Gebelik tespiti yapılabilmesi için evde idrar numunesi kullanılarak gerçekleştirilen gebelik testi sonucunun pozitif çıkması yeterli değildir. Bu testler her ne kadar %90’ın üzerinde doğruluk oranına sahip olsa da yanılma payının göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu nedenle sadece idrar ile yapılan test sonucu dikkate alınarak hamilelik tanısı konamaz.

Kesin bir gebelik tanısının konması için hamileliğin en önemli belirtileri arasında yer alan adet gecikmesi de yeterli bir done değildir. Adet gecikmesi pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Gebelikten söz edebilmek için kan numunesi ile test yapılması ve ultrason ile gebelik kesesinin görülmesi gerekiyor. Bu noktada hangi testlerin daha güvenilir olduğu merak edilebilir. Bu sorunun yanıtını vermeden önce gebelik tespitinin nasıl yapıldığı konusunda önemli noktalara değinelim.

Gebelik Tespiti Nasıl Yapılır?

Erkek ve kadın üreme hücrelerinin buluşması, döllenmenin meydana gelmesi ve embriyonun rahim içerisine yerleşmesi şeklinde başlayan gebelik sürecinde kandaki beta hCG hormonu artış göstermeye başlar. Elbette gebelik tespiti noktasında bu hormonun düzeyi büyük önem taşıyor.

Planlı gebeliklerde çiftler bir an önce gebelik tanısının konmasını istiyor. Ancak bunun için öncelikle kanda beta hCG hormonunun belirli bir seviyenin üzerine çıkması gerekir. Kanda gebelik tespiti esnasında gözden geçirilen bu hormonun seviyesidir. Gebelik süreci toplamda 40 hafta olarak kabul edilir. Bu süreçte kandaki beta hCG hormon seviyeleri şöyledir:

  • Gebeliğin 3. Haftası: 5-50 mlU/mL
  • Gebeliğin 4. Haftası: 5-426 mlU/mL
  • Gebeliğin 5. Haftası: 18-7.340 mlU/mL
  • Gebeliğin 6. Haftası: 1.080-56.500 mlU/mL
  • Gebeliğin 7 – 8. Haftası: 7.650-229.000 mlU/mL
  • Gebeliğin 9 – 12. Haftası: 25.700-288.000 mlU/mL
  • Gebeliğin 13 – 16. Haftası: 13.300-254.000 mlU/mL
  • Gebeliğin 17 – 24. Haftası: 4.060-165.400 mlU/mL
  • Gebeliğin 25 – 40. Haftası: 3.640- 117.000 mlU/mL

Gebelik hormonu embriyonun rahim iç tabakasına yerleşmesiyle birlikte yani ortalama olarak döllenmeyi takiben 6. günde salgılanmaya başlayarak kana karışır. Bu süreden önce gebeliğin tespit edilmesi mümkün olmaz. Her ne kadar çiftler gebelik testinin yapılması konusunda kimi zaman aceleci davranıyor olsa da test sonuçlarının erken dönemde yanıltıcı olabileceğinin unutulmaması gerekiyor. Adet gecikmesi olmadan yapılan testler, hamile olsanız bile negatif çıkabilir.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/hamilelikte-grip-asisi

Ultrason ile Gebelik Teşhisi

Kanda ya da idrarda gebelik tespiti yapılmış olsa da tanı konabilmesi adına ultrason görüntülemesinden faydalanılması gerekiyor. Kadınlarda adet dönemi yaklaşık bir hafta geciktiğinde, şayet hamilelik söz konusuysa gebeliğin 5. haftasında vajinal ultrason yapılabilir ve bu sayede gebelik kesesi görüntülenebilir. Abdominal ultrason yani karından yapılan ultrasonda gebelik kesesinin görülebilmesi için bir hafta daha beklemek gerekir. Karın üstünden yapılan ultrasonda gebelik kesesi en erken hamileliğin 6. haftasında görülebiliyor.

Bu süreçte adet gecikmesi dışında gebelik belirtileri henüz ortaya çıkmamıştır. Ayrıca kimi zaman akılları karıştıran bir detayın altını çizelim. Hamilelik hesaplaması tüm dünya genelinde anne adayının son adet dönemi dikkate alınarak yapılır. Bu nedenle gebeliğin ilk 2 haftasında aslında teknik anlamda henüz hamilelik oluşmamıştır. Vajinal ultrason ve karından ultrason ile gebelik kesesinin görülmesi için idrar ya da kanda gebelik testinin pozitif çıkmasını takiben 5 ya da 6 hafta beklemeniz gerekmez.

Dr. İsmet Yıldırım der ki…

Gebelik bazı kadınlar için mutluluk verici bazı kadınlar için de endişe verici bir durumdur. Bu sebeple kadınlar bir an önce durumunu anlamak amacıyla teste başvurular. Günümüzdeki idrar testleri oldukça hassas olup adet gecikmesi 3-4 gün olunca bile gebelik durumunu gösterebiliyor. Kan testleri ise şüphe durumunda adet gecikmesi olmadan bile yapılabiliyor.

Ancak gebelikte en kesin tanı yöntemi bizim için ultrasonografik incelemedir. Adet gecikmesi bir haftayı bulunca Vajinal veya karından bakılan ultrasonografi ile gebelik kesesi görülebiliyor…

Gebelik Tespiti İçin Kan Testi

Kanda gebelik tespiti basit bir test ile yapılabiliyor. Bu test için tek bir tüp kan numunesi yeterli oluyor ve aç ya da tok olmanız önem taşımıyor. Günün dilediğiniz herhangi bir saatinde bu testin yapılması için kan verebilirsiniz. Ancak kanda gebelik tespitinin yapılabilmesi için de adet gecikmesini beklemeniz gerektiğini unutmayın. Embriyonun rahim içerisine yerleşmesinden önce halk arasında “hamilelik hormonu” olarak da bilinen hCG hormonu salgılanmaz. Bu nedenle kan testinde ya da idrar testinde doğru sonuç alınması mümkün olmaz.

Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/gebelikte-kanama

Hamilelik teşhisi noktasında önem taşıyan 2 farklı kan testi bulunuyor.

Niteliksel hCG Kan Testi

Bu test ile sadece vücutta beta hCG hormonunun üretilip üretilmediği anlaşılır. Şayet söz konusu hormon üretiliyorsa sonuç ‘pozitif’, üretilmiyorsa sonuç ‘negatif’ olarak açıklanır.

Nicel hCG Kan Testi

Bu test ise kandaki hCG hormonunun seviyesini ölçer. Gebeliğin mevcut olup olmadığı ile birlikte gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğuna dair fikir verir.

Doktorunuz bir süre bekledikten sonra yeniden kan testi yaptırmanızı isteyebilir ya da kesin gebelik teşhisi için ultrason görüntülemesini beklemenizi talep edebilir. Çünkü kan testinde sonucun pozitif çıkması her daim sağlıklı bir hamilelik anlamına gelmez.

Kanda Gebelik Testinin Avantajları

Kan numunesiyle yapılan gebelik testinin en önemli avantajı idrar numunesi ile yapılan testten daha erken sonuç verebiliyor olmasıdır. Bu testler idrar testlerinden yaklaşık 7 gün daha erken sonuç verebilir ve dolayısıyla şayet kandaki hCG seviyesi belirli bir oranın üzerindeyse kesin gebelik tespiti için hemen gebelik kesesinin kontrol edilmesi amacıyla ultrason görüntülemesi aşamasına geçilmesi mümkün olabiliyor. Ancak bunun için gebeliğin belirli bir haftasında olmanız gerektiğini hatırlatalım.

Kanda Gebelik Testi Dezavantajları

 

Kanda gebelik testi planlı gebeliklerde müjdeli haberin daha erken alınmasını sağlıyor olsa da gebelik tespiti noktasında bazı dezavantajları vardır. Öncelikle bu test evde yapılabilen idrar testlerinden değildir ve mutlaka laboratuvar ortamında yapılması gerekir. Tercih edilen laboratuvarın yoğunluğuna bağlı olarak test sonucunun alınması birkaç gün sürebilir. İdrar testleri ile kıyaslandığında fiyatı da biraz daha yüksektir.

İlgini çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/hamilelikte-laboratuvar-testleri

Gebeliğin (Hamileliğin) Kesin Tanısı Nasıl Konur?

Yapılan testlerde gebelik tespiti tam olarak yapılmış olsa bile ultrason görüntülemesinden önce hamilelik tanısı konamaz. Bunun nedeni kanda hCG hormonunun sağlıklı olmayan gebeliklerde de yükselebiliyor olmasıdır. Bir başka deyişle test sonuçları ‘pozitif’ olsa da mol gebelik ya da dış gebelik gibi ihtimallerin de mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor. Hamileliğe dair kesin tanı konması için ultrason görüntülemesinin beklenmesi de bundan kaynaklanıyor.

Hangi Test Daha Güvenilirdir?

 

İdrar testi ile kıyaslandığında kanda gebelik testi gebelik tespiti konusunda daha güvenilir bulunur. Bunun nedeni idrarda hamilelik testlerinin son derece düşük olsa da bir yanılma payının olmasıdır. Günümüzde idrarla yapılan gebelik testleri çok sayıda farklı firma tarafından üretiliyor ve piyasada pek çok farklı test çeşidi bulmak mümkün olabiliyor.

Hangi firmanın testlerinin tercih edildiğine bağlı olarak yanılma payı oranı değişebilir. Ancak kanda gebelik testinde yanılma olasılığı bulunmaz. Sadece bazı durumlarda hCG seviyesine bağlı olarak testin tekrarlanması gerekebilir.

Mutlaka okumalısın –> https://www.drismetyildirim.com/nst-non-stress-test-nedir

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

İkinci kez gebelik tespiti amacıyla test yapılmasına gerek kalmaması için beklenmesi gereken süreyi tamamlamalısınız. Bu konuda aceleci davranılması doğru olmaz. Gebelikte salgılanan hormonun idrara geçmesi kana karışmasından birkaç gün sonra olabiliyor.

Dolayısıyla kanda gebelik testi pozitif çıksa bile birkaç gün boyunca idrarda hamilelik testi negatif çıkmaya devam edebilir. 7 günlük bir adet gecikmesi durumunda kan testinin yapılması daha güvenilir bir sonuç almanızı sağlar. İdrar testi için de 8 ile 9 günlük bir adet gecikmesi olmasını beklemelisiniz. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
[email protected]

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın