor haline getirilir.

Bu veriler ile hasta laboratuara gönderilir ve anne kanında iki maddenin kontrolü için kan alınır. Çıkan kan sonuçları ve ultrasonografi verileri özel bir bilgisayar programı ile değerlendirilir ve anne karnındaki bebeğin genetik hastalık riski tespit edilir.

Riskin yüksek çıkması halinde Amniosentez yani bebeğin suyunun alınması ve direk genetik inceleme yapılması yoluna gidilir. Gebelikte ikili tarama testi ile genetik hastalık teşhis oranı iyi bir ultrasonografi ile %90’lara kadar çıkabilir. Riskin yüksek çıkması durumunda yapılan amniosentez işlemi ile teşhis oranı % 100’lere yaklaşır.

İkili test pozitif çıkarsa ne yapılmalı?

Yapılan Gebelikte ikili tarama testi pozitif çıkması durumunda, ilk olarak ileri aşama olan ‘’koryon villüs biyopsisi’’ yapılmalıdır. Bu biyopsi, plasenta yani bebeğin eşine ait olan kısımlarda ufak bir örnek alınması ve kromozom açısından analiz edilmesidir. Bunun dışında gebeliğe de ayrıntılı bir ultrason incelemesi yapılmalıdır.

İkinci yöntem olarak ise hamileliğin 16. Haftasında yapılan amniosentez işlemidir. Amniyosentez ve koryon villus biyopsisinde bebeğin kromozonları değerlendirilir. Ardından da net bir sonuç elde edilir.

İkili test negatif çıkarsa ne yapılmalı?

Yapılan ikili testin negatif çıkması, down sendromu riskinin azaldığını gösterir. Ancak testin negatif çıkması bebeğin yüzde yüz sağlıklı olduğunu da ortaya koymaz. Bu sebeple de rutin gebelik takipleri devam etmelidir. Bununla beraber ikili test, bebeğin nöral tüp defektleri hakkında da ipuçları alınmasını sağlar.

İkili test nasıl yapılır?

Gebelik sürecince yapılan gebelikte ikili tarama testi aşamasında ilk olarak ultrason ile muayene yapılır. Ultrason sırasında bebeğin ense kalınlığı ve boyu tespit edilir. Bu tespitlerin kayıt altına alınması gerekir. Aynı gün içerisinde, elde edilen bilgiler ile kan tahlili alınacaktır. Kan tahliline giderken anne adayının aç ya da tok olması fark etmemektedir.

Ancak bu aşamada önemli olan, ultrasonun yapıldığı gün kan tahlilini yaptırmaktır. Anne adayından normal kan tahlillerinde olduğu gibi az miktarda kan tüp içerisine alınır ve bu kanda B-HCG ve PAPP-A tahlilleri yapılır. Yapılan tahlil neticesinde elde edilen sonuçlar, ultrason sırasında kayıt altına alınan değerlerle kayıt edilir.

Bunun dışında bilgisayara annenin doğum tarihi, son adet tarihi, kilosu gibi bilgilerin de bulunması gerekmektedir. Bilgisayar programı bu girilen verilen ile risk hesaplaması yapar. Ardından da down sendromu ve trizomi 18 için risk tahminleri ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu tahliller neticesinde, gebeliğin riskli mi yoksa sağlıklı mı ilerlediği tespit edilir.

Düşük riskli sonuçlarda herhangi bir müdahale yapılmaz. Ancak yüksek riskli sonuçlarda CVS veya amniosentez yapılması gerekebilir.

İkili testin sonuçları ne zaman çıkar?

Testin uygulandığı merkez ya da laboratuarın yoğunluğuna göre değişmekle beraber; ikili testin sonucu çoğunlukla birkaç gün içerisinde çıkmaktadır. Sonuçlar çıktığında mutlaka doktora gösterilmelidir.

İkili testin doğruluğu

İkili test tarama testidir. Değerlendirme doğru yapıldığında %80’e yakın mevcut genetik problemi yakalayabilir, ancak 37 yaş ve üzeri gebelerde ikili test sonucunun riskin yüksek çıkma olasılığı fazladır. Bu durumlar da hastaya direk ileri tetkikler yapılabilir.

İkili testin yapılamadığı durumlarda (Hastanın ilk geldiğinde 14’haftayı geçmiş olması) üçlü ve dörtlü tarama testi yapılır. İkili tarama testi uygun bir şekilde yapıldıysa üçlü ve dörtlü testleri yapılmasına gerek yoktur.

İkili tarama testinde amaç bebekteki genetik problemi tespit etmektir. Sıklıkla görünen genetik hastalık DOWN sendromu (Mongol Hastalığı) dır. Hastalığın mevcudiyeti durumunda gebelik aile onayı ile sonlandırılabilir.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Hamilelik belirtileri nelerdir?

Mol gebelik üzüm gebelik nedir

Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Gebelik haftası hesaplama

Down sendromu nedir ?

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:

https://healthywa.wa.gov.au/Articles/S_T/Screening-tests-in-the-first-3-months-of-pregnancy

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın